przez Blajpios 2016-02-28, 1:54 pm
Cóż, niestety czas dłuższy minął, co na bieżąco było do napisania. Część - niektórzy popisali a nie ma jak teraz sprawdzić z racji czasu - a przede wszystkim, to w ogóle trudno sprawdzić, kto co napisał.
Jednak, z pamięci odnosząc się, co do nazwy, należy liczyć się - słusznie ktoś zauważył - z tym, że do nazwy wejdzie sponsor. Dlatego tak ją trzeba ułożyć, by ta Stadionowa się przebijała. Także i z tego powdu, jak i z racji promocji tradycji, klubu, regionu - proponowałem Stadion Ludu Zagłębia. Dla sponsora byłby przód, w stylu: ze sponsorem Budimex, ze sponsorem Tauron Polska, ze sponsorem Szatan (itp) Stadion Ludu Zagłębia. Jakkolwiek, choćby i Arena Zagłębia też mogłaby takie dodatki z przodu akceptować. Przede wszystkim jednak, podobnie myślę jak bodaj Kol. django, czy też inni - co do przedstawiania społeczeństwu sprawy. Nawet może i dalej idę. Martwi, że dotąd nie pojawiła się prezentacja pokazująca, jak to przedsięwzięcie jest ogólnie prozagłębiowskie, nie tylko prosportowe. Naprawdę bowiem, w nie za bogatym mieście, czy propagowanie sportu, biznesu wyczynowego ma mieć pierwszeństwo przed np. remontami szkół, przychodni, zwłaszcza dla dzieci? I nie chodzi mi o czysto piarowe zabiegi, "jak przedstawić, by ludzie myśleli". Jak przestawić - by było: tak trzeba. Trzeba koncepcji ogólnie sensownej całego przedsięwzięcia, w tym obiektóy sportowych służących wyczynowi. Może jednak nawet i na tych obiektach - dałoby się np. tak przygotować teren stadionu, by można i scenę zamontować bez zniszczenia trawy? Może trzeba realnie pokazać, jakie imprezy prócz sportowych mogą mieć tu miejsce? Cóż, do tego trzeba by, by Prezydent Miasta na takie wyżyny wszedł: pokazuję działaniem, nie bilboardami, że jestem Gospodarzem, dbam o miasto, zmieniam atmosferę wokół Sosnowca i wywalczam, co mu zabrano - choćby w sprawie długów wobec Sosnowca. Chcę, by Miasto fukcjonowało sprawnie - i tu potrzeba przestrzeni wspólnoty. Jak również - w tym duchu Miasto i klubu sportowego potrzebuje. Dlatego - chcę tych kompleksów, mówiłby Prezydent Miasta, by nie mieć kompleksów, Zagłębie, Sosnowiec, musi mieć takie miejsca, niech będą w Sosnowcu, skoro na "Dorotce" (Górze św. Doroty) się nie udaje. No i - potrzebuje też i miasto w takim razie Klubu Zagłębia w czołówce. To byłaby pożądana dla Zagłębia linia rozwoju, budowy Miejsca Zagłębia.