Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

bardzo trafne i syntetycznie ułożone uwagi dynamitka!

Postprzez Blajpios 2005-07-12, 8:54 pm

dynamitek napisał(a):
paweł w. napisał(a):Ja stawiam, że kupią Węgrzyna, nie jest taki zły . Na drugą ligę - myślę że mógłby się przydać. I coś czuję, że jeszcze kogoś kupimy. 8)
ale kogo ???

A mnie się wydaje, że nikogo nie kupimy i zagramy tym, co mamy... Czy my w ogóle kogoś kupiliśmy? Pytam poważnie. Czy zapłaciliśmy za kogoś więcej niż.. powiedzmy 10 tyś pln? Bo z Chylaszkiem był problem - nie było kasy na sprzęt na wymianę??? Nie pytam ironicznie. Pytam, bo chcę wiedzieć. Z tego co wiem, z tego co wszyscy wiemy, w Zagłębiu grają "wolni" piłkarze, z kartą na ręku. A zatem nikogo nie kupimy... Tak mi się wydaje. Ewentualnie ktoś wskoczy do kadry, bo akurat nie będzie z nikim związany kontraktem, albo go rozwiąże przed rozpoczęciem rundy. Zdecydowanie chętniej się pozbywamy, prawda? O ile sprawa z Ujkiem zakończyła się pozytywnie (moim zdaniem), a tyle szkoda Łyczywka... Faktycznie, raczej się osłabiamy, niż wzmacniamy. Mamy Pitrego i Lachę (nazywa się ich wzmocnienem), ale z doświadczenia wiem, że po takich kontuzjach potrzeba czasu, żeby się przełamać psychicznie. Jest coś w rodzaju "strachu" przed włożeniem nogi tam, gdzie przed kontuzją się ją bez zastanowienia wkładało, mimo że, powiedzmy, noga jest sprawna jak wcześniej. Wiem, bo jestem judoką ze sporym stażem i niejedną kontuzję miałem. Koledzy z maty zresztą też. Dlatego wydaje mi się, że powinniśmy ostrożniej podejść do tych dwóch zawodników, nie oczekiwać zbyt wiele. Chciałbym się mylić i życzyłbym sobie i nam wszystkim, żebym się mylił, żeby chłopaki grali od pierwszego meczu, jak przedtem albo lepiej. Ale może być z tym ciężko...
Natomiast ciekawe jest to, co ktoś napisał o Prohazce... Czemu nie, prawda? Tylko że jakoś mi się nie wydaje... A Węgrzyn? Hmmm... Jakoś mi nie pasuje do koncepcji pana Tochela, więc... No ale mogę się mylić.
W każdym razie jakieś wielkiej niespodzianki nie oczekuję. Jak Wam się wydaje?

Zgadzam się z tym "przeglądem sytuacji" uczynionym przez dynamitka. Niestety!
Dodać jeszcze można główne pytanie - czy to jest pod kontrolą, to znaczy, czy choćby dobry sztab szkoleniowy potrafi zabezpieczyć to, co zauważył tu też ktoś: "sztuką jest awansować bez niepotrzebnego szafowania forsą". Czy jednak tak jest, czy też np jednak braki kasy powodują, że nawet "potrzebne szafowanie" nie ma miejsca? Czy nie ma liczenia na to, że zimą kupi się znów za mniejszą kasę jakieś objawienia? - i czy nie jest to zbyt ryzykowne?
Czy jednak nie znaczy to tego, że problemy z pieniędzmi i/lub profesjonalizmem jednak są, bo jednak dyr. jest tylko na pół etatu - i może M. Ujek miał jakieś słuszne rozeznanie, że jednak ten klub nie jest już tak zdeterminowany na awans?
Jeszcze takich dodatkowych pytań i niepokojących znaków do analizy można dodać jeszcze kilka - ale pozostają one w tej samej głównej linii.
Jak napisałem - dołączam się chętnie do bardzo rozsądnego głosu dynamitka, choć zapewne także dynamitek, jak i ja: nie twierdzimy, że należy sytuację podsumować jako już przegraną, tragiczną, lub zmuszającą do "trąbienia na odwrót". Niemniej - jako odwołanie się do rozsądku, taki głos jest moim zdaniem bardzo cenny.
Blajpios

Postprzez mdc dg 2005-07-13, 8:25 am

Działacze i trener jak do tej pory nie oznajmili że chcą awansować to my kibice i media wymyślamy sobie awans do 1 ligi.Jeżeli zarząd nie zgłosi chęci do awansu to nie mamy co marzyć o 1 lidze chyba że drużyna zrobi na złość działaczom.
mdc dg

Postprzez slawojka 2005-07-13, 8:34 am

mdc dg napisał(a):Działacze i trener jak do tej pory nie oznajmili że chcą awansować to my kibice i media wymyślamy sobie awans do 1 ligi.Jeżeli zarząd nie zgłosi chęci do awansu to nie mamy co marzyć o 1 lidze chyba że drużyna zrobi na złość działaczom.

Głupoty piszesz!
A jeśli zarząd zgłosi chęci do awansu to znaczy że awansujemy tak?
A po drugie to kto przed rokiem głosił że awans w ciągu dwóch lat? Przecież nie my - kibice. Więc tego się trzymajmy, póki jeszcze jest nadzieja, a ta ponoc umiera ostatnia :wink:
slawojka

Postprzez xXx_1906 2005-07-13, 10:25 am

A ja będę dalej twierdził, że bez stadionu nie ma mowy o żadnym awansie, ale temat chyba nie jest o tym. Co do ruchów transferowych Zagłębia to nie napawaja one optymizmem, w sumie może jeszcze ktoś dojdzie (mam nadzieję). Ja osobiście nie widzę naszego ataku - Pitry jest po kontuzji więc trochę czasu upłynie zanim złapie max formę, Małocha - :? , Zubanovic - jak dla mnie pewniak do 1 składu, o Szatanie narazie nie chcę się wypowiadać. Jeśli któryś z tych zawodników złapie kontuzję to może być niefajnie, dlatego zarząd powinien kupić jakiegoś porządnego napastnika w miejsce Ujka.
xXx_1906

Postprzez Gość 2005-07-13, 10:34 am

Święcie wierzę że trener Tochel wie co robi, a dyrektor Rudy jest pewny że te "wzmocnienia" wystarczą.
Jednak jak żywy, przed oczami, staje mi obraz sprzed roku kiedy to w rundzie jesiennej mieliśmy kłopoty z napastnikami, nie miał kto strzelać bramek i w rezultacie na wiosnę zabrakło nam tych 5-7 punktów.
Obym się mylił ale boję się że tym razem historia może się powtórzyć.
Gość

Postprzez keff79 2005-07-13, 10:51 am

Zawsze Dawid może wskoczyć do ataku + Zuban/Małocha i Pitry na skrzydle dobrze sobie radzi Janusz Wolański.. jak dla mnie to nawet b.dobrze, Jaworzno na lewej i jest git.. a środek wiadomo, inne formacje są ok! - pytanie tylko co z kontraktami dla Bośniaków <??!> - i nie ma co marudzić że transferów nie ma bo tak miało być.. KT wspominał że jeżeli będzie jakiś ruch w temacie to przed wiosną..
keff79

Postprzez maras24 2005-07-13, 11:48 am

Dobrze jest i nie ma co marudzić.Ja mam jedyne wątpliwości co do bramkarzy ale to moje zdanie oczywiście.Marcin jest tak samo dobry jak i słaby a jego interwencje równoważą sie to na plus to na minus za dużo głupich bramek.A atak mamy dobry .Na wiosne nie strzeliliśmy tylko Koronie i Widzewowi.Zubanovic z meczu na mecz był coraz lepszy i koncówka to głównie jego bramki wraca Pitry a w ataku równie dobrze może grać Lachowski.Mamy też ofensywnych pomocników Wolański i Skrzypek którzy też strzelają bramki.A może "gwiazdą" okarze sie ten junior Szatan:):) .Jeśli po jesieni bedziemy w pierwszej piątce to na bank sprowadzą kogoś na każdą pozycje.Zdobyliśmy tytuł mistrza wiosny ze składu ubył Ujek i Łuczywek ale wraca Pitry i Lachowski więc na moje oko wszystko jest OK!
maras24

Postprzez maras24 2005-07-13, 11:51 am

A na dzisiaj to jeśli mamy sie czymś martwić to tylko naszym stadionem :(:( ale to juz inny temat.Drużyne mamy dobrą i napewno stac ją na walke o awans!
maras24

Postprzez dziejus 2005-07-13, 3:49 pm

Chyle czola przed Chylaszkiem za determinacje i klase.To co zrobil swiadczy ze jest to facet z jajami czego nie mozna powiedziec o wyrobniku ktory ostatnio narobil tyle smrodu.Wierze i jestem przekonany ze z CHYLASZKA bedziemy mieli o wiele wieksza pocieche niz z tego goscia co odszedl.
dziejus

jaka jest sytuacja kadrowa - i w jakim składzie w Niemczech?

Postprzez Blajpios 2005-07-13, 7:35 pm

Ktoś napisał, że na razie jest zgodnie z zapowiedziami, więc nie ma powodów do obaw. Też chciałbym tak myśleć. Samemu stawiałem raczej pytanie, czy wszystko w tej sprawie jest pod kontrolą (czyli łącznie z tym, że zgodnie z zapowiedziami wielkich ruchów kadrowych teraz nie ma i dopiero przed wiosną wg sytuacji będą decyzje kadrowe i może nawet liczy się na jakiś kolejny trafny zakup, który zaskoczy wszystkich)? Czy też może jednak nie jest pod kontrolą, perturbacje finansowe jednak się dzieją jakieś i mają nie najlepszy wpływ?
Trener Tochel bowiem owszem, nie przewidywał wielkich roszad - jednocześnie mówiąc, że elementem tego planu jest natomiast zatrzymanie bodaj 4 podstawowych graczy. Wśród nich byli: M. Ujek, T. Łuczywek. Ten drugi przeszedł do innego klubu niespełna tydzień po tych zapowiedziach. Czy są więc jakieś odpowiednie ruchy "w zamian"?
Toteż powyższe pytania są aktualne jednak, niestety - choć oczywiście bez paniki.
Chcąc tu sobie w tej kwestii cośkolwiek wyjaśnić - chciałem więc przejrzeć też kadrę tych, co wyjechali do Niemiec. Niestety - nie mogę znaleźć, choć nie wykluczam, że przeoczyłem gdzieś jakąś odpowiednią informację. Będę więc wdzięczny za wskazanie więc gdzie ten skład można znaleźć.
Blajpios

Postprzez titu 2005-07-19, 11:05 am

"Czy Mariusz Liberda zagra w Widzewie? Były reprezentacyjny bramkarz wciąż waha się, czy przyjąć ofertę klubu z Łodzi – informuje „Gazeta Wyborcza”.

Liberda nie wyklucza, że przeniesie się do Łodzi. - Dostałem też bardziej konkretną ofertę z innego klubu z II ligi. Po małych korektach mógłbym podpisać z nim kontrakt - powiedział "Gazecie". - Poczekam jeszcze dwa, może trzy dni. Wiem też, że mogę spodziewać się telefonu z Widzewa. Dotychczas nie rozmawiałem z nikim o szczegółach kontraktu – dodał.
"

Czyżby dzialacze szykowali nam niespodzianke ?? :)
titu

Postprzez Cygan 2005-07-19, 11:23 am

Powiem mały news. Może i to nie jest jakaś rewelacja, ale pytałem jednego z działaczów, co trener sądzi o 2 zawodnikach: Król i Kompała. Powiedzał: Tym panom w Sosnowcu mówimy NIE!!!
Cygan

Postprzez Głos Rozsądku 2005-07-19, 11:54 am

Cygan napisał(a):Powiem mały news. Może i to nie jest jakaś rewelacja, ale pytałem jednego z działaczów, co trener sądzi o 2 zawodnikach: Król i Kompała. Powiedzał: Tym panom w Sosnowcu mówimy NIE!!!

I bardzo dobrze. Król już z dwóch klubów wyleciał za alkohol, a w dodatku ma jeszcze jeden nałóg. A po co nam Kompała, skoro mamy Lachowskiego?
Głos Rozsądku

Postprzez globtroter 2005-07-19, 12:04 pm

WYPIERDZIELI C DREWNIANEGO WOJTKA MAŁOCHE ...POTRZEBNY NAM JESZCZE JEDEN KLASOWY NAPASTNIK A NIE EMERYT.....KRZYSIU ZAŁATW NAPASTNIKA... POPATRZCIE CO SIE STABNIE JAK WYPADNIE ZUBAN??? A PRZEMEK NIE BEDZIE W FORMIE.. SAMYM WOJTKIEM I MŁODYM SZATANEM .. MAMY ZDOBYC EKSTRAKLASE ...JASNE JAKOS TEGO NIE WIDZE...
globtroter

Postprzez MrCricket 2005-07-19, 12:59 pm

Jestem bardzo zdziwiony, że nie pozyskaliśmy solidnego napastnika w miejsce Ujka. Jak dojdą kartki czy kontuzje to może być problem z ustawieniem ataku. Pitry po kontuzji to wielka niewiadoma, Zubanovic klasa, z Małochą to różnie bywało. W ataku grywali też pomocnicy Wolański lub Lachowski, ale moim zdaniem więcej pożytku dla drużyny przynoszą w drugiej lini. Jeśli chodzi o Szatana to mimo jego talentu ,uważam, że to nie jest jeszcze zawodnik o umiejętnościach na 2 lige.
MrCricket

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna