KOMU PODZIEKUJE KRZYSZTOF TOCHEL

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez rados 2004-11-14, 2:34 pm

Kurdziel,Stemplewski,Antczak,Malinowski,Drzymont,Rak,Bała,Twardawa,Bugaj
rados
Zagłębiak

Postprzez adzime 2004-11-14, 4:44 pm

Dziwi mnie, że nikt nie wymienia Treścińskiego - według mnie pierwszy do wywalenia. Z tej formacji nie widze miejsca dla Drzymonta i Antczaka. Najlepiej z obrony wypada Malinowski. Kurdziel out. Musimy szukać kogoś na bramke, bo to co wczoraj wyprawiał Kitowicz to woła o pomste... Jemu jednak dałbym jeszcze szanse. Bała, Małocha - bez komentarza ! Morawski powinien zostać, jeszcze bedzie przydatny. Ujek duży znak :?:
Rakowi też bym podziękował :!:
adzime
Adventure Group

Postprzez krzysiu 2004-11-14, 5:50 pm

adzime napisał(a):Dziwi mnie, że nikt nie wymienia Treścińskiego - według mnie pierwszy do wywalenia. Z tej formacji nie widze miejsca dla Drzymonta i Antczaka. Najlepiej z obrony wypada Malinowski. Kurdziel out. Musimy szukać kogoś na bramke, bo to co wczoraj wyprawiał Kitowicz to woła o pomste... Jemu jednak dałbym jeszcze szanse. Bała, Małocha - bez komentarza ! Morawski powinien zostać, jeszcze bedzie przydatny. Ujek duży znak :?:
Rakowi też bym podziękował :!:

Co do Malinowskiego to ostatnio grał nieźle, ale akurat wczoraj był słabiutki jak woda. Większość jego wybić trafiała pod nogi rywali. Rozumiem, że było mokro i ślisko, ale przy takiej pogodzie nie można wybijać piłek po ziemi tylko "w kosmos". Moim zdaniem Malina lepiej by się sprawdził jako typowy rozgrywający, ale z ustawienia na boisku widać, że trener Tochel ma inne zdanie na ten temat.

Co do Treścińskiego to uważam, że jak jego by trener wywalił to już musiałby chyba wywalić całą obronę. Ostatnio zdecydowanie najlepszy z całej naszej obrony.

Kurdzielowi dałbym jeszcze szansę. Nie raz pokazał, że ma duże umiejętności. Przy tak niepewnej obronie chyba, żaden bramkarz nie zapobiegłby utracie większości bramek, jakie straciło Zagłębie. Czasem tylko trochę za bardzo wychodzi z bramki. Na pewno lepszy od Kitowicza, a nie sądzę abyśmy pozyskali dwóch klasowych bramkarzy. W rundzie jesiennej Kurdzielowi brakowało konkurencji oraz szczęścia.

Co do Drzymonta. Hmm... Nie sądzę, że Tochel z niego zrezygnuje, a na pewno go nie wypuszczą całkiem. Co najwyżej go wypożyczą gdzieś gdzie go będą chcieli, a nie sądzę, żeby po tym co pokazywał ostatnio chciał go jakikolwiek klub powyżej 4 ligi.

Co do Morawskiego, to chołopak się stara, ale nic z tego nie wynika oprócz tego, że go dużo faulują, a to niewielki pożytek. Może powinien grać bardziej ofensywnie, a wtedy byłoby więcej rzutów wolnych bliżej pola karnego. Na pewno nie jest to zawodnik, który mógłby być kreatywnym rozgrywającym, a chyba po to został sprowadzony. W tej roli zdedycowanie się nie sprawdza.

Bała to oczywista pomyłka. Od początku nie pasował do naszej drużyny i już pasował nie będzie!

Małocha jak tylko się wyleczy całkiem to jeszcze strzeli dla nas kilka bramek. Moja ocena opiera się na przedsezonowych sparingach w Bielsku.

Tak naprawdę problemem jest obrona, której obecnie praktycznie nie ma, bo ofensywnych zawodników mamy całkiem niezłych. Mimo to mam nadzieję, że uda się namówić do gry u nas Berensztajna.
krzysiu
HONOROWY CZŁONEK FORUM

Postprzez kuźnia 2004-11-14, 6:48 pm

Krzysiu ! Berensztajna to się nie da "namówić" , trzeba zapłacić a wtedy nie wiadomo czy jeszcze na kogoś starczy, a Morawski zawsze idzie pod faul , nawet wtedy kiedy mógłby minąć przeciwnika i wyprowadzić kontrę to lubi sie przewrócić ( może chce wyglądać na aktywnego ) poza tym ma dziwną manierę , jak coś mu raz wyjdzie (strzał z Piastem) , to potem bez względu na sytuację powtarza takie zagranie z uporem osła ( efekty było widać ) według mnie gra narazie bardziej dla siebie niż dla drużyny.
Treściński był całą jesień kapitanem drużyny ,czy było dobrze czy źle , myślę że trener ma do niego zaufanie i nie pozbędzie się go.
kuźnia

Postprzez Krawiec 2004-11-14, 7:08 pm

kuźnia napisał(a):ludzie opamiętajcie się trochę , zgadzam się ,że zawodnicy na druga ligę to w tej chwili : Lachowski ,Ujek ,Pitry, Skrzypek. Nie wiemy co gra Małocha , przyszedł z kontuzją , w jednym meczu (chyba Mława ) zagrał na własną odpowiedzialność no i sie leczy. Chwalibogowski daje dobre zmiany i nie ma się go co pozbywać , Morawski musi wypracować swój styl ,bo walka to za mało, ale chodzi mi o co innego : z kąd chcecie wziąć tych zmienników ? Z tego co czytam Berensztajna chce pół 2 ligi , wątpię żeby ktoś z pierwszej ósemki w tabeli pozbywał się wartościowych zawodników , wychodzi na to że w połowie sezonu chcemy zastąpić zawodników słabych- niekoniecznie lepszymi ( a przynajmniej nie ma takiej gwarancji) Na pewno potrzebny jest bramkarz , doświadczony bramkarz, pomocnik który potrafi przytrzymać piłkę a nie tylko latać z nią do przodu no i ktoś do obrony ,może być po 30 tce byle miał zaliczone ze 200 meczów w 1 lidze.

Czytaj ze zrozumieniem Kuźnia. Nie pisałem żeby pozbywac się ich już teraz tylko zacząć układać skład pod kątem 1 ligi, w oparciu o (na razie ) te cztery nazwiska. Pozostali albo poprawią swoją formę albo powinni odejdejść prędzej czy później. Jeśli trener ma ambicje awansować do ekstraklasy w przyszłym sezonie, to wg mnie powinien zacząć budowac skład na miare 1 ligi już teraz. Byłoby dobrze awansować i pograc w ekstraklasie dłużej niż jeden sezon.

Pozyskiwanie zawodników to nie tylko rola trenera, myślę że brakuje w klubie dobrego headhantera . Ktoś ju pisał na forum, że przydałby się ktoś taki jak Socha.
Krawiec

Postprzez kuźnia 2004-11-14, 7:46 pm

ja się z tobą Krawiec zgadzam - operacja 1 sza liga musi się zacząć już od dzisiaj a pierwszym punktem powinno być utrzymanie w 2 lidze bez barażu.Ale piszą tu ludzie żeby wymienić połowę szerokiej kadry i budować drużynę w oparciu o 2 napastników i 2 pomocników ,owszem ci czterej wymienieni powinni grać ale nie awansujemy ba- nie utrzymamy się budując drużynę od przodu .po pierwsze - bramkarz , po drugie obrona itd.Wypowiem się tak:
zostają w bramce Kurdziel,Kitowicz i intensywne poszukiwania jakiegoś "wyjadacza"- na wiosnę musi grać, wtedy jeden z ww może odejść
Zostają w obronie - Treściński - i ciężka praca w zimie
Zostają w przodzie; Pitry .Lachowski ,Skrzypek,Ujek Chwalibogowski -dużo pracy , Morawski - na razie figo fago ale ma potencjał.
A łowca talentów(headhunter) powinien w takiej drużynie być od dawna a jeżeli już jest to bardzo cienki, bo znalezienie jednego Pitrego to trochę za mało. Może kierunek BKS Bielsko ?
kuźnia

...

Postprzez Krawiec 2004-11-14, 8:19 pm

Czyli zgoda :) Ja bym nie wywalał definitywnie zbyt wielu bo jest przeciez druga drużyna gdzie mozna dac szanse na odzyskanie formy . Co do bramkarzy to nie widze szans dla Kurdziela w pierwszym składzie przy Tyrajskim, Bledzewskim lub Pielutowskim - jeden z nich powinien się juz pojawić w Sosnowcu.

W ramach przemeblowania składu , które zapowiada Tochel trzeba juz myśleć o pierwszej lidze, a nie tylko o utrzymaniu więc wolałbym zeby ściągneli 2 graczy na poziomie 1 ligowym niz 5-ciu typu Morawski (upieram się że gostek jest nieperspektywiczny)

Najlepiej żeby byli to obrońcy. Po utrzymaniu się ściagnąłbym kolejnych dwóch na pozycje lewy skrzydłowy i rozgrywający.

Mam swiadomosc, że Włosi nie chcą robić tzw "kominów płacowych" i niechętnie zerkają na znane nazwiska ale jak donosi prasa Sasin w Lechu zarabia tylko 3 tysiaki , więc widac, że da się pozyskać dobrego gracza za stosunkowo niską kasę .

Tutaj wrócę do kwestii menadżera specjalizującego się w pozyskiwaniu wartościowych zawodników. Śmię twierdzić, że ten który zajmuję się u nas tą robotą jest kiepski bo Pitrego wypatrzył ktoś spoza klubu.
Krawiec

Postprzez kuźnia 2004-11-14, 8:42 pm

Ok Kawiec ! Dogadaliśmy się zgadzam się z ostatnim postem , najlepszy wybór (jeżeli wogóle jest ) to według mnie Piekutowski reszta musi być taka jak piszesz , o Morawszkiego nie będę się spierał myślę jednak że jego ktoś w poprzednich miejscach zmanierował i jak gościu zrozumie że liczy się Zagłębie a nie on to może jeszcze coś zagra. W sprawie łowcy głów proponuję zabawę- Zagłębie ma kibiców w wielu miejscach - załóż temat : Wzmocnienia z niższych lig czy jakoś tak, może w jakichś okręgówkach itp. są talenty ale nikt ich nie widzi , niech ludzie piszą , nie twierdzę ,że znajdzie się 10 wspaniałych zawodników , ale może jeszcze ze dwóch takich jak Pitry?
(nie zakładam sam tematu bo jestem tu nowy)
kuźnia

Postprzez WOJTEK 2004-11-14, 8:45 pm

ZNAM TAKIEGO JEDNEGO. MA 2 LATA I MÓGŁBY BYĆ WYPRÓBOWANY. NAPASTNIK.
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez kuźnia 2004-11-14, 8:53 pm

Dawaj gościa za 20 lat wprowadzi nas do ligi mistrzów! -chodziło mi o konkretne przykłady a nie jaja.
kuźnia

Postprzez CharoN^ 2004-11-14, 8:57 pm

Zgadzam się z poprzednikami. Trzeba zacząć budować zespół, który w 2006 r. zapewni nam I ligę ... Należy zacząć już teraz, bo sytuacja Zagłębia po rundzie jesiennej, jak wiemy jest nieciekawa, a nikt chyba niechcę gry w barażach !?

Zawodnicy, którzy powinni opuścić Zagłębie :
1. Kitowicz/Kurdziel
2. Bugaj
3. Bała
4. Antczak
5. Drzymont
6. Broczkowski
7. Stemplewski

Pewniacy (zawodnicy, którzy zostaną) ; (oczywiście moim zdaniem) :
1. Lachowski
2. Skrzypek
3. Pitry
4. Treściński
5. Ujek
6. Morawski

Więcej pewniaków nie ma ... ale dodałbym :
8. Łuczywek
9. Chwalibogowski

To tyle, trzeba czekać i mieć nadzieję, że trener Tochel zrobi porządek w drużynie, i będziemy RYCERZAMI WIOSNY 8).
CharoN^
Zagłębiak

...

Postprzez Krawiec 2004-11-14, 9:01 pm

Chodziło mi o haedhuntera z prawdziwego zdarzenia. Niższe ligi owszem ale taki gosc powinien sprowadzac do nas piłkarzy na poziomie Sasina.
Nawet z pierwszej ligi - nie są pierszoligowcy tacy drodzy jak się wydaje a sztuka polega na tym żeby przedsawić takiemu piłkarzowi wizję gry w dobrze poukładanym klubie z perspektywami, który regularnie wypłaca kasę .
Krawiec

Postprzez WOJTEK 2004-11-14, 9:11 pm

MAM DZIWNE PRZECZUCIE , ŻE REWOLUCJA NIE WYBUCHNIE. A JEŚLI JUŻ COŚ SIĘ WYDARZY TO BĘDZIE TO W STYLU " ZAMIENIŁ STRYJEK SIEKIERKĘ NA KIJEK". I ZNÓW PRZYJDĄ DO NAS MIERNI KOPACZE. BO CIĄGLE MAM W USZACH , ŻE SPROWADZAMY PIŁKARZY Z KARTAMI W RĘCE. A JAKI DOBRY PIŁKARZ MA KARTĘ ? DOBRYCH SIĘ TRZYMA A NIE POZWALA ODEJŚĆ PO PÓŁ ROKU. JAK CZYTAM GŁOSY O WALCE O BERENSZTAJNA, PIEKUTOWSKIEGO CZY TYRAJSKEIGO ( TEMU PANU MÓWIMY NIE !!) TO SMIAĆ MI SIĘ CHCE. CO ONI NAM MOGA POMÓC ? GDYBY BYLI TACY DOBRZY JAK O SOBIE MYŚLĄ TO BY GRALI W DOBRYCH KLUBACH. A CÓZ TEN BERENSZTAJN POKAZUJE ? GRA W BEZNADZIEJNEJ DRUŻYNIE W BEZNADZIEJNEJ POLSKIEJ 2 LIDZE. TYRAJSKIEGO NAWET NIE KOMENTUJĘ.
WOJTEK
Adventure Group

Komu powinie KT podziekowac

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2004-11-15, 9:54 am

Przepraszam ale nie bede operowal nazwiskami zawodnikow. Zastanawiam sie dlaczego tak negatywnie wypowiadamy sie o Kitowiczu ktory naprawde mial szczescie bo rozegral cale spotkanie w Ostrowcu. Wg sprawozdania na naszej stronie facet rozegral spotkanie na II ligowym poziomie obok takiego ASA jak Sarnat.

Ciagle narzekamy OBRONA JEST SLABA a czy to nie jest rowniez wina takich formacji jak pomoc, napastnicy. Przeciez to cala druzyna rozgrywa mecz. Odnosze wrazenie ze przeciwnicy nasi wiedzac ze obrona jest slaba (wszyscy tak mowia wlacznie z trenerem) atakuja te obrone a pozostali jakby nie wiedzieli ze nalezy Kolega pomoc, czyli wrocic do obrony, nie tracic bramek w pierwszych minutach meczu.

Dokladnie sledzilem transmisje z meczu w Ostrowcu i moje wrazenia jest jedno iz w I polowie Pitry gral w napadzie bez Pana Mariusza i byl doskonaly, natomiast od momentu kiedy na boisku pojawil sie Pan Mariusz - Pitry przestal istniec - a Pan Mariusz jak nie strzelal bramek tak i w Ostrowcu nie strzelil. Wydaje mi sie ze napastnik Zaglebia pogra do czerwca i bedzie szukal nowego pracodawcy. Ja osobiscie nie bede zmartwiony. Moze przyjdzie mlody bardziej bramkostrzelny.

Bardzo sluszna jest mysl budowania druzyny na miare AWANSU juz od dzisiaj. Berensztajn to jest ten pomocnik ktory potrafi dobrze pokierowac gra druzyny.

Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez krzysztof 2004-11-15, 10:02 am

Zgadza się, też wątpie w jakieś spektakularne zmiany. Kiedy byliśmy na fali było mówione, że w przypadku, gdy przed rundą wiosenną będzie realna szansa na zajęcie miejsca dającego awans to będzię się można spodziewać wzmocnień. Jeśli sytuacja będzie gorsza, to szansę gry mają dostać utalentowani juniorzy.
Zastanawiam się jaka jest teraz strategia klubu co do transferów, bo obawiam się że z utalentowanymi juniorami mozemy się nie utrzymać w II lidze.
krzysztof

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna