przez Blajpios 2004-07-15, 5:27 pm
Może wypowiem się w pośpiechu w paru wątkach, przepraszam. Zbiorczo jednak - jeżeli chodzi o K. Tochela ostatnio, to jedynie co do kwestii sprowadzania niektórych nietrafionych zawodników, miałbym jakieś obawy, nawet mogłoby się rzeczywiście nasuwać coś, co ktoś wspomniał o zwyczajowych trenerskich układach ze sprowadzanymi na krótko zawodnikami, którzy są "niewypałami" - mają kasę z kontraktu a trener też zadowolony. Mam nadziejęń że można ten kierunek domysłów odrzucić, chciałbym. Co do innych jednak wypowiedzi? - raczej widzę sensowną postawę a niektóre zarzuty wydają się nawet nadinterpretacją. Dzisiejsza wypowiedź dla mnie jest ostrożna, ale nie aż asekurancka natomiast rozsądna i chyba dająca podstawy do zdrowego optymizmu. Potwierdza mi np. to, że polityka klubu jest uczciwa co do przykrawania zamiarów do możliwości, co do patrzenia bardziej długofalowego niż efekciarskiego. Tak kiedyś brzmiała np. wypowiedź - chyba Trenera właśnie - że woli, by zespół awansował już na tyle okrzepnięty, że dobrze wypadni niż że spadnie. Oczywiście, że to też kwestia kasy, bo jeżeli byłaby na 3 zawodników klasy Ronaldo, 2 klasyŻurawskiego i na ich dobre zaangażowanie się w zespole, to w tym roku byłby awans a w następnym mistrzostwo. Jeżeli nie ma jednak takiej, to wolę, by rozkładano na 2 lata niż tworzyć wirtualność typu klubów Pawelca i Grajewskiego. W tej wypowiedzi najbardziej optymistyczna sprawa: stadion. Nie prowizorka a prawdziwy remont. To przeoczone a tymczasem to trzeba wzmacniać a nie ekscytować się czymś innym. Gdyby awans za rok a nie ma pieniędzy na poważny remont w ciągu roku: byłaby prowizorka. Tak więc, całościowo, rozsądna wydaje mi się wizja. Inna rzecz, jakby nadinterpretowana: Trener powiedział, że "urządza" 10 lokata. To znaczy: tragedii nie będzie. Lepiej byłoby wyżej. Brak awansu - zupełnie spokojnie, nie to najważniejsze. Też mi pasuje. Może tylko presję wytwarzać typu: Co dostaniemy w zamian, gdy będzie tylko 10 miejsce? Może tańsze bilety w następnym sezonie, może lepsze zespoły w memoriale Mazura, może coś jeszcze? Czy zawodnicy będą mieć odpowiednie stopniowanie? - np. za 10 miejsce 10 procent premii przewidzianych, za 9 15 procent itp? Oczywiście, klub nie do końca musi wszystko wyjawiać, zwłaszcza wysokość, ale jakiś system - można naciskać, by kibice wiedzieli, jakie jest to Zagłębie, jakie motywacje. No i stara rzecz: Wielkie Zagłębie, to znaczy z charakterem, walczące ale i uczciwe, z "oduczeniem" Chwalibogowskiego cwaniactwa (jeżeli takie było a tak wychodzi, że po prostu kłamał, gdy mógł wprost powiedzieć). Nie czepiam się Go, bo stara rzecz, tylko postuluję działanie, by poczuł jedność, tę wspólną wiarę i nie zrobił takiego numeru kiedyś w Zagłębiu. Dałem tylko przykład, by przypomnieć sprawę, natomiast nie wyrządzać przykrości, przepraszam, jeżeli już to niepotrzebne - oczywiście, nie chodzi też tylko o Niego, w ogóle o "Zagłębiowski Charakter".