Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez Blajpios 2016-11-28, 11:19 am

Dariusz Stolarczyk opisuje ciekawy światowy ranking lig piłkarskich. http://www.przegladsportowy.pl/pilka-no ... 1,359.html Z pewnych względów ;-) celowo nie wklejam całego tekstu, powiedzmy, długi jest. Ocena dotyczy... nieprzewidywalności lig - a jest opracowana przez bukmacherów! Otóż, w tym opracowaniu I liga polska ma być wysoko, na VIII miejscu w świecie. Potem już "swoimi słowami" uzasadnia, że faktycznie jest ta liga nieprzewidywalna, przy czym kończy sobie tak:
D.Stolarczyk w Przeglądzie Sportowym 27 XI napisał(a):(...)Na koniec wisienka na torcie, czyli szczyt nieprzewidywalności zaplecza ekstraklasy. Oto po wyjazdowym meczu Zagłębia Sosnowiec z Pogonią Siedlce kapitan gości Sebastian Dudek przyznał przed mikrofonem i kamerą Polsatu Sport, że nie ma chemii między drużyną a trenerem Piotrem Mandryszem i że współpraca z nim to udręka. Kiedy to usłyszałem, ósme miejsce we wspomnianym rankingu wydało mi się dużo za niskie.
Aby do wiosny.

Tak, chyba faktycznie, to wisienka na torcie, cokolwiek jeszcze trzeba dodać, by jako tako obiektywnie w sprawie się wypowiedzieć. Już nawet nie ma się ochoty dodawać czegoś do analiz tu na forum dokonanych, choć na dużo rzeczy trzeba zwrócić uwagę - tylko po co: kto z decydentów i/lub uczestników konfliktu przejmuje się tym, co piszą tu na Forum Kibice, gdy oni mają swoją Wielką Grę?... (a dodatkowa pointa jest przy tym felietonie taka, że chyba nieprzewidywalna - albo może raczej chyba smutna - jest ta liga łącznie z kibicami? oraz dziennikarzami?: pod materiałem jest sonda na temat wypowiedzi Dudka i wśród głosujących 2 x więcej uważa, że Dudek ma rację aniżeli, że jest przeciwnie - choć znają przecież sprawę tylko z jednej strony, za pośrednictwem mediów, które w sondażu nie dają możliwości "nie wiadomo"...)
Blajpios

Postprzez GrubyPerez 2016-11-29, 12:18 am

Blajpios napisał(a):kto z decydentów i/lub uczestników konfliktu przejmuje się tym, co piszą tu na Forum Kibice, gdy oni mają swoją Wielką Grę?

zapewniam Cię , że niemal wszyscy :)

ps. nie wchodzę w tekst Pana Stolarczyka, bo jak już Ty piszesz, że jest długi to..... :):) :lol:
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez August 2016-11-29, 8:57 am

Bardzo trafna ocena ocena sytuacji na stronie głównej 100%. Ale pojawiają już i inne komentarze:

Mandrysz przegrał wojnę z piłkarzami. Zagłębie będzie mieć nowego, czwartego już w tym sezonie, trenera
Piotr Mandrysz odsunięty od prowadzenie pierwszego zespołu Zagłębia. W Sosnowcu działacze najwyraźniej uznali, że nie ma co dalej udawać, że wszystko jest w porządku i w konflikcie między trenerem a piłkarską starszyzną stanęli po stronie zawodników. Trudno nie uznać tego za koniec przygody Mandrysza w Zagłębiu.

To nie jest normalne, kiedy piłkarze decydują o tym, kto ma być ich trenerem, a kto nim ma nie być. Nawet jeśli mieliby rację w kwestii kilku – nazwijmy to – wad szkoleniowca. A taki obraz poszedł właśnie z Sosnowca w świat. Zbuntowała się starszyzna, której nie podobały się metody treningowo-wychowawcze Mandrysza, i bardzo szybko doprowadziła do przewrotu, w efekcie którego Mandrysza w Zagłębiu właśnie sprzątają (choć ma kontrakt do 2018 roku).

Po tym, co powiedział po niedzielnym meczu w Siedlcach z Pogonią (WIĘCEJ TUTAJ) Sebastian Dudek: „Osoba, która nas prowadzi, w ogóle z nami nie rozmawia. Nie ma chemii, te dwa miesiące to była męczarnia”, było jasne, że to tylko kwestia czasu, aż spadnie czyjaś głowa. Albo Dudka, albo Mandrysza. W Zagłębiu zrobiło się dla nich obu za ciasno. Działacze zdecydowali na ścięcie tej drugiej (Dudek ukarany został tylko 10 tys. zł grzywny), być może biorąc pod uwagę fakt, że z kapitanem liczy się cała szatnia plus kibice, a z Mandryszem właściwie… nikt. Jeśli taki był tok rozumowania przy podejmowaniu tej decyzji, to niestety chluby szefom Zagłębia ona nie przynosi.

Konflikt w drużynie narastał niemal od samego początku pracy Mandrysza w Zagłębiu. Punktem kulminacyjnym tego konfliktu była wizyta Rady Drużyny w gabinecie prezesa Marcina Jaroszewskiego. Dudek, Krzysztof Markowski i Łukasz Matusiak poinformowali szefa klubu o współpracy, a właściwie jej braku, na linii trener-piłkarze. Mandrysz, co zrozumiałe, potraktował to jako donos i zamach na własną osobę, i zareagował tak, jak zareagował, czyli odsuwając tych zawodników od składu. Zaczęło się przeciąganie liny. W szatni kwasy, drużyna momentalnie przestała grać tak, jak we wcześniejszej fazie sezonu, czyli mówiąc krótko – wrzód narastał. Aż postanowił przeciąć go Dudek, być może wiedząc już, że niewiele ryzykuje, bo dni Mandrysza w Sosnowcu są już policzone.

Nie zmienia to faktu, że w tym sezonie Zagłębie w absolutnie absurdalny sposób żegna się z trenerami. O ile jeszcze rozstanie z Jackiem Magierą, który zapracował na „transfer” do Legii i dostał kopa aż do Ligi Mistrzów, odbył się w normalnych warunkach, o tyle pożegnanie dwóch kolejnych pozostawia wiele do życzenia. Jarosława Araszkiewicza pozbyto się po dwóch meczach, kiedy zorientowano się, że chłop nie ma zamiaru być słupem – a taką miał pełnić w tym Sosnowcu rolę przy Tomaszu Łuczywku – w dodatku chciał rządzić, kompletnie nie znając piłkarzy i drużyny. Araszkiewicz odszedł z „powodów rodzinnych”. Pomni doświadczenia z niesfornym słupem, działacze Zagłębia postanowili zatrudnić cenionego i doświadczonego specjalistę od awansów, czyli Mandrysza. Pewnie do głowy im nie przyszło, że po niecałych dwóch miesiącach będą go odsuwać od prowadzenia drużyny, bo ta drużyna (przynajmniej ważniejsza jej część) nie będzie go akceptować.

Kto teraz usiądzie na sosnowieckiej beczce prochu? Po takich jajach trudno spodziewać się, by był to ktoś szanujący się w środowisku. Jeśli piłkarze mają w tym Zagłębiu tyle do powiedzenia w kwestii treningów i prowadzenia drużyny, to może trener im niepotrzebny? Może warto przemyśleć tę opcję? Na pewno będzie taniej, a czy lepiej? Hmm… Chciałoby się powiedzieć, że gorzej już być nie może, ale to nieprawda, bo może. Przecież Zagłębie kończy rok tylko o punkt za zespołem, który okupuje miejsce premiowane awansem. I o ten awans wiosną będzie miało obowiązek powalczyć.
A może od teraz za zespół odpowiadać będzie Dudek? Jakiegoś słupa mu zimą znajdą i będzie cacy. Wtedy, prorokujemy, przyszłość przed Zagłębiem świetlana…
http://futbolfejs.pl/i-liga/mandrysz-pr ... e-trenera/
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez krysteksc 2016-11-29, 9:35 am

http://katowickisport.pl/pilka-nozna/i-liga,jan-urban-zastapi-piotra-mandrysza-w-zaglebiu-sosnowiec-,artykul,739446,1,12479.html
A czy przypadkiem Urban raz już nie odmówił?? i czy nie będzie to powtórka z rozrywki??
krysteksc

Postprzez novack 2016-11-29, 9:55 am

Z nieznanym mnie samemu powodów, ale nie jestem zwolennikiem Urbana, ale to może być dobry znak, bo byłem za Mandryszem ;)
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez August 2016-11-29, 9:59 am

krysteksc napisał(a):http://katowickisport.pl/pilka-nozna/i-liga,jan-urban-zastapi-piotra-mandrysza-w-zaglebiu-sosnowiec-,artykul,739446,1,12479.html
A czy przypadkiem Urban raz już nie odmówił?? i czy nie będzie to powtórka z rozrywki??

Urban już niejeden raz odmawiał. Jeszcze Hytremu odmówił. Po pierwsze artykuł wskazuje, że udział w wyborze ma Leśnodorski czy w ogóle ludzie w Legii z nim związani. Bo czy Urban czy trener rezerw Legii czy gościu z Siedlec to ludzie w mniejszym czy większym stopniu związani z Warszawą.
Czy Urban o ile by się w końcu zgodził na wejście do tego burdelu byłby kimś odpowiednim ? Nie wiem natomiast wydaje mi się, że z kimś takiej kategorii grajki nie mogłyby sobie pogrywać. Poza tym nie wiemy czy nas stać na zatrudnienie Urbana przy utrzymywaniu zapewne jakiś czas Mandrysza. No i szczerze bym się zdziwił aby Urban chciał ogarniać taki bajzel. No i nie wiadomo czy Seba z Krzyśkiem wyrażą zgodę. No, chyba, że wujek Boguś palnie (jako przyjaciel klub oczywiście) w stół to wtedy Prezes będzie musiał zrobić co mu każą. Obawiam się jednak że to mogą być ludzie pokroju Dębka czy Banasika. I choć nie mam nic przeciwko tym ludziom bo ich nie znam to wydają się być idealni. Niedrodzy, związani Legią, bez nazwiska no i i Sebie i Krzyśkowi piwo na trening w razie czego przyniosą
August

Postprzez krysteksc 2016-11-29, 10:00 am

novack napisał(a):Z nieznanym mnie samemu powodów, ale nie jestem zwolennikiem Urbana, ale to może być dobry znak, bo byłem za Mandryszem ;)

Jeśli dogada się z zespołem to wystarczy, że przygotuje ich fizycznie bo grą w piłkę to my już sobie poradzimy. Wybiegając trochę bardziej w przyszłość, za ten policzek w tychach marzy mi się, w czerwcu na ich oczach świętowanie awansu a oni jednocześnie mogli by wracać do II ligi. :D
krysteksc

Postprzez Adam1906 2016-11-29, 11:01 am

krysteksc napisał(a):A czy przypadkiem Urban raz już nie odmówił?? i czy nie będzie to powtórka z rozrywki??

Jan Urban odmówił nam wcześniej, bo nie chciał przejmować drużyny nie przygotowywanej przez siebie w połowie rundy jesiennej. Teraz mamy przerwę zimową i to jest dla każdego trenera inna bajka. Co do jego kwalifikacji: uważam, że Urban da sobie radę w szatni. Natomiast dla nas niech znamienne będzie, że Magiera jasno stwierdził, iż w zawodzie trenerskim najwięcej nauczył się właśnie od Jana Urbana...
Adam1906

Postprzez krysteksc 2016-11-29, 11:20 am

Adam1906 napisał(a):
krysteksc napisał(a):A czy przypadkiem Urban raz już nie odmówił?? i czy nie będzie to powtórka z rozrywki??

Jan Urban odmówił nam wcześniej, bo nie chciał przejmować drużyny nie przygotowywanej przez siebie w połowie rundy jesiennej. Teraz mamy przerwę zimową i to jest dla każdego trenera inna bajka. Co do jego kwalifikacji: uważam, że Urban da sobie radę w szatni. Natomiast dla nas niech znamienne będzie, że Magiera jasno stwierdził, iż w zawodzie trenerskim najwięcej nauczył się właśnie od Jana Urbana...

W takim razie pozostaje nam mieć nadzieję, że Jan Urban zgodzi się teraz podjąć to wyzwanie, jak nie raz już słyszeliśmy przerwę zimowa mamy na tyle długą że będzie czas na wszystko, a małym plusem dla Urbana może być to że grał przeciwko nam całkiem nie dawno więc musiał analizować naszą grę a jak będzie pewnie niedługo się dowiemy oby nie przechodzi tylko drugiej wiosny z rzędu pełnej rozczarowań i zgrzytania zębami.
krysteksc

Postprzez Blajpios 2016-11-29, 12:11 pm

GrubyPerez napisał(a):
Blajpios napisał(a):kto z decydentów i/lub uczestników konfliktu przejmuje się tym, co piszą tu na Forum Kibice, gdy oni mają swoją Wielką Grę?

zapewniam Cię , że niemal wszyscy :)

ps. nie wchodzę w tekst Pana Stolarczyka, bo jak już Ty piszesz, że jest długi to..... :):) :lol:

Hm, widzę, że mogłem jednak wyraźniej zaznaczyć, ale nie chciałem osłabić siły oddziaływania uwypuklonego tekstu! "Długi tekst niedobry do wklejenia" nie oznaczało zaraz, że dłuższy od mojego, chodziło o to, że wkleić tekst mniej więcej tak długi jak moje, plus jeszcze mój, choć krótszy, dodatek... ;-) Poza tym, długi - względem tego, co chciałem uwypuklić, ta "wisienka na torcie" przestawała być wtedy wyeksponowana tak, jak chciałem, jak "wisienka z tortu podana na łyżeczce" - tymczasem tak właśnie chciałem, w kierunku Zagłębia. Natomiast tekst D. Stolarczyka i sam w sobie ciekawy, choć oczywiście - w zależności, cza akurat kogoś to wciąga.
Natomiast, skoro mają ponoć się przejmować "wielcy tego Klubu od piłkarzy po prezesów" tym, co piszemy, przynajmniej w jakimś wyraźnym stopniu... to jeszcze coś napiszę. Sytuacja zrobiła się paskudna. Niestety, wydaje się, że przerosła. Takie postawienie sprawy, jak wczoraj, choć może wydawało się komuś świetne, bo odważne jak w Zagłębiu rzadko kiedy, bo wyraźne, jak rzadko w Zagłębiu kiedy itd... - to jednak jakby ktoś nie pomyślał i nie przewidział dalej (co nie zaskakuje o tyle, że wydaje się, iż jest sensowne podejrzenie, że zarząd zatrudnił szkoleniowca a nie wziął pod uwagę, lub uczynił to niedostatecznie, jeżeli chodzi o "koszta i trud operacji zmiany całości drużyny, łącznie ze stylem) - tym razem, przy zawieszeniu, jakby też nie pomyślano, co dalej. Ponieważ winą został obarczony jedynie trener i jedynie on ponosi skutki stałe - a nie ukarano np. zawodników za celowy brak zaangażowania, do którego praktycznie się przyznali; ponieważ S. Dudek został ukarany jedynie za wypowiedź, ukarany śmiesznie, jeżeli będzie składka na karę i ukarany nie trwale i nie tak, by musiał sam ponieść koszta i trwale, jak np gra w rezerwach: to w podsumowaniu mamy sytuację, w której trudno mówić, by było możliwe nowe rozdanie bez konieczności płacenia P. Mandryszowi za nic. Oczywiście, cień szansy zawsze pozostaje, np. odsunięcie od zespołu na czas roztrenowania a potem wydłużenie kontraktu P. Mandryszowi, choćby już nie z pierwszym zespołem, ale nadzór nad całością, choć mało realne, by się zgodził? W każdym razie, wytworzono sytuację, w której nawet w bliskości świąt, ciepła i pokoju, pojednania wigilijnego - jakoś trudno uwierzyć, by i w Zagłębiu ten cud się stał. Przecież S. Dudek nawet przepraszać nie musi, wystarczy, że zbierze te kasę - to już Klub za niego będzie przepraszał!
Kto wie,czy w takim razie nie powinno nastąpić coś w rodzaju, o czym na ogólnopolskich łamach - bo zdaje się, nawet Prezes Boniek się wypowiadał teraz o Zagłębiu - niektórzy już wczoraj przebąkiwali, choćby sarkastycznie, ktoś chyba w PS czy gdzie indziej: "niech teraz Dudek sam trenuje, słup się znajdzie". Ha. Może rzeczywiście - niech przejmie drużynę z obligatoryjnym wprowadzeniem do Ekstraklasy pod groźbą utraty premii - albo niech gra w rezerwach do końca kontraktu? Cóż, jak mi kiedyś pachniało ładnie zatrudnienie J. Urbana na dłuższy czas, niech zbuduje swoją mocną markę trenerską wraz z marką odnowionego Zagłębia na lata - to nie bardzo widzę, czy teraz byłoby to możliwe, pomijając sprawy finansowe same w sobie (Zagłębie muszące spłacać P. Mandrysza byłoby jeszcze w stanie nie mniej kosztującego J. Urbana opłacać? - no, chyba że Legia mu zalega i zgodziłaby się zapłacić od razu całość: ale to też nieszczęście, zwiększanie zależności od Legii, o ile sam J. Urban nie chciałby jednak podnieść Zagłębia do roli partnera Legii, nie wasala).
Tak więc, narobił się bigos straszny. I to widać - już z tego, co wiemy. Naprawdę bowiem nie wiemy wielu ważnych rzeczy, by móc sądzić. Choć nie sądzę, by były to jakieś kwestie typu poniżania przez P. Mandrysza w znaczeniu, jak rozumie to starsze pokolenie - to dzisiejsza młodych wrażliwość... czy to ich tylko rozgrywki, by zwolnić trenera, czy jednak coś ładniejszego po ich stronie można też znaleźć? Błędy po stronie P. Mandrysza na pewno są. Zarząd naprawdę zaś nie widzi po stronie zawodniczej błędów? choć czy to zwykła cyniczna gra o wygodę i kasę? Zbyt dobrze pamiętam zaangażowanie S. Dudka, grę nawet z ryzykiem dla zdrowia, bycie okopywanym przez przeciwników po nodze, która jeszcze nie zaleczona... Niemniej, wydaje się dowiedzione, że była to gra przeciw Mandryszowi... za pieniądze podatników przecież! Niemniej, naprawdę wiemy bardzo mało, trudno więc czy do końca coś podpowiadać - czy też nawet wyciągać wnioski.
Mimo wszystko jednak, skoro tak się z naszym pisaniem liczą "w centrum Zagłębiowskim" - to może jednak niech będzie to widać, gdy wyciągną trochę wniosków, w rodzaju poprawy przejrzystości w Klubie, uniezależnienia od Legii przestając być drugorzędną filią (ktoś powie, że to lepsze niż trzeciorzędna więc o co hallo - ale jednak jest o co)... Może niech będą jakieś wyraźne zmiany w modelu funkcjonowania klubu na poziomie marketingu, komunikacji i "piaru", na poziomie określania celów drużyny. Jak napisałem, w szczegóły zawsze nam trudno wejść - ale jednak są tu też rzeczy tak ogólne, że jednak można coś z nich zobaczyć na poziomie kibica, więc można by skorzystać i na poziomie zarządu. O ile tylko - jednak w grę wchodzi jakaś wizja rozwoju.
Blajpios

Postprzez August 2016-11-29, 12:57 pm

Blajpios napisał(a):nawet Prezes Boniek się wypowiadał teraz o Zagłębiu

Masz na myśli wpis na TT o tym, że Prezes powinien zatrudnić Laskowika i Smolenia ?. Dowcipne i zarazem sarkastyczne. I pokazuje jaki Prezes PZPN ma do bajzlu po zagłębiowsku
August

Postprzez Blajpios 2016-11-29, 1:32 pm

August napisał(a):
Blajpios napisał(a):nawet Prezes Boniek się wypowiadał teraz o Zagłębiu

Masz na myśli wpis na TT o tym, że Prezes powinien zatrudnić Laskowika i Smolenia ?. Dowcipne i zarazem sarkastyczne. I pokazuje jaki Prezes PZPN ma do bajzlu po zagłębiowsku

Nie wiem tak dokładnie - gdzieś mi wczoraj wieczorem mignęło, jak ktoś cytował, czy to PS - bodaj R. Gilewicza wpis porównujący (in minus) tę zagłębiowską sytuację do piłki niemieckiej, czy też zachodniej, na poziomie profesjonalnym czołowych zawodników, gwiazd światowej piłki, które nie pozwolą sobie nigdy na taką krytykę trenera, tak otwartą, tak poniżającą... Dodam od siebie, że tak nigdy, to chyba nie - ale na ogół w sposób przemyślany oznacza to ruch ku końcowi własnej aktywności w klubie. S. Dudek, gdy to mówił, wydawał mi się człowiekiem jednak działającym w sposób przemyślany, choć w emocjach meczu i niby był zaskoczony, że wszedł na boisko - ale jego determinacja zdawała się być jednak innego typu niż w profesjonalnej zachodniej piłce. Otóż, przy tym wpisie - to wyglądało na to, że R. Gilewicz pisał w jakimś kontekście wypowiedzi Prezesa Bońka. Ponieważ nie widziałem wprost - napisałem, że "zdaje się, wypowiedział się Prezes Boniek". Być może - właśnie o to chodziło. Hm, cóż. Tak by to wyglądało - zresztą z różnej strony do oceny i wypowiedź Bońka. Rządzi przecież PZPN trochę podobnie jak P. Mandrysz, czyli ma być, jak chce, nawet jeżeli można naprawdę mieć obawy, że poniża polskie prawo to raz - a dwa, polski związek. Owszem, w Afryce to może jest jakiś Prezes Związku Krajowego będący na liście płac bukmacherów. Niemniej w Europie, Amerykach, drugi się taki znajdzie? Czyli - rządzi, jak chce, ale... robi to zręczniej od P. Mandrysza. Niemniej, zawsze też miał ten profesjonalny szacunek, pewnych granic się trzymał - i to począwszy od zawodnika. Toteż - może faktycznie być stronnikiem tej postawy. Może też jednak - wykazywać swoją znaną czy przysłowiową "dobrą pamięć" - względem M. Jaroszewskiego, który śmiał poprzeć J. Wojciechowskiego? W każdym razie - wygląda na to, że faktycznie się Z. Boniek wypowiedział - to po stronie, która nie zaskakuje u światowej klasy zawodnika grającego profesjonalną piłkę. Ale, zostawmy to. Także i dlatego, że chcę się też podzielić najświeższym odkryciem, trochę zaskakującym, ale na plus dla W. Todura, która w ciekawym kontekście dotarł... do sławy Zagłębia z profesjonalnych, czy przynajmniej najlepszych czasów.
Blajpios

Postprzez Blajpios 2016-11-29, 1:39 pm

Hm, no pochwała dla W. Todura, choć może taka jego ingerencja w temat kazać się zastanawiać nad tym, co chce i w jakim kierunku wypowiedzieć, jeżeli chodzi o kierunek myślenia. W każdym razie - przy okazji też obrazuje ta sytuacja, że jest teraz Zagłębie w ogólnopolskim zainteresowaniu i jest wokół spraw rozgrywających się w Zagłębiu poruszenie ogólnopolskie: nawet nie w katowickim dodatku jest opublikowany tekst W. Todura - ale przebił się na ogólnopolskie sport.pl Tak zaś przy okazji - gratulacje za pomysł, za przeprowadzony wywiad, dzięki - i voilà!: oto świetnie umiejscowione kontekstowo (trener P. Mandrysza i J. Urbana), niepodważalnie człowiek w Zagłębiu mający swe miejsce w historii: Zbigniew Myga!
Zbigniew Myga 29 XI br w wywiadzie przeprowadzonym przez W. Todura napisał(a):
Kryzys w Zagłębiu Sosnowiec. "Działacze powinni stanąć murem za trenerem" [WYWIAD]

- Zadaniem trenera jest wyłapywać tych, którzy są w słabszej formie lub nie kierują się dobrem drużyny. Usuwać ich i budować dalej, ale na zdrowych zasadach. Publiczne połajanki zakończone dymisją trenera, to dla zawodników czytelny sygnał, że są nie do ruszenia - mówi Zbigniew Myga, były piłkarz i trener Zagłębia Sosnowiec.
Zbigniew Myga, który w barwach Zagłębia wywalczył dwa Puchary Polski, dziwi się decyzji działaczy klubu ze Stadionu Ludowego, którzy zwolnili trenera Piotra Mandrysza, po tym jak jego pracę publicznie skrytykował kapitan zespołu - Sebastian Dudek.

Wojciech Todur: Jak Pan skomentuje decyzję włodarzy Zagłębia o odsunięciu od zespołu trenera Piotra Mandrysza?

Zbigniew Myga: - To wszystko zmierza w złym kierunku. Piłkarze coraz częściej szukają usprawiedliwienia swojej słabej gry w osobie trenera. Zapominają, jaka jest ich rola.

Publiczny atak na trenera to zachowanie, które nie powinno zdarzyć się w profesjonalnym klubie. Piłkarze powinni wpływać na losy drużyny na boisku, a nie poza nim.

Znajduje Pan uzasadnienie dla decyzji trenera Mandrysza, który wcześniej odsunął Sebastiana Dudka od składu?

- Gdy mówi się o atutach Zagłębia, to na początku zawsze wymienia się drugą linię. To jednak moim zdaniem pozory. Ta formacja, a już szczególnie jej środek gra zbyt miękko, na stojąco, wygodnie dla siebie.

Sebastian Dudek, Łukasz Matusiak i Tomasz Nowak to dobrzy, ale już odrobinę zgrani zawodnicy. Są przede wszystkim zbyt wolni. Nie potrafią wywierać presji na przeciwniku. Nie walczą z taką zapalczywością, jak mógłby to zrobić młody zawodnik. Dobrze mieć w drugiej linii dyrygenta, ale trzech, to już o dwóch za dużo. Myślę, że Piotrek Mandrysz to dobrze rozumiał i chciał temu zaradzić.

A może zespół grał w ostatnich tygodniach dużo słabiej, bo dla Piotra Mandrysza nie chciał już przyśpieszyć?

- Nawet nie chcę myśleć o tym, że tak mogło być. W takiej sytuacji działacze powinni stanąć murem za trenerem i usunąć z drużyny graczy, którzy działają destrukcyjnie na zespół. Moim zdaniem Zagłębie w niedalekiej przeszłości prezentowało się już kilka razy tak, jakby pozorowało grę o awans. Chyba nikt o zdrowych zmysłach nie przypuszcza, że to trener tak ustawiał zespół?

Zadaniem trenera jest wyłapywać tych, którzy są w słabszej formie lub nie kierują się dobrem drużyny. Usuwać ich i budować dalej, ale na zdrowych zasadach. Publiczne połajanki zakończone dymisją trenera, to dla zawodników czytelny sygnał, że są nie do ruszenia. Zagłębie samo na to zapracowało. Zbyt częste zmiany szkoleniowców dają drużynie poczucie bezpieczeństwa. W Sosnowcu pierwszy do wymiany zawsze jest bowiem trener.

Spotkał się Pan z podobnym zachowanie w czasach, gdy sam był trenerem?

- Zdarzało się. Odsuwałem zawodników do drugiej drużyny, a jeżeli to nie pomagało, to były też i kary finansowe. Tylko naiwny może sądzić, że Sebastian Dudek mówił tylko w swoim imieniu. Zapewne nie sam zapłaci też karę finansową, jaką nałożył na niego klub.

Solidarność szatni jest dobra, ale na tym przykładzie widać, że może też działać destrukcyjnie. Piłkarze muszą czuć konsekwencje i wagę decyzji trenera. Nawet jeżeli ich nie rozumieją, to powinni się do nich stosować. Nie może być tak, że na koniec się obrażą, a klub zwolni szkoleniowca.

Co by Pan teraz doradził działaczom Zagłębia?

- Żeby się zatrzymali i przestali spoglądać na przyszłość z wyprzedzeniem jednej, dwóch kolejek. Trener potrzebuje czasu. Drużyny nie buduje się w dwa miesiące. Na to potrzeba lat, a sukcesy przychodzą czasami dopiero w trzecim, czwartym roku pracy. Marzy mi się też Zagłębie, które będzie odważniej stawiać na wychowanków. W drużynie są młodzi piłkarze, ale wielu z nich wcale nie uczyło się grać w Sosnowcu.

Gdzie są więc wychowankowie? Kuleje system szkolenia, czy trenerom brakuje odwagi?

Poza tym konsekwencja. To już uwaga do kolejnego trenera. Pamiętam, jak na treningu drugoligowych Szombierek spotkałem Romana Szewczyka. Trenowaliśmy dośrodkowania z lewej strony boiska, a on nieustannie przekładał piłkę na prawą nogę. Podchodzę do niego i mówię, że to się musi zmienić. On odpowiada, że to się nie da. Wzięliśmy jednak do pracy i dzień po dniu wyglądało to lepiej.

Kilka lat później Roman zagrał w barwach reprezentacji Polski w meczu z Holandią. Rzucił wtedy piękne, ponad 30 metrowe podanie lewą nogą do Romka Koseckiego. Ten podciągnął, dograł do środka i Wojtek Kowalczyk strzelił bramkę. A przypominam tę historię, żeby każdy trener i piłkarz pamiętali, że nigdy nie jest za późno na walkę ze złymi nawykami.

Biorąc pod uwagę ostatnie wydarzenia mogłoby się wydawać, że Zagłębiu trudno będzie teraz o trenera z "nazwiskiem". Tymczasem coraz głośniej mówi się o tym, że nowym szkoleniowcem zostanie Jan Urban

- Wcale się nie zdziwię, jeżeli do Zagłębia ustawi się długa kolejka chętnych. Na rynku nie brakuje trenerów bez pracy, a w Sosnowcu ambicje zawsze będą sięgać gry w Ekstraklasie.

Zarówno Piotrek Mandrysz, jak i Jan Urban, to moi byli piłkarze. To także już doświadczeni trenerzy.

Jeżeli Jan Urban zdecyduje się na pracę w Zagłębiu to radziłbym mu, żeby jasno określił zasady współpracy z zarządem i zakres swoich kompetencji. Tak, żeby nie powtórzyła się sytuacja z Piotrkiem Mandryszem.

Zagłębie ma szansę na awans, ale nie z taką grą jak w końcówce rundy jesiennej. Przecież nawet ten wygrany mecz w Siedlcach był w wykonaniu sosnowiczan słaby. Niewiele lepszy od przegranego w fatalnym stylu meczu w Tychach. Po pierwsze musi zmienić się zaangażowanie w grę. Po drugie druga linia. Po trzecie zawodnicy muszą czuć respekt przed trenerem i jego decyzjami.

odsyłacz: http://www.sport.pl/sport/1,65025,21045 ... murem.html
No i cóż, z pewnością otwarty umysł - albo młody, z natury pytający "a dlaczego? a dlaczego ma być, jak było?" - musi w jakiejś mierze rozważyć kwestie, no, dobrze, to jest jedno spojrzenie. Drugie - to takie, jakie niosą nowe trendy, tak jak w piłkę gra się inaczej, tak i podejście do świata się zmienia. Dla niektórych WikiLeaks było niemożliwe do wymyślenia, tzn w żaden świecie ta idea nie była w stanie pojawić się nawet w umyśle - a dla innych dziś, nie do pomyślenia jest, że można było koncypować świat, w którym nie wywleka się wszystkich tajności na światło dzienne. Ba. Ale pamiętajmy - czy aby wszystkie wyciąga WikiLeaks, czy aby te, które są wygodne stronie, z którą założyciel sympatyzuje? Pozostawiając to wszakże, czyli część działalności ludzkiej zwaną polityką - pamiętajmy, że jednak nie wszystko jest do przeorania przez nowe, są jakieś fundamenty cywilizacji. To, że ma Zagłębie też taki autorytet, taką historię, takiego już trochę zapomnianego filara - i że zechciał dać się zaprosić: to duża wartość w tej chwili.
Blajpios

Postprzez August 2016-11-29, 1:50 pm

Nawet Czesiek Michniewicz, który badź co bądź wysadził Piotrak z Niecieczy:
nany trener o sosnowieckim konflikcie: „To zachowanie skandaliczne!”

Czesław Michniewicz latem tego roku zastąpił Piotra Mandrysza na stanowisku szkoleniowca Bruk-Betu Termaliki Nieciecza. Nie ma więc zapewne - używając słów Sebastiana Dudka - „chemii” między panami trenerami. Ale to właśnie Michniewicz ostro publicznie zareagował na wystąpienie piłkarza Zagłębia przed kamerami telewizyjnymi.

DARIUSZ LEŚNIKOWSKI: Jako jeden z pierwszych zareagował pan publicznie - na Twitterze - na wygłoszony w telewizji monolog Sebastiana Dudka.

@s_staszewski kiedyś podobnie powiedział o Trenerze Lenczyku, bez sensu— Czesław Michniewicz (@czesmich) 27 listopada 2016

Zagrały u pana emocje?
CZESŁAW MICHNIEWICZ: Oczywiście, bo cała piłka oparta jest na emocjach. One buzują w każdej szatni, ale z owej szatni nie powinny wychodzić. „Co się stało w Las Vegas, w Las Vegas musi pozostać” - mówi porzekadło. Dla mnie - jako trenera - ta wypowiedź była drażniąca i niedopuszczalna. Chcesz być szanowany, musisz innych szanować - mogę tylko odpowiedzieć zawodnikowi.

Panu w przeszłości zdarzyła się podobna historia?
CZESŁAW MICHNIEWICZ: Zdarzały się „wycieczki” zawodników pod moim adresem w gazetach; głównie tych, którzy w danym momencie nie mieli miejsca w składzie. Ten, kto nie gra, zawsze jest niezadowolony - to zrozumiałe. Ale nie może wywoływać trenera do tablicy poprzez media. To zachowanie skandaliczne! Istnieje coś takiego, jak rozmowa w cztery oczy. Nie sądzę, żeby jakikolwiek szkoleniowiec w takim przypadku robił piłkarzowi problemy z umówieniem się na takie spotkanie. Zbulwersowała mnie cała ta sytuacja również z tego powodu, że dotyczyła trenera, który troszkę lat już w piłce siedzi i trochę sukcesów ma.

Mleko jednak się wylało. Jak rozwiązywać tego typu sytuacje?
CZESŁAW MICHNIEWICZ: Nie chcę nikomu dawać żadnych rad. Wiem, że zawodnik nie powinien się w ten sposób zachowywać, niezależnie od drużyny. Fajnie napisał Rafał Gikiewicz na Twitterze, odnosząc się do niemieckiej rzeczywistości.

@s_staszewski@BoniekZibi nad czym się zostawiacie?Piłkarz nie ma prawa mowić nic o trenerze— Rafał Gikiewicz (@gikiewicz33) 27 listopada 2016

Nikt nie odważy się użyć takich słów w Barcelonie, Realu, Bayernie, choć tam każdy piłkarz zarabia wielkie pieniądze i jest wielką gwiazdą. Ale też wie, co mu wolno, a czego nie. Bo to kwestia profesjonalizmu i... kultury. A kulturą osobistą nikt się nie rodzi, trzeba ją nabywać.
http://katowickisport.pl/pilka-nozna/i- ... 12479.html
August

Postprzez August 2016-11-29, 2:11 pm

Blajpios napisał(a): niepodważalnie człowiek w Zagłębiu mający swe miejsce w historii: Zbigniew Myga!

Bardzo mądre wypowiedzi. Choć i mam wrażenie, że nie do końca przypadkowo 'odkurzono' Pana Zbyszka. Jeśli chodzi o Zagłębie większym autorytetem byłby tylko Józek Gałeczka,
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna