Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Kogo kupic,a kogo sprzedac

Postprzez Michał_Wwa 2015-08-23, 11:49 am

Panowie (i Panie jeśli przeglądają to forum).

Chciałem dodać swoje trzy grosze. Po latach przerwy spowodowanych przeprowadzką do Warszawy udało mi się zobaczyć drużynę Zagłębia w kilku meczach: wyjazdu do Pruszkowa (II liga), Ursus (PP) oraz mecze w TV w I lidze (Płock, GKS, Arka). Chciałem podzielić się moimi obserwacjami na temat drużyny i jej ustawienia (może trener Derbin to czyta?).
Już przed meczem z Wigrami korciło mnie żeby napisać że mam duże obawy odnośnie obsady bramki: Gąsiński już w meczu ze Zniczem popełnił mega babola, wybijając zagraną mu przez obrońców piłkę po nogi napastnika Znicza (na szczęście bez konsekwencji). Z Ursusem bronił Fabisiak (poprawnie, na tle słabego rywala). Z Płockiem kolejny babol (strzał z poza pola karnego wyłamujący ręce bramkarzowi - przyznam się że ostatni raz widziałem coś takiego...na podwórku gdy byłem dzieckiem). Nie wiem jeszcze jak było w Puławach, potem poprawy mecz z GKS i podobno znów babol z Wigrami. Zatem gość popełnia szkolny błąd w co drugim meczu !!! Proponuję trenerom postawić na Fabisiaka lub Kujawę o ile nie został w Niemczech (obaj mają ten plus, że uwalniają nam chyba limit dla młodzieżowca, dzięki czemu Sołowiej może zagrać na stoperze za Budka, lub Fidziukiewicz w ataku za Araka). Poza tym obaj są młodzi i mają jeszcze szansę być lepsi (Gąska już nie będzie). Równolegle należy szukać doświadczonego pierwszego bramkarza. Mój typ- jeżeli już koniecznie chcemy kogoś kto już u nas grał to Prus (jest wolny, do niedawna chyba był także Szlakotin ale teraz pewnie dobrze mu na Maderze).
Co do obrony to nadal należy kogoś szukać na stopera (z Arką fatalny błąd Markowskiego, podoba mi się Budek, jest jeszcze Sołowiej choć pytanie czy nie powinien grać na prawej stronie) i ewentualnie prawą obronę - widzę że kibice są podzieleni co do Sierczyńskiego - ja osobiście jestem za nim, podoba mi się jego szybkość i dośrodkowania, nieco gorzej w obronie (może dać mu szansę na prawym skrzydle jako alternatywa dla Ryndaka?) sposobem poruszania przypomina mi swojego poprzednika z nr 7 Dawida Skrzypka (który był jeszcze szybszy).
Pomoc to nasza najsilniejsza formacja, znakiem zapytania jest rozgrywający - nie do końca przekonuje mnie Mizgała, ma dobre momenty, ale momentami jak zauważył ktoś na trybunach w Ursusie, odstawia nogę przy ataku rywala, to chyba efekt dawnych kontuzji które ciążą na psychice. Z tego powodu chciałbym aby do wysokiej formy wrócił Tomek Szatan. Innym wariantem może być Dudek na rozegraniu (profesorski przegląd pola, widać duże doświadczenie) a za nim jako 2 defensywnych Matusiak (jestem po wrażeniem jego gry, elegancko się porusza, nie panikuje pod naciskiem rywala, dobry strzał z dystansu i gra głową, do tego ta łysina, jak dla mnie taki nasz sosnowiecki Zizou ;-) i Fonfara/Margol. Ewentualnie można na 10-tce ogrywać utalentowanego Mularczyka.
Skrzydła z Pribulą i Ryndakiem świetne, ale przydałoby się zwiększyć rywalizację (może powrót Września - wywiad z nim sporo wyjaśnił na jego korzyść, poza tym facet strzelał bramki w kluczowych meczach w ubiegłym sezonie). Jeśli nie, to może warto dać szansę na skrzydłach Sierczyńskiemu i Ninkovicowi (choć tu niestety na lewej obronie nie zastąpi go ten nowy Serb ze względu na limit obcokrajowców, może warto pomyśleć o polskim obywatelstwie dla jednego z nich). W przeciwnym razie zostają młodzi Tylec i Zaradny, pytanie czy są już na tyle dobrymi piłkarzami by stworzyć realną konkurencję dla Ryndaka i Pribuli.
Atak - tu mamy pełen komfort Arak/Fidziukiewicz pytanie tylko czy grać 2 czy 1 i Tumicz jako back-up.
No i jeszcze kadra szkoleniowa- słowa uznania dla sosnowieckiego trio, może w ramach wzmocnienia jako menedżera zatrudnijmy menago Sebestiana Września - przydałby się taki cwaniaczek ale działający dla dobra Zagłębia ;-)

pozdrawiam,

Michał z Warszawy
Michał_Wwa

Postprzez Tomcjo 2015-08-30, 6:02 pm

Tumicz odchodzi ??? Ok w zimie i tak by odszedl ale teraz brakuje w skladzie napastnika . A co w razie kontuzji ? A co jak za kartki lub przez urazy ani Arak ani Fidziukiwicz nie wyjda na boisko ??? Ta decyzja oslabia klub w trakcie sezonu . Bardzo dziwna decyzja .
Tomcjo

Postprzez Michał_Wwa 2015-08-30, 6:40 pm

Realnie patrząc nie miał szans na granie, na rezerwę i granie ogonów OK, ale widocznie miał jeszcze większe ambicje. Moim zdaniem strata niewielka, już w 2 lidze średnio dawał radę. Lepiej ogrywać w ogonach rozstrzygniętych meczy jakiś wychowanków, a może przetestować np. takiego Michała Grunta, czy nauczył się czegoś w Portugalii?

PS dzisiejszy klop Fabisiaka oznacza że nadal nie mamy bramkarza nr 1. Teraz szansę powinien dostać Kujawa a sztab trenerski dalej szukać doświadczonego pierwszego bramkarza.
Michał_Wwa

Postprzez LucasUSA 2015-08-30, 7:26 pm

Gdzie Tumicz idzie?
LucasUSA

Postprzez mati2114 2015-08-30, 7:31 pm

z tego co mi się o uszy obiło to kończy kariere
mati2114

Postprzez MrCricket 2015-08-30, 11:27 pm

Po odejściu Tumicza sytuacja jest dramatyczna. Gramy 2 napastnikami jednocześnie, pełno meczów przed nami (liga+puchar),a w klubie nie ma 3 napastnika. Tak nie może być !!! Prezes mówi o braku pieniędzy, ale przecież zwolniło się miejsce, które trzeba zapełnić. Czym prędzej, żadnej wielkiej gwiazdy nie ściągniemy, ale kogoś trzeba znaleźć. Może kogoś z Legii wypożyczyć, jeśli jeszcze można albo dać szansę Gruntowi, który napewno gryzłby trawę.
MrCricket

Postprzez RUDI 2015-08-31, 8:37 am

MrCricket napisał(a):Może kogoś z Legii wypożyczyć,

Saganowski ? ;-)
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez jondek 2015-08-31, 11:34 am

http://www.slask.sport.pl/sport-slask/1 ... ndeks_news#MTrek_3zdj Nie wie lewica co czyni prawica??? Derbin na konferencji wykluczył pozyskanie napastnika z powodu braku kasy :kiepsko:
jondek

Postprzez Adam1906 2015-08-31, 11:54 am

No i dobrze, że kogoś wezmą :niezle: Ale swoją drogą to faktycznie obieg informacji w klubie jest zajebisty. Jak marketing :lol:
Adam1906

Postprzez August 2015-08-31, 12:53 pm

Adam1906 napisał(a):No i dobrze, że kogoś wezmą :niezle: Ale swoją drogą to faktycznie obieg informacji w klubie jest zajebisty. Jak marketing :lol:

Słowa Derbina świadczą o tym że Prezes wiedząc przez 2 miesiące że będziemy bez 3 napastnika powinien od razu ruszyć dupę aby zakontraktować kogoś najpóźniej od dziesiejszego dnia. A z tego wynika, że za robotę dopiero się biorą.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Anakin 2015-08-31, 2:49 pm

Polityka informacyjna klubu sięgnęła już poziomu surrealizmu. Sami siebie nie informują o swoich zamiarach.
Anakin

Postprzez jondek 2015-08-31, 2:50 pm

Prezes czeka na last minute "alfa star" :redface:
jondek

Postprzez Anakin 2015-08-31, 2:56 pm

Zanim kogokolwiek zakontraktują i zanim ten ktoś się zgra z zespołem to będzie koniec rundy.
Anakin

Postprzez jondek 2015-08-31, 3:00 pm

Ale o co chodzi.Okienko transferowe kończy się dzisiaj i pewnie telefony się "urywają" do prezesa Marcina :)
jondek

Postprzez mexicano 2015-08-31, 3:25 pm

Nowym napastnikiem podobno będzie Adrian Paluchowski.
mexicano

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: kanciak, novack