ZMIANY W SKŁADZIE ZAGŁĘBIA W PRZERWIE ZIMOWEJ

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez zgredos 2004-10-22, 6:19 pm

Berensztajn jest dobrym zawodnikiem ale z tego co wiem bardzo drogim, a nie jest już młodzieżowcem. Ja bym postawił na młodszych np. Kolendowicz ,no i może trener Tochel zaprezentuje nam tego młodego zawodnika o którym mówił
zgredos

Postprzez Lars 2004-10-22, 6:35 pm

może na jedną ze stron obrony sprowadzic by Piotra Klepczarka z Kujawiaka. 20lat, wystepy w kadrze do lat 18. 178cm.
W sumie ciekawy zawodnik.
Jakby z Kujawiakiem mial niezbyt dlugi kontrakt to czemu nie...
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez warchlak 2004-10-23, 11:25 am

wiem ze nie w temacie ale gdzies to trzeba wrzucić bo dotyczy naszego zawodnika(juniora):

Palec (nie) do przyszycia

Kilka godzin spierali się lekarze Centrum Pediatrii i trenerzy piłkarscy o to, czy można przyszyć pół palca 16-letniemu bramkarzowi Zagłębia.

Młody zawodnik uległ wypadkowi przed rozpoczęciem czwartkowego treningu. Zakładając siatkę na bramkę, zahaczył obrączką na palcu lewej ręki o jej uchwyt. Obrączka zadziałała jak gilotyna, obcinając część czwartego palca lewej ręki. Pechowca natychmiast odwieziono do Centrum Pediatrii. Obcięty kawałek palca zawieziono w termosie z lodem.

Ranny trafił na dyżur doktor Ewy Bułanowskiej, specjalistki od chirurgii dziecięcej i plastycznej. Lekarka szybko zdiagnozowała, że palec trzeba zabezpieczyć, co oznacza jego częściowe amputowanie (wyrównanie). Innego zdania byli trenerzy i działacze Zagłębia towarzyszący zawodnikowi. Chcieli, by przyszyć odcięty fragment.

- Taka operacja w Polsce jest niemożliwa do przeprowadzenia - mówi Daniel Miklasiński, ordynator oddziału chirurgii dziecięcej Centrum Pediatrii. - Problemem nie jest zszycie skóry, ale połączenie naczyń krwionośnych i nerwowych.
W palcu naczynia mają średnicę ułamków milimetrów, czyli porównywalną z grubością nici chirurgicznych. Operację reimplantacji, czyli przyszycia odciętych kończyn, mają szansę powodzenia przy naczyniach o średnicy jednego, półtora milimetra.
- Szukaliśmy sposobu ratowania palca. Nie jesteśmy przecież specjalistami z medycyny - wyjaśnia Wojciech Rudy, dyrektor Zagłębia Sosnowiec. - Jadąc do Centrum Pediatrii dzwoniliśmy do kliniki w Krakowie i szukaliśmy kontaktu z centrum w Trzebnicy.
W Trzebnicy znajduje się krajowe centrum reimplantacji, które w ubiegłym roku zasłynęło akcją ratowania kilkuletniemu chłopcu stopy obciętej podczas prac żniwnych. Operacja ta się jednak nie udała.
Gdy lekarze z Trzebnicy potwierdzili, że palca przyszyć się nie da, zgodzono się na jego amputację. Ewa Bułanowska wysłała pacjenta na operację do Katowic.

- Jeżeli pacjent lub jego opiekunowie nie mają zaufania do lekarza, czemu głośno dawali wyraz, to może on odesłać chorego do kolegi po fachu - wyjaśnia Daniel Miklasiński. - Wyjątkiem są sytuacje zagrożenia życia. W ligockiej klinice prof. Janusz Bohsiewicz wykonał operację, którą kilka godzin wcześniej zamierzano przeprowadzić w Klimontowie.

- Klub otoczy chłopca opieką - mówi Wojciech Rudy. - Codziennie w szpitalu są trenerzy. Wczoraj dostał od nas strój bramkarski i zapewnienie, że zespół czeka na jego powrót.
Zawodnicy wiedzą, że nie wolno grać w obrączkach, kolczykach i łańcuszkach. - Niestety, zakaz ten nie był dostatecznie przestrzegany - przyznaje Wojciech Rudy.

Do czwartkowego wypadku w ogóle nie powinno dojść. Przepisy piłkarskie zabraniają gry w obrączkach, kolczykach i łańcuszkach. Przed meczami brak biżuterii powinni sprawdzać sędziowie, przed treningami prowadzący zajęcia. Zawodnicy są uprzedzani o zakazie, ale widać mody wygrywają z przepisami.

źródło: Dziennik Zachodni
warchlak
Prowokator

Postprzez Mati_1987 2004-10-23, 11:34 am

warchlak napisał(a):wiem ze nie w temacie ale gdzies to trzeba wrzucić bo dotyczy naszego zawodnika(juniora):

Palec (nie) do przyszycia

Kilka godzin spierali się lekarze Centrum Pediatrii i trenerzy piłkarscy o to, czy można przyszyć pół palca 16-letniemu bramkarzowi Zagłębia.

Młody zawodnik uległ wypadkowi przed rozpoczęciem czwartkowego treningu. Zakładając siatkę na bramkę, zahaczył obrączką na palcu lewej ręki o jej uchwyt. Obrączka zadziałała jak gilotyna, obcinając część czwartego palca lewej ręki. Pechowca natychmiast odwieziono do Centrum Pediatrii. Obcięty kawałek palca zawieziono w termosie z lodem.

o kurde...smutne to :(
chłopak ma tyle lat co ja i w głupi sposób stracił palec :( :roll:
no cóż... 3MAJ sie, będzie lepiej...
Mati_1987
Os.Piastów oficial fans

Postprzez gruby 2004-10-23, 1:03 pm

Nie wiedziałem gdzie wklejc,więdz wrzuciłem to tutaj.Artykuł o jednym z naszych piłkarzy....

Wszystko wskazuje, że szybko skończy się przygoda Adama Bały z Zagłębiem Sosnowiec. - Wydawało się, że jeśli grał przez osiem lat w ekstraklasie, to przyda się w Zagłębiu. Nie wyszło głównie z powodu charakteru. Bała jest skryty, powie jedno słowo na tydzień - powiedział Krzysztof Tochel, trener sosnowieckiej drużyny.

31-letni piłkarz dołączył do kadry drugoligowca w przerwie letniej. Nie zdołał jednak sobie wywalczyć miejsca w podstawowym składzie. Ostatnio zmagał się z kontuzją stawu skokowego. - Uraz zdarzył mi się w bardzo pechowym momencie, tuż przed meczem z Ruchem Chorzów. Wiem, że trener na mnie liczył, że gdybym był wtedy zdrowy, pewnie bym zagrał - mówi piłkarz. Na środowym spotkaniu z kibicami Zagłębia Krzysztof Tochel, trener sosnowieckiej drużyny, przyznał, że transfer Bały był jednak błędem. - To w 90 proc. moja pomyłka. Zgadzam się, że to jest niewypał. Pospieszyliśmy się z tym transferem. Bała miał podpisać kontrakt w Zabrzu, ale my zaatakowaliśmy. To doświadczony lewy pomocnik. Wydawało się, że jeśli grał przez osiem lat w ekstraklasie, to przyda się w Zagłębiu. Nie wyszło głównie z powodu charakteru. Bała jest skryty, powie jedno słowo na tydzień - mówił trener.

- Jestem zaskoczony. Z tego wynika, że zimą będę musiał szukać sobie nowego klubu. Na razie jednak o tym nie myślę. Jestem już zdrowy, postaram się jeszcze raz udowodnić, że mogę być przydatny dla Zagłębia - mówi piłkarz. - Moja małomówność? Każdy o tym wie, że nie jestem duszą towarzystwa. W grze w piłkę to chyba jednak nie przeszkadza? - pyta ironicznie.

Działacze Zagłębia już myślą o kolejnych transferach. Nowym piłkarzem sosnowieckiej drużyny jest Damian Kruszyński. 19-letni ofensywny pomocnik Krupińskiego Suszec (liga okręgowa). Zdaniem trenerów Kruszyński jest równie utalentowany co Przemysław Pitry, z którym grał w Iskrze Pszczyna.

Trener Tochel zdradził też, że namawiał do powrotu do Sosnowca Marcina Bębna, bramkarza Odry Wodzisław. Wychowanek CKS Czeladź ma jednak ważny kontrakt z pierwszoligowym klubem do 2006 roku. Na liście życzeń Zagłębia jest cały czas Robert Kolendowicz, 24-letni pomocnik GKS Bełchatów.

Wzmocnienia są uzależnione od straty, jaką Zagłębie będzie miało po rundzie jesiennej do drużyn, które wiosną powalczą o awans. Jeżeli będzie to pięć punktów - Zagłębie będzie się zimą zbroić, jeżeli więcej - kadrę drużyny uzupełnią zawodnicy perspektywiczni.

zródło:Gazeta Wyborcza

Pozdrawiam..:mlyn:
gruby

Postprzez Serek89 2004-10-23, 8:05 pm

Chciałbym się wtrącić w sprawie tego bramkarza.
Tak się składa że gram razem w drużynie z nim i jak się dowiedziałem co się stało to nie mogłem uwierzyć :( Byłem w totalnym szoku ale MICHAŁ jest bardzo ambitny i ma już wznowić treningi za 2 tygodnie!!!CHWAła mu za to i chciałbym mu zyczyć żeby mimo tego nieszczęśliwego wypadku MIchAŁ został w przyszłóści pierwszym bramkarzem ZAGŁĘBIA :!:!!!!!!! TRZYMAJ się JESTEŚMY Z TOBĄ!!!!!!!!!!
Serek89

Postprzez Oko 2004-10-26, 9:21 am

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,2355486.html

Sprzydał by się do nas tylko pewnie za drugi będzie.
Lepiej by miał u nas niż w GKS-ie.
Reprezentant młodzieżówki.
Oko

Postprzez zgredos 2004-10-28, 5:58 pm

Czytałem w Sporcie, że zimą A.Bała opuści Zagłębie i powróci do GKS-u
zgredos

Zaglebie po seznoei

Postprzez fan 1 2004-10-28, 6:22 pm

Tu nie trzeba nowych zawodnikow, tu trzeba przede wszystkim uciac kontrakty, nie moze byc tak ze nikeotrtzy zawodnicy w II lidze zarabiaja po 10- 12 tysiecy!!! Tyle to moglby zarabiac pilkarz ktory cos osiagnal, jest autorytetem dla innych, taki pilkarz moglby zarabiac i stawaic warunki. Pokazcie mi takich bo ja i ch nie wiedze. Poza tym po co jeden z drugim ma walczyc o I lige skoro moze byc za salby aby w niej grac a takiej kasy nigdzie nie zobaczy. Pomysli sobie jeden z drugim, ze do Wisly nie pojde, Legia mnie nie chce po co mam zagranica siedziec na lawie. Tu mi dobrze. nalepeszy przyklad Skrzypek, taka gwaizda rajdy w III lidze, w II a w Odrze co pokazał? Drzymont mial prozpozycje z Polonii. Nie poszedł? Czemu? bo pewnie kaska za mala najpierw cos pokaz a potem kasa. Ujek, wielki mi napastnik a tu 1 gol slownie jeden w sezonie! Zer dogrywa, ze podaje. A co mnie to obchodzi. Tak mozna wyliczac. Pozdrawiam prawdziwcyh kibicow.
fan 1

Re: Zaglebie po seznoei

Postprzez ^m@rcin^ 2004-10-28, 6:38 pm

fan 1 napisał(a):Tu nie trzeba nowych zawodnikow, tu trzeba przede wszystkim uciac kontrakty, nie moze byc tak ze nikeotrtzy zawodnicy w II lidze zarabiaja po 10- 12 tysiecy!!! Tyle to moglby zarabiac pilkarz ktory cos osiagnal, jest autorytetem dla innych, taki pilkarz moglby zarabiac i stawaic warunki.

Skad wiesz ile zarabiaja ?
^m@rcin^
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Re: Zaglebie po seznoei

Postprzez WOJTEK 2004-10-28, 7:56 pm

fan 1 napisał(a):Tu nie trzeba nowych zawodnikow, tu trzeba przede wszystkim uciac kontrakty, nie moze byc tak ze nikeotrtzy zawodnicy w II lidze zarabiaja po 10- 12 tysiecy!!! Tyle to moglby zarabiac pilkarz ktory cos osiagnal, jest autorytetem dla innych, taki pilkarz moglby zarabiac i stawaic warunki. Pokazcie mi takich bo ja i ch nie wiedze. Poza tym po co jeden z drugim ma walczyc o I lige skoro moze byc za salby aby w niej grac a takiej kasy nigdzie nie zobaczy. Pomysli sobie jeden z drugim, ze do Wisly nie pojde, Legia mnie nie chce po co mam zagranica siedziec na lawie. Tu mi dobrze. nalepeszy przyklad Skrzypek, taka gwaizda rajdy w III lidze, w II a w Odrze co pokazał? Drzymont mial prozpozycje z Polonii. Nie poszedł? Czemu? bo pewnie kaska za mala najpierw cos pokaz a potem kasa. Ujek, wielki mi napastnik a tu 1 gol slownie jeden w sezonie! Zer dogrywa, ze podaje. A co mnie to obchodzi. Tak mozna wyliczac. Pozdrawiam prawdziwcyh kibicow.

BREDNIE ,BREDNIE I JESZCZE RAZ BREDNIE.
DAWID GDY ZACZYNAŁ GRAĆ W ODRZE ZŁAPAŁ KONTUZJĘ I NIE WYCHODZIŁ NA BOISKO. DRZYMI NIE CHCIAŁ OPUSZCZAĆ ZAGŁĘBIA I TYLE.A UJO ? WALCZY I SIĘ STARA. ZAUWAZ " PRAWDZIWY KIBICU " ŻE TO JEST 2 LIGA POLSKA A NIE PREMIERSHIP. ALE CO TO DLA CIEBIE ? NIE POZDRAWIAM.
WOJTEK
Adventure Group

Zmiany

Postprzez fan 1 2004-10-28, 9:49 pm

Brednie? Hmm Kazdy ma swoje zdanie ja tak uwazam i tyle. Doskonale zdaje sobie sprawe ze to nie Premiership. Szkoda tylko ze sami zawodnicy tego nie dostrzegaja, bo poza boiskiem zachowuje sie jakby wlasnie grali w lidze angielskiej. Wiecej skromnosci, przeciez tak naprawde zaden z tych zawodnikow nic w pilce nie osiagnal. ostatnim, ktory gral w Zaglebiu i mozna o nim powiedziec, ze byl to zawodnik utytulowany to Tomasz Kulawik. Do tego gracz potrafiacy sie zachowac, ulozony, po prostu poukladany. takie pilkrza mi brakuje, ale widze za zadatki na tkiego ma Lachowski. Mimio wszystko pozdrawiam, takze Wojtka:)
fan 1

Postprzez żabomiro 2004-10-28, 10:12 pm

10 - 12 to zarabiają u nas średniacy gwiazdy biorą od 16 do 18 koła :evil:
żabomiro
Żółta kartka

Postprzez Cygan 2004-10-28, 10:16 pm

zgredos napisał(a):Czytałem w Sporcie, że zimą A.Bała opuści Zagłębie i powróci do GKS-u

Chyba dobrze w sporcie pisali http://www.90minut.pl/news.php?id=203829

Ciekawe kogo jeszcze oprócz Bały takie rozmowy czekają? Stawiam na: Morawskiego, Bugaja i... Drzymonta!
Cygan

Postprzez fabian 2004-10-29, 7:34 am

Drogi fanie 1, kim Ty jestes, zeby rozliczac pilkarzy z pensji??? Raczej nie ty im placisz, wiesz jak sie juz musisz czepiac, to czepiaj sie gry.
fabian

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna