Do Bankiera i zwolenników "CZERWONEGO ZAGŁEBIA"

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

flag cd

Postprzez anonimek1906 2003-05-06, 12:39 am

Ja również byłem od początku zwolennikiem flagi "CzerwoneZagłębie". Wydawał mi sie,ze potraktujecie ją wszyscy jako element humorystyczny na naszym estadio de Ludowy!szkoda...widze ze ona dzieli.

pozdrawiam jednak tych co wlaczą o jej dobre imię!

ja juz kiedys mialem pomysł na flagę "41 200" z naszymi barwami....

"1906 - Narodziny Naszej Miłości"-kolejny..bez kontrowersji

....msle ze musimy dosjsc do jakiegos porozumienia w sprawie fany..

niech sie toczy rozmwa, nie kłótnie.pozdro all
anonimek1906

Flaga

Postprzez Michał 2003-05-10, 11:43 am

Moim zdaniem ten pomysł z flagą Czerwone Zagłębie jest chory.
Wielu ludzi również w Zagłębiu wycierpiało sporo w czasach komuny i nie każdy kibic identyfikuje sie z tamtym systemem. A duża flaga wisząca na trybunie stadionu jest jakby symbolem wyrażającym poglądy wszystkich zasiadajacych na nie kibiców. Jeżeli ktoś tak tęskni za komuną to prosze bardzo, może nawet sobie wydziargać na drutach czerwony sweterek z sierpem i młotem, ale nie każdy kibic ma ochote byc do tego mieszany.

pozdrawiam wszystkich normalnych kibiców Zagłębia

ZAGŁĘBIE - TAK !! CZERWONE - NIE!!
Michał

Postprzez bankier 2003-05-10, 11:56 am

bez filozofii! - a ktoś cie do tego zmusza?
bankier

Postprzez klocek 2003-05-10, 1:26 pm

Flaga to dobry pomysł , ale wy jestescie tak tępi i nie rozumiecie o co w niej chodzi.
klocek

Postprzez redloS 2003-05-10, 2:17 pm

klocek napisał(a):Flaga to dobry pomysł , ale wy jestescie tak tępi i nie rozumiecie o co w niej chodzi.
hehe Niezle klocek To ja Ci odpowiem po twojemu. To jest zły pomysl ale jestes zbyt tepy zeby zrozumiec dlaczego
redloS

Zasadnicze pytanie

Postprzez Krawiec 2003-05-11, 12:18 am

Zasadnicze pytanie brzmi : Co wy k...a wiecie o Czerwonym Zagłębiu !
wszyscy przeciwnicy jak jeden mąż powtażają o okresie PRL-u podczas gdy tzw. Republika Czerwonego Zagłębia powstała podczas wydarzeń społeczno narodowo-wyzwoleńczych inicjowanych głównie przez antykomunistyczną PPS , która miała przed wojną absolutna większośc na Zagłębiu. Nie wiem czy kogos to interesuje ale w okresie PPS -owskich samorzadów powstały na Zagłębiu :pierwsza linia tramwajowa łacząca Zagłębie (21), szpitale miejski, kanalizacje miast , drogi łączące miasta Zagłębia i wreszcie projekt połączenia wszystkich miast w jedno Zagłębie Dąbrowskie storpedowany przez kielckie władze wojewódzkie inspirowane przez zazdrozne środowisko łódzkich przemysłowców. Ludzie którzy tworzyli miasta Zagłębia zostali w czasie wojny lub tuz po niej wyeliminowani z życia publicznego lub w ogóle z życia a czerwony sztandar zwiazany w tym czasie z walką o oświatę , lepsze warunki socjalne robotników , wolność i Ojczyznę zmonopoloizowała PZPR.
Problem jest skomplikowany ale ktoś kto identyfikuje się z naszym regionem powinien go rozgryść.
Nie można tego zaniechać bo ziomale z bielska tak kazali ;-)
Tym koleżkom zorientowanym prawicowo mozecie powiedziec że podczas wydażeń w 1905 roku (czyli Czerwonego Zagłebia) ramie w ramię z lewicowymi działaczami walczyli i gineli działacze Narodowego Zwiazku Robotników .
A więc ta czerwień wcale nie jest tak jednoznaczna jak chcą t o widzieć Ślązacy, którym zależy na przypięciu nam etykietki Czerwone Zagłębie i zrzucic na nas wszystkie winy za PRL. Po wpisach wielu z was widzę ze udało się im wmówic te bzdury samym Zagłębiakom .

Wracajac do tematu flagi uważam że jest ona świetnym pomysłem ale bez wizerunku Gierka . Gierek w zestawieniu z hasłem Cz. Z. to punkt dla hanysów. Czerwone Zagłębie to nie jest polityka w dzisiejszym rozumieniu ale nasza tradycja i historia .
Cieszę się ze sa osoby , które łaczą tak jak ja kibicowanie Zagłebiu Sosnowiec z identyfikacją regionalna i podkreśleniem naszych tradycji - bo czy komuś to sie podoba czy nie lub czy tez ktos tego sie wstydzi, Zagłębie to region robotniczy (brawo za flagę working class). Jeśli ktos ma watpliwosci czy regiony posprzemysłowe powinny wyrzekac się swoich industrialnych korzeni to niech spojrzy na miasta brytyjskie lub Zagłębie Ruhry (np herb Schalke ma nadal młotki górnicze mimo ze zamknieto tak jak u nas prawie wszystkie kopalnie).

CZERWONE ZAGLEBIE TO NIE PZPR ! Niemniej zanim to dotrze pod wszystkie zagłębiowskie strzechy polecam skoncentrować się na fladze
ZAGŁEBIE DABROWSKIE z herbami S-c. DG. B. i Cz.

P.S. Zainteresowanym lub wątpiacym w wiarygodnosc moich słów polecam odwiedzienie biblioteki na Zagadowicza w Sosnowcu (regionalia) lub miejskiej w Będzinie (obok Sarmacji). Autorzy :
St. Radek : "Sztanar buntu" w całości lub fragmenty o Czerwonym Zagłębiu 1905 w "Ekspresie Zagłębiowskim" J.P. Zielinski.

Houk !
Krawiec

Postprzez Krawiec 2003-05-11, 12:36 am

Sorki za ortografię - oczywiscie powtarzają a nie powtażają (późna pora)
Krawiec

Postprzez Monti 2003-05-11, 6:29 am

A ci dalej swoje. Tu k***a nie chodzi czy czerwone czy czarne tylo o to że precz z polityką ze stadionów . Miałem nie pisać na ten temat ale nie wytzrymałem . Lekcje historii k***a na forum Zagłębia bedą robić teraz.
Monti
Moderator

Postprzez bankier 2003-05-11, 7:54 am

Brawo Krawiec - bardzo fajnie, że przybliżyłeś historię powstawnia "Czerwonego Zagłębia" - taka lekcja historii przyda się wszystkim kibicom! (no sory moze nie wszystkim - beton jest wśród nas).
ale nie wierzę, że skierują swe kroki na zegadłowicza lub do będzina aby przeczytać "źródła" twojego opisu.
ps. szkoda, że symbolika "młotów górniczych" została już użyta bo teraz widzę, że to właśnie one powinny sie znaleść pomiędzy słowami "CZERWONE ZAGŁĘBIE"!
bankier

Postprzez fan78 2003-05-11, 8:22 am

Ksiązke ktora polecil Krawiec chetnie przeczytam,co do mlotow to przeciez mozna uzyc ich tez na tej fladze,a jak nie mlotow to mozna wstawic np:kopalniany szyb.
fan78

?

Postprzez Krawiec 2003-05-11, 11:29 pm

Monti napisał(a):A ci dalej swoje. Tu k***a nie chodzi czy czerwone czy czarne tylo o to że precz z polityką ze stadionów . Miałem nie pisać na ten temat ale nie wytzrymałem . Lekcje historii k***a na forum Zagłębia bedą robić teraz.

Szanowny kolego moderatorze!
Chodzi właśnie o to ,że to nie polityka ale tradycja. Jeśli nie złapałeś tego z poprzedniego wpisu polecę ci przykładami. Gdyby wykluczyc politykę ze sportu i stadionów w twoim rozumieniu to Ruchu Chorzów musiałby zmienić swoje niebiesko-białe barwy bo to barwy Górnego Ślaska a dokładnie piastów śląskich (bały orzeł na niebieskim tle - symbol woj. sląskiego) , którzy równiez prowadzili politykę akurat pro-niemiecką ; bayern monachium lub barcelona musiałby ze swojego symbolu wyrzucić flagi swoich regionów , które maja swoje polityczne aspiracje separatystyczne, a real zdjać ze swojego symbolu symbol monarchii broniony przez generała Franco. Przykłady mozna mnożyć.
Sprawa jest szersza i tyczy się mentalnosci Polaków , którzy chętnie niszczą materialne formy historii . Nie wiem czy ktos wie ale właśnie w Sosnowcu w 1938 zniszczono zabytek klasy zerowej jakom była cerkiew św Mikołaja.
Dlaczego bronię Czerwonego Zagłębia jako symbolu naszego klubu. Po pierwsze nie bez kozery czerwony kolor a nie czarny dominuje w naszym herbie.
Po drugie kibic Zagłębia i każdy Zagłębiak powinien wiedziec, że hasło na fladze pt. Czerwone Zagłębie ma sie tak do polityki jak np hasło Wielkie Ksiestwo Warszawskie . I tu właśnie jest potrzebna minimalna znajomosc historii naszego regionu - w końcu nie kibicujemy Czarnym czy AkS-owi ale przede wszystkim Zagłębiu a ta nazwa do czegos powinna zobowiazywać.
Wiem ,że sprawa jest trudna i nazwa jednoznacznie się kojarzy ale naszą rolą jest to by nazwa ta była zgodna z historią i prawdą. Nasi ojcowie sprawy nie obronili i chorzowski prezydent zmiótł z powierzchni ziemi GKS Zagłębie wraz z jupiterami , Pomnik Rewolucji 1905 (W Łodzi ludzie obronili symbolikę 1905 ) a później pod młotek poszły jako pierwsze kopalnie węgla kamiennego - większość niesłusznie . Padły tym samym symbole naszego regionu . Ostatnio nawet jakis hanys wpadł na pomysł zeby zlikwidować linię 21 z powodu rzekomego braku zainteresowania - pomijając historyczne znaczenie tej linii , nie mam pojecia jakbym z centrum Będzina dojechał do Sosnowca ( jeden z elementów demontażu Zagłębia - rozdzielić i skłócić nasze miasta) .
Wracajac do czerwonego koloru chyba nikt w Manchesterze czy Liverpoolu nie burzy się z powodu przydomków Red Devils czy tez The Reds. Te nazwy tez nie wzięły się z powietrza ale dlatego że kluby założyli robotnicy a nie marynarze czy urzędnicy. Dzisiaj kluby notowane sa w londyńskim indeksie giełdowym FTSE a mimo to nikt tam nie wstydzi się swoich proletariackich korzeni.
Brońmy Zagłębia nie tylko przez skandowanie na meczu ale też poprzez wiedzę i dumę regionalną.
CZERWONE ZAGŁĘBIE 1905 TAK!!! ale bez E.Gierka bo on z tym nie miał nic współnego .

PS. Kolegę Montiego proszę aby zastanowił się nad różnicą między klubem regionalnym i tradycyjonalnym , który niesie ze sobą symbole nie tylko sportowe a klubem typu Amica, Groclin czy Dospel ;-) .

A tak na koniec jeśli ktoś chce podkreślić rolę Papieża w rozwoju Zagłębia to ma prawo zrobic flagę z jego podobizną - ja nie mam nic na przciw - przeciez nawet biskup sosnowiecki witajac Papieża powiedział, że "...Zagłębie JEST CZERWONE z miłości do Boga i Ojczyzny".

Houk!
Krawiec

Postprzez rados 2003-05-12, 9:18 am

Ale żeś chłopie jebnął post.No nie mem pytań :D Po prostu ekstra :!:
rados
Zagłębiak

Postprzez Gość 2003-05-12, 10:30 am

ales napisal :lol: szacuneczek
Gość

Postprzez Gość 2003-05-12, 10:37 am

a czemu jets gosc ?? przeciez sie zalogowalem ?? odpowie mi krtos ??
Gość

Postprzez Bas 2003-05-12, 10:42 am

Rany Krawiec masz u mie oskara.Wydaje mi się że chociaż kilku to wyprostuje albo da do myślania.Sam się dowiedziałem ciekawych rzeczy.Ta lekcja była bardzo potrzebna , a po tobie Monti takiego komentarza sie nie spodziewałem.Żeby to były jakieś brednie albo bluzgi.....

Już po raz 100 zabrałem tu głos. 8)
Bas
Żółta kartka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice