Monti napisał(a):A ci dalej swoje. Tu k***a nie chodzi czy czerwone czy czarne tylo o to że precz z polityką ze stadionów . Miałem nie pisać na ten temat ale nie wytzrymałem . Lekcje historii k***a na forum Zagłębia bedą robić teraz.
Szanowny kolego moderatorze!
Chodzi właśnie o to ,że to nie polityka ale tradycja. Jeśli nie złapałeś tego z poprzedniego wpisu polecę ci przykładami. Gdyby wykluczyc politykę ze sportu i stadionów w twoim rozumieniu to Ruchu Chorzów musiałby zmienić swoje niebiesko-białe barwy bo to barwy Górnego Ślaska a dokładnie piastów śląskich (bały orzeł na niebieskim tle - symbol woj. sląskiego) , którzy równiez prowadzili politykę akurat pro-niemiecką ; bayern monachium lub barcelona musiałby ze swojego symbolu wyrzucić flagi swoich regionów , które maja swoje polityczne aspiracje separatystyczne, a real zdjać ze swojego symbolu symbol monarchii broniony przez generała Franco. Przykłady mozna mnożyć.
Sprawa jest szersza i tyczy się mentalnosci Polaków , którzy chętnie niszczą materialne formy historii . Nie wiem czy ktos wie ale właśnie w Sosnowcu w 1938 zniszczono zabytek klasy zerowej jakom była cerkiew św Mikołaja.
Dlaczego bronię Czerwonego Zagłębia jako symbolu naszego klubu. Po pierwsze nie bez kozery czerwony kolor a nie czarny dominuje w naszym herbie.
Po drugie kibic Zagłębia i każdy Zagłębiak powinien wiedziec, że hasło na fladze pt. Czerwone Zagłębie ma sie tak do polityki jak np hasło Wielkie Ksiestwo Warszawskie . I tu właśnie jest potrzebna minimalna znajomosc historii naszego regionu - w końcu nie kibicujemy Czarnym czy AkS-owi ale przede wszystkim Zagłębiu a ta nazwa do czegos powinna zobowiazywać.
Wiem ,że sprawa jest trudna i nazwa jednoznacznie się kojarzy ale naszą rolą jest to by nazwa ta była zgodna z historią i prawdą. Nasi ojcowie sprawy nie obronili i chorzowski prezydent zmiótł z powierzchni ziemi GKS Zagłębie wraz z jupiterami , Pomnik Rewolucji 1905 (W Łodzi ludzie obronili symbolikę 1905 ) a później pod młotek poszły jako pierwsze kopalnie węgla kamiennego - większość niesłusznie . Padły tym samym symbole naszego regionu . Ostatnio nawet jakis hanys wpadł na pomysł zeby zlikwidować linię 21 z powodu rzekomego braku zainteresowania - pomijając historyczne znaczenie tej linii , nie mam pojecia jakbym z centrum Będzina dojechał do Sosnowca ( jeden z elementów demontażu Zagłębia - rozdzielić i skłócić nasze miasta) .
Wracajac do czerwonego koloru chyba nikt w Manchesterze czy Liverpoolu nie burzy się z powodu przydomków Red Devils czy tez The Reds. Te nazwy tez nie wzięły się z powietrza ale dlatego że kluby założyli robotnicy a nie marynarze czy urzędnicy. Dzisiaj kluby notowane sa w londyńskim indeksie giełdowym FTSE a mimo to nikt tam nie wstydzi się swoich proletariackich korzeni.
Brońmy Zagłębia nie tylko przez skandowanie na meczu ale też poprzez wiedzę i dumę regionalną.
CZERWONE ZAGŁĘBIE 1905 TAK!!! ale bez E.Gierka bo on z tym nie miał nic współnego .
PS. Kolegę Montiego proszę aby zastanowił się nad różnicą między klubem regionalnym i tradycyjonalnym , który niesie ze sobą symbole nie tylko sportowe a klubem typu Amica, Groclin czy Dospel ;-) .
A tak na koniec jeśli ktoś chce podkreślić rolę Papieża w rozwoju Zagłębia to ma prawo zrobic flagę z jego podobizną - ja nie mam nic na przciw - przeciez nawet biskup sosnowiecki witajac Papieża powiedział, że "...Zagłębie JEST CZERWONE z miłości do Boga i Ojczyzny".
Houk!