Zaglebie taktycznie...

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez viking 2004-09-01, 4:35 pm

Zgadzam się pierdolicie jak przekupy i nie na temat ..czy coś w stylu baraże, lub czy Ujo jest lepszy od Lachy a Bała czy Małocha mają odejść to jest klimat o taktyce ????????? No chyba ze jest :lol: :lol: :lol:
viking

Postprzez rrr 2004-09-01, 6:15 pm

Z reguły nie komentuję innych wypowiedzi ale kur....ca mnie bierze jak czytam wypociny jakichs pseudofilozofów. Jaki kredyt zaufania dla M. i B.? Przypominam tym Wisniewskim i Blaj... coś tam, że Zagłębie nie rozpoczęło się 1 lipca 2004 i ktoś ten awans wywalczył a w 2 lidze nie zauważyłem jeszcze ekipy lepszej od Śląska i Odry O. (powtarzam sie ale co zrobić). Jeśli sie sprowadza zawodnikow z 1 ligową przeszłością to po to, żeby dźwigneli drużynę półkę wyżej. A tu co - d..pa zimna.
Co do "kredytu zaufania" - przypomina mi sie żart o gościu, który posługiwał się słowami, o których nie miał pojęcia. "Pocałuj mnie w d..ę i vice versa".
"Kredyt zaufania" moze byc dla Pitrego i Kłody a nie dla rentierów. Poza tym skoro Tochel ma z tym problemy, to trudno oczekiwać od przypadkowych gości że będą oceniać grajków po umiejętnościach a nie po numerkach ligi, w której grali.
rrr

Postprzez YO 2004-09-01, 9:34 pm

Kolejny post rrr z którym się w 100% zgadzam.
YO

skoro nie piszemy o taktyce, może "zwekslować" na

Postprzez Blajpios 2004-09-01, 10:03 pm

Co do taktyki bowiem, to niemal wszystko można jako taktykę zaprezentować. Na przykład - taktyka zmylenia przeciwnika. W jej ramach organiczną niechęć do myślenia, jak w postach niektórych piszących tutaj: można spróbować zaprezentować jako myślenie; obrażanie, jakie ci piszący stosują - za argumenty; przytaczanie dowcipów, których nie rozumieją i nie umieją umiejscowić: za rozumienie itd. Nie ma sensu, bym dalej wymieniał, bo przecież i tak nie zrozumieją a pozostali - czemu mają być katowani przypomnieniem tych ludzi. Rzecz jednak w tym, że nie za wiele tu chyba jesteśmy w stanie - na to by wychodziło - rzeczowo w tej sprawie pisać. Brak znajomości kwestii taktyki? Brak danych z zespołu, by o taktyce na poważnie pisać? Chyba więc wychodzi na to, że temat do zamknięcia. Jeżeli zaś nie - to może raczej o oczekiwanej na przyszłość strategii zakupów zawodniczych? Lub o mocnych stronach poszczególnych zawodników, które ewentualnie mogą stanowić jakiś element ożywienia taktyki, jaką Zagłębie mogłoby stosować. Inaczej - to chyba jednak temat będzie błądził po manowcach.
Niech zaś będzie: też pozdrawiam tych, których pozdrowił YO, czyli - rrr i YO.
Blajpios

Postprzez WOJTEK 2004-09-02, 6:03 am

YO napisał(a):Kolejny post rrr z którym się w 100% zgadzam.

A MOŻE TO NASZ BRAT ?? BO JA TEZ .ZRESZTĄ TO SAMO PISAŁEM.OD SAMEGO POCZĄTKU.
WOJTEK
Adventure Group

...

Postprzez Krawiec 2004-09-02, 8:13 am

Zgodze się co do tego, że w wypowiedziach panów Wiśniewskiego i Blajpiosa czuć jakąś inność, coś dziwnego z naszego punktu widzenia. Jak się domyślam ludzie ci nie chcodzą na Ludowy , a sytuację sportową Zagłębia znają z mediów.

Ale być moze z tego powodu, że są obok całego zamieszania mają zdrowe i wyważone spojrzenie na ten temat.

Ja podzielam gniew rrr i Wojtka co do sytuacji sportowej. Równiez uważam , o czy pisałem i mówiełem , że niezmieniany skład z 3 ligi prezentowałby sie lepiej niż ten obecny.

Doswiadczenie życiowe podpowiada mi jednak ,że w sytuacji kryzysowej poprzez panikę mozna zepsuć wszystko i nie wydobyc sie z tego. Zwolniliśmy juz kiedyś Krótkiego róbiąc na trybunach nagonkę, zespół wział Baczynski i spadaliśmy w tabeli z prędkościa światła.

Dlatego s p o k o j n i e panowie , jeszcze jest duzo czasu zeby wyjsc na prostą.

Koncepcja strategii Tochela była dobra. Chodziło o granie skrzydłami tzn Dawid i Bała mieli chodzić po liniach, a wysocy napastnicy wbijać głową to co pójdzie z boku albo dostawiać nogi w zamieszaniu podbramkowym . Sprytny Morawski miał dobijać z dystansu to co wyjdzie za pole karne.

Niestety strategia trenera na razie nie sprawdza się i jakoś nie zapowiada się żeby się sprawdzała ale co w tej sytuacji mają zrobić kibice. Ok, stwierdziliśmy fakt, że jest źle i co dalej ?

Możemy albo zrobić nagonkę na Tochela albo dopingować zespoł ( czyli trenera i zawodników, którymi dysponuje ).

On teraz nie może powiedzieć Włochom, sorry pomyliłem się co do tych graczy sprowadzcie mi następnych , niesatety do końca rundy musi coś zrobić z tych , któych ma i to wg innej strategii - bo pierwotna zawiodła.

Mówicie o ofensywie tak jakbyście nie nie byli świadomi tego, że Stolpa jest w Norwegii , Małocha w gipsie, a Bugi odbija się od obrońców terminatorów jak piłeczka ping-pong'owa.

W tej sytuacji jaka mamy trzeba było grać Grecję i trener próbował tego . Niestety zespoły , które przyjezdżały na Ludowy również nastawiły się na taką taktykę, a mistrzostwo w udawaniu Greków osiągnął Kujawiak - najgorzej prezentująca się drużyna osiągająca maksimum punktowe.

Ktoś pisał o psychologu. Tego byłoby teraz trzeba zespołowi w tym trenerowi - u s p o k o i ć i z m o t y w o w a ć .

A my kibice nie mieszajmy w barszczu tylko motywujmy zespoł do lepszej gry d o p i n g u j ą c .

Szanujmy trenera swego bo możemy mieć Krótkiego.
Ostatnio edytowano 2004-09-02, 9:27 am przez Krawiec, łącznie edytowano 2 razy
Krawiec

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2004-09-02, 8:50 am

Sympatyczny Kolego rrr nie musisz przypominac kiedy ZAGLEBIE rozpoczelo swoja przygode z II a pozniej I ligowa pilka to wszystko jest zbyteczne a obecna grupa zawodnikow nie jest jedyna, ktora wywalczyla awans.

Nie od dzisiaj w naszym Klubie graja zawodnicy z roznych stron Polski, ale nigdy nie byli tak napietnowani jak BALA czy MALOCHA.

Nie ma sensu ciagnac dalej ten temat i obrazac ludzi bo to jest zbyt proste i niczego nie wnosi do sprawy a prawdziwym Kibicom nie wypada.
Kolego YO - dziekuje za zyczenia.
A ja pozdrawiam wszystkich zyczliwych Sympatykow ZAGLEBIA.
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez bankier 2004-09-02, 9:03 am

Okienko trasferowe jest zamknięte - więc Wojtek :wink: - trzeba grać tym co mamy. Dlatego dla dobra Zagłębia odpuśćmy sobie (kieruję to do wszystkich) ataki personalne a skupmy sie na dopingowaniu drużyny.

ps. oczywiście nie ma co zapominać o ocenianiu piłkarzy za ich bieżącą postawę w meczach ligowych - ale trzeba robić to z przysłowiąwą "głową"... a nie rzucać na oślep X czy Y musi odejść!

8)
bankier

Postprzez slawojka 2004-09-02, 9:46 am

Zgadza się, zmian kadrowych już nie będzie. Musimy grać już tylko tym co mamy. Zobaczymy ile naprawdę wart jest Pitry, ciągle liczę na przełamanie Bugaja, może Rak... a przy okazji - jak długo będzie kiblował Ujo? 1,2 czy 3 mecze?
slawojka

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2004-09-02, 10:04 am

Kolego KRAWIEC - Picknik Klub
Tak trafil Pan w sedno sprawy- czuc innosc- Ja jestem Chlopakiem z Pogoni a ze zycie wypedzilo mnie do Warszawy to juz jest inna sprawa.Jestem wiernym Kibicem ZAGLEBIA od pol wieku. Ile razy jestem w Sosnowcu a Zaglebie gra ide na LUDOWY. Ostatnio bylem na meczu z Odra Opole. Interesuje sie moja druzyna w kazdy mozliwy sposob. Mam zupelnie dobre relacje z Sekretariatem ZAGLEBIA w przeszlosci i obecnie.

Kolego KRAWIEC z odleglosci Warszawy sprawy ZAGLEBIA widac inaczej, a moze lepiej a napewno bardziej obiektywnie. Oczywiscie nie jestem obecny fizycznie na kazdym meczu na LUDOWYM, ale znam wynik meczu do przerwy i po zakonczeniu.

Trener TOCHEL to jeden z najzdolniejszych trenerow MLODEGO POKOLENIA , muslenie o zmianie trenera TO ZABOJSTWO.
Juz raz Dyr. L.Baczynski wyrazil zgode na odejscie KT do KSZO Ostrowiec a rezultat tego odejscia znamy. To nie znaczy ze nasz trener jest ALFA i OMEGA - jak kazdy czlowiek popelnia bledy.
I tak w meczu z POLKOWICAMI - Zabronilem grac zawonikom na spalone - do przerwy wynik 3-0 dla Polkowic przez lata cale zawodnicy tak nie grali. Co nalezy mocno podkreslic do tego bledu i innych trener przyznal sie a to nalezy cenic.

Sprawa jest oczywista iz my KIBICE chcielibysmy, aby ZAGLEBIE zajmowalo w tabeli miejsce KORONY Kielce.
Aby tak bylo to nasza druzyna potrzebuje:
1. wszyscy zawonicy bez wyjatku - zyczliwosci i dopingu Kibicow
2. Trener - mniej kontuzji zawodnikow i spokoju w pracy
3. Zawodnicy - pomocy psychologa

Serdecznie pozdrawiam Pana KRAWIEC, jak rowniez wszystkich pozostalych Sympatykow ZAGLEBIA,

Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

cieszę się, że udało mi się skierować...

Postprzez Blajpios 2004-09-02, 10:04 am

czy chociaż przyczynić do skierowania (inni też to sugerowali) dyskusji na temat taktyki. W każdym razie, po moim poście, gdzie pisałem, że jest wybór: albo zamknąć temat (co jest lepsze niż obraźliwe wpisy na temat innych osób) - albo naprawdę o taktyce pisać. Po tym wpisie na 5 postów następnych osób tylko 1 jeszcze coś tam labidzi kontynuując personalne przytyki a 4 piszą jakoś o taktyce, choćby w kwestii udziału w niej ze strony kibiców - tak uzasadnia np. Bankier. Szczególnie ciekawie, bo o taktyce zespołu pisze Krawiec (przy okazji dzięki za dobre wpis w kierunku zrównoważenia pomiędzy dobrem zdystansowanego osądu a żywymi zaangażowanymi emocjami)... Idąc więc w tym duchu... Wydaje mi się, że dobrze odczytana przez Krawca z myśli trenera taktyka jest też dobrze opracowana i chyba nie najgorsza. Więc nawet nie postulowałbym jej zmieniać. To kwestia tylko "przejechania się" przez klub na kalkulacjach, by za cenę minimalną zrealizować cel. Coś jak Wisła w zeszłym roku na Uchem się "przejechała" (teraz: Stolpa odchodzi, Małocha "okazuje się jako chory" i razem okazuje się, że nie ma jak dojechać do momentu "chytrego wykorzystania taniej ceny Pitrego po urodzinach"). Teraz wystarczy być może czymś zaskoczyć, wstrząsnąć chwilowo - np. zaskakujący junior, wyżożyczony na krótko Chodor czy grający 2 kwadranse Pikuta. Niemniej cała myśl taktyczna opracowana na ten sezon: jeszcze może "zaskoczyć".
Blajpios

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2004-09-02, 12:41 pm

A zatem skierujmy nasze wysilki na TAKTYKE i tak Zaglebie w meczach z RADOMSKO, POLKOWICE< MLAWA gra w zestawieniu wyjsciowy 4-4-2
jedno z bardziej ofenzywnych ustawien.
Natomiast w meczach z GLIWICAMI, LKS i odziwo z KUJAWIAKIEM gramy w ustawieniu wyjsciowym 4-5-1.

Jest rzecza oczywista ze kazdy trener posiada swoje wlasne sprawdzone warianty ktore uzupelniaja baze i tak wg trenera KT dwoch zawodnikow dysponujacych b.silnym uderzeniem zbiera pilki ktore znajduja sie przed polem karnym. narazie w Gliwicach Morawski pokazal ze to dziala skutecznie.

Z wypowiedzi moich przedmowcow wynika ze na LUDOWYM mimo ofenzywnego wstawienia druzyna gra zachowawczo- to moze oznaczac brak zgrania, zawodnicy nie graja na przyslowiowa pamiec a moga to byc nowosci jakie wprowadza trener o ktorych my Sympatycy nie wiemy a moze to byc tez brak zaufania do partera.

Dziekuje za uwage i pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Cygan 2004-09-02, 3:25 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Kolego KRAWIEC z odleglosci Warszawy sprawy ZAGLEBIA widac inaczej, a moze lepiej a napewno bardziej obiektywnie. Oczywiscie nie jestem obecny fizycznie na kazdym meczu na LUDOWYM, ale znam wynik meczu do przerwy i po zakonczeniu.

I tak w meczu z POLKOWICAMI - Zabronilem grac zawonikom na spalone - do przerwy wynik 3-0 dla Polkowic przez lata cale zawodnicy tak nie grali. Co nalezy mocno podkreslic do tego bledu i innych trener przyznal sie a to nalezy cenic.

Panie Wiśniewski!

Generalnie mądre rzeczy Pan tu wypisuje, ale mam jedna uwagę. Mianowicie trener Tochel powiedział te słowa o których pan pisze, ale nie wypowiedział tego w kategorii przyznania się do winy, lecz w tonie zupełnie innym. Trenerowi chodziło o fakt, iż obrońcy nie zastosowali się do jego poleceń i dlatego przegrywaliśmy 0:3. Może i z odległości Warszawy sprawy Zagłebia widać obiektywnie, ale na pewno inaczej!!!

Proszę nie traktować tego postu jako ataku na Pańską osobe, ale jako forme sprostowania wypowiedzi K.T.

Pozdrawiam
Cygan
Cygan

Postprzez DaMi 2004-09-02, 4:15 pm

Temat o Kujawiaku zamkniety to wrzucam to tutaj http://www.90minut.pl/news.php?id=181016
DaMi

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2004-09-02, 8:45 pm

Kolego CYGAN
Dziekuje za wymiane opinii i nie traktuje tego jako atak na moja osobe. Otoz dla uzupelnienia mojej informacji cytuje wypowiedz trenera KT po meczu z LKS w Lodzi.
Cytuje: W jednym meczu sie zabrania grac na spalone a winnych sie pozwala. Dzisiaj sie tego nie obawialem.
Tak gralismy przez 2 lata i bedziemy dalej grac moze nie tyle na ofsajdy co na skracanie pola gry. Z polkowicami byla specyficzna sytuacja i wtedy zabronilem grac koniec cytatu.

Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna