Pojednanie dla Papieża

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez Lars 2005-04-14, 5:43 pm

ostatnio czytałem artykuł w necie z Życia Warszawy o pakcie czy umowie pseudokibiców. zdecydowali sie oni nieużywać kijów golfowych bejsbolowych, nozy, skier, kastetow i chyba wszystkiego co nazywa sie sprzetem. pod umową niepodpisały sie Craxa i Wisła (bo w Krakowie to tradycja ze walczą ze sprzetem).
dlaczego to przytoczyłem. ano dlatego ze uwazam ze pojednania jednak niebedzie. niestety pseudokibice w Polsce przynajmiej do kiedy bede zył bedą na meczach polskich klubów, bo zyjemy w takim kraju. Wszyscy wiedzą kto robi zadymy na stadionach, ale nieraguje sie, bo po 1. co z takim kimś zrobic? niewpuscic na stadion? bilet przeciez kosztuje kilkanascie zł, wiec zbankrutujemy niewpuszczając ich. zamknąc w wiezieniu? ale w jakim, jak wszystkie przepełnione. Skazać na roboty publiczne? prawo nieprzwiduje...poza tym sprawa by sie przedawniła.
a wiec 5% ludzi na stadionach ktorzy nazywają sie chuliganami panują nad całym tlumem, panstwem, administracją, klubami, PZPN-em itp.
i tak bedzie zawsze, niestety...
na koniec cytat z kilera. 'Ryba komu mozna dac w zeby?' 'policjantowi' 'a czemu' 'bo nieodda' ' nie nieodda tylko niemoze oddać' - niezebym był bratem policji...ale chyba czasami policja powinna miec wiecej do powiedzenia niz jakis łysy spalony wyrostek, ktory ma ochote cos rozjebac.
:twisted:
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

...

Postprzez Krawiec 2005-04-14, 5:54 pm

Właściwie Tomano powtórzyłes to co powiedział Dami, a nie odniosłeś sie do pozytywnych przykładów które podałem ze świata piłki noznej, a nie opery i teatru.

Przeskakujecie z bluzgów na chuliganstwo ale niech będzie. W Angli oglądając mecze MU, Lievrpoolu, Chalsea słychać pozytywny doping niemal przez 90 min, a jeśli chodzi o przypadki chuliganki na stadionie lub w mieście to dlaczego polscy chuligani maja to naśladować ,
a nie iść po swojemu czyli ustawki na "polance" i bez sprzetu ?

A wracając do dopingu , nie twierdze ze jestem święty i że kibice np. Celticu są święci ale jest to przykład kultowego klubu , który w konkursie fifa okazał się najlepszy ze względu na temperaturę dopingu i kulture dopingu . Awantur też musiało być b.mało skoro dostali to wyróznienie.

Rzucam więc hasło - bierzmy przykład z najlepszych (jeśli już mamy brać jskiś przykad z zagranicy ).
Krawiec

Postprzez CzArNe*KoRoNkOvE 2005-04-14, 6:55 pm

z całym szcunkiem Krawiec ale w tym temacie jestes dla mnie Don Kichotem! Negujesz wszystkich i wszystko , ja szanuje Twoje zdanie , ale pamietaj ze jest wielka roznica pomiedzy RACJONALIZMEM A IRRACIONALIZMEM!! Tym co jest i czego raczej nie da sie zmienic , a tym co jest tylko wielka checia i marzeniami - bo inaczej tego nazwac nie umiem. Sam jestes doroslym czlowiekiem i chyba powinnes ocenic REALNIE to ze stadion nie jest przykładem kulturalnego miejsca typu jak Dami podał opery czy teatru. Nie ma to wczesniejsze zdanie znaczyc ze nie chciałabym aby było troszke kulturalniej, ale pamietaj, ze nawet gdybys chcial kazdemu z osoba przetlumaczyc co jest DOBRE a co ZŁE to niestarczylo by Ci zycia! A wydaje mi sie ze zdrowo dazyc do jakiejs powiedzmy sytuacji w ktorej przynajmniej wyeliminowałoby sie wandalstwo [przyklad : hokej] czy tez zamieszki na trybunach jest lepsze niz brnac w cos co jest nierealne ... wmawiac sobie ze wszyscy lduzie sa dobrz mili i da sie ich zmienic! Prawda jest brutalna Krawiec niektorzy ludzie sa NIEREFORMOWALNI a poza tym ... radzilabym nabrac dystansu i jednak popatrzesz na szara rzeczywistosc.
CzArNe*KoRoNkOvE

...

Postprzez Krawiec 2005-04-14, 8:20 pm

Madzia mam wrażenie, że mnie zupełnie nie rozumiesz albo wmówiłaś sobie, że ja chcę zmienić wszystkich kibiców Zagłębia włącznie z Tobą.
Mam prawo do swojego zdania i nikogo nie zmuszam do zmiany poglądów . Czy ja komuś coś nakazuje, szantażuje, straszę kogoś albo obrażam ??

Wg twojego rozumowania jeśli brak bluzgania jest nierealny to PK i wszyscy kibice, którzy tego nie robią maja zacząć bluzgać ??

Dlaczego mogliśmy nie bluzgac w 3 lidze na meczach np z Śląskiem Wrocław . Czy wówczas byliśmy irracjonalni , a teraz jesteśmy racjonalni.

Madzia nie myśl sobie, że chcę zmienaiac wszystkich kibiców Zagłebie Sosnowiec na siłę i że wierze ze stadion będzie teatrem zwłaszcza podczas meczy ze Ślązakami. Chodze na Ludowy od dziecka czyli jakieś 27 lat i wiem ze większa częsc ma w dupie kulture dopingu i nie zwracają na to uwagi, ale skoro udało sie zgromadzić wokół idei PK kilkanaście osób to dlaczego nie trzy razy więcej ? To jest mój plan minimum i do tego moge się przyczynić jako jednostka.

Walka z wandalizmem to osobna para kaloszy ale trzymając się tego IRACJONALNEGO wątku ;-)

Liczy się nasze podwórko i tak naprawdę zależy dużo od garstki osób . Jeśli chodzi o bluzgi to od tych, którzy zajmują się organizacja dopingu w młynie .

Czy tak trudno darowac sobie śpiewanie "Strzelcie kurwom gola" ?
"k***a mać Zagłębie grać". Rece opadają jak się takie coś słyszy w momencie kiedy potrzebny jest pozytywny doping. Nie irytuje mnie jeśli spiewaja to pijani kolesie gdzieś koło kiełbasy ale przeciez pewne osoby miały za zadanie poprawiać wizerunek kibiców Zagłębia Sosnowiec. Takie przynajmniej były załozenia na początku.

Poza tym dlatego to piszę w tym wątku, bo odbieram przesłanie Papieża na serio i to, że ktoś rzucił race na meczu Milanu z Interem, podpalił szaliki , rzucał kamieniami i bluzgał lub pobiił kogoś nie zwalnia mnie z obowiazku działania na rzecz poprawy sytuacji tu i teraz.
Krawiec

Postprzez DaMi 2005-04-14, 8:40 pm

Krawiec napewno wiesz gdzie na stadionie podczas meczu siedzą panowie od "mocniejszych wrażeń" a więc idż i im powiedz że źle robią a tych co bluzgają na sędziów , piłkarzy albo kibiców przyjezdych wypraszaj ze stadionu. Jestem ciekawy ile osób na stadionie zostanie - myśle że tylko Ty. A więc zastanów a później pisz na temat kibicowania w Polsce. Coś mi się wydaje że sam nie wierzysz w to co piszesz , bo nigdy nie będzie w Polsce tak jak Ty myślisz. Awantury , bluzgi itp masz wszędzie nie tylko na stadionach - jeden z przykładów to dyskoteki - szczerze powiedziawszy to częsciej by mi się coś stało na dyskotece niż na stadionie - idąc ulicą możesz dostać w "palnik" za "free" , niektóre dzieci mające 10 lat mają takie teksty że szkoda słów a Ty patrzysz na stadiony piłkarskie. Jest tak jak jest i to się nie zmieni a Ty musisz się z tym pogodzić albo poważnie myśleć o zmianie dyscypliny na szachy , tenis albo brydża.

Pozdro
DaMi

Postprzez CzArNe*KoRoNkOvE 2005-04-14, 8:49 pm

Krawiec nie wiem juz co Ci napisac, ale moze lepiej odpusc sobie komentowanie juz w tym temacie i poczytaj jeszcze raz wszystko na spokojnie ! Bo czepiasz sie slowek dopowiadasz 10 kolejnych ... I Dami ma chyba racje "czasem ty sam chyba niewierzysz w to co piszesz"...Koniec mojej kwestii podkreslam ZE SZANUJE TWOJE ZDANIE i to tyle.
CzArNe*KoRoNkOvE

Postprzez Elijash 2005-04-14, 9:13 pm

ciekawa koncepcja:

poczytajcie: http://sport.onet.pl/1081921,wiadomosci.html

zobaczymy czy to cos da. sadze ze powinno.

ps. Krawiec poieram!
Elijash

Postprzez DaMi 2005-04-14, 9:18 pm

Elijash napisał(a):ciekawa koncepcja:

poczytajcie: http://sport.onet.pl/1081921,wiadomosci.html

zobaczymy czy to cos da. sadze ze powinno.

ps. Krawiec poieram!

Czym Twój link różni się od tego linka

regard napisał :
http://90minut.pl/news.php?id=266575
:?:
DaMi

Postprzez Puzon 2005-04-14, 9:20 pm

Krawiec - po raz pierwszy mnie też już podniosłeś cisnienie!! :evil: Wypowiadasz się jak byś był włodarzem PZPNu i chciał wprowadzać zmiany na trybunach w całej Polsce. Popatrz narazie na własne podwórko. Czy nie uważasz że na Ludowym w ciągu ostatnich kilku lat cały czas zmienia sie na lepsze??

Daj sobie spokój z reformowaniem świata. Trybuny piłkarskie nigdy nie będa grzeczne!Nie wyobrażam sobie meczu z rywalem za miedzy , podczas którego kibice wpierdalają popcorn, nie wykazując żadnego antagonizmu w stosunku do hanysów. Niektórym pewnie by się to podobało :?

A wracając do tematu - nie rozumiem do dzisiaj czemu połowa forum tak bardzo bulwersuje sie ta flagą Tychów??Może mi ktos to wytłumaczy na chłopski rozum??

P.S. Zaznaczam , że jestem ateistą wychowanym na starej szkole kibicowania 8)
Ostatnio edytowano 2005-04-14, 9:28 pm przez Puzon, łącznie edytowano 1 raz
Puzon
Adventure Group

Postprzez DaMi 2005-04-14, 9:27 pm

Na tvp 1 jest coś o kibicach i pojednaiu - jak zwykle głupie pierdol... :?
Mogli wziąść do telewizji dziadków 90 letnich :shock:
DaMi

...

Postprzez Krawiec 2005-04-15, 12:57 am

:? Dami zastrzeliłeś mnie tym argumentem "idż i powiedz..." tak jakbyś w ogóle nie czytał tego co piszę. Gdzie ja najeżdzałem na chuligankę może zacytuj. Kiedys tego nie kumałem ale dawno już przyznałem rację tym, którzy pisali o honorowych walkach bez sprzetu itd.

Puzon powtórzę . Daje tylko wyraz swojej opinii na temat kibicówania i chyba mam do tego prawo. Sam nie wierzę w to co piszę ??

Nie mówię że nie bluzgam , sam to czasem robie ... ale co innego zakląć w nerwach, po zmarnowanej "setce" , a co innego włączyć się do zbiorowego śpiewu "jazda z kurw..." albo "kur.. mać Zagłębie grać..."

To jest kwestia jakiegoś wyboru i umożliwienia jak to mówicie zwykłym piknikom czyli ludziom od popcornu, replik koszulek i całego tego lansu przyjścia na stadion i pokazania się - na tym niestety to polega i na takich ludziach klub zarobi kiedyś największą kasę bo siła ekonomiczna zachodnich klubów to przde wszystkim karnety i bilety . Trzeba już o tym myślec co możemy zrobić dla klubu żeby ściagać te rzesze ludzi - jeśli daj Bóg wszystko się dobrze powiadzie sportowo i infrastrukturalnie.

Jeśli mamy kiedyś przyczynić się do powstania wielkiego Zagłębia, na które miałoby przychodzić ponad 20 tysięcy ludzi to trzeba się wyzbyć negatwnego dopingu przynajmniej ze strony młyna, bo zostaniemy na tych 3,5 tysiąca, a w porywach na 10.

Takie pikniki przyzwyczajone do "odpowiedniego poziomu" (np tak jak na siatce) zasiadą już za parę sezonów całymi rodzinami na droższych sektorach i nawet nie będą świadomi jakie teksty odchodzą na trubunie wschodniej. Chodzi mi o to żeby młyn szedł w stronę pozytywnego dopinu i tyle.

Coż tu daleko szukać podałem przykład meczu z WKSem ale ci którzy jeżdża na Łazienkowską wiedzą jaki tam jest nacisk na pozytywny doping. Niekiedy na meczach z tzw "kosami" się nie udaje ale chodzi mi o kierunek (IDEĘ)

Dla mnie to jest kwestia bardzo prosta. Skupiamy sie na pozytywnym dopingu, a na zaczepki jakieś Szczakowianek itp patrzymy jak dog na pinczera z lekkim odruchem olewającym w postaci "głupich nie trzeba siać"

Z jednym masz rację Puzon nie do konca jestem pewien tego co piszę w stosunku do śląskich klubów bo na "polskie świnie" nie mozna zareagować spokojnie. Chociaz mimo zaszłości chiałbym zeby ta "święta wojna" przybrała jakieś mniej nienawistne formy w postaci haseł i przyśpiewek z jajem.

Starszych ludzi nie da się przekonać ale młodych na pewno. Tak jak powieziałem nie chodzi mi o przekleństwo ale o śpiewy, a zwłaszcza te z młyna.

--------

Co do flagi Tychów to z mojego punktu widzenia krojenie flag i szali jest dla mnie rzeczą mijającą się z futbolem, a wręcz szkodliwą. Zresztą co to ma wspólnego z tą prawdziwą chuliganką, wyjaśnij mi to Puzon bo nie trybię.

Zamiast pasjonowanowac się meczem kibice chcąć nie chcac są wciągani do jakiś porachunków i uwaga publicznoci zostaje zwrócona na szarpiących sie z kratą kibiców Tychów i interweniujących policjantów .

Okazuje się, że to jest spowodowane odwróconą flaga Tychy/Cracovia i wzorowo kibicujacy goście , a wsród nich również CHULIGANI ściągają flagę zrobioną dla zamanifestowania szacunku dla JP II i od tej pory zaczyna się bluzganie głównie z naszej strony. Co mnie zdziwiło oni po tym zajściu dalej jada swoje i tylko raz wyrywa im sie "sędzia ch.." po podyktowaniu karnego.

Więc jestem pewien, że to pojednianie wyszłoby do końca meczu i możnaby wówczas powiedziec, że tak powinno być zawsze albo - wersja minimum dla Madzi - powinno być jak najczęściej ;-).

-------

Dajcie na looz, ja nikogo nie zmuszam tylko poddaje sprawę pod rozwagę osobom od kręcenia młynem bo po cóż te monitoringi dżwiękowe i kary dla kibiców jak mozna samemu to rozwiązać. Co do mojego osamotnienia i donkiszoterii, to jeszcze się zdziwicie jak za jakiś czas powstanie piknikowa rzesza oczywiście zaangażowana, a nie popcornowo -małyszowa. ;-) :lol:
Krawiec

Postprzez ufel65 2005-04-15, 1:15 am

Ja myśle ze pojednanie kibicow i brak walk pomiedzy mogły by zmienic atmosfere na stadionach i liczebnosc kibiców na stadionach. Poniewaz wtedy nie bali by sie chodzic na stadiony krorzy równiez sa kibicami. Ale własnie ów psełdokibice ich skutecznie odstraszaja jesli juz maja gdzies prowadzic jakiekolwiek walki powinni to robic poza stadionami
Ostatnio edytowano 2005-04-15, 11:14 am przez ufel65, łącznie edytowano 1 raz
ufel65

Postprzez DaMi 2005-04-15, 7:21 am

Krawiec napisał(a):Dami znasz mnie juz troche z forum więc nie proponuj mi zebym rezygnował z Zagłębia bo mnie obrażasz w tej chwili.

Uważąsz, że doping powinien byc negatywny, powinna byc jazda z kur..., powinna być nienawiść i zadymy i adrenalina bo to cie kręci i interesuje to powiedz to wprost, a nie wciskaj mi kitu ze wszędzie tak jest.

Ja to zrozumię, że masz taki sposób przeżywania piłki . Niektórzy moi bliscy znajomi też tak maja jak ty i są moimi bliskimi znajomymi, których lubię ale w tym punkcie zawsze będe przekonywał ich do swoich racji.

Deklarujcie się wprost, czego tu sie wstydzic ? :roll:

Po pierwsze nie chciałem Cię urazić :wink:
Po drugie nie bawi mnie to jak banda gówniarzy śpiewa np. "Piasta Gliwice p***le przez całe życie" - też tak samo jak Ty chciałbym żeby doping przez cały mecz był dla Zagłębia
Po trzecie awantury na stadionach tak samo mnie wkurwiają bo na tym tracą wszyscy.

No ale tak jest i nikt tego nie zmiani - trzeba się z tym pogodzić albo tak jak napisałem wcześniej zmienić zainteresowania
DaMi

Re: ...

Postprzez DaMi 2005-04-15, 7:31 am

Krawiec napisał(a)::? Dami zastrzeliłeś mnie tym argumentem "idż i powiedz..." tak jakbyś w ogóle nie czytał tego co piszę. Gdzie ja najeżdzałem na chuligankę może zacytuj. Kiedys tego nie kumałem ale dawno już przyznałem rację tym, którzy pisali o honorowych walkach bez sprzetu itd.

Może nic na nich nie pisałeś - ok. Pisałeś za to o krojeniu flag , a to raczej nie ja nie Puzon albo inny Misiek :lol: kroimy flagi a raczej robi to chuliganka i to oni dają później te flagi do wywieszenia , a o ile wiem Tobie się to nie podoba. Więc idź i im powiedz że źle robią "zabierając" innym flagi
DaMi

Postprzez W@llace 2005-04-15, 8:41 am

W@llace

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice