Czerwone Zagłębie - Opinie ...

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

...

Postprzez Krawiec 2004-10-25, 2:59 pm

do krawca: czy rzeczywiście myślisz, że wydarzenia z 1905 były pod patronatem białego orła i w duchu wyzwoleńczym, miano na celu stworzenie nowego ładu, czy może bardziej przyziemne postulaty kierowały ówczesnymi demonstrantami...takie bardziej polityczne...tylko pytam 8)

Oczywiście , że były to wydarzenia patriotyczne ! Misiek powołał się już na Zielińskiego, a ja polecam przede wszystkim "Sztandar buntu" St.Radka (ksiązka wydana przed wojną, a w PRL zakazana) Myślę, że jak najbardziej mozna mieć dzisiaj poglądy prawicowe lub liberalne ale "CZZ" szanować jako to od czego wyszliśmy.

Komuniści po prostu przypisali całe zasługi na polu walki o prawa socjalne sobie, a wątek narodowo-wyzwoleńczy pomineli i dlatego pamięć o tych czasach najpierw została zniekształcona, a później celowo pomijana. Dzisiaj nawet nauczyciele historii nie orientują się w temacie bo i po co starać się żeby wiedzieć coś więcej niż minimum programowe.

Odnosnie hasła . Rzeczywiście trochę jest niefortunne bo nie wiadomo o jaką flagę chodzi. Z kontekstu wynika, że o czerwoną, a nie czerwono-zielono-białą, a chyba nie o to chodziło. Natomiast "new deal" , to nie tylko lewicowy pomysł.

Nie miałem wpływu na treść napisu ale wolałbym hasło np . " Czerwone Zagłębie 1905 - Mamy różne poglądy ale szanujemy naszą tradycję"

Słuchajcie, to że mało osób wie o co biega to nie znaczy żeby uciekać od tematu. Włodarze mista Sosnowiec uciekli od tożsamości i mamy teraz nowy dwuznaczny przydomek pt. "tęczowe miasto" : :? Własnie naszym zadaniem jest opowiedzieć reszcie rodaków ze "CZZ" to nie Gierek, to nie PRL ale czasy chwały naszej ziemi.

Dracoola , gryby PPSowi (z którego Piłsudski wówczas jeszcze nie wysiadł ), głównej sile politycznej w tamtych czasach nie zależało na orle białym, to do wydarzeń 1905 nie przyłaczyli by się robotnicy z Narodowego Zawiązku Robotniczego (będącego wówczas pod wpływem Narodowej Demokracji) oraz np ksiądz Augustynik (budowniczy kosciła w centrum DG). Poczytaj Zielinskiego, a przede wszystkim St. Radka z któego Zieliński czerpał (regionalia na Zegadłowicza).

Myślę, że wszyscy jak tu piszemy gdybyśmy żyli w czasach 14 godzinnego dnia pracy i 7 dniowego tygodnia za parę rubli oraz gdyby karcono nas za mówienie po polsku, wszyscy zanleźlibyśmy się wśród tych 50 tysięcy demonstrantów na Sielcu. Pamięć o tym musi powrócić mimo, że mało kto o tym wie.

Pisanie o komuchach jest to tak jak napisał UwielbianyPW , nieznajomosć historii , lenistwo umusłowe, a ja dodam ze to wodą na młyn dla Kutzów itp. bo to im zależy żeby tak przedstawić naszą historię.
Ostatnio edytowano 2004-10-25, 3:19 pm przez Krawiec, łącznie edytowano 2 razy
Krawiec

Postprzez Franz 2004-10-25, 3:09 pm

bo napisał(a):k***a jak sie komus niepodoba jak ta flaga wisi na meczach to sie na nią poprostu niepaczcie [size=18]CZERWONE ZAGŁĘBIE][color=red]

Ty czasami popatrz do słownika...

Flaga moim zdaniem super, już straciłem nadzieje że kiedyś taka fana zawiśnie na Ludowym, ale jednak jest :-) .
Franz
Pudzian

Lokalizacja: Sosnowiec- Pogoń Posty: Licznik nieczynny do odwołania

Postprzez fcv 2004-10-25, 3:39 pm

ZagłebieHools napisał(a):nikt nie bedzie sie tlumaczyl po co i w jakim celu powstala ta flaga.Komus sie nie podoba to niech ja przemilczy.nikt nie kazde sie nikomu podpisywac pod ta fana.Tak samo inne flagi typu BB lub FC nie kazdy na Ludowym ma cos z tym wspolnego tak jak niektorzy z was z CZ.

Masz racje, niektórzy nie mają z tym nic wspólnego.Jest chyba jednak "malutka" różnica między flagami typu BB i FC a Czerwonym Zagłębiem.Te pierwsze dość jednoznacznie odnoszą się do pewnych wąskich grup osób.Po to zresztą były robione-żeby jakaś grupa miała "wizytówkę".W przypadku CZ jest inaczej - flaga ta ma charakter ogólny, utożsamiana bedzie z wszystkimi kibicami Zagłębia a nie wszystkim sie ona podoba.Idąc Twoim tokiem rozumowania ( że flaga ta należy do pewnej grupy osób a reszcie nic do tego) mogliście zrobić sobie flagę w stylu "Czerwona brygada chłopaków ze Środuli".Wtedy nikt nie mógłby miec do Was żadnych pretensji
fcv

Postprzez Władek 2004-10-25, 3:51 pm

Krawiec,
Prawdą jest że komuniści przywłaszczyli sobie wszystkie załugi na polu walki o prawa socjalne i zniekształcili pojęcie CZZ (a właściwie stworzyli nowe). Ale - jak słusznie zauważasz - nawet nauczyciele historii nie orientują się w temacie. Czego więc oczekujesz od większości kibiców? Jeśli CZZ źle kojarzy się wielu kibicom Zagłębia (mam nawet wątpliwości czy twórcom flagi przyświecała idea opisana przez Ciebie) to można sobie wyobrazić jakie skojarzenia wywoła wśród kibiców przyjezdnych. A ja nie chcę by Zagłębie kojarzone było w jakikolwiek sposób z komuchami. Chyba nie było Ci przyjemnie kiedy kibice Radomiaka wywiesili transparent "pamiętamy.........."? I właśnie taka flaga może być wodą na młyn dla przeciwników Zagłębia. Piszesz że naszym zadaniem jest uświadamianie reszcie rodaków etc. Wszysto ok ale, na Boga nie takimi metodami. Mecz to nie lekcja historii. I jeszcze jedno - jakiż to nowy ład chcą nasi koledzy tworzyć? Bo po polsku już wolno mówić. Nawet rosyjski nie jest już obowiązkowy. A praca po 14 godzin 7 dni w tygodniu? Mnie się zdarza ale po pierwsze z własnej woli, a po drugie nie za kilka rubli.
pozdrawiam
Władek

Postprzez quickstarter 2004-10-25, 3:59 pm

Mam mieszane uczucia ale staram się rozumieć twórców flagi i jeśli jest to powinna wisieć (choć ciężko mi to się pisze ;) )
I wszelkie dysputy o tej fladze są już bez sensu - zbyt wielu tu młodych co historii nie znają.

Mam też nadzieję że ta flaga spowoduje większą tolerancję i kiedyś będzie mogła zawisnąć na Ludowym fana np " Blood & honour"
quickstarter

Postprzez dracoola 2004-10-25, 4:24 pm

Powoli będę kończył, ze swojej strony powiedziałem już wszystko. Argumenty Krawca rzeczywiście są przekonywujące, ale nie dla mnie...szkoda, że flaga powstała, dalej uważam, że bardziej dzieli niż jednoczy, a stadion to nie miejsce na uprawianie polityki, czy kurs historii dla niewyedukowanych.

Ja świadomie pod tą flagą nie usiądę, co oczywiście nie oznacza, że nie przyjdę już więcej na Zagłębie - tego, co się ma od dosyć dawna w sercu tak łatwo nie można wyplenić, pomimo tej rysy...

Pozdrawiam Kibiców.
dracoola

Postprzez Pawson 2004-10-25, 4:27 pm

Wstyd, wstyd, wstyd!!!
Patrząc na tą flage serce peka. Moje odczucia do komunizmu przedstawia najlepiej przytoczony poniżej tekst piosenki:

Sprzedają kłamstwa z fałszywych ust
Są jak trucizna, którą zaszczepia najgorszy wróg
W czas wielkich mordów, czerwonych dni
Ich tłuste dłonie topiły wolność w ojczystej krwi

Lecz żaden z nich nie oddał wszystkich swoich dni
Z wiarą w ojczyste barwy by walczyć do ostatnich chwil
Zawsze uśmiercali w nas głos, że wiara w ten kraj
Pozwala przetrwać każdy cios
Sowieckim kundlom oddając hołd, gdy padał tłum
Czy widział ktoś ich łzy?!

Nikt z was nie będzie symbolem cnót
Choć tryska skruchą bo ma przefarbowany strój
Choć z kłamstwem w sercu UBecki chwali zgon
Zawsze będzie mordercą i dzięki zbrodniom zagarnął nasz dom

Dziś przeciw sobie zgrzeszył mój kraj
Zbrodnia na tronie, mordercy w rządzie i świetle praw
Opluta hańbą narodu twarz, skurwiona sprawiedliwość
Pozostaną wspomnieniem tych lat.
Pawson

Postprzez Uwielbianyprzezwszystkich 2004-10-25, 4:54 pm

Pawson pomyśl jak już coś napiszesz bo widzę większość nie może zrozumieć że ta flaga nie ma nic wspólnego z komunizmem, a odnosi się do tradycji regionu a hasło na niej z pewnością nie jest komunistyczne.
Uwielbianyprzezwszystkich
Adventure Group

Postprzez White_88_Legion 2004-10-25, 5:09 pm

Gdy umierał,leżąc tutaj sam
Za ojczyznę,którą kochał ponad życie
Widział przyszłość,która zła była i podła
Chmury czarne wiatr ze wschodu gonił z wolna
Łzy pociekły mu po twarzy poszarpanej
Słowa żalu przedzierały się po gardle
On umierał,z bólem w sercu mocno tkwiącym
Widząc przyszłość a w niej klęskę swojej Polski

Dziesiątki lat męczona i nękana
Przez życie szła o przyszłośc niespokojna
Kto głupi tak zaprzedał swą ojczyznę?
Kto skazał kraj na rządy komunizmu?!

Gdy umierał splunął resztką krwi
Na ordery wpuszczające w pierś korzenie
Gdy zrozumiał ujrzał w ogniu własny dom
Komunistów mordujących jego ziemie!
Śmierć nadeszła otulona w czerwień gwiazd
Którym ufał wczoraj jeszcze,walcząc z wrogiem
Bezlitosny uśmiech ust tych,które znał
Sojusznika!który strzelał mu w tył głowy!

Tysiące dni,lata niesplaconych ran!
Czerwone psy! Mordercy wielkich wspomnień!
Judaszy płacz,srebrniki za ojczyznę!
Fałszywe łzy za zbrodnie komunizmu!
White_88_Legion

Postprzez WOJTEK 2004-10-25, 5:24 pm

quickstarter napisał(a):Mam też nadzieję że ta flaga spowoduje większą tolerancję i kiedyś będzie mogła zawisnąć na Ludowym fana np " Blood & honour"

NIE BĘDZIE MOGŁA. JASNE ??
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez White_88_Legion 2004-10-25, 5:31 pm

Ale WHITE LEGION wisiała :lol: a wasze nowe prześcieradło nigdy ale to nigdy nie zawiśnie na meczu (L) quickstarter a gdybyś chciał wywiesić fanę Blood&Honour to zawsze możesz ją wywiesić na meczu Legii; pozdrawiam 14!
White_88_Legion

Postprzez Franz 2004-10-25, 5:41 pm

dla zainteresowanych:

http://www.zaglebie.sosnowiec.pl/region ... php3?idw=8

Krawiec będzie kiedyś ten ciąg dalszy... :?: . Teraz temat na falli pewnie sporo osób by poczytało...

pozdr.
Franz
Pudzian

Lokalizacja: Sosnowiec- Pogoń Posty: Licznik nieczynny do odwołania

Postprzez tomi2509 2004-10-25, 5:42 pm

ja napisze ze moglbym zaakceptowac ta flage ale tylko z powodu takiego ze nasz region byl kiedys nazywany Czerwonym Zagłębiem i to tyle .a reszta podtekstow a w szczegolnosci napis o" ladzie" troche nie na miejscu!!

jednak nie ja o tym decuduje i to tyle ! zeby tylko ktos kiedys nie porownywal nas do Ruchu i do ich " niemieckich" zapedow !!!!!
tomi2509

Postprzez WOJTEK 2004-10-25, 5:51 pm

White_88_Legion napisał(a):Ale WHITE LEGION wisiała :lol: a wasze nowe prześcieradło nigdy ale to nigdy nie zawiśnie na meczu (L) quickstarter a gdybyś chciał wywiesić fanę Blood&Honour to zawsze możesz ją wywiesić na meczu Legii; pozdrawiam 14!

PODEJRZEWAM, ŻE TY MASZ MAŁO DO POWIEDZENIA WIĘC NIE PRZESĄDZAJ SPRAWY. BO SIĘ MOZESZ ZDZIWIĆ.
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez Misiek1924 2004-10-25, 6:02 pm

White_88_Legion napisał(a):Gdy umierał,leżąc tutaj sam
Za ojczyznę,którą kochał ponad życie
Widział przyszłość,która zła była i podła
Chmury czarne wiatr ze wschodu gonił z wolna
Łzy pociekły mu po twarzy poszarpanej
Słowa żalu przedzierały się po gardle
On umierał,z bólem w sercu mocno tkwiącym
Widząc przyszłość a w niej klęskę swojej Polski

polemika o zwykłej fladze zeszła na jakies dziwne tory.
z całym szacunkiem, White-88-Legion, o ile sie nie mylę to cytujesz
jeden z utworów grupy "Honor" - tej samej, która w kolejnym swoim utworze wychwala Rudolfa Hessa ( jednego z najwiekszych oprawców Polski)
8)
Misiek1924

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice