Chciałem dodać swoje trzy grosze. Po latach przerwy spowodowanych przeprowadzką do Warszawy udało mi się zobaczyć drużynę Zagłębia w kilku meczach: wyjazdu do Pruszkowa (II liga), Ursus (PP) oraz mecze w TV w I lidze (Płock, GKS, Arka). Chciałem podzielić się moimi obserwacjami na temat drużyny i jej ustawienia (może trener Derbin to czyta?).
Już przed meczem z Wigrami korciło mnie żeby napisać że mam duże obawy odnośnie obsady bramki: Gąsiński już w meczu ze Zniczem popełnił mega babola, wybijając zagraną mu przez obrońców piłkę po nogi napastnika Znicza (na szczęście bez konsekwencji). Z Ursusem bronił Fabisiak (poprawnie, na tle słabego rywala). Z Płockiem kolejny babol (strzał z poza pola karnego wyłamujący ręce bramkarzowi - przyznam się że ostatni raz widziałem coś takiego...na podwórku gdy byłem dzieckiem). Nie wiem jeszcze jak było w Puławach, potem poprawy mecz z GKS i podobno znów babol z Wigrami. Zatem gość popełnia szkolny błąd w co drugim meczu !!! Proponuję trenerom postawić na Fabisiaka lub Kujawę o ile nie został w Niemczech (obaj mają ten plus, że uwalniają nam chyba limit dla młodzieżowca, dzięki czemu Sołowiej może zagrać na stoperze za Budka, lub Fidziukiewicz w ataku za Araka). Poza tym obaj są młodzi i mają jeszcze szansę być lepsi (Gąska już nie będzie). Równolegle należy szukać doświadczonego pierwszego bramkarza. Mój typ- jeżeli już koniecznie chcemy kogoś kto już u nas grał to Prus (jest wolny, do niedawna chyba był także Szlakotin ale teraz pewnie dobrze mu na Maderze).
Co do obrony to nadal należy kogoś szukać na stopera (z Arką fatalny błąd Markowskiego, podoba mi się Budek, jest jeszcze Sołowiej choć pytanie czy nie powinien grać na prawej stronie) i ewentualnie prawą obronę - widzę że kibice są podzieleni co do Sierczyńskiego - ja osobiście jestem za nim, podoba mi się jego szybkość i dośrodkowania, nieco gorzej w obronie (może dać mu szansę na prawym skrzydle jako alternatywa dla Ryndaka?) sposobem poruszania przypomina mi swojego poprzednika z nr 7 Dawida Skrzypka (który był jeszcze szybszy).
Pomoc to nasza najsilniejsza formacja, znakiem zapytania jest rozgrywający - nie do końca przekonuje mnie Mizgała, ma dobre momenty, ale momentami jak zauważył ktoś na trybunach w Ursusie, odstawia nogę przy ataku rywala, to chyba efekt dawnych kontuzji które ciążą na psychice. Z tego powodu chciałbym aby do wysokiej formy wrócił Tomek Szatan. Innym wariantem może być Dudek na rozegraniu (profesorski przegląd pola, widać duże doświadczenie) a za nim jako 2 defensywnych Matusiak (jestem po wrażeniem jego gry, elegancko się porusza, nie panikuje pod naciskiem rywala, dobry strzał z dystansu i gra głową, do tego ta łysina, jak dla mnie taki nasz sosnowiecki Zizou

Skrzydła z Pribulą i Ryndakiem świetne, ale przydałoby się zwiększyć rywalizację (może powrót Września - wywiad z nim sporo wyjaśnił na jego korzyść, poza tym facet strzelał bramki w kluczowych meczach w ubiegłym sezonie). Jeśli nie, to może warto dać szansę na skrzydłach Sierczyńskiemu i Ninkovicowi (choć tu niestety na lewej obronie nie zastąpi go ten nowy Serb ze względu na limit obcokrajowców, może warto pomyśleć o polskim obywatelstwie dla jednego z nich). W przeciwnym razie zostają młodzi Tylec i Zaradny, pytanie czy są już na tyle dobrymi piłkarzami by stworzyć realną konkurencję dla Ryndaka i Pribuli.
Atak - tu mamy pełen komfort Arak/Fidziukiewicz pytanie tylko czy grać 2 czy 1 i Tumicz jako back-up.
No i jeszcze kadra szkoleniowa- słowa uznania dla sosnowieckiego trio, może w ramach wzmocnienia jako menedżera zatrudnijmy menago Sebestiana Września - przydałby się taki cwaniaczek ale działający dla dobra Zagłębia

pozdrawiam,
Michał z Warszawy