Do Bankiera i zwolenników "CZERWONEGO ZAGŁEBIA"

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez amstat 2003-05-21, 4:52 pm

Potrzebuje by ktos zrobil mi projekt flagi :
napis - WIECZNA ( 2 Pit Bulle broniace znaczka Zagłębia ) LEGENDA i gdzies wstawiony napis na dole lub u gory - Londyn 100% Zagłębie
Pozdro
amstat
Fanatyk

cd flaga

Postprzez bidzej 2003-05-21, 4:58 pm

Mnie najbardziej podoba sie 00.jpg - na białym tle Z.D. z maistami wypisanym. Czerwonemu Zagłębiu i Gierkowi jestem przeciwny z prostego powodu - nie mieszajmy polityki do sportu ( to juz było np. Sekuła) gdyż przeciętnemu Kowalskiemu z Polski Czerw. Zagł. i Gierek kojarzy sie z jednym z czasami komuny i nawet lekcje historii Krawca tego nie zmienią!!!
Nie wyedukujesz całej Polski.
A potemdo włądzy dojdzie znowu prawica - co jest możliwe i jakiemuś osłowi nie spodoba się klub z flagą Czerwone Zagłębie i z Gierkiem.
NIE POLITYCE W SPORCIE!!!
bidzej

Krawiec

Postprzez Krawiec 2003-05-21, 5:08 pm

Cześć Adi !
Stosunki zagłebiowsko -śląskie to mój konik i możnaby otworzyc nowy watek na ten temat. Na meczach słychać zazwyczaj andraich (kilofki zniekształciły hasło swoich pradziadków walczących w powstaniach śląskich) . Chodzi oczywiście o altreich czyli stare państwo. Dla Ślazaków zyjących od czasów Kazimierza Wielkiego pod obcym panowaniem (czeskim , austriackim i pruskim - Kaziu zrzekł się praw do Śląska) Polska była legendarnym starym krajem miodem i mlekiem płynącym . Dlatego przechowywali język swoich dziadów w sercach i dlatego też , jak mówi Miodek w gwarze góralskiej i sląskiej jest tak wiele staropolszczyzny. Reszta poza staropolszczyzna ludową to germanizmy - efekt ponad 400 lat zaborów .
Tożsamośc ślaska jest pokręcona jak świński ogon i to co napisałem powyzej odnosi sie do pro-polskiej części rdzennych górnośazaków.
Nie mozna tego powiedzieć o niemcach - ślązakach i slazakach- ślązakach (autonomiści którzy, maja gdzieś i Polske i Niemcy) ale na szczęscie te dwie grupy są w zdecydowanej mniejszości ( biorąc pod uwagę całośc historycznych ziem górnoślaskich) z powodu wysiedleń.
Skąd sie bierze ich wrogośc do nas i nasza do nich to juz temat na dłuższy opis.
Krawiec

Postprzez Pesto 2003-05-22, 6:44 pm

Brawo Krawiec , 6 z historii 8)

W 1905 rzeczywiście chodziło o takie rzeczy jak :
-autonomia dla Kongresówki
-skrócenie dnia pracy , wcześniej nieraz ... 16-godzinnego !
-poszanowanie godności robotników , gnojonych przez nadzór
-zapewnienie godziwego wynagrodzenia

PPS rzeczywiście nie było ugrupowaniem komunistycznym - działali tam m.in. J.Piłsudski (tak!) czy S.Wojciechowski. Bynajmniej nie chcieli "Polskiej Republiki Rad", tylko Polski niepodległej.

(choć trzeba ze wstydem przyznać , że Dąbrowa Górnicza była najsilniejszym ośrodkiem SDKPiL/KPRP/KPP - czyli polskich bolszewików...ale mniejsza z tym)

Hasło "1905-Krew robotników za wolnośc i godność" po prostu genialne.
Hasło z Bogiem - do kosza. Zagłębie to najbardziej antyklerykalny region Polski , szanujmy to.

Co do robotniczej tożsamości - może być dumny Widzew , możemy i my.

PS Skoro była mowa o Altreichu , niech mi kto wyjaśni , skąd się wzięlo słówko "kormel".
Pesto
kumaty

Symbolika "CzZ"

Postprzez Krawiec 2003-05-22, 11:11 pm

Witam kol. Pesto ! W uzupełnieniu powiem, że mimo wzglednej i przejaskrawionej (przez późniejszą propagandę historyczna PZPR-owców) siły wymienionych przez Ciebie partii prosowieckich (np Zawadzki wiekszość czasu w tamtym okresie spedził w więzieniu) ludność Zagłębia w większości opowiadała się za PPS-em . Co prawda siła PPS-u osłabła za srawą scedowania poparcia na sanacyjną, piłsudczykowską BBWR ale w zarysie przedwojennych dziejów politycznych DG prym wiodła PPS.
Aby jescze bardziej rozwiać złośliwy kutzowski mit o Zagłębiu jako "mateczniku kumunizmu" należy wspomneć o prężnie działającym Związku Orła Białego zarówno w DG jak i Sosnowcu (niektórzy sądzą ,że OB powstał własnie w Zagłębiu)

Ok, zagalopowałem się a przecież mówimy o symbolice flagi .
Wiem ,że trudno połączyć ogień z wodą ale jeśli umieścimy na fladze wyłącznie jednoznaczne treści lewicowe to stanie się ona tzw "polityką na stadionach".
Ja nie jestem ani lewicowcem ani prawicowcem . Zależy mi (jako Krawcowi Zagłębiakowi;-)) by jakoś nas zszywać nićmi tradycji.
Dlatego zaproponowałem symbole jak najbardziej ogólne pod którymi może podpisac sie zarówno lewicowiec jak i prawicowiec również znajdujacy własne wątki w wydarzeniach 1905 r. w Zagłębiu .
Antyklerykłowie wcale nie są przeciwni Bogu (patrz fakty i mity) a prawicowcy również cenią wolności i godności. Nie zaproponowalem przecież wpisania z jednej strony PPS a z drugiej ND albo SLD vs LPR
Popierając pomysł stworzenia flagi CzZ chodzi mi - jak wcześniej pisałem - o to byśmy nie wstydzili sie własnej historii bo naprawdę była ona godna. W historii Cz Z naprawdę każdy system etyczny (no moze poza libertynizmem) znajdzie cos pozytywnego dla siebie.
[b]Zatem bądźmy dumni i bronmy swojego bo znikniemy jako
Zagłebiacy
!

Pozdrawiam, cześć .
Krawiec

Kormele

Postprzez Krawiec 2003-05-22, 11:26 pm

Aha ...niestety nie znam genealogii słowa kormel - można się tylko domyslać. Ponieważ Slązacy zamiast samogłoski "a" mówią "o" , prawdopodobnie chodzi o karmel . Przezwisko to być może wymyślili sosnowieccy przemytnicy , którzy przed 1919 sprowadzali zza kordonu m.in cukierki-karmelki czyli po ślunsku kormele ;-)
Natomiast temat pochodzenia słowa "gorol" znam z literatury ale o tym na razie szaaa....
Pozdrawiam raz jeszcze, houk !
Krawiec

Postprzez bankier 2003-05-23, 6:56 am

Krawiec - fajnie się czyta odcinkową historią naszego regionu :)
Mam nadzieję, że następny oddcinek już niedługo - ponieważ chętnie dowiem się czegoś o etymologii słowa "gorol"!

ps. pozdrawiam!
bankier

Postprzez Pesto 2003-05-23, 11:52 am

"gorol" to zmiekształcony "góral"

w XIX w. ludność ubogiej Galicji (Austria) wyjeżdżała za robotą m.in. na Śląsk (Prusy) , wielu emigrantów pochodziło z gór

a że gwara śląska to mieszanina pol.-czes.-niem. , powstało słowo "gorol" ... analogicznie jak "kormel"

a potem się przyjęło , że wszyscy przyjezdni to "gorole" - w odróżnieniu od rodowitych "hanysów" (to od imienia Hans)

a teraz wszyscy nie-Ślązacy to dla nich "gorole" - nawet ci , co w życiu na Śląsku nie byli

Co do Kutza - on jest z Szopienic , to wiele tłumaczy 8) Sam kiedyś przyznał , że to jedno z najbrzydszych miejsc na Ziemi :)
Pesto
kumaty

Postprzez Krawat 2003-05-31, 8:57 am

Na początku napiszę, że jestem z Legii, mam swoje latka (jeżdżę od '85) i wyrażam tu tylko swoje zdanie. Trochę "pojadę" z polityką, ale Krawiec stworzył precedens. Piszę to wszystko nie żeby Wam się wpierdalać "między wódkę, a zakąskę", tylko dlatego, że sam czuję w części Zagłębiakiem.

Mam wielki sentyment do Zagłębia i jak przeczytałem posty w tym temacie "włos mi się zjeżył na plecach".

1. Wielki szacunek dla Krawca. Przekonująco pisze o lewicowych tradycjach regionu (i - co nie bez znaczenia - wie co pisze :wink: ). jako zdeklarowany PRAWICOWIEC (co na Legii jest raczej normą) doceniam niepodległościową, ideową lewicę (jak np. przedwojenne PPS). I gdyby to o to chodziło, to wszystko byłoby OK. Ale nie jest.

2. Gdy - zwłaszcza teraz, w "czarzasto-millerowo-łapińskiej" rzeczywistości - czytam jakieś wpisy o "Kaczyńskich - złodziejach", plakatach z "Nie" na ścianach, to... nie bardzo wiem, gdzie jestem. Światopogląd to jedno - życie w Matrixie to zupełnie co innego 8) (dla porządku przypomnę, że Urban przegrał już z nimi dwa procesy: o rzekomą "jolalkę" Jarka, którą sfabrykowali koledzy uszatka, ubecy i o rzekomy udział Kaczorów w FOZZ (nie wnikając w szczególy sam pomysł jest dość awangardowy. Wśród OSKARŻONYCH w procesie jest Przywieczerski... twórca "Trybuny". Osobą, która założyła fundusz jest Rakowski, a byłym szefem Rosati (sami "prawicowcy", którym z pewnością zależałoby na wzmacnianiu Kaczorów strumieniem kasy). Coś cichutko nad tą trumną :wink: :evil: . Tymczasem Kaczorów - w wyniku usilnych starań Wałęsy - w '92 dokładnie sprawdzała prokuratura i... nawet nie powołano ich na świadków). Jeżeli więc ktoś poważnie traktuje "Nie" jako źródło, to niech się nie zdziwi, że real nieco odbiega od prezentowanej tam rzeczywistości. Sam czytam - "trzeba znać myśli swoich wrogów" - więc chociażby na przykładzie warszawskiego podwórka mógłbym podać szereg kolejnych przykładów "rzetelności" info.

3. Sentyment za Gierkiem. Cóż, różne są zboczenia. Mnie tam nie imponuje gość, który wszystkim funduje za... nie swoje. Owszem jak się to wszystko konsumuje, to jest miło, ale ZAWSZE przyjdzie czas zapłacenia rachunku. O jego wysokości przekonali się wszyscy, którzy zderzyli się z prawdziwą wartością swoich oszczędności z całego życia po urealnieniu kursu złotówki w '91. Rzędy cyferek mają swój urok. Trochę gorzej, gdy są warte tyle, co papier, na którym figurują (satysfakcja z tanich bananów, nowych hut i kopalń - budowanych gdy wiadomo było, że popyt na stal i węgiel będzie z czasem malał - oraz wczasów dla "ludu pracującego miast, wsi i osad oraz zamieszkałego poza miastami, wsiami i osadami" jakoś nie do końca rekompensuje utratę dorobku całego życia). Jak to nazwać? Czy przypadkiem nie ZŁODZIEJSTWEM?

Poglądy można mieć rozmaite, ale fakty są, jakie są. Natomiast stawianie problemu "rozpanoszenia kleru" w sytuacji gdy Łapiński, Nauman (jedyny uczciwy Balicki poleciał ze stołka za to, że próbował to przeciąć), Monkiewicz i inni - za wiedzą Millera - nas okradają, Czarzasty z Waniek wprowadzają do mediów realia białoruskie, a starosta Starachowic z LSD od trzech miesięcy siedzi w pudle za związki z mafią, a jego koledzy uważają, że jest to "nieobecność usprawiedliwiona" i gość ciągle dostaje kasę z pieniędzy podatnika jest :shock: . Jedyny aferalny proces, który trwa, to Wieczerzak, którego wsadził... jeszcze jebany AWS. Teraz prokuratura błyskawicznie wzięła się za Rokitę, bo... podał do publicznej wiadomości treść SMS od jednego komucha (Halbera) do drugiego (Kwiatkowskiego), kończącego sie tekstem "chwała nam i naszym kolegom. Chuje precz!". Będzie nieźle. Jedynym osadzonym za sprawę Rywina może być Rokita :D (w kontekście tych wszystkich spraw ciekawy będzie też proces Kaczora Jarka o text, że "SLD jest organizacją przestępczą").
I taka jest nasza rzeczywistość. Czarzasta.

Sorry, ale po lekturze tutejszych wypowiedzi nie mogłem się powstrzymać.

Panowie, gdybyście zrobili taką flagę (z Gierkiem), to serce by mi pękło.

Pozdrawiam
Krawat

Postprzez bidzej 2003-05-31, 10:18 am

Krawat napisał(a):Panowie, gdybyście zrobili taką flagę (z Gierkiem), to serce by mi pękło.

Pozdrawiam

FLAGI Z GIERKIEM NIE BĘDZIE A NA TEMAT CZARZASTEJ RZECZYWISTOŚCI W PEŁNI SIĘ Z TOBĄ ZGADZAM.

POZDROWIENIA Z ZAGŁĘBIA
bidzej

Postprzez bankier 2003-06-01, 12:12 am

a skąd wiesz, że nie będzie???
bankier

Postprzez Puzon 2003-06-01, 12:51 am

No wlasnie.Skad Wy wiecie ze nie bedzie??
Puzon
Adventure Group

Postprzez bankier 2003-06-01, 12:01 pm

Krawat - nie wnikając w intencje Twojej wypowiedzi - meritum dyskusji nie jest ocena obecnej sytuacji politycznej w naszym kraju. jako lewicowiec mam ogromne wyrzuty sumienia, że ludzie na których głosowałem robia sobie "bal" za nasze pieniądze mając w dupie zwykłych obywateli (dlatego nastepne parlamentarne pewnie oleję - bo nie ma w tym kraju ludzi godnych zaufania)!!! co do tygodnika "NIE" - to jest to najlepsze źródło informacji o aferach w naszym kraju, niezależnie do tego czy pojawiają się one z prawej czy lewej strony! a jeśli redakcja zanotuje jakąś wpadkę - potrafi sie do niej przyznać! A klasę polityczną mamy taką jaką mamy....

Rzecz druga, czytając wpisy na forum powienieneś się zorientować, ze flagi z E. Gierkiem nie będzie. O przyczynach takiej decyzji nie musze pisać....

Rzecz trzecia - jeśli powstanie flaga to będzie to CZERWONE ZAGŁĘBIE!!! odwołujace się do wartości o których pisał na tym forum Krawiec!

I koniec: gdyby wnikliwie przeanalizować historie długów Gierka to wydaje mi sie, ze pan Balcerowicz zrobił ich na początku lat 90-tych więcej - i to ich skutki absorbują wielką część wydatków budżetu państwa. Do tego za te pieniądze nie powstały drogi, mieszkania, zaklady pracy.... ot plan balcerowicza.
bankier

Postprzez Gość 2003-06-01, 12:57 pm

bidzej - thx
bankier - owszem z wcześniejszych postów może wynikać, że flagi z Gierkiem nie będzie, ale - sam dwa wpisy wyżej podważasz (podobnie, jak Puzon) taką pewność :roll: . Potwierdza to tylko moje wrażenie, że sprawa wcale nie jest zamknięta.

Co do "Nie", to redakcja NIE POTRAFI się przyznać, tylko jest zmuszana prawomocnymi wyrokami sądu.

CZERWONE ZAGŁĘBIE - w takiej formie OK i szacunek.

Balcerowicz - wielce ciekawa jest Twoja wersja historii, zważywszy np. na fakt, że tylko dzięki jego "Planowi" Bank Światowy i Klub Paryski umorzyły od ręki 50% długów Gierka, co uratowało kraj od bankructwa. I te rzekome DŁUGI ( :shock: ) Balcerowicza (żeby było jasne - bynajmniej nie jestem jego fanem), to jakiś nieznany element historii najnowszej (umarzanie poprzednich odbywało sie pod warunkiem racjonalizacji finansów - co po 45 latach lewicowej utopii wcale nie jest łatwe, do dzisiaj zresztą). Dyskusja o społecznych kosztach tego wszystkiego jest jak najbardziej uzasadniona, jednak jeżeli chodzi o aspekt czysto ekonomiczny, to sorry...

Na koniec - dość przewrotnie - lepszy lewicowiec, niż bezideowiec :wink:

Pozdrawiam
Gość

Postprzez Krawat 2003-06-01, 1:00 pm

Nie wiem, dlaczego wyswietliło się "gość", ale to pisałem ja, Krawat - "trener 2 klasy..."
Krawat

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice