Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez Adam1906 2015-11-14, 9:43 am

novack napisał(a):Nie napinam sie na awans w tym sezonie, ale uważam, że odpuszczenie szansy gdyby ewentualnie sie pojawiła byłoby glupotą, by nie rzec mocniej. Dlatego cieszą mnie słowa Roberta, że "nie będziemy sztucznie odwlekać tej chwili" i bardzo chcę w nie uwierzyć...

100/100 :niezle:
Adam1906

Postprzez Adam1906 2015-11-24, 10:42 pm

W zeszłym tygodniu prezes Legii Bogusław Leśnodorski spotkał się ze studentami Szkoły Głównej Handlowej. Nie zabrakło ciekawych pytań i interesujących odpowiedzi, m.in. że na swoje 100-lecie Legia zagra z Zagłębiem!

Co planujecie na stulecie klubu?

- Staramy się zaplanować wiele różnych przedsięwzięć, które mają spowodować, że historia Legii stanie się kibicom bliższa, chcemy by ten moment był szczególny i by wiele chwil z jubileuszu ludzie pamiętali bardzo długo. Jednym z takich przedsięwzięć jest księga na 100-lecie. Na pewno też zagramy z Zagłębiem w Sosnowcu.

Współpraca z innymi klubami, jak to się układa?

- Współpraca z Zagłębiem Sosnowiec bardzo dobrze. Obie strony są zadowolone, więc na ten moment nie ma to słabych stron.

Więcej TUTAJ
Adam1906

Postprzez Tomcjo 2015-11-25, 7:37 pm

http://katowickisport.pl/pilka-nozna/ii ... 12479.html

Katowicki sport wypomina Arakowi ze nie strzela bramek . Jak dla mnie to tanie szukanie sensacji . Po pierwsze było wiadomo ze w pierwszej lidze nie bedzie tak skuteczny jak w drugiej . Po drugie jak na razie piłkarz gra dobrze a momentami bardzo dobrze . Po kolejne drużyna dużo strzela a Arak ma w tym swój udział . I na koniec . Oby katowicka gejksa uwierzyła w to co pisze katowicki Sport a skończy sie hattrickiem :lol:
Tomcjo

Postprzez Adam1906 2015-11-27, 6:05 pm

W siedzibie Polskiego Związku Piłki Nożnej odbyło się posiedzenie Komisji Dyscyplinarnej PZPN.

Orzeczenia Komisji Dyscyplinarnej PZPN:

kara 1 meczu zakazu udziału zorganizowanych grup kibiców w meczu Pucharu Polski dla klubu Zagłębie Sosnowiec w związku z zachowaniem kibiców gości podczas meczu rozegranego w dniu 19 listopada 2015 roku pomiędzy drużynami Cracovii i Zagłębia Sosnowiec;

kara 2 meczów zakazu udziału zorganizowanych grup kibiców w rozgrywkach I ligi dla klubu Zagłębie Sosnowiec w związku z zachowaniem kibiców gości podczas meczu rozegranego w dniu 22 listopada 2015 roku pomiędzy drużynami Wisły Płock i Zagłębia Sosnowiec;

http://www.90minut.pl/news/259/news2595 ... -PZPN.html

Ja pier dole :kiepsko:
Adam1906

Postprzez jls 2015-11-27, 6:07 pm

Myślenie ma przyszłość. Znależli sposób na Bońka - zakaz wstępu na STADION LUDOWY w SOSNOWCU
http://www.90minut.pl/news/259/news2595 ... -PZPN.html
jls

Postprzez Tomcjo 2015-12-02, 11:50 pm

Nie trzeba znać sie na rugby .
Po prostu wystarczy popatrzeć
http://youtu.be/DfsDjm6xvAA
Zmarł Jonah Lomu
Mówiąc po polsku jednoosobowa husaria
196 cm 120 kg
Tomcjo

Postprzez django 2015-12-03, 10:53 am

Fajnie ,że jest na forum fan rugby. Lomu to wielka postać, autor kilku najlepszych akcji w historii tego sportu. Naprawdę warto się zainteresować i poznać zasady, tym bardziej, że możemy oglądać rugby w Polsce. Polsat Sport transmitował ostatnie Mistrzostwa Świata, a NC+ pokazuje co rok Puchar Sześciu Narodów. Polsat transmituje też mecze naszej reprezentacji. Dwa filmiki, które pokazują, czego można się spodziewać, hymn w wykonaniu biało-czerwonych i odprawa:

-> https://www.youtube.com/watch?v=ND3TFRGzIQQ
-> https://www.youtube.com/watch?v=2EscBTWupXY
django

Postprzez motovideo 2015-12-04, 5:05 pm

"Za to takim czarnym koniem jest Zagłębie Sosnowiec. Sami mówili, że celem będzie utrzymanie, a tymczasem są bardzo blisko tej prowadzącej dwójki. Bardzo ciekawy zespół, także świetni kibice, bardzo dobra frekwencja - niespodziewanie to taka nowa siła."

Cały wywiad z Michałem Listkiewiczem do posłuchania:

http://www.polskieradio.pl/43/279/Artyk ... bjawieniem
motovideo

Postprzez mason 2015-12-04, 6:38 pm

Dziennik Zachodni :roll: organizuje głosowanie na trenera i zespół z województwa śląskiego.
Nominowane zostało Zagłębie Sosnowiec oraz trener Artur Derbin.

Link do zespołu:
http://www.dziennikzachodni.pl/plebiscy ... d,kid.html

Link do trenera:
http://www.dziennikzachodni.pl/plebiscy ... ,t,id.html

Głos można oddać przez trzy sposoby:
1. sms
2. fb 3x5 - oddajemy 3 głosy, które liczone są razy 5, czyli 15 głosów.
3. Przez wpisanie kodu mamy 5 głosów.

Głosujemy co 24 godziny, liczy się ip więc można głosować wszędzie parę razy ;-)
ZAGŁĘBIE KLUB!
ZAGŁĘBIE REGION!
mason

Postprzez Adam1906 2015-12-04, 10:15 pm

bombastik napisał(a):Nominowane zostało Zagłębie Sosnowiec oraz trener Artur Derbin.

Zapomniałeś o nominacji Jakuba Araka na Najlepszego Sportowca 2015 ;-)

Link do piłkarza:
http://www.dziennikzachodni.pl/plebiscy ... ,t,id.html
Adam1906

Postprzez Smazu 2015-12-04, 10:55 pm

Przypominam o głosowaniu na naszych :

http://ekstraklasa.net/plebiscyty/
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez Tomcjo 2015-12-05, 10:11 am

Glosowac mozna codziennie i jak na razie chyba tylko my glosujemy :lol: . Ale mam pewne watpliwosci . ZAGŁĘBIE tak . DERBIN tak . Ale na Araka nie zaglosowalem . On jest najlepszy dla nas . Ale jednak swoj glos oddalem na Justyne Kowalczyk . Milosc do klubu nie moze byc slepa . Justyna to bogini a Araczek to nasza ukochana gwiazdka . Przy Justynie tylko gwiazdka .
ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC
Tomcjo

Postprzez Adam1906 2015-12-05, 12:26 pm

Zdrajca ;-)
Adam1906

Postprzez Adam1906 2015-12-06, 9:44 pm

Leszek Baczyński: Nasz cel jest jasny, awans do ekstraklasy!

Honorowy prezes Zagłębia Sosnowiec wierzy, że sosnowiczan stać na spełnienie marzeń kibiców i grę w ekstraklasie.

Obrazek

MACIEJ GRYGIERCZYK: - Po spadku z ekstraklasy w 2008 roku, przez lata Zagłębiu się nie wiodło. 2015 rok był jednak bardzo udany dla sosnowieckiego klubu. Awansowaliście na zaplecze ekstraklasy a drużyna znakomicie sobie radzi w pierwszej lidze. Co wpłynęło na to, że te pozytywne zmiany nabrały takiego tempa?
LESZEK BACZYŃSKI:
- Po pierwsze, miasto kilka lat temu przejęło udziały w klubie i zaczęło działać, poukładało sporo rzeczy. Drużyna rozwijała się, wspinała się po szczeblach w drugiej lidze, dostała się do pierwszej i teraz szykuje się do następnego skoku. Wyraźnie widać u nas długofalową pracę. Obecne Zagłębie to między innymi sztab szkoleniowy, który bardzo mocno utożsamia się z klubem, bo przecież Artur Derbin, Tomasz Łuczywek i Robert Stanek to piłkarze, którzy w połowie lat 90. walczyli na murawie o to, aby zespół przetrwał. Do tego trzeba dodać przemyślane transfery i świetną pracę prezesa Marcina Jaroszewskiego. Znakomicie sobie radzi, prawie doskonale.

- Nowy szef Zagłębia zasłużył na laurkę?
LESZEK BACZYŃSKI:
- Nie wystawiam mu laurki, ale oceniam rzeczy po imieniu. Zwykle jest tak, że jak przychodzi do klubu nowy szef, to decyduje się na wielkie sprzątanie, odstawiając sporo osób i zastępując je „swoimi”. W ten sposób psuje się jednak pracę poprzedników. Marcin jest inny. Nie dokonał rewolucji, wiedział, że to co funkcjonuje dobrze, trzeba rozwinąć, a to co złe, po prostu zmienić. Mówię mu, żeby robił to samo, ale nie tak samo. I on tak działa.

- Czy uczył się na pańskich błędach?
LESZEK BACZYŃSKI:
- Jestem zaskoczony tym, że popełnia tak mało błędów... Jakoś mu się praktycznie nie trafiają. To ufny człowiek, który zgromadził wokół siebie odpowiednie osoby. Każdy ma w Zagłębiu do wykonania konkretną robotę i ciągną wózek w jedną stronę. Gdy ja byłem prezesem czy dyrektorem, to często przesadzałem. Brałem na siebie za dużo, bo uważałem, że jeśli nie zrobię danej rzeczy, to nikt mnie w tym nie wyręczy. Duża odpowiedzialność spoczywała na moich barkach, a trzeba było niektóre pracę oddać w inne ręce i jedynie kontrolować, jak te osoby sobie z tym radzą. Teraz jednak idą nowe, kolorowe czasy. Wszyscy potrafią ułożyć kostkę Rubika, ale nie każdy tak szybko. Jednym zajmuje to sześć minut, innym sześćdziesiąt.

- Czyli mamy teraz do czynienia z renesansem piłki w Sosnowcu?
LESZEK BACZYŃSKI:
- Nie użyłbym słowa „renesans”. To wynik długofalowej, kapitalnej roboty. Wsparcia miasta, postawienia na naszych wychowanków i trenerów, którzy stąd się wywodzą. Kiedy rozpoczęły się gruntowne zmiany? Za taki przełom uważam lata 2010-2011. Władze miasta zaczęły wtedy rozumieć, że Zagłębie to marka, której warto pomóc i obie strony będą miały z tego korzyści. Jesteśmy na zapleczu ekstraklasy, ale teraz nasz cel jest jasny, czyli awans do najwyższej klasy rozgrywkowej.

- Jest pan w klubie od 41 lat. Jak pan wspomina poprzednie awanse?
LESZEK BACZYŃSKI:
- W 1989 roku cieszyliśmy się bardzo, ale jak się później okazało to nie był dobry rok dla Zagłębia. Naszym trenerem był Józef Gałeczka, mieliśmy dobrych zawodników, ale dochodziło do wielkich przemian w kraju, zamykane były kopalnie i nie mieliśmy pieniędzy na przetrwanie. W 1993 roku została ogłoszona upadłość klubu i wszystko trzeba było budować od nowa. Byliśmy wtedy ewenementem, wspinaliśmy się powoli z piątej ligi, a w naszej kadrze na 24 zawodników aż 20 było wychowankami. W 2007 roku wróciliśmy do ekstraklasy, ale to było inna sytuacja (drużyna awansowała, a po roku spadła za korupcję – przyp. LB). Przez wspomniane lata nie było jednak takiej atmosfery w klubie jak obecnie, a moim zdaniem atmosfera to 70, a czasami nawet 90 procent sukcesu. Warto u nas pracować i rozwijać się. Cieszy mnie bardzo to, że również w mieście jest coraz więcej sympatyków Zagłębia. Sukces piłkarzy wpłynął w dużym stopniu na to.

- A kibice Zagłębia zmienili się, czy jednak nadal są do przesady wymagający?
LESZEK BACZYŃSKI:
- Fani są tacy, że jak drużyna gra jak z nut, to wspierają ją i klaszczą, gdy jej nie idzie, wtedy są gwizdy. Tak było, jest i będzie. Poza tym kibice nie zwracają uwagi na to, co dzieje się w środku klubu. Czyli od lat jest w ich przypadku tak samo.

- Mówi pan, że cel jest jasny, ale czy beniaminek I ligi jest gotowy na ekstraklasę?
LESZEK BACZYŃSKI:
- Jeśli wstaję rano i nie będą dążył do tego, aby wejść na drabinę, to sufitu nie pomaluję. Przeżyłem już w tym klubie bardzo wiele: były spadki, awanse, upadłość, budowa od podstaw... Jestem urodzonym optymistą, widzę jak drużyna gra i jak była budowana. Od pięciu lat widziałem wszystkie mecze zespołu na żywo, zarówno te rozgrywane w Sosnowcu, jak i na wyjazdach... My wszyscy wierzymy, że już w tym sezonie dostaniemy się do ekstraklasy. Jesteśmy na to przygotowani. Stadion Ludowy już teraz mógłby gościć zespoły najwyższej klasy rozgrywkowej. W przypadku kłopotów ze stadionem przy Roosevelta, Górnik miał właśnie u nas rozgrywać swoje mecze ligowe. A przyszły rok też będzie dla nas jubileuszowy.

- Będziecie obchodzić 110 lecie powstania klubu...
LESZEK BACZYŃSKI:
- Ale też 60 lat Stadionu Ludowego. Chcemy też świętować awans. Gdy się coś zasieje, człowiek czeka na to, aż wyda owoce. Jak tylko dostaliśmy się do I ligi, naszym celem było wygrywanie meczu za meczem. Ja nie jestem wcale zaskoczony tym, że tak dobrze nam się wiedzie, ale rywale nie próżnują. Zimą dojdzie do zmian w klubach, a czasami jeden, dobry piłkarz robi różnicę. Chociażby w ostatniej kolejce w meczu Pogoni Siedlce z Chrobrym Mariusz Rybicki strzelił przepiękną bramkę. To była poezja, i Pogoń wygrała 1:0. My też mamy w swoich szeregach świetnych zawodników. Wilk, Fidziukiewicz wiedzą co robić z piłką, a nasz prezes i sztab szkoleniowy pracują nad tym, aby zimą skład był jeszcze silniejszy.

http://katowickisport.pl/pilka-nozna/ii ... 12479.html
Adam1906

Postprzez jls 2015-12-16, 4:02 pm

Sport.pl Śląsk Zagłębie Sosnowiec
Zagłębie Sosnowiec. Artur Derbin: Już wyciągają rączki po naszych piłkarzy [WYWIAD]
Wojciech Todur 15.12.2015 , aktualizacja: 15.12.2015 17:54 A A A Drukuj

- Rozmawiam z zawodnikami. Wiem, że czują się w Sosnowcu dobrze i dalej chcą stanowić o sile Zagłębia. Chodzę po tym świecie jednak wystarczająco długo, że wiem jaka jest siła pieniądza. Forsa potrafi przemówić do wyobraźni, a wtedy o zmianę barw klubowych jednak... łatwiej - przyznaje Artur Derbin, trener Zagłębia Sosnowiec.
Facebook? » | A może Twitter? »

Piłkarze Zagłębia Sosnowiec już na urlopach, ale trenerzy wciąż pracują. Artur Derbin i Tomasz Łuczywek wyjechali na staż do Legii Warszawa. Maja wrócić bogatsi o wiedzę i piłkarzy, którzy wzmocnią kadrę pierwszoligowca.

Wojciech Todur: To dla Pana pierwszy staż w Legii Warszawa?

Artur Derbin: - Nie tylko pierwszy w Legii, ale pierwszy w ogóle. Przymierzałem się do niego już latem, ale wtedy Legia była ciągle w rozjazdach i trudno było znaleźć dogodny termin. Jakkolwiek to zabrzmi... czujemy się w Warszawie jak u siebie. Niemal wszystkie drzwi są dla nas otwarte. Mówię "niemal wszystkie", bo jednak do szatni pierwszej drużyny nie zaglądamy. Nie ma w tym jednak nic dziwnego. Każdy zespół ma przestrzeń zarezerwowaną tylko dla siebie. Obserwując pracę piłkarzy Legii wiem, że nie mamy się czego wstydzić. Różnica tkwi w niuansach.

Jest Pan w Warszawie razem z asystentem Tomaszem Łuczywkiem. Jak to wygląda technicznie? Ktoś się wami opiekuje? Kto te wszystkie drzwi przed wami otwiera?

- Bardzo pomocny jest dyrektor Dominik Ebebenge. To niezwykle serdeczny i uczynny człowiek. Zawsze możemy też liczyć na ludzi z otoczenia pierwszej drużyny. Przede wszystkim na kierownika zespołu. Najcenniejszy jest dla nas czas, który spędzamy podczas treningów pierwszej drużyny.

Do szatni Zagłębia trenerzy też zaglądają po naukę?

- Zdecydowanie tak. My też nie mamy nic do ukrycia. Nie tak dawno naszej pracy przyglądał się Adrian Pajączkowski. Nasz były zawodnik jest obecnie trenerem MKS-u Gogolin. W naszym przypadku taki staż idzie o tyle dalej, że zachęcamy odwiedzających nas trenerów do czynnego udziału w zajęciach. Po prosto mają swoje zadania podczas treningów pierwszej drużyny.

Jest już znany plan przygotowań Zagłębia do rundy rewanżowej. Jest Pan zadowolony z doboru sparingpartnerów i miejsc zimowych zgrupowań?

- Pojedziemy zimą na dwa obozy - do Istebnej i Wałbrzycha. To będą krótkie, bo cztero i pięciodniowe zgrupowania. Krótkie, bo nie chcemy, żeby piłkarze zmęczyli się swoją obecnością i zaczęli na siebie warczeć.

Tak naprawdę ma być intensywnie i ciekawie. W planach jest również zgrupowanie na własnych obiektach. Mamy fantastyczną bazę, więc grzechem byłoby jej nie wykorzystać.

Dobór zimowych rywali? Jasne, że każdy chciałby grać tylko z ekstraklasą. Nam udało się zakontraktować dwa sparingi z ligowcami. Zmierzymy się więc z Niecieczy i Górnikiem Zabrze. Prawda jest jednak taka, że nie mamy pewności czy przyjdzie nam grać z pierwszymi składami tych drużyn. Żałuję, że w planie nie ma sparingu z Wisłą Kraków, która była naszym tradycyjnym rywalem podczas zimowych przygotowań. Tym razem nie wyszło.

Rok temu również pracowaliście w Wałbrzychu i to miejsce nie kojarzyło się potem piłkarzom najlepiej.

- No tak.. Zespół chorował. Jedni wychodzili z choroby, inni leżeli w łóżkach. Zarażaliśmy się wzajemnie... To jednak nie zmienia faktu, że zgrupowanie było przygotowane profesjonalnie i warto tam wrócić. Teraz chcemy podczas tego obozu położyć większy nacisk na przygotowanie mentalne. Będzie dobrze.

W czasie ubiegłorocznej zimy Zagłębie wypracowało formę, która najpierw zapewniła mu awans do pierwszej ligi, a potem miejsce w czołówce i półfinał Pucharu Polski. Za przygotowania odpowiadał jednak wtedy jeszcze trener Mirosław Smyła. Teraz pracuje Pan już na własne konto. Są obawy?

- Każdy myślący człowiek czuje niepokój, gdy wkracza na nieznany mu teren. Ze mną było i jest podobnie. Gdy przejmowałem stery pierwszej drużyny, to również zastanawiałem się nad tym czy podołam. Na człowieka spadają nowe obowiązki. Zdecydowanie większa odpowiedzialność. Trzeba jednak wziąć się z nimi za bary, bo w przeciwnym razie nasza praca nie miałaby sensu. Jest mi o tyle łatwiej, że mam za sobą zespół, Tomka Łuczywka, Roberta Stanka [dyrektora sportowego klubu - przyp.red.]. Zawsze mogę się z nimi skonsultować. Poprosić o radę. Nie czuję strachu przed zimą.

Za wami pierwsze decyzje kadrowe. Zagłębie pożegnało Tomasza Szatana, Przemysława Mizgałę i Tomasza Margola. Na liście do wypożyczenia znalazł się Hubert Tylec. Czy to koniec pożegnań?

- Wygląda, że tak. Została grupa, z którą chcemy pracować. Ludzie sprawdzeni w boju, którzy wciąż mają przed sobą zadanie do wykonania.

Na tej liście zaskoczyło mnie nazwisko Mizgały, który miał potencjał, żeby być jednym z liderów Zagłębia.

- To prawda. Przemek miał w Sosnowcu znakomite momenty. Niestety równie często zmagał się z kontuzjami. Dochodził do wysokiej formy i nagle... baaach. Znowu trafiał do gabinetu lekarza. Latem pracował na pełnych obrotach. Sam żartował, że jest zdziwiony, że nic mu nie dolega. Na boisku to jednak nie było to - nawet jeżeli grał dobrze. Podrywał zespół do walki, ale finalnie nie przemawiały za nim statystyki. Brakowało asyst, kluczowych podań, bramek... A to przecież na jego pozycji konieczność. Podobnie było też z Tomkiem Szatanem. Wierzę, że w nowych klubach zagrają na miarę talentu i potencjału, jaki przecież mają.

W Zagłębiu nie ma też na razie Jakuba Araka, który trenuje z Legią

- Sytuacja się powtarza. Jakub jest piłkarzem Legii, która chce teraz ocenić jak jego talent rozwija się w Zagłębiu. Jesienią w Sosnowcu wypromowało się jednak więcej zawodników. Inne kluby już wyciągają rączki po naszych piłkarzy. Nie będę mówił o nazwiskach, bo wierzę, że do żadnych pożegnań nie dojdzie. Rozmawiam z zawodnikami. Wiem, że czują się w Sosnowcu dobrze i dalej chcą stanowić o sile Zagłębia. Tyle, że chodzę już po tym świecie na tyle długo, że wiem jaka jest siła pieniądza. Forsa potrafi przemówić do wyobraźni, a wtedy o zmianę barw klubowych jednak... łatwiej.
jls

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna