Sparingi

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Sparingi

Postprzez August 2016-12-03, 10:46 pm

Prezes na ostatnim spotkaniu twierdził ze w przypadku solidnego wyniku na koniec rundy będą poważne wzmocnienia. Czyżby miał na myśli zbieranie najlepszych grajków z innych filii?
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Tomcjo 2016-12-07, 10:20 pm

Plan sparingów w okresie przygotowawczym to plan drużyny która zamierza walczyć o utrzymanie a nie o awans . Myśle ze transfery rozwieją wszelkie watpliwości ze nikt w klubie nie planuje awansu .
Tomcjo

Postprzez August 2016-12-08, 1:09 pm

Rzeczywiście zastanawia jak na tle takich saringpartnwrów można się dobrze przygotować do walki o awans.
August

Postprzez bbartek 2016-12-08, 1:19 pm

... a wspólny wyjazd w przerwie zimowej z Legią i kilka sparingów z Legią i innymi drużynami ?
Znaczne niższe koszty wyjazdu dla 2 drużyn....
Może błądze jak naiwne dziecko we mgle, ale .....czy MJ rozważał z BL taki wariant ?
bbartek

Postprzez August 2016-12-08, 1:59 pm

Tu się różnimy. Uważam ze taki klub jak Zagłębie powinno stać uzyskiwać takie źródła przychoddów aby po prostu było stać na normalny obóz przygotowawczy. Grajków z Legii można tez wypożyczać na takich zasadach jak No Ruch któremu "przyjaciele" woleli wypożyczyć Niezgodę. Ogólnie rzec biorąc "nie" dla współpracy takiej jak teraz
August

Postprzez bbartek 2016-12-08, 3:12 pm

Sorry August a co jest złego w tym ,że zarówno Zagłebie jak i Legia zapłaca mniej za taki wspólny wyjazd ? Mamy placić wiecej bo nas stać i aby nie kojarzono nas z Legią ? Niestety sytuacja finansowa jest trudna i powinniśmy szukać oszczędności tam gdzie to możliwe.
To są rozważenia czysto teoretyczne bo MJ nie planuje wyjazdu na obóz zagranice.
Po raz trzeci potwierdzam ,że forma dotychczasowej współpracy jest zła, ale nie można negować z góry, że gdziekolwiek pojawia sie nazwa Legii to mamy sie odcinać... i bronic naszej totalnej samodzielności jak niepodległości....
bbartek

Postprzez August 2016-12-08, 4:21 pm

bbartek napisał(a):Sorry August a co jest złego w tym ,że zarówno Zagłebie jak i Legia zapłaca mniej za taki wspólny wyjazd ? Mamy placić wiecej bo nas stać i aby nie kojarzono nas z Legią ? Niestety sytuacja finansowa jest trudna i powinniśmy szukać oszczędności tam gdzie to możliwe.
To są rozważenia czysto teoretyczne bo MJ nie planuje wyjazdu na obóz zagranice.
Po raz trzeci potwierdzam ,że forma dotychczasowej współpracy jest zła, ale nie można negować z góry, że gdziekolwiek pojawia sie nazwa Legii to mamy sie odcinać... i bronic naszej totalnej samodzielności jak niepodległości....

Andrzej, Zagłębie jest klubem zależnym od Legii w tym sensie, że poprzez swoich ludzi w organach spółki (i nie tylko) jest kontrolowany przez Bogusława Leśnodorskiego -Prezesa Legii (a nie przez Legię jako klub). Nie istnieje więc coś takiego jak "współpraca" między klubami. Ja już abstrahuję od takich oczywistych rzeczy jak to, że nie słyszałem aby ktokolwiek coś takiego praktykował albo, że Legia jako klub generuje takie przychody, że może sobie pozwolić na wszelakie zgrupowania bez patrzenia na koszty nie mówiąc o tym, że jako uczestnik LM i fazy pucharowej LE miałaby jeździć z polskim I-ligowcem.
August

Postprzez Tomcjo 2016-12-09, 2:35 pm

Plany sparingów GKS , Górnika i Miedzi tez nie rzucają na kolana . Zobaczymy czy czołowi kandydaci tez beda tak oszczędni w transferach . GKS cos wspominał ze nie bedzie robił wielkich zakupów . Zobaczymy czy to nie ściema .
Tomcjo

Postprzez mexicano 2016-12-10, 5:34 pm

August napisał(a):Tu się różnimy. Uważam ze taki klub jak Zagłębie powinno stać uzyskiwać takie źródła przychoddów aby po prostu było stać na normalny obóz przygotowawczy. Grajków z Legii można tez wypożyczać na takich zasadach jak No Ruch któremu "przyjaciele" woleli wypożyczyć Niezgodę. Ogólnie rzec biorąc "nie" dla współpracy takiej jak teraz

Mistrzu dedukcji,nie wpadłeś na to,że sam zawodnik wybrał ofertę z EKSTRAKLASY,a nie I ligi ? Dziwi cię to,że ktoś woli grać na wyższym poziomie rozgrywkowym ? Sołowiej dostał ofertę z Jagiellonii i odszedł,kilka klubów ekstraklasy interesuje się Udoviciciem i Sanogo i być może też odejdą.Prawda jest taka,że dopóki gramy na zapleczu ekstraklasy,to Zagłębie nie jest pierwszym wyborem wśród zawodników.
mexicano

Postprzez comitam 2016-12-10, 5:57 pm

Grać w Ruchu i walczyć o 13 miejsce to niezbyt udany wybór.
comitam

Postprzez Anakin 2016-12-10, 6:05 pm

mexicano napisał(a):
August napisał(a):Tu się różnimy. Uważam ze taki klub jak Zagłębie powinno stać uzyskiwać takie źródła przychoddów aby po prostu było stać na normalny obóz przygotowawczy. Grajków z Legii można tez wypożyczać na takich zasadach jak No Ruch któremu "przyjaciele" woleli wypożyczyć Niezgodę. Ogólnie rzec biorąc "nie" dla współpracy takiej jak teraz

Mistrzu dedukcji,nie wpadłeś na to,że sam zawodnik wybrał ofertę z EKSTRAKLASY,a nie I ligi ? Dziwi cię to,że ktoś woli grać na wyższym poziomie rozgrywkowym ? Sołowiej dostał ofertę z Jagiellonii i odszedł,kilka klubów ekstraklasy interesuje się Udoviciciem i Sanogo i być może też odejdą.Prawda jest taka,że dopóki gramy na zapleczu ekstraklasy,to Zagłębie nie jest pierwszym wyborem wśród zawodników.

Zapomniałeś dodać jako przykład Arabka, który ponoć chciał się zesrać z przejściem do Ruchu a za parę miechów może być tak że to nasi będą grać w Lotto a Kubuś w którejś z pomniejszych filii. Przypomnij też mądralo ile to meczy Sołowiej zagrał w Białymstoku. Udovicic miał już odejść latem i jakoś nie odszedł. Poza tym Legia jakby chciała to by mogła z palcem w dupie wyperswadować takiemu Niezgodzie grę gdzie indziej aniżeli w Sosnowcu. A na koniec - przedmówcy raczej chodziło o kwestie związane ze współpracą z Legią
Anakin

Postprzez turku 2016-12-18, 4:15 pm

Ja mam inne pytanie. Patrząc na sparingi widzę że tradycją stały się gry Wisłą Kraków. Skoro jesteśmy Legią B, czemu klub nie może załatwić sparingu z pierwszym zespołem.
turku

Postprzez Blajpios 2016-12-18, 5:47 pm

turku napisał(a):Ja mam inne pytanie. Patrząc na sparingi widzę że tradycją stały się gry Wisłą Kraków. Skoro jesteśmy Legią B, czemu klub nie może załatwić sparingu z pierwszym zespołem.

Hm, moją odpowiedzią, to jest: no, właśnie dlatego - żeby Zagłębie nie stawało się "Legią B do kwadratu", by ta zależność nie zostawała coraz bardziej widoczna, manifestowana i pogłębiana.
Temu także służy - tak to odbierałem - przynajmniej ta gra kontrolna z Wisłą.
Moim zdaniem - ten kierunek, co już kiedyś pisałem - w ogóle był za mało eksploatowany, pochodzenie B. Cupiała z Zagłębia i odbywanie przez niego edukacji w Sosnowcu, w ogóle zdecydowanie za mało zostało "skapitalizowane". Nie myślę tu od razu o jakimś "wysadzeniu przyjaźni z Legią" w środowisku Zagłębia (nie mylić z obecnym zwasalizowaniem Klubu); to zbyt długa przyjaźń, zbyt szerokie związki. Co prawda trochę ze smutkiem przyjąłem, że nie podjął tego wątku korzeni przyjaźni, który wpisałem w temacie "To jest historia Zagłębia Sosnowiec" - ale jednak chyba nie jest tak, żeby królowało przekonanie, że ta przyjaźń z Legią, to zaczęła się od historii przejścia Wł. Grotyńskiego do Sosnowca. Ta ostatnia przecież - to była w jakiejś mierze na bazie realacji już istniejących - a szkoda byłoby zupełnie zapomnieć choćby o wieloletnim Wicenaczelnym Przeglądu Sportowego pochądzącym z Sosnowca. To był - czy mógłby być - poprzednik, wzór wciąż niedościgniony dla obecnego warszawskiego redaktora sportowego pochodzącego z Sosnowca - gdyby nie to, że to dwa światy różne. Redaktor J. Zmarzlik to raczej z pokolenia J. Kiepury był, Zagłębiaka przedwojennego, który jak gdzieś wybił się, to nie wstydził się, tylko wskazywał wszem i wobec: hallo, tu Zagłębie, Sosnowiec. Tymczasem po II wojnie to często zdarzają się "Zagłębiacy z symptomem wirusa po PRLu" - jak gdzieś jest wybicie się - to lepiej schować się z mądrym odwołaniem do Zagłębia.
W każdym razie - co innego mądre dochowywanie choćby i takich relacji z Legią - co innego skorzystanie z nowych pojawiających się możliwości rozwojowych relacji bardzo naturalnych. Te związki naturalne, to przecież i związki sportowe i personalne (do dzisiaj nie tylko B. Cupiał z Wisłą związany, ale choćby T. Kulawik) - ale i choćby buduące relacje regionalne, biorąc pod uwagę choćby to, że dobre przypomnienie regionowi, że Zagłębie, to praktycznie Małopolska Zachodnia: jedynie wzmacnianiu świadomości regionalnej służyć może a los Zagłębia Sosnowiec przecież nie wzmocni się przez próby poszukania przestrzeni kibicowskiej i fanów Zagłębia na bazie Śląska, tylko raczej Zagłębia.
Tak więc, akurat sparingu z Wisłą bym się nie czepiał i cieszę się, że staje się "tradycyjnym" - natomiast z Legią pierwszą to póki co, raczej bym się obawiał, bo raczej "czytany" byłby w kluczu wzmacniającej się wasalizacji Zagłębia. Naprawdę, dopraszając się co rusz i na każdym "odcinku" - "łaski Pańskiej wielkiej Legii by łaskawie spojrzała i by udzieliła pobłażliwie radości otarcia się o jej wielkość" - raczej nie służyłoby wzmacnianiu Zagłębia, nawet jeżeli uszczęśliwiłoby niektórych kibiców. Czy nie lepiej może trochę poczekać - i "wymusić awansem", by Legia na poważnie musiała na mecz do Sosnowca przyjechać?
Blajpios

Postprzez novack 2017-01-21, 1:55 pm

Sparing z Polonią w naszym wykonaniu na baardzo słabym poziomie. W pierwszej połowie przewaga ostatniej drużyny trzeciej ligi. Nie oddaliśmy ani jednego celnego strzału, podczas gdy Polonia strzelała celnie kilkukrotnie. Strata bramki była tylko kwestią czasu. O dziwo u nas najlepszy .... Łuczak. Matusiak 5-6 niewymuszonych, banalnych strat przed wlasnym polem karny, wyglądał fatalnie, Matić chyba nie dotknął nawet piłki. Testowany pan nr 30 na środku obrony surowy jak torba kartofli, Pribula beż Żarko na boku zagubiony i osamotniony. Po przerwie gra sie wyrównała, ale z takimi zawodnikami w składzie jak Nowak, Dudek, Żarko i Sanogo nie daliśmy rady bankrutowi będącemu czerwona latarnią w trzeciej lidze. Wstyd!
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez comitam 2017-01-22, 2:50 pm

KORONA KIELCE – CHOJNICZANKA CHOJNICE 2:3
0:1 – Michał Jakóbowski (53′)
0:2 – Hieronim Gierszewski (59′)
0:3 – Hieronim Gierszewski (66′)
1:3 – Michał Przybyła (84′)
2:3 – Piotr Gawęcki (85′) Po meczu z Bytomskim bankrutem coś mi się wydaję, że czołówka nam ucieknie jak w zeszłym roku arka i Płock.
comitam

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna