GKS Katowice-Zagłębie sob.godz 18:00

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: GKS Katowice-Zagłębie sob.godz 18:00

Postprzez novack 2015-08-08, 8:01 am

Dzięki Adam za link do forum Dospelu, ubawiłem sie przednio ;) napinają się ostro i wydaje się, że tam ciśnienie jest jakby większe niż u nas, tym bardziej więc porażka ich zaboli, jeśli tylko Fidziu trafi wreszcie z 5 metrów;) Ogólnie poziom ich komentarzy zalatuje gimnazjum, ale są tam też perełki które błyszcza jak chrząstki w salcesonie.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez mariusz76 2015-08-08, 9:04 am

Ciśnienie u cyganów skacze, skacze kasy na Ludowym porysowane sprajami widocznie na tyle ich tylko stać. :lol:
mariusz76
Żółta kartka

Postprzez 19pantek06 2015-08-08, 9:12 am

Mariusz wrzuć jakieś zdjęcia
19pantek06

Postprzez novack 2015-08-08, 9:21 am

mariusz76 napisał(a):Ciśnienie u cyganów skacze, skacze kasy na Ludowym porysowane sprajami widocznie na tyle ich tylko stać. :lol:

Pewnie przyjechali je ukraść, bo to mają w genach, ale nie dali rady. Słoma z butów...
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez mariusz76 2015-08-08, 9:59 am

19pantek06 napisał(a):Mariusz wrzuć jakieś zdjęcia

Oj nie robiłem. Będę jeszcze raz z dzieckiem to wrzucę. Choć może lepiej nie by te K.. nie miały satysfakcji.
mariusz76
Żółta kartka

Postprzez novack 2015-08-08, 11:27 am

Byłem i widziałem, wszystkie kasy ubrudzono napisami w chamskiej grypserze, po gorszej stronie Brynicy zwanej językiem śląskim. Bydło i zdziczenie! Mimo mojego wieku nie potrafię patrzeć na to z dystansem i nie nazwać tego po imieniu, bo ja chama nazywam chamem, bydlaka bydlakiem, a skurwysyna skurwysynem. W tym wypadku wszystkie te określenia są adekwatne!
novack

Postprzez bbartek 2015-08-08, 11:47 am

Ja bym zabrał zawodników przed meczem i pokazał to sie stało. Myśle, że będzie to najlepsza mobilizacja...
Mamy też rzecznika prasowego...niech wyśle te zdjecia do TV katowice, GW i Sportu który jest naszym partnerem medialnym..tak się wypowiadał MJ.
bbartek

Postprzez Blajpios 2015-08-08, 11:58 am

novack napisał(a):Byłem i widziałem, wszystkie kasy ubrudzono napisami w chamskiej grypserze, po gorszej stronie Brynicy zwanej językiem śląskim. Bydło i zdziczenie! Mimo mojego wieku nie potrafię patrzeć na to z dystansem i nie nazwać tego po imieniu, bo ja chama nazywam chamem, bydlaka bydlakiem, a skurwysyna skurwysynem. W tym wypadku wszystkie te określenia są adekwatne!

Przepraszam, bo akurat "złapałem na słowie" nie tylko, że jednego ze starszych, bardzo cenionych Kibiców tego Forum i Zagłębia - ale i osobiście dla mnie szanowanego Kolegę "także po kalendarzu" i za wiele wypowiedzi oraz zaangażowanie. Ba. Pewnie nawet bym zostawił w spokoju i wyciszył moją reakcję, gdyby nie pierwsze zdanie. Bo bez tego - to w gruncie rzeczy przy wszystkich zgoda. Może za ostro sformułowane, za dużo emocji, ale summa summarum, oczywiście, werydyzm co do swego fundamentu ma go bardzo solidny, tyle że niektóre przejawy mogą powodować dyskusyjność. Niemniej - napiętnowanie chama za chamstwo, itp: jak najbardziej słuszne. Jedynie - pytanie, czy zawsze i wszędzie? Fakt, to już kilkanaście lat temu, jak mojego bratanka kilku szalikowców Zagłębia poczuło się silnie i mocno, więc bodaj w czterech czy pięciu, nie pamiętam już, na pewno w kilku: obstąpili go w przejściu podziemnym i orzekli "na oko", bo po paru piwkach i mając zagłębiowskie oczy, dobrze umieli rozpoznać w ich mniemaniu: "dali mu lekki oklep, bo orzekli, że on to z Zagłębia nie jest, musiał skądś przyjechać". A rodziną jesteśmy od paru ładnych pokoleń w Zagłębiu. Cóż. Może taki pech. Ale znów dorodna młodzież w szalikach zagłębiowskich - szarpali się z moją Ciocią wyrywając Jej torebkę, bo "po dobroci" nie chciała oddać. To co o nich powiedzieć?
Niemniej, zasady jeszcze bym zniósł, bo uważam, że oparte na prawdzie i szczerości - brakuje nam bardzo tego w życiu społecznym.
Niemniej, apeluję, nie dajmy się nakręcać za dużo. Naprawdę - nawet jeżeli słusznie oburzeni chuligaństwem drugiej strony, nawet jeżeli w podejściiu do chuligaństwa bylibyśmy trochę jak Kali - no, bo teraz np. ktoś by uważał, że jest usprawiedliwiony, gdyby podobnie bandyckie zniszczenie dokonał w Katowicach - to tylko "odpłaca pięknym za nadobne". Ale nie dajmy się prowokować i nakręcać poza granice, gdzie już zaczyna się faktyczna nienawiść, rasizm a nie rasowa duma - nawet przed meczem, gdy ważna jest mobiizacja i wola walki, dobre jest nasze, złe jest drugiej strony. Jeżeli dobrze zrozumiałem, że pierwsze zdanie zawierało ocenę gwary śląskiej, co pośrednio oznacza ocenę wartości ludzi, którzy nią się posługują - to te sformułowania o "chamskiej grypserze" (także "po gorszej stronie Brynicy", choć już bardziej zrozumiałe): zabolały mnie naprawdę bardzo, ze względu na Ślązaków rzecz jasna, nie mówiąc już nawet o tym, że ze względu na Zagłębie, Polskę również, bo gwara śląska jest uważana za jedno z cenniejszych źródeł wiedzy o języku polskim, jako że ze względu na historię tego ludu, który krwawo musiał się o polskość bić a nadto był od żywego kontaktu z polszczyzną odseparowany na stulecia: zachował wiele elementów źródłowych, których w późniejszej polszczyźnie łatwo się nie odnajdzie a które dla studiów językowych są cenne. Niemniej, to ostatnie "to dopełnienie całości", istotniejsze było na początku - i dlatego, choć nie chcę osłabiać mobilizacji i "nakręcenia się", bo to przed walką ważne, to jednak prosiłbym, by pewne rzeczy tu na Forum pisane lepiej przemyśleć - bo one zostają. I w innych, czytających, i w tych "z drugiej strony barykady" i w nas samych też.
Blajpios

Postprzez novack 2015-08-08, 12:12 pm

Może niepotrzebnie przy porannej kawie, uraczyłem się lekturą komentarzy na forum GKS Katowice, może niepotrzebnie osobiście potraktowałem wypisywane tam obelgi, do tego zobaczylem z bliska zniszczoną elewację na Ludowym, który traktuję jak drugi (a może pierwszy) dom i nerwy puściły, ale jak miały nie puścić, gdy na ścianach własnego domu czytałem "je...ć goroli" lub coś tam "Ślonsk"?
novack

Postprzez Blajpios 2015-08-08, 12:21 pm

bbartek napisał(a):Ja bym zabrał zawodników przed meczem i pokazał to sie stało. Myśle, że będzie to najlepsza mobilizacja...
Mamy też rzecznika prasowego...niech wyśle te zdjecia do TV katowice, GW i Sportu który jest naszym partnerem medialnym..tak się wypowiadał MJ.

A to z kolei - to bym poparł (odnoszę się do tego, że właśnie wysłałem jeden wpis, zachęcający, byśmy nawet nakręcając się do walki - nie przekraczali pewnych granic dumy rodowej, rasowej, bo wtedy to już jest rasizm faktycznie zły; byśmy nie nakręcali się aż do nienawiści wobec sąsiadów. Natomiast - takie nakręcenie się przez pokazanie tego, z dobrą określeniem, czyli chuligaństwa, by nie zdemotywować pogardą Ślązaków w Zagłębiu (G. Fonfara szczególnie, bo K. Markowski to trochę mniej, raczej chyba mieszkający na Śląsku, niemniej też związany emocjonalnie z drugą stroną) - może być dobrym ruchem. Natomiast więcej zastanawiałbym się, jak to podać do mediów, choćby i ich kolega przecież, M. Jaroszewski a skarżył się, jak go ustawili tytułem. W ogóle - to trzeba brać pod uwagę, że chyba odbywa się "na przyszłość" ustawianie medialne, że na Śląsku są wielkie derby - Górnik i Ruch i drugie mogą być, mniejsze, katowickie, wewnątrzkatowickei, bo z Sosnowcem satelitą Katowic albo - Katowice z sąsiadem; niemniej - Zagłębie nie jest przewidywane do wielkich historycznych potyczek z Ruchem, Górnikiem nawet, choć kiedyś tak przecież było. Nie do końca wystarczająco przypomniał to M. Jaroszewski mówiący, że potyczki z GKSem nie były pierwszoplanowe, niemniej dobrze, że chociaż to powiedział. Jednak - polityka medialna jest polityką medialną, toteż te artykuliki, to można sobie poczytać w zakładce z Zagłębiem Sosnowiec, natomiast na GKSu zakładce w Sporcie propaganda idzie na całego - nie potyczka przeciwstawnych regionów, tylko katowickie derby, mówią o tym przepytywani warszawiak czy krakowiak grający w Gieksie, do tego wyciągnie się Zagłębiaków, którzy tam grali i propaganda idzie. Dlatego - sposób odniesienia do mediów tego incydentu jest ważny: bo media stosują swoje nagłośnienia. Dlaetego też - ważne są zagłębiowskie media, nawet jeżeli Sportowe Zagłębie daje mniej wiadomości, później, bo przecież mniej ludzi tam jest. Tymczasem - niektórzy mam wrażenie, że news prędko zaniosą do Sportu, bo tam jakiś stary kolega, bo większy nakład, bo można się ucieszyć, że szybciej pójdzie. Niektórzy nawet zacytować wolą śląskisport niż sportowezagłębie... Tu też - toczyć się może mądra konfrontacja, albo tylko oparta na emocjach.
Blajpios

Postprzez Blajpios 2015-08-08, 12:27 pm

novack napisał(a):Może niepotrzebnie przy porannej kawie, uraczyłem się lekturą komentarzy na forum GKS Katowice, może niepotrzebnie osobiście potraktowałem wypisywane tam obelgi, do tego zobaczylem z bliska zniszczoną elewację na Ludowym, który traktuję jak drugi (a może pierwszy) dom i nerwy puściły, ale jak miały nie puścić, gdy na ścianach własnego domu czytałem "je...ć goroli" lub coś tam "Ślonsk"?

Rozumiem - też przez pryzmat osobistego doświadczenia, mniejszej wagi, ale też pamiętam sprzed iluś tam miesięcy, też rankiem właśnie, choć może bez kawy, zaglądam na Forum Zagłębia - a tu bojówka Pogoni Szczecin, o ile dobrze pamiętam, potem był komunikat rozpanoszyła się i brzydkie rzeczy porobiła. Podobne doświadczenie bezsiły, osobistej złości czy żalu nawet, już trudno przypomnieć - i co zrobić, bo przecież nie poradzę nic a tu nie wiadomo, kiedy dotrze do odpowiedzialnych ta wiadomość i sobie wiszą takie rzeczy pod adresem "Stuprocentowego Zagłębia". Dlatego teraz - to sobie pomyślałem, cokolwiek oni w prowokacjach robią, jak oni się na wojnę nakręcają - my szanujmy się, pewnych granic nie przekraczajmy, da się nakręcić bez tego. Niemniej - oczywiście, że nie wiem, jak reagowałbym, czy w tak opanowany sposób,gdybym faktycznie na własne oczy te wyzwiska zobaczył... Pozdrawiam.
Blajpios

Postprzez novack 2015-08-08, 12:49 pm

Odbiegliśmy od tematu, ale jest powód. Kończąc już te poboczne dywagacje dodam tylko, że po wiernopoddańczym liście Ślązaków do Jego Ekscelencji Putina,patrzę na nich troszkę inaczej, niż na kibiców innych, zwaśnionych z Zagłębiem klubów.
novack

Postprzez Adam1906 2015-08-08, 1:54 pm

Dla rozładowania atmosfery (bo szkoda gadać o nocnych akcjach gejowskich gimnazjalistów zza rzeki): bojówka cyGanów już czeka na mecz z Zagłębiem Sosnowiec :lol:
Obrazek
Adam1906

Postprzez Adam1906 2015-08-08, 2:22 pm

Właśnie grupa kibiców Zagłębia Sosnowiec pożegnała przed budynkiem klubu wyjeżdżających do Katowic piłkarzy, mobilizując ich do zwycięstwa :niezle:
Nie pozostaje naszym chłopakom nic innego, jak zatańczyć dzisiaj na Bukowej z cyGanami :lol:
http://youtu.be/d1BpjAYI5GM
Adam1906

Postprzez Adam1906 2015-08-08, 3:32 pm

W oczekiwaniu na mecz możecie z nudów sobie zagłosować w SONDZIE Dziennika Zachodniego ;-)
Adam1906

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników