Trener mówi: awans do I ligi za 2 lata!

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez twari 2004-07-15, 4:33 pm

Panowie! Ci co maja przyjsc na stadion to i tak przyjda bez wzgledu na to co powiedzial trener! A co by nie mowic- jesli beda wyniki i Zaglebie bedzie w czolowce to stadion bedzie pelny! Jesli jednak Zaglebie bedzie gralo slabo (tfu tfu ftu) to co by trener nie powiedzial i tak bedzie mniejsza frekwencja!!
twari

Postprzez Leyton 2004-07-15, 4:37 pm

Nie wiem czy wersja "papierowa" Sportu różni się od wersji internetowej, ale tutaj takiej wypowiedzi trenera nie zauważyłem.
http://sports.pl/gazety/iso_sport/pilka_nozna_12.htm
Leyton

Postprzez viking 2004-07-15, 4:38 pm

Zasłona dymna ......... wcześniej prognozy miały zostać określone po kilku spotkaniach takie tam ble ble. W zeszłym sezonie mało brakowało bylibyśmy w II lidze, nie robiono tragedi bo plan był dwuletni, gdybyśmy awansowali wszyscy byliby szcześliwi (a było to możliwe)...... trzeba raczej spokojnie podchodzić do celu, poznajmy możliwości innych a zobaczymy co zdziałamy nawet po tej rundzie wszystko może się zdarzyć nawet na wiosnę mogą paść nowe wytyczne, na pewno nie będzie to sezon z cyklu tych określanych papierem toaletowym hehehehehe długi, szary i do dupy !!!!
viking

przede wszystkim, nie ma co przesadzać i rozrywać szaty

Postprzez Blajpios 2004-07-15, 5:27 pm

Może wypowiem się w pośpiechu w paru wątkach, przepraszam. Zbiorczo jednak - jeżeli chodzi o K. Tochela ostatnio, to jedynie co do kwestii sprowadzania niektórych nietrafionych zawodników, miałbym jakieś obawy, nawet mogłoby się rzeczywiście nasuwać coś, co ktoś wspomniał o zwyczajowych trenerskich układach ze sprowadzanymi na krótko zawodnikami, którzy są "niewypałami" - mają kasę z kontraktu a trener też zadowolony. Mam nadziejęń że można ten kierunek domysłów odrzucić, chciałbym. Co do innych jednak wypowiedzi? - raczej widzę sensowną postawę a niektóre zarzuty wydają się nawet nadinterpretacją. Dzisiejsza wypowiedź dla mnie jest ostrożna, ale nie aż asekurancka natomiast rozsądna i chyba dająca podstawy do zdrowego optymizmu. Potwierdza mi np. to, że polityka klubu jest uczciwa co do przykrawania zamiarów do możliwości, co do patrzenia bardziej długofalowego niż efekciarskiego. Tak kiedyś brzmiała np. wypowiedź - chyba Trenera właśnie - że woli, by zespół awansował już na tyle okrzepnięty, że dobrze wypadni niż że spadnie. Oczywiście, że to też kwestia kasy, bo jeżeli byłaby na 3 zawodników klasy Ronaldo, 2 klasyŻurawskiego i na ich dobre zaangażowanie się w zespole, to w tym roku byłby awans a w następnym mistrzostwo. Jeżeli nie ma jednak takiej, to wolę, by rozkładano na 2 lata niż tworzyć wirtualność typu klubów Pawelca i Grajewskiego. W tej wypowiedzi najbardziej optymistyczna sprawa: stadion. Nie prowizorka a prawdziwy remont. To przeoczone a tymczasem to trzeba wzmacniać a nie ekscytować się czymś innym. Gdyby awans za rok a nie ma pieniędzy na poważny remont w ciągu roku: byłaby prowizorka. Tak więc, całościowo, rozsądna wydaje mi się wizja. Inna rzecz, jakby nadinterpretowana: Trener powiedział, że "urządza" 10 lokata. To znaczy: tragedii nie będzie. Lepiej byłoby wyżej. Brak awansu - zupełnie spokojnie, nie to najważniejsze. Też mi pasuje. Może tylko presję wytwarzać typu: Co dostaniemy w zamian, gdy będzie tylko 10 miejsce? Może tańsze bilety w następnym sezonie, może lepsze zespoły w memoriale Mazura, może coś jeszcze? Czy zawodnicy będą mieć odpowiednie stopniowanie? - np. za 10 miejsce 10 procent premii przewidzianych, za 9 15 procent itp? Oczywiście, klub nie do końca musi wszystko wyjawiać, zwłaszcza wysokość, ale jakiś system - można naciskać, by kibice wiedzieli, jakie jest to Zagłębie, jakie motywacje. No i stara rzecz: Wielkie Zagłębie, to znaczy z charakterem, walczące ale i uczciwe, z "oduczeniem" Chwalibogowskiego cwaniactwa (jeżeli takie było a tak wychodzi, że po prostu kłamał, gdy mógł wprost powiedzieć). Nie czepiam się Go, bo stara rzecz, tylko postuluję działanie, by poczuł jedność, tę wspólną wiarę i nie zrobił takiego numeru kiedyś w Zagłębiu. Dałem tylko przykład, by przypomnieć sprawę, natomiast nie wyrządzać przykrości, przepraszam, jeżeli już to niepotrzebne - oczywiście, nie chodzi też tylko o Niego, w ogóle o "Zagłębiowski Charakter".
Blajpios

Postprzez Artur 2004-07-15, 5:42 pm

Ufam Tochelowi i wierze, że tak sie stanie, choć 10 miejsce w tym sezonie mnie nie zadowala, mam nadzieje, że wygramy prestiżowe ( nie tylko :!: ) mecze i zamieszamy w czołówce, jeśli uda sie do niej dołączyć to byłoby świetnie. Jeśłi nie nie będzie tragedii.
Artur

Postprzez ATR 2004-07-15, 6:02 pm

Na pewno wszyscy związani z klubem chcieliby awansować już w tym sezonie. Jednak nie wiadomo, jak wysoka poprzeczka będzie w tym sezonie zawieszona w II lidze. Jeżeli zaczniemy sezon słabiutko (odpukać) to nawet te 10 miejsce nas zadowoli. Jeżeli zaś wejdziemy w sezon z rozpędu z III ligii to myślę, że nikt nie będzie stopował chłopaków do słabszej gry. Uda się to awansujemy, nie to nie. Kilka pierwszych kolejek powinno pokazać na co nas stać i określić realne prognozy. Wszyscy jednak musimy wierzyć w to, że wrócimy do ekstraklasy wcześniej niż to było pierwotnie planowane.
ATR

Postprzez IQ 2004-07-15, 6:43 pm

Wg mnie wypowiedź Tochela jest ostrożna i rozważna - po co pompować balon i robić nadzieję. My jesteśmy tylko beniaminkiem II ligi. Dobrze że nikt nie próbuje robić takiej atmosfery jak w Koronie której nie daję żadnych szans na awans. Lepiej spokojnie i po cichu zrobić zespół i stadion na I ligę. A jak będzie szansa to pewnie powalczą o coś więcej niż o 10 miejsce. Ważniejsze - oczywiście w przypadku braku awansu - od miejsca (dot. miejsc z przedziału od 4 do 10) jest styl jaki Zagłębie zaprezentuje w II lidze. Z drugiej strony Ludowy nie jestest gotowy na grę w I lidze (światła i 1000 miejsc pod dachem, 50 miejsc dla dziennikarzy z możliwością podłączenia internetu i inne wymogi licencyjne) i Tochel też pewnie wie, że na dziś dzień nie ma klimatu ani pieniędzy na sensowny remont stadionu.
IQ

Postprzez rrr 2004-07-15, 6:49 pm

Gdyby to była szczera wypowiedź to nie powinien już tu pracować. Zgoda, że jest to maskowanie, zasłona dymna. Gadanie że za dwa lata może oznaczać równie dobrze że za dobrych pare lat.
Dlatego że:
- tylko w tym roku wchodzą 3 drużyny
- tylko w tym roku spadły z 1 ligi tak słabe zespoły.
W "przyszłym roku" może oznaczać walkę z GKSem albo Górnikiem, może Odrą W., Śląskiem Wr., mogą obudzić się w Ruchu, ŁKSie. I to wszystko o dwa miejsca.Nie wierzę żeby nie widział tego wszystkiego.
rrr

Postprzez twari 2004-07-15, 6:55 pm

rrr napisał(a):Gdyby to była szczera wypowiedź to nie powinien już tu pracować. Zgoda, że jest to maskowanie, zasłona dymna. Gadanie że za dwa lata może oznaczać równie dobrze że za dobrych pare lat.
Dlatego że:
- tylko w tym roku wchodzą 3 drużyny
- tylko w tym roku spadły z 1 ligi tak słabe zespoły.
W "przyszłym roku" może oznaczać walkę z GKSem albo Górnikiem, może Odrą W., Śląskiem Wr., mogą obudzić się w Ruchu, ŁKSie. I to wszystko o dwa miejsca.Nie wierzę żeby nie widział tego wszystkiego.

chyba czegos nie zrozumiales... tu nie chodzi o awans za wszelka cene z 3 miejsca, na sile, na jeden sezon! Tu chodzi o to aby druzyna byla na tyle mocna aby utrzymac sie po awansie! Oczywiscie ze w tym sezonie bedzie latwiej ale zobacz sam- porownaj sklad Zaglebia z zeszlego sezonu (bylismy bardzo blisko awansu!) a ten! Jestesmy mocniejsi i lepiej przygotowani na 2 lige! Powtarzam- nic na sile!! Boisko zweryfikuje nasze rozwazania! Po pierwszych meczach zobaczymy jak prezentuje sie Zaglebie na tym szczeblu rozgrywek!
twari

Postprzez Fan 2004-07-15, 7:02 pm

Za 2 czy za 5 i tak bede na Mlawie, Budowalnych Ogrodzieniec czy Podlesiance Katowice.
Fan
Working Class

Postprzez DaMi 2004-07-15, 7:04 pm

Fan napisał(a):Za 2 czy za 5 i tak bede na Mlawie, Budowalnych Ogrodzieniec czy Podlesiance Katowice.

Dokładnie.
Czy wygrywasz czy nie ja i tak kocham Cię 8)
DaMi

Postprzez olo69 2004-07-15, 7:18 pm

chyba nie za bardzo się rozumiemy
tu nie tyle chodzi o to czy uda się awansować w tym sezonie czy nie, ale o wypowiedź "zadowoli nas 10 miejsce"
po co grać jak sie nie chce wygrywać, a moze po pierwszej rundzie będziemy na 3, a potem puścimy parę meczyków wzorem innych druzyn - bo przecież zadowoli nas 10
zrozumiałbym jeszcze okreslenie zadowoli nas pierwsza 6, to też nie musi oznaczać awansu, ale 10???
Ostatnio edytowano 2004-07-15, 7:40 pm przez olo69, łącznie edytowano 1 raz
olo69

...

Postprzez Krawiec 2004-07-15, 7:31 pm

Mnie ta wypowiedź nie zdziwiła. Od jakiegoś czasu Tochel prowadzi mądrą polityke informacyjną. Nie chce po prostu wzbudzać hurraoptymizmu , lepiej zaskoczyć pozytywnie np 5 miejscem niż 5 miejscem rozczarować - co nastąpiłoby w sytuacji gdyby trener i klub obiecały walczyć o awans w tym sezonie.

Tak jak powiedział IQ , klub i zespół nie jest przygotowany na grę w 1 lidze już za rok. Lepiej budować powoli ale trwale - tak żeby coś w tej 1 lidze znaczyć. W ciągu tych dwóch sezonów z pewnoścą wpadną do zespołu kolejne perełki typu Ujek i Lachowski, i nie bedzie trzeba szukać na siłę i na szybko zawodników wymagających wygórowanych wynagrodzeń. Przez te tzw "kominy płacowe" do ruiny doszły takie firmy jak Ruch , Widzew czy wcześniej Pogoń.

Czekaliśmy kilknaście lat poczekamy najwyżej te dwa .
Krawiec

Postprzez Leyton 2004-07-15, 8:08 pm

"Na dwa lata rozłożyliśmy sobie plan awansu do ekstraklasy. W tym sezonie urządza nas 10. lokata, za rok spróbujemy powalczyć o coś więcej - powiedział "Sportowi" po wczorajszym sparingu w Wodzisławiu trener Krzysztof Tochel"

Nie wiem, w ktorym miejscu wyczytaliście, że za dwa lata mamy walczyć o awans. Dla mnie "coś więcej" niż 10 miejsce to np. miejsce 9. Ale pewnie źle zrozumiałem. :D
Leyton

Postprzez Krawiec 2004-07-15, 8:12 pm

Nie wiem jak inni ale ja miałem na myśli czekanie dwa lata na awans a nie na walke o awans 8)
Krawiec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna