II liga - typy, nadzieje, oczekiwania

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez zgredos 2004-07-30, 7:45 pm

Budżet Zagłębia jest tajemnicą handlową- tak zawsze odpowiada prezes klubu
zgredos

proste związanie wyniku z budżetem

Postprzez Blajpios 2004-07-30, 7:54 pm

Tak w ogóle, to widziałbym w umowach z zawodnikami pewien dodatek, zapewne nie do zrealizowania już teraz, ale może w przyszości?
Dodatek taki: nie tylko, że za plan minimum jest wypłacana premia - ale ona jest uzależniona od miejsca. Na przykład w sytuacji tegorocznej, gdy plan minimum, to utrzymanie, całe zamrożone 2/3 premii wypłacane byłoby na przykład dopiero za zajęcie miejsca awansującego lub barażowego łącznie z awansem. Ewent. za I, II - mogą być jeszcze dodatki extra?
Za pierwsze nie awansujące - 3 procent mniej. Za następne - mniej 5 procent i tak dalej dochodząc do wypełnienia minimum planów postawionych (w tym sezonie utrzymanie się w ekstraklasie): wtedy premie, owszem, ale gdzieś na poziomie 1/3. Uzasadnieniem mogłoby być choćby to, że przecież więcej kibiców przychodzi, gdy lepsze są wyniki. Podobnie - np. cena reklam na stadionie.
Ewentualnie jeszcze co do tej części pozostałej mogłaby być jakaś decyzja Zarządu Klubu, czy nadzwyczajne okoliczności nie nakazują odmrozić i jakiejś części z tej części funduszu premii, która przepadła za gorsze wyniki - ale tu trzeba być ostrożnym, by nie skomplikować za bardzo. Z tym, że ewent. byłaby to furtka, gdyby było widać, że jakaś plaga kontuzji, machlojki sędziowskie itp pozbawiły możliwości równej walki.
Można by jeszcze inaczej - dać radzie drużyny, drużynie możliwości wpływu na to, na co pójdzie ta część funduszu premii, którą "przegrali", gdy nie zrobili planu maximum...
Oczywiście, my tu sobie możemy pogdybać. Uważam co prawda, że to byłby system, który mógłby wchodzić w zakres "charakteru Zagłębiowskiego". Ale to przecież nie nasze możliwości, możemy dawać pomysły, natomiast jest to gestia właściciela, który przecież w porównaniu z innymi właścicielami, zwłaszcza obcokrajowcami, jacy próbowali robić swoje interesy zupełnie nie licząc się z klubem, tradycją, kibcami - wychodzi chyba całkiem dobrze.
Nie tylko, że daleki był od machinacji z nazwą klubu, ale, stwierdziłbym, wprowadza standardy europejskie, to znaczy mniej więcej tak traktuje, jak włoski, zachodni klub i to w dobrym wydaniu: stabilność i biznesowy rozsądek z zachowaniem tradycji.
Tu - jednak, tak na marginesie, wracałbym z postulatem do kibiców, by polubili: do idei jakiegoś zacieśniania jakichś kontaktów z Włochami, z AC Torino - byłoby chyba jednak dobre. Przecież, mimo wszystko, Zagłębie to nie taka marka w Europie jak Torino, nie przesadzajmy (jeszcze nie, ale nie). Też mają stulecie. Tacy kuzyni - to przecież można dobrze z nimi wypaść!
W każdym razie, wracając do wątku - Decyzje co do systemu premiowania, nie należą do nas. Niemniej - można zgłaszać, proponować, co społeczności zagłębiowskiej pasuje bardziej. Przy takim ustawieniu zniknęłyby chyba obawy, że postawienie planu minimum na jakimś poziomie - oznacza niebezpieczeństwo "zlekceważenia walki" o coś więcej.
Także też chyba można zapytać oficjalnie np. o wysokość budżetu. Społeczność kibicowska Zagłębia jest już chyba na tyle sprawdzona, liczna, zaangażowana w pozytywne tworzenie a nie rozróby, w robienie nacisków (np co do stadionu), także z dużym znaczeniem serwisu www, który mógłby już być nawet oficjalny: że chyba powinni się z takim pytaniem grupy już liczyć. Nie można zaraz po kibicowsku bluzgać, gdyby nie chciano go ujawnić, niemniej, kto wie, może na takie zapytanie przez taką grupę wyjawią - a przynajmniej odpowiedzą i chyba też docenią?
Blajpios

Postprzez rrr 2004-07-30, 9:12 pm

Budżet może być tajemnicą handlową, ale są jakieś realia. M.in. to że budżety druzyn z końcówki 1 ligi wahają się w przedziale 5-7 mln (od wielu lat),dobrych druzyn 2 ligowych ok. 5 mln. Musi się więc budżet Zagłębia mieścić w tych okolicach. Sponsor zazwyczaj nie jest frajerem (chociaz są odstepstwa - Szymański - Lukullus + Widzew, widac nie ma facet jeszcze dość) i zna stawki jakie obowiązują na danym poziomie. Poza tym np. Comarch - sponsor Cracovii jest firmą podobnej wielkości do Włochów i jeśli będzie taka potrzeba tez nie powinien mieć problemow z podwojeniem 5 mln-wego budżetu.
rrr

nie straćmy możliwości oddziaływania

Postprzez Blajpios 2004-07-30, 11:19 pm

Szymański - to nawiązując do poprzedniego wpisu, który czytałem - nie wiem, czy jest frajerem, czy też wie, jak zrobić sobie markę. Choć nie kocham zarządu Szczakowianki, bo to postkomunistyczna chyba nomenklatura - to jakoś dziwnie w klucz "kolesiów z Warszawki" wpisuje mi się Szymański i jego triumfy. Rok przed barażami ze Szczakowianką robił ten sam numer, oskarżał swoich zawodników o sprzedanie (czyżby, żeby się wywinąć?) a teraz jakby próbował uciec, bo po aferach Polaru nie wiadomo, jak na te sprawy będą patrzeć (najpierw spredaż Switu Jagielloni, dopiero potem Widzew). Choć, jeżeli śledztwo wykaże inaczej, też się nie zdziwię, ale na razie, to tak mi wygląda. Problem mógł polegać, że jeszcze trzeci układ się tu wpychał i stąd się "rypnęło".
Co do budżetu jednak - oczywiście, że co najmniej ta "piątka" będzie jak również, że klub ma prawo nie podawać go, bo to tajemnica handlowa. W tym, co pisałem, jest myśl taka - w propozycjach zaistnieć, jako partner, godny szacunku przez to, co kibice robią. Nawet, jeżeli ni osiągną ujawnienia, nawet jeżeli propozycje nie przejdą - samo osiągnięcie statusu poważnego czynnika, uznawanego jako partner, to też dużo. W tej linii idą ci, co podjęli sprawę stadionu, tu jest kwestia rozszerzenia tych działań. A - tu może trochę samochwalczo - powtórzę, że pomysł podziału premii, który proponowałem, sam w sobie chyba nie jest najgorszy.
Blajpios

Postprzez rrr 2004-07-31, 9:24 am

Mialo być, że Włosi nie powinni miec problemu z podwojeniem budżetu.
Poza tym to najbardziej odpowiada mi model finansowania koszykowki w
rrr

Postprzez rrr 2004-07-31, 9:28 am

Śląsku Wrocław tj. kilku (kilkunastu) reklamodawcow z jednym głownym sponsorem. Tego już mamy.
rrr

Postprzez Uwielbianyprzezwszystkich 2004-07-31, 9:36 am

Panowie budżet klubu nie jest żadną tajemnicą handlową. Żeby go poznać wystarczy przejść się do odpowiedniego wydziału sądu w którym została zarejestrowana spółka i tam wypełnić odpowiedni druczek i sprawdzić wszystkie dostępne dane w tym także roczny budżet. Więc żadnego problemu nie ma trzeba tylko chcieć. Dane o ogólnych finansach spółki nie są tajne gdyż każdy kontrahent musi mieć wgląd w informacje o swoim przyszłym wspólniku.,
Uwielbianyprzezwszystkich
Adventure Group

Postprzez rrr 2004-07-31, 1:42 pm

Uwielbianyprzezwszystkich napisał(a):Panowie budżet klubu nie jest żadną tajemnicą handlową. Żeby go poznać wystarczy przejść się do odpowiedniego wydziału sądu w którym została zarejestrowana spółka i tam wypełnić odpowiedni druczek i sprawdzić wszystkie dostępne dane w tym także roczny budżet. Więc żadnego problemu nie ma trzeba tylko chcieć. Dane o ogólnych finansach spółki nie są tajne gdyż każdy kontrahent musi mieć wgląd w informacje o swoim przyszłym wspólniku.,

Przekaż to temu prezesowi, który tak twierdzi...
rrr

Postprzez WAB 2004-08-01, 4:11 pm

Uwielbianyprzezwszystkich napisał(a):Panowie budżet klubu nie jest żadną tajemnicą handlową. Żeby go poznać wystarczy przejść się do odpowiedniego wydziału sądu w którym została zarejestrowana spółka i tam wypełnić odpowiedni druczek i sprawdzić wszystkie dostępne dane w tym także roczny budżet. Więc żadnego problemu nie ma trzeba tylko chcieć. Dane o ogólnych finansach spółki nie są tajne gdyż każdy kontrahent musi mieć wgląd w informacje o swoim przyszłym wspólniku.,

Cos sie koledze pomylilo, a konkretnie budzet z kapitalem zakladowym. W spolkach prawa handlowego pojecie budzetu nie funkcjonuje w znaczeniu prawnym, daltego potocznie budzetem nazywa sie prognoze przychodów w roku obrotowym. I jest to informacja niejawna, chyba ze spólka ma status publicznej i jest zobligowana przez KPWiG, lub walne zgromadzenie akcjonariuszy do ich publikowania.
WAB

Postprzez viking 2004-08-02, 9:28 pm

Czyli tematu nie poruszyliśmy ani o krok ............
Zakładacie że około 5-ki ale to z fusów ciekawy jestem czy stworzył by się poważny komin płacowy gdyby zamiast Bały umieścić np Berensztajna......wydaje mi się że powinno na sprawę budżetu paść troszkę słońca...tym bardziej że podobno Krzysiu Tochel w przerwie zimowej zarezerwował sobie trochę gotówki na dwa transfery.
viking

Postprzez ŁOSKI1906 2004-08-02, 10:24 pm

Mi osobiście gra Bały sie podobała,spokojnie bez nerwów,jedynie miał niedokładne podania :x
ŁOSKI1906
Os.Piastów oficial fans

Postprzez ARAS1906 2004-08-03, 6:55 am

Wariat napisał(a):Mi osobiście gra Bały sie podobała,spokojnie bez nerwów,jedynie miał niedokładne podania :x

Stary tylko jest jeden mankament :arrow: A.Bała jako boczny pomocnik ma za zadanie dokładnie zagrywać do kolegów :evil:
ARAS1906
Środula

Postprzez Tofik 2004-08-03, 8:08 am

A wracając do głównego wątku :)
Mój Typ Po Meczu z Radomskiem - Zagłębie na miejscu 6-10
Nadzieja - Zagłębie na miejscu 1-5
Oczekiwanie - Zagłębie na miejscu 6-10

Awans Bełchatów (reszty jeszcze nie widzę)
Spadek Mława, Świt i Ruch (jak na razie)

Nowi zawodnicy:
Rozczarowanie jak na razie - Małocha (dla mnie tragedia), Kitowicz (bo nie grał)
Średnio - Kłoda (coś tam biegał)
Troche Więcej Niż Średnio - Bała (ma serce do gry - będzie lepiej)
Na Plus - Morawski (razem z Lachą tworzą dobry duet)
Pozdro
Tofik

Postprzez viking 2004-08-03, 9:09 am

Tofik napisał

[/quote]Nowi zawodnicy:
Rozczarowanie jak na razie - Małocha (dla mnie tragedia), Kitowicz (bo nie grał)

Jakbyś miał złamany palec jak Kitowicz w gipsie czy bandażu też byś nie grał :wink:
viking

Postprzez viking 2004-08-03, 9:12 am

lekko powklejałem jak na bani ale chyba wiadomo o co chodzi :lol:
viking

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna