Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Postprzez paw25 2016-07-11, 4:52 pm

Pamietam mecz ma bukowej z cyganami wynik 0:0 Marek bronił jak natchniony dostał note 10(najwyższą z możliwych) zarówno w krakowskim tempie jak i katowickim sporcie a my swoje Marek Bęben Marek!
paw25

Postprzez Tomcjo 2016-07-11, 6:56 pm

MAREK BĘBEN TO LEGENDA ZAGŁĘBIA SOSNOWIEC .
MAREK BĘBEN MAREK

Nie ma co sie oglądać na klub . Czy ktoś jest w stanie zorganizować wiarygodne konto na ktore rozpoczniemy wpłaty . Takie z numerami BIC oraz IBAN żeby przelewy międzynarodowe były mozliwe . Moze jakaś organizacja charytatywna pomoże w zbiórce .
ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC
Tomcjo

Postprzez novack 2016-07-11, 7:06 pm

Myślę, że prócz wymiernej pomocy ważny jest też gest świadczacy o tym że pamiętamy i doceniamy to co Marek dla nas zrobił. Może np. zorganizować też oficjalny wyjazd naszych kiniców na mecz klubu, który trenuje Marek, zrobic transparent i z calej mocy gardeł podziekowac najprawdziwszej naszej legendzie?
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez August 2016-07-11, 7:28 pm

novack napisał(a):że np. zorganizować też oficjalny wyjazd naszych kiniców na mecz klubu, który trenuje Marek, zrobic transparent i z calej mocy gardeł podziekowac najprawdziwszej naszej legendzie?

Nie ma potrzeby. Na szczęście dla Marka, grał on także w Zabrzu, który - choć ma całe stado większych legend - nie zapomina o takich ludziach jak Beben:
Pomóżmy Markowi Bębnowi! Były bramkarz Górnika ma amputowane pół nogi...

11/07/2016 12:02
Autor:
Jerzy Mucha

Marek Bęben, znakomity przed laty bramkarz Górnika Zabrze przeżył w tym roku tragedię. Ma amputowaną nogę pod kolanem i chodzi teraz za pomocą kuli. W akcję pomocy Markowi postanowił się włączyć zabrzański klub, w barwach którego rozegrał on 101 ligowych spotkań

58-letni Marek Bęben, mimo tego, że amputowano mu nogę pod kolanem nadal z powodzeniem trenuje Moravię Morawica (miejscowość koło Kielc), którą wprowadził ostatnio do IV ligi. Kończynę stracił w wyniku zakrzepicy krwi, jednak nie poddaje się i pracuje z poświęceniem w zawodzie trenerskim.

- To stało się w marcu tego roku, ale nie zamierzam się w żadnym wypadku załamywać. Gorsze tragedie ludzie przeżywają i jakoś dają sobie radę. Ja cieszę się z awansu mojej drużyny do czwartej ligi, z tego, że mogę pracować. Mam teraz wstępną protezę nogi i muszę nauczyć się chodzić od nowa – mówi spokojnym głosem Pan Marek, który przeżył w Górniku wiele wspaniałych chwil, jako bramkarz.

- Najwięcej lat spędziłem w Zagłębiu Sosnowiec, gdzie zdobyłem ligowe szlify, ale z kolei w Górniku osiągnąłem najwięcej. Grałem w europejskich pucharach przeciwko Hamburgerowi SV, zdobyłem z Górnikiem wicemistrzostwo Polski i trzecie miejsce. No i broniłem w pamiętnym meczu w Warszawie z Legią, gdzie zostaliśmy przekręceni przez sędziego. Zamiast mistrzostwa Polski było tylko trzecie miejsce. Mam kontakt z chłopakami z dawnej drużyny Górnika, nie tak dawno spotkałem się między innymi z Andrzejem Orzeszkiem i Darkiem Kosełą przy okazji meczu oldbojów – przypomina Bęben.

Pod koniec sierpnia Górnika czeka wyjazdowe spotkanie w Sosnowcu z Zagłębiem. To idealna okazja, by zorganizować zbiórkę środków dla Marka, uhonorować świetnego gokipera obu klubów..
.
http://www.gornikzabrze.pl/aktualnosci/ ... e-pol-nogi
Pomysł genialny w swojej prostocie. Mam nadzieję, że Jaroszewski łaskawie zgodzi się na taką zbiórkę. Tak czy inaczej kolejny wstyd, że w takiej sytuacji jako pierwszy reaguje inny klub. No ale za to my mamy jako ambasadora Akademii słynnego Borubabra, który ma tyle wspólnego z Zagłębiem co ja Izolatorem Boguchwała.
Można nie lubić żaboli. Ale za reakcję i pomysł. Szacun. U nich takie info wisi na stronie oficjalnej. U nas nadal jako aktualność nr 1 to multimedia z meczu z Karviną sprzed 2 dni.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Anakin 2016-07-12, 6:23 am

Rzeczywiście w dwójnasób przykra sytuacja. Po pierwsze z powodu tego co spotkało Marka Bębna. Po drugie dlatego, że najszybciej reaguje na tego rodzaju fakt inny klub. A chodzi o człowieka, który nieprzerwanie bronił barw naszego klubu przez 12 lat. A z przerwami będzie jeszcze więcej.
Anakin

Postprzez Adam1906 2016-07-13, 3:11 pm

NARESZCIE JEST ODZEW ZE STRONY NASZEGO KLUBU :)

Z Górnikiem dla Marka Bębna!

Wobec problemów zdrowotnych (amputacja nogi poniżej kolana) naszego legendarnego bramkarza Marka Bębna, mecz ligowy z Górnikiem Zabrze (27 sierpnia, sobota, godz. 18.30) będzie zadedykowany panu Markowi.
Obrazek
Zagłębie Sosnowiec wraz ze Stowarzyszeniem Oldbojów i Kołem Seniora - planuje na ten mecz przeprowadzić kwestę i licytację pamiątek sportowych na rzecz Marka Bębna. Celem jest zakup nowoczesnej protezy. Jednocześnie informujemy, że Marek Bęben wyraził zgodę na zorganizowanie przy okazji meczu akcji charytatywnej. - Po rozmowie z naszym bramkarzem mogę zapewnić wszystkich kibiców, że jest on w dobrej kondycji psychicznej i. fizycznej też. Cały czas czynnie pracuje jako trener Moravii Morawa, z którą właśnie awansował do IV ligi. O ile obowiązki zawodowe panu Markowi nie przeszkodzą, będzie oczywiście naszym gościem na meczu z Górnikiem - poinformował prezes Marcin Jaroszewski.

Urodzony w Czeladzi Marek Bęben w latach 1978-1990 w barwach Zagłębia rozegrał 197 spotkań w ekstraklasie! Bronił między innymi barw Górnika Zabrze, Odry Wodzisław Śląski i Polonii Bytom.

W stałym kontakcie z Markiem Bębnem jest również nasz honorowy prezes Leszek Baczyński.

Kibiców już zachęcamy do wizyty na tym szczególnym meczu i udzielenia wsparcia dla legendy naszego klubu.

http://zaglebie.eu/aktualnosci/2396-z-g ... arka-bebna
Adam1906

Postprzez Blajpios 2016-07-13, 4:51 pm

Adam1906 napisał(a):NARESZCIE JEST ODZEW ZE STRONY NASZEGO KLUBU :)

Z Górnikiem dla Marka Bębna!

Wobec problemów zdrowotnych (amputacja nogi poniżej kolana) naszego legendarnego bramkarza Marka Bębna, mecz ligowy z Górnikiem Zabrze (27 sierpnia, sobota, godz. 18.30) będzie zadedykowany panu Markowi.
Obrazek
Zagłębie Sosnowiec wraz ze Stowarzyszeniem Oldbojów i Kołem Seniora - planuje na ten mecz przeprowadzić kwestę i licytację pamiątek sportowych na rzecz Marka Bębna. Celem jest zakup nowoczesnej protezy. Jednocześnie informujemy, że Marek Bęben wyraził zgodę na zorganizowanie przy okazji meczu akcji charytatywnej. - Po rozmowie z naszym bramkarzem mogę zapewnić wszystkich kibiców, że jest on w dobrej kondycji psychicznej i. fizycznej też.(...)

W stałym kontakcie z Markiem Bębnem jest również nasz honorowy prezes Leszek Baczyński.

Kibiców już zachęcamy do wizyty na tym szczególnym meczu i udzielenia wsparcia dla legendy naszego klubu.

http://zaglebie.eu/aktualnosci/2396-z-g ... arka-bebna

Oczywiście, cieszy jakaś już wyraźna reakcja. Ucieszyłem się też widząc informację, że sprawa jest uzgodniona z p. Markiem Bębnem - i jest mowa o stałym kontakcie. Nie chcę też się "wtrążalać", zwłaszcza będąc poza terenem, "poza grą". Niemniej, niestety opierając się na historii Zagłębiowskich różnych poczynań, jestem pod wpływem pewnych obaw, czy i jak to zostanie faktycznie rozegrane z uwagą należytą wobec wszystkich - tzn. także Górnika. Pamiętać należy - że jakkolwiek jest, to Zagłębie powinno się wstydzić, jako że zostało uprzedzone przez Zabrze. W dodatku - mówimy cały czas o pomyśle wywodzącym się właśnie z kręgów Górnika. Czy więc i z nimi należycie pomysł - plagiat? w Sosnowcu został uzgodniony? Może i jakiś gest wobec np. innego oldboya związanego bardziej z Zabrzem? Może - ustalenie, że akcja jest wspólna? Jeżeli już ustalono - to wypadałoby to w komunikacie zaznaczyć. Jeżeli nie uzgodniono - to pozostaje problem "plagiatu" a także i nie za dobrze chyba by służyła sytuacja, gdyby doszło do swoistej licytacji pomiędzy dwoma akcjami, jedną Górnika a drugą Zagłębia... Jak wspomniałem, nie chcę się "wtrążalać". Może te rzeczy właściwie już zostały rozegrane, porozumiano się. No, ale i tak błąd: w braku informacji. A może jeszcze gorzej - co biorąc wspomnianą historię Zagłębia pod uwagę, niestety jest bardzo prawdopodobne - jednak kolejne faux pas mamy, po spóźnieniu się z reakcją, teraz zlekceważenie Górnika i skradzenie pomysłu?

PS. A poza tym, niestety, zaczynam się zastanawiać nad "usilnie sugerowanym przesłaniem od Kato Starszego" (i nie wywodzić tego ani od Katowic, bardziej już chodzi o to, jak katują, wasalizując Zagłębie, niemniej Kato nie zasłużył sobie na takie skojarzenia...) Mianowicie, to przesłanie od Katona - i to na sposób stały, czy nie umieszczać na koniec każdego wpisu?: "Poza tym sądzę, że należy za wszelką cenę uwolnić Zagłębie od Płatnych Zdradziecko Pachołków Warszawkokrętaczy" - może tak?
Blajpios

Postprzez August 2016-07-13, 7:49 pm

Blajpios napisał(a): - mówimy cały czas o pomyśle wywodzącym się właśnie z kręgów Górnika. Czy więc i z nimi należycie pomysł - plagiat? w Sosnowcu został uzgodniony? Może i jakiś gest wobec np. innego oldboya związanego bardziej z Zabrzem? Może - ustalenie, że akcja jest wspólna? Jeżeli już ustalono - to wypadałoby to w komunikacie zaznaczyć. Jeżeli nie uzgodniono - to pozostaje problem "plagiatu" a także i nie za dobrze chyba by służyła sytuacja, gdyby doszło do swoistej licytacji pomiędzy dwoma akcjami, jedną Górnika a drugą Zagłębia...

Myślę, że to nie plagiat. Po prostu lepszego pomysłu na tę chwilę i tak nie ma A że w Zabrzu szybciej myślą i dbają o swoich byłych piłkarzy to już inna sprawa. Zagłębie jako klub nigdy specjalnie nie dbało o swoich byłych piłkarzy czy trenerów. Ostatnio młodego Szatana żegnano w taki sposób, że najchętniej to pożegnano by go w Toi Toju. A Kłoda został godnie pożegnany dzięki wspaniałemu zaangażowaniu Jarka i Grześka,a nie klubu. I teraz gdyby nie prasa i Górnik to zapewne nikt w klubie palcem by nie kiwnął. Po prostu już nie wypadało.
Blajpios napisał(a): na sposób stały, czy nie umieszczać na koniec każdego wpisu?: "Poza tym sądzę, że należy za wszelką cenę uwolnić Zagłębie od Płatnych Zdradziecko Pachołków Warszawkokrętaczy" - może tak?

Mocne, no mój drogi nie podejrzewałem. Niestety jedynym, który mógłby coś zrobić jest obecny reprezentant właściciela czyli imć Chęciński. Tyle, że za chwilę będzie mijał półmetek rządów, a Panu Prezydentowi nie przeszkadza to, że w klubie i Akademii rządzi - funkcjonujących za gminną kasę - Legia, a Prezes dorabia(ł) sobie w Legii lub podmiotach związanych z warszawskim klubem.
August

Postprzez Anakin 2016-07-14, 8:08 am

Blajpios napisał(a):za wszelką cenę uwolnić Zagłębie od Płatnych Zdradziecko Pachołków Warszawkokrętaczy

Bardzo dobre w kontekście zadania sobie pytania: Czy jako klub z takiej aglomeracji, z określonymi ambicjami, a jednocześnie znakomita przeszłością, potrzebujemy takiej „współpracy” z Legią ? Ja uważam, że nie. Problemem jest to, że od lat właściciele nie umieli bądź nie chcieli znaleźć ludzi kompetentnych. Za to klub był uwikłany w niejasne układy. Skutkiem czego np. powrót do I ligi trwał tak długo mimo, ze awans uzyskiwały kluby o zdecydowanie mniejszych możliwościach. Teraz mamy znakomity „przykład” zarówno prezesa, który przed objęciem funkcji nie miał jakiegokolwiek doświadczenia w kierowaniu spółką kapitałową, ale za to znał się świetnie z ludźmi od Leśnodorskiego, a także z Urzędu Miasta. Przykład drugi to Rada Nadzorcza gdzie od 3 lat siedzi jako reprezentant Gminy radca prawny z Warszawy, a który na co dzień pracuje w Kancelarii Leśnodorskiego – właściciela Legii. Proste pytanie: Czy Pana Prezydent Chęciński nie mógł, nie umiał czy też nie chciał obsadzić w takiej roli ludzi posiadających takie uprawnienia, a związanych jak nie z Sosnowcem to po prostu z Zagłębiem Dąbrowskim ? Czy to z Urzędem Miejskim czy też ze szeroko rozumianym środowiskiem kibiców ? Przecież nie brakuje tu ludzi z ogromnym doświadczeniem. Nawet tu, na tym forum są tacy ludzie. Wiecie zapewne o kogo mi chodzi. No, ale podejrzewam, że z określonych względów nie jest to możliwe. Nikt spoza określonego kręgu nie wejdzie w jakiejkolwiek roli aby nie widzieć co się dzieje.
Anakin

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2016-07-15, 6:45 pm

Wiadomość jest ta, iż Paluszek - napadzior - jest pilkarzem Znicza
Pruszków. Już we Wrzesniu będzie miał okazje w Pruszkowie przykopac
naszym.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez comitam 2016-07-16, 9:01 am

może powie mi ktoś po co Leśnodorskiemu Zagłębie w Ekstraklasie?
comitam

Postprzez August 2016-07-16, 10:51 am

comitam napisał(a):może powie mi ktoś po co Leśnodorskiemu Zagłębie w Ekstraklasie?

Teoretycznie to, aby filia sosnowiecka znalazła się w Lotto E. winno być na rękę Leśnodorskiemu bo mógłby ogrywać zawodników w najwyższej klasie rozgrywkowej. W praktyce tych zawodników, którzy nadają się do ogrywania w Ekstraklasie i tak bez problemu wypożycza do Chorzowa. Gliwic czy Gdyni. Natomiast nadmiar, który zostaje może upchnąć w I lidze. Nie za wysoko nie za nisko. A takich, którzy coś tam rokują jak Arak może oddać do Chorzowa z prawem pierwokupu gdyby jednak talent Kuby eksplodował.
Swoją drogą ten cały Efir, którego Ruch początkowo proponował oddać do Zagłębia w zamian za Araka idzie do Bytovii.
August

Postprzez Tomcjo 2016-07-16, 2:12 pm

:idea:
Tomcjo

Postprzez August 2016-07-16, 2:29 pm

Tomcjo napisał(a):Jesli nasza współpraca nie bedzie współpraca dwuch klubów

Postaw Leśnodorskiemu dwie Ukrainki pod Siewierzem to może łaskawie zacznie "współpracować".

Ja nie rozumiem tego, że Zagłębie jest klubem ponoć potencjałem z kibicami na górne strefy ekstraklasy, ale część kibiców chce się zesrać za "współpracą" z Legią, która traktuje i będzie traktować wszelkie formy "współpracy" wyłącznie pod kątem własnym korzyści, a najwyraźniej ie wyobraża sobie rozwoju organizacyjnego i sportowego bez takiej "współpracy".
August

Postprzez Tomcjo 2016-07-16, 3:52 pm

No i Araczek pakuje piekna bramkę . Szkoda ze w niebieskim kolorze
Tomcjo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna