Sorki WAB ale troche cię nie rozumię. Najpierw piszesz, że się zaangażowałem i dobrze byb było żeby mi nie przeszkadzano by później skrytykować mnie o to , że zgadzam się z IQ.
Wydaje mi się ,że skoro się zaangażowałem ( zresztą nie tyko ja bo aktywnie uczestniczy w tym kilka osób ze stowarzyszenia) i miałem okazję dwa razy bezpośrednio usłyszeć co do powiedzenia na temat remontu ma zarząd i radni miasta Sosnowca, to chyba wiem co mówię w tym temacie .
Niestety sytuacja wg mnie wygląda tak, iż owszem jest mglista koncepcja remontu stadionu, na który władze chcą przeznaczyć kilkanaście milionów złotych ale pod warunkiem, że kibice będą zachowywać się wzorowo na stadionie i poza nim (to wielokrotnie podkreślano) oraz pod warunkiem, że awansujemy do 1 ligi .
Nie ulega watpliwości , że wg tych deklaracji stadion będzie remontowany pośpiesznie i tandetnie czyli wylewka na wały ziemne jaką znamy z trybuny wschodniej. Czyli mamy do czynienia z brakiem wyobraźni , myślenia perspektywicznego, a kto wie czy kilku osobom nie wpadnie coś ekstra do kieszeni przy takim byle jakim remoncie ( nikt tego nie kontroluje)
Dlaczego popieram IQ w ocenie K.Górskiego ? Ano dlatego , że widzę spychologię w postawie jego i całej świty, a z drugiej strony iskierkę w oku kiedy mowa o górce, hali i stadionie lekkoatletycznym.
WAB ustawa tu nie ma nic do rzeczy pieniądze w tym roku się znalazły na stadion lekkoatletyczny na Mireckiego (8 mln złotych) i znajdą się równiez w przyszłym na halę , sztuczny stok i inne inwestycje w infrastrukturę sportową.
Podczas spotkania część radnych przychylnie odniosła się do wygospodarowania 30 mln złotych na remont z prawdziwego zdarzenia - opartego na projekcie budowlanym (miasto już zapłaciło za to pieniądze za czasów LB) ale nikt z zarządu włącznie z panem Jaskeirną tego pomysłu nie poparł .
Radni i zarząd na spotkaniu Komisji Bezpieczeństwa i Sportu jawnie oświadczyli, że nie interesował ich Stadion Ludowy ze względu na awantury i wandalizm . Dopiero teraz przychylnie patrzą na Zagłębie Sosnowiec bowiem ze statystyk policyjnych i ich własnych obserwacji wynika, że nastąpiła istotna zmiana na lepsze.
Dlatego mamy ostatnią szansę przed przyjęciem budżetu na 2005 rok (wrzesień) by nasz stadion zaczął etapami rozwijac się na europejskim poziomie. Tak jak powiedziałem , jeśli wybetonujemy całość tak jak trybunę wschodnią, to za parę lat po awansie będziemy infrastrukturalnie zapyziali w stosunku do większości klubów w 1 lidze.
Widzę tylko jedną szansę na pozytywne rozstrzygnięcie sprawy, jest to lobby (kibice, radni, media ) na rzecz tych 30 mln na remont w budżecie na 2005 rok . To ostatni dzwonek bo jak wiadomo taką trybunę buduje się 1,5 do 2 lat !!!
patrz: strona Odry Opole
http://www.odra.opole.com/
dział "stadion" , "remont miesiąc po miesiącu".
Pozdrawiam !