Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez robercik 2017-10-09, 5:08 pm

I co z tego, ze prezydent bedzie mial gwarancje zatrudnienia swoich kolegow nawet w umowie. Majac dobrych prawnikow mozna tak skonstruowac umowe, ze po miesiacu kolegom podziekuja. A nasi sie nie znaja na przepisach - patrz ostatnie poczynania w klubie.
NIE dla bylejakości w zarządzaniu Zagłębiem
robercik

Postprzez Tomcjo 2017-10-09, 6:31 pm

Zgadzam sie z kolegami . Podzielam ostrożnie optymistyczne prognozy i jednocześnie żądam od miasta zabezpieczenia na możliwy wariat bydgoski . Kiedyś moze to sie Leśnemu znudzić lub przestać opłacać i skończymy jak Zawisza . Dlatego o ile w I rządzi Leśny to II zostaje przy mieście i miasto pcha rezerwy na poziom III ligi . To bedzie dobre dla I i jednoczenie zabezpieczy nas przed ewentualnym całkowitym upadkiem i likwidacja .
Tomcjo

Postprzez Blajpios 2017-10-09, 7:16 pm

Koledzy, dyskutujecie tu, czy A. Chęciński to, czy B. Leśnodorski tamto, czy jeszcze coś. Oczywiście, że w tle jest jeszcze rozgrywka, co się poświęci i za co: czy np. dla przepchania posady 3 do 5 (bo jeszcze trener, bądź kierownik, bo jeszcze ktoś tam) osób zaprzyjaźnionych z wierchuszki, by nadal mieli swoje zagwarantowane miejsca - to np odpuści się to, by "szacha w zanadrzu" w postaci pakietu kontroleneo miał Sosnowiec jako Miasto, społeczność, która jest właścicielem, bo jak dotąd Prezydent deklarował, że to jest warunek. Z którego więc ustąpi, w ramach negocjacji? To są pytania tego typu, co tutaj przestrogi padały, by zabezpieczać się przed wariantem bydgoskim, czy jak to pisałem, by nie sprzedać za tanio w celu jakichś tam interesów czyichś a niekoniecznie Sosnowca. Niemniej - tak jak też padały tu głosy, niewiele jesteśmy w stanie tu wykombinować, przewidzieć, przekonać decydentów, więc nie ma się co zaogniać, czy tak zagra B. Leśnodorski, czy inaczej, który na pewno ma już - jak przypomniał Kol. August, dość doświadczenia, by sobie radzić. Zresztą, w tym kontekście przypomnę jeszcze przestrogę sprzed iluś dni, która wydaje się być właśnie w grze, dla B. Leśnodorskiego: mianowicie rozgrywka o bycie w piłce w Polsce na centralnych pozycjach. Czyli - też Ekstraklasa SA i prezesowanie; zapewne w tym kontekście się dzieje to, co chciał zasygnalizować przez swój wpis. W tym kontekście może być też zarówno użyte Zagłębie jako trampolina i za chwilę mu niepotrzebne, ale też może być do wyzysku dłużej - i może być tak (wariant optymistyczny), że chciał będzie naprawdę uczynić podstawowym swoim klubem Zagłębie, w oparciu o który będzie w polskiej piłce, więc pociągnie je do Ekstraklasy i z tej bazy będzie się pojawiał jako gracz w centralnych organach. Tego tu nie wykombinujemy. Tak więc - w gruncie rzeczy, po tym dołączeniu się do głosów radzących spokój i cierpliwą obserwację — znów przychodzi powtórzyć, że kluczowe jest, o ile możliwe, czynienie nacisku, by wesprzeć tam, gdzie A. Chęciński chce walczyć o dobro Zagłębia (był przecież zawodnikiem) a nie kilku kolegów, względnie też by taką walkę swą postawą wymuszać jedno: działanie na rzecz przekazania Zagłębia komuś zdolnemu do kilku rzeczy. Po pierwsze - zdolnego do popatrzenia perspektywicznie na rzecz rozwoju; po drugie - zdolnego do przecięcia uzależnień Zagłębia od czynników zewnętrznych i wewnętrznych hamujących ten rozwój; po trzecie - chodzi o to, by ten człowiek takie działania na rzecz rozwoju podjąć chciał - i by nie chciał wykorzystać, zużyć do swoich celów, wręcz pogarszając sytuację, blokując rozwój a za swój interes poza Zagłębiem płacić Zagłębiem. Tak, brzmi to idealistycznie - ale to, co tutaj można osiągnąć, to tak się konsolidować, tak zastanawiać choćby nad komentowaniem tutaj, by swoimi wpisami czy innymi działaniami właśnie ten kierunek wzmacniać - a nie osłabiać, defetyzmem, malkontenctwem, czy deprecjonowaniem wartości Zagłębia
Blajpios

Postprzez Blajpios 2017-10-09, 7:20 pm

Przepraszam, ale jeszcze dodatek. Tak się zastanawiam, padał tu propozycje, w tym był i mój głos modyfikacji polepszającej, by zorganizować przekazanie patery jakiejś - czy też akcji wysyłkowej - tak by w ten spsoób do Prezydenta Sosnowca skierować ze specjalną dedykacją ostatniej wypowiedzi J. Gałeczki z wywiadu udzielonego W. Todurowi. Zastanawiam się, czy takiego "prezentu z głosu najlepszych tradycji Zagłębia" nie skierować też do nowego właściciela, czy współwłaściciela, gdy już będzie wiadomo, kto to?
Blajpios

Postprzez Michał_Wwa 2017-10-09, 8:34 pm

Największy minus przejęcia klubu przez Leśnodorskiego to niemal pewne pozostawienie obecnego prezesa. Dlatego mam nadzieję, że jednak wygra Fonfara z Borucem, choć obawiam się, że to ta sama drużyna...W najgorszym wypadku można by Jaroszewskiego zostawić w zarządzie, a dokoptować mu kogoś kto tchnie w drużynę trochę jakości (w miejsce tego drugiego figuranta, który nie wiadomo co robi). MJ szacunek za to co zrobiłeś, ale wyżej ch...a nie podskoczysz, zrób miejsce dla kogoś kto potrafi!
Michał_Wwa

Postprzez gothblack 2017-10-09, 8:43 pm

Mam prośbę nie porównujcie Osucha do Leśnego.Osuch to był agent "menedżer" jak zwał tak zwał i miał doskonałe układy i prawdopodobnie jego plan zakładał przejęcie jakiegoś klubu(byle jakiego) za friko lub grosze i jeszcze tak jak mu się udało rzadzić nim na koszt miasta.Cel ? prosty sprowadzać na kilogramy jakiś szrot, a nuż się ktoś wybije i opierdzielić gościa gdzie się da....No i przy okazji (pewnie sam się nie spodziewał) trochę sukcesów awans do Ekstraklasy puchar i superpuchar polski.Być może trwało by to to dzisiaj gdyby nie konflikty z kumatymi.Czy można Leśnego do niego przyrównać? Nie sądzę bo po 1 nie pchał by się akurat do klubu bliskiego Legii i myslę jemu samego po 2 tu można więcej stracić niz zyskać zwłaszcza, że raczej zarobiony juz jest, a na handlu piłkarzami słabo się orientuje.
Gdyby ten uklad z miastem się udał i tu mam na myśli bezpieczny podział akcji 51/49 tak jak jest w niemczech na przykład to byłoby światełko w tunelu.Miasto niech buduje stadion(bez tego niestety to nie ma co mysleć o lepszych dniach), a Leśny niech się zajmie budową całej struktury w klubie.
Jak będzie nie wiem, ale od czasów włochów to jedyna szansa żeby wyjść z tego szamba w którym tkwimy.
Na marginesie to byłby cud gdyby ktoś chciałby inwestować w klub który gra na jakimś surrealistycznym stadionie przy wsparciu 1500 kibiców .
gothblack

Postprzez Tomcjo 2017-10-09, 9:27 pm

Z naszego punktu to nie ma znaczenia czy Leśny jest lepszy od Osucha . Pewnie jest . Tylko ze koniec moze byc identyczny . A nawet jesli nie to trzeba sie zabezpieczyć maksymalnie na wypadek porażki . Przecież Leśny moze sprzedać klub jak stało to sie z Polonia Warszawa . Przecież kto inny szastał kasa a kto inny zlikwidował klub . Mysle ze bezpiecznikiem bedzie KS Zaglebie II Sosnowiec ktory bedzie amatorska drużyna współpracująca z Zagłębie I Sosnowiec S.A. Takie prawnicze hocki klocki na wypadek klęski spółki akcyjnej i bankructwa . Wtedy miasto bedzie pchało rezerwy do IV ligi a moze nawet III i bedzie to zabezpieczenie interesów miasta i kibiców . Lepiej dmuchać na zimne bo na wypadek zdobycia mistrzostwa zabezpieczać sie nie musimy .
Tomcjo

Postprzez Tomcjo 2017-10-09, 9:43 pm

Weźcie tez pod uwagę ze przyjście Leśnego moze oznaczać np powrót Magiery . O ile dla nas to moze byc trochę przykre i mało honorowe to sportowo nie jest to jakas tragedia . Jednak Magiera tak samo jak Derbin ma problem z przygotowaniem fizycznym drużyny w przerwie rozgrywkowej i bez specjalisty w tej dziedzinie cudów nie dokona . Pojawia sie zapewne tez inne postacie znane z Legii w czasach prezesury Leśnego w Warszawie . Oznacza to tez ze miejscowi ktorzy sa związani z naszym klubem beda musieli szukać pracy w Polsce . Chyba ze pojawi sie druga siła w regionie gdzie sie odnajdą . Stałoby sie tak gdyby awans wywalczyła Sarmacja . Dostałaby wtedy wsparcie środowiska związanego dotychczas z Zagłębiem . To wszystko nie jest takie proste i oczywiste a każda akcja rodzi swoje skutki .
Tomcjo

Postprzez Blajpios 2017-10-09, 9:56 pm

Ale się Koledzy rozkręcają! Już nie tylko pewni, że to B. Leśnodorski przejmuje - ale już pewni jednowładztwa i w końcu "kogo na stołkach kupić, kogo sprzedać" w najlepsze... To tak ku przetrodze co do tych spekulacji... Paręnaście tygodni temu Wisłę miała firma niemiecka przejmować. Ponoć - aktualnie zbankrutowała. W każdym razie, do tego, co napisałem poprzednio, dodam: naprawdę spokojnie z pomysłami. Proszę jeszcze uwzględnić, że rozgrywka B. Leśnodorski - D. Mioduski toczy się także na tym terenie. Zagłębie może być w rękach jednego w dni parzyste a w rękach drugiego nieparzyste. Albo - po 3 tygodniach, jak będzie kolidować np. w walce na froncie Ekstraklasa SA - też odprzedane. W końcu może kupić D. Mioduski. Pamiętajmy, jak niedawno był w Sosnowcu przypilnować interesów Akademii, jego "oczka w głowie" z Warszawy - w Akademii w Sosnowcu i A. Chęciński był tak szczęśliwy. Jeżeli przejmie Zagłębie B. Leśnodorski, to może być naprawdę bardzo przejściowy układ, choćby właśnie dlatego, że wobec wpływów w Akademii i poza nią - przecież jak dotąd to Legia, czyli D. Mioduski jest suwerenem: to to zwarcie może być frontem konfrontacji, ale raczej trudno, by utrzymywało się długo. Naprawdę, szkoda marnować polotu na dywagacje tutaj.
Blajpios

Postprzez August 2017-10-09, 10:16 pm

Blajpios napisał(a):Ale się Koledzy rozkręcają! Już nie tylko pewni, że to B. Leśnodorski przejmuje - ale już pewni jednowładztwa i w końcu "kogo na stołkach kupić, kogo sprzedać" w najlepsze..

Ponoć już widziano jak Ofoe z Nikoliciem oglądali mieszkania na sprzedaż przy Kierocińskiej :lol:
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez django 2017-10-10, 10:46 pm

Byłbym ostrożny z jaraniem się twiittami zamieszczanymi w środku nocy prosto z bankietu po awansie reprezentacji.
django

Postprzez Adam1906 2017-10-11, 7:37 am

django napisał(a):Byłbym ostrożny z jaraniem się twiittami zamieszczanymi w środku nocy prosto z bankietu po awansie reprezentacji.

Właśnie chyba dlatego wpis ten wyrwał się Bogusiowi... ;-)
Adam1906

Postprzez Tomcjo 2017-10-11, 1:54 pm

Tu nie chodzi o jaranie sie . Mnie np. chodzi o zabezpieczenie klubu . I nie mam powodów podejrzewać Leśnego o niecne czyny tylko moze sie wycofać a jego miejsce zajmie jakiś Bolek . I nie chodzi tez o wpisanie Jaroszewskiego i Stanka na wieczne posiadanie klubu a do tego daży Checinski . Musi byc trwałe zabezpieczenie przed bankructwem np rezerwy stanowią własność miasta i oddzielny podmiot współpracujący z S.A. I tam prezesem moze byc MJ ze Stankiem . A celem ich bedzie III liga . Niech sie wykażą . Bo Leśny i tak bedzie tak rządził jak zechce albo nie przejmie klubu .
Tomcjo

Postprzez Blajpios 2017-10-11, 5:04 pm

Tomcjo napisał(a):Tu nie chodzi o jaranie sie . Mnie np. chodzi o zabezpieczenie klubu . I nie mam powodów podejrzewać Leśnego o niecne czyny tylko moze sie wycofać a jego miejsce zajmie jakiś Bolek . I nie chodzi tez o wpisanie Jaroszewskiego i Stanka na wieczne posiadanie klubu a do tego daży Checinski . Musi byc trwałe zabezpieczenie przed bankructwem np rezerwy stanowią własność miasta i oddzielny podmiot współpracujący z S.A. I tam prezesem moze byc MJ ze Stankiem . A celem ich bedzie III liga . Niech sie wykażą . Bo Leśny i tak bedzie tak rządził jak zechce albo nie przejmie klubu .

To "zabezpieczenie klubu" wydaje mi się kluczowe, jeżeli chodzi o to, co powinno teraz przyświecać szczególnie kibicowskim postawom. Tak też nieraz już pisałem, nie tylko pokazując, że absurdalna może być droga "jarania się" ale także i wszelkie inaczej sytuujące się dywagacje, które tylko polot "skonsumują". Realia bowiem mogą być zupełnie inne niż cokolwiek się tu wyduma. B.L. mógł po liniii fantazji i radości po awansie oraz po spotkaniu - puścić wodze fantazji, z dobrotliwością zupełnie nierelny tekst dając, ale mógł też poniesiony momentem coś na złość Mioduskiemu, mógł rzeczywiście chlapnąć nieopatrznie, co mu się marzy - albo co się dzieje, albo "poinformować wywerając presję" i mógł chcieć zakpić sobie z Zagłębia, dokuczyć, realizować zakład z kimś, wkurzać sąsiadkę warszawską - i jeszcze 50 różnych jest hipotez. Co da mielenie ich? No, coś może dać "poklepywanie" go, że to niby Boguś, bo ważne jest tworzenie klimatu - ale to też może różnie wpłynąć, bo też i zniechęcić, jak w złej dawce. A życie - może być zupełnie inne - bo jak pisałem: to jest i element walki o pozycję B. Leśnodorskiego w polskiej piłce, też i np. Ekstraklasie, gdzie D. Mioduski może nie chcieć wpuścić — ale też jest to przecież wciąż jeszcze trwająca nie tylko walka B.L. by się umiejscowić w piłce, ale i rozgrywka z D. Mioduskim. Może się okazać, że więc - to D. Mioduski dokona zakupu Zagłębia, może okazać że zupełnie kto inny, może że "Miasto" de facto nie chce sprzedawać, albo mu się nie uda, bo - jak to i tu ktoś przytomnie przypomniał - jak ciężko szła sprzedaż Śląska, jak ciężko szła sprzedaż Wisły, którą jednak B. Cupiał, choć sprzedawał, to jakoś zabezpieczał.
Tylko - co jeszcze znaczy "zabezpieczyć"?
Bo - "nie jarać się" - to może też znaczyć: pisać z jakimś określonym zamysłem, zabezpieczyć, też może znaczyć odpowiednie pisanie, nie tylko samo pisanie dla pisania, choćby wolnego od sięjarania. Najlepsze choćby pomysły Znów wrócę - chodzi o wsparcie, siłę nacisku, która może posłużyć, gdy Prezydent będzie chciał mieć na oczach dobro Zagłębia przede wszystkim - i z kolei zabezpieczać będzie przed rozmaitymi zagrywkami "kolesiowatymi", np. gdy ktoś chce przejęcia Zagłębia od m. Sosnowca jednak dla swoich interesów szkodliwych dla Zagłębia. Jednymi z takich przemyśleń są tezy zawarte w wypowiedzi Kolegi Tomcjo - i mogą być też inne, niemniej też jest pytanie właśnie o siłę oddziaływania takich tez, czy innych działań. Choćby - padały słowa o akcji informacyjnej dla Prezydenta - co jest pośrednio i dla kontrahentów - albo wprost do nich, mowa była o przekazaniu np. "Postulatów Gałeczki", czy też inne. Owszem, gdyby to było w ramach nie przestępczego a obywatelskiego nieodżałowanej pamięci Stowarzyszenia Kibiców, taki głos z pewnością miałby większą siłę, niemniej takie oddziaływania nie są jedyne w ramach Stowarzyszenia możliwe.
Blajpios

Postprzez django 2017-10-11, 5:31 pm

Jestem nastawiony sceptycznie do przejęcia klubu przez Leśnodorskiego. Gość i tak miał dużo do powiedzenia przez Jaroszewskiego i swoich ludzi w RN, a w żaden sposób nie przełożyło się to na profesjonalizację klubu. Nie jestem też przekonany czy stać go na finansowanie klubu w dłuższej perspektywie. Gość sponsoruje jakichś jutuberów (nie mam na myśli Stanka ;-) ), ewentualnie zapaleńców sportów ekstremalnych i nie wiem czy to nie max na co go stać. Klub piłkarski to studnia bez dna i zabawka dla naprawdę bogatych ludzi. Nie wiem czy kimś takim jest Leśnodorski. Bardziej odbieram go jako lansera i osobę, która potrafiła zbudować wokół siebie legendę. Nie przekonuje mnie też jego uwielbienie dla klubu ze stolicy. Jestem przekonany, że czeka nas jeszcze większa "warszawizacja". No i Jaroszewski ze Stankiem będą już całkowicie nie do ruszenia.

Moim zdaniem to za jakiś czas pierdolnie z hukiem, ewentualnie wróci na garnuszek miasta.
django

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: novack