Marketing klubu

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Marketing klubu

Postprzez bbartek 2015-08-01, 1:50 pm

Fontana w kolorach Zagłebia to kolejny dobry i ciekawy pomysł. A może jednak coś ruszy się w marketingu? Z taka nadzieja idę jutro na mecz.
Konieczne jest szerokie otwarcie na zewnatrz do firm lokalnych i globalnych bo autobusy i fontana to bardzo dobre pomysły ale ukierunkowane do kibiców i nie przynoszące znaczacego zwiększenia wpływów budżetu.
bbartek

Postprzez Blajpios 2015-08-01, 3:51 pm

Cieszę się z niektórych wieści, jakie pokazują, że coś drgnęło. Niektóre - niekoniecznie zasługą Klubu, bo np fontanna to chyba miejski pomysła a radio, o którym przeczytałem na "Sportowym Zagłębiu" i które odnotowuję w dziale kibicowskim - to zasługa raczej tamtej ekipy. Niemniej, chyba autobusy to już plus dla Klubu? Także z innych dziedzin, jeżeli coś pokazuje, że być może coś drgnęło, to radość. Nawet, jeżeli nie będzie można powiedzieć, że wszystkie rzeczy, o których piszą od lat kibice, są realizowane: to radość, gdy cośkolwiek na plus. Jakkolwiek najchętniej, to bym pisał, gdy będzie można stwierdzić, że naprawdę Zagłębie, jeżeli chodzi o marketing, weszło też do zaplecza ekstraklasowego, jakkolwiek cieszy też każdy pozom, na który wydostaje się z klasy terenowej.
Blajpios

Postprzez STACH PL 2015-08-01, 4:17 pm

Blajpios napisał(a):Cieszę się z niektórych wieści, jakie pokazują, że coś drgnęło. Niektóre - niekoniecznie zasługą Klubu, bo np fontanna to chyba miejski pomysła a radio, o którym przeczytałem na "Sportowym Zagłębiu" i które odnotowujrawie nic nie robię w dziale kibicowskim - to zasługa raczej tamtej ekipy. Niemniej, chyba autobusy to już plus dla Klubu? Także z innych dziedzin, jeżeli coś pokazuje, że być może coś drgnęło, to radość. Nawet, jeżeli nie będzie można powiedzieć, że wszystkie rzeczy, o których piszą od lat kibice, są realizowane: to radość, gdy cośkolwiek na plus. Jakkolwiek najchętniej, to bym pisał, gdy będzie można stwierdzić, że naprawdę Zagłębie, jeżeli chodzi o marketing, weszło też do zaplecza ekstraklasowego, jakkolwiek cieszy też każdy pozom, na który wydostaje się z klasy terenowej.

Kol.Blajpios jakbyś się odniósł do tematu meneli w centrum,nikt w tej sprawie nic nie robi,a u nas coraz gorzej :!:
STACH PL

Postprzez Adam1906 2015-08-01, 4:58 pm

Kolega Blajpios o tym mówi:
W regionie Zagłębia Dąbrowskiego z roku na rok coraz więcej klubów odnosi sukcesy i cieszy się z awansów do wyższych klas rozgrywkowych.

Podczas tych wydarzeń ma miejsce sporo emocji, dramaturgii, chwil smutku i radości. W związku z tym ekipa Sportowego Zagłębia postanowiła poszerzyć swoją działalność o radio internetowe!

Dzięki nowej platformie nasi komentatorzy będą mogli relacjonować to, co dzieje się w klubach całego regionu. Na naszym kanale każdy kibic będzie mógł posłuchać transmisji zarówno z piłki nożnej, hokeja na lodzie, siatkówki czy koszykówki. Dotyczy to spotkań zarówno na miejscu jak i na wyjeździe.

Miesiąc sierpień jest dla nas czasem testów. W ciągu 30 dni chcemy jak najlepiej dopracować system transmisji, aby jesienią w pełni zadowolić każdego kibica w Zagłębiu Dąbrowskim, a także tych fanów, którzy są daleko od naszego regionu, ale sercem przy swoim ukochanym klubie. W związku z tym prosimy o wyrozumiałość w pierwszych tygodniach naszej pracy.

Pierwszą testową relację przeprowadzimy z meczu Zagłębie Sosnowiec – Wisła Płock (2 sierpnia, godz. 18:00).

http://www.sportowezaglebie.pl/rusza-ra ... ezaglebie/
Adam1906

Postprzez novack 2015-08-01, 8:59 pm

Dziś o godzinie "W" młodzi ludzie na rondzie Ludwik zablokowali ruch i odpalili race, do tej pory mam gęsią skórę. Dziękuję Wam kochani...
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez Martinez7 2015-08-02, 12:34 pm

Niestety ale mam wrażenie, że wszyscy przywykliśmy do tak żałosnych standardów naszego "marketingu", że nawet najprostsze pomysły (fontanna, autobusy) cieszą nas i wlewają pewną nadzieje na zmiany... Podstawą powinny być pewne struktury odpowiedzialne za dział marketingu i sprzedaży (dot. pozyskiwania sponsorów) połączone ze sobą kompetentnym koordynatorem. Jeżeli marketingiem zajmuje się rzecznik to brak mi słów... Brak jakichkolwiek długofalowych akcji typu wcześniej wspomnianych lekcji wf w szkołach czy współpracy ze szkołami wyższymi w kwestii np. marketingu (przykładowy konkurs na projekt koszulki z nagrodą + nazwisko zwycięzcy na stronie czy konkurs na pomysł akcji przyciągającej kibiców z określoną nagrodą w postaci możliwości stałej współpracy). Pomysły można mnożyć, kompetentnych ludzi z pasją nie brakuje - jedyne czego brakuje to (wnioskuje z postu kol. Adama) chęci u zarządzających. Właśnie dlatego to kluby w rękach prywatnych są najlepiej zarządzane, a te finansowane z pieniędzy publicznych jedynie przejadają pieniądze. Odnośnie wpisu kol. Qcu20 - proszę o podanie 3 PROFESJONALNIE zarządzanych klubów w rękach publicznych (w skali świata, bo w skali Polski to dla mnie tylko Lech i Legia jak na razie).
Martinez7

Postprzez werty2 2015-08-02, 3:51 pm

Legia i Lech to prywatne podmioty. Mało tego, Legia z kasy miasta nie dostaje ani grosza, płacąc przy tym sporo za użytkowanie stadionu itp.
werty2

Postprzez Blajpios 2015-08-02, 8:10 pm

Cóż, w pierwszej chwili zakończenie wypowiedzi Kol. Martinez7 może zadziwiać i prowokować do sprostwoania, co do włansości klubów przezeń wymienionych. Po zastanawioeniu jednak doszedłem do wniosku, że chyba mało prawdopoodobne, biorąc pod uwagę zawartość jego wypowiedi, by nie wiedział przy tym, jakiś jest status własnościowy Legii i Lecha. Sądzę, że raczej chodziło mu o to, że tylko dwie w Polsce drużyny jak na razie uważa za profesjonalnie prowadzone, tym bardziej nie znajdzie się w Polsce "samorządowych" tego poziomu, gdy tymczasem za sensowną rozmowę o profesjonalnych klubach uważa ją dopiero od poziomu profesjonalizmu klubów na poziomie - w Polsce - tych dwóch. Stąd apeluje o przykłady profesjonalnie prowadzonych klubów choćby w skali ogólnoświatowej.
Cóż, o tym, jaka i na jakim poziomie jest dolna granica, by można uznać, że klub jest zarządzany profesjonalnie - natomiast co do efektywności zarządzania porównywanej w klubach "samorządowych" a "prywatnowłasnościowych" wypoiwadałem się już w podobnym tonie, więc w takiej mierze popieram i głos Kol. Martinez7, jako obrazujący jeden z problemów marketingu w Zagłębiu.
Tym gorzej zaś jest - że to tylko jeden z aspektów. Nie do końca jestem natomiaast pewien, że dobrze interpretowałem zaproszenia mnie do dyskusji parę wpisów wcześniej. Oczywiste jest, że zasdniczo jestem przeciw bylejakości postaw obywatelskich, przeciw marnowaniu wielu dóbr skutkiem alkoholizowania i przeciw zniszczeniom. Natomiast z racji od lat nieczęstego bywania w Sosnowcu trudno mi się tu wypowiadać szczegółowo, trudno osądzić, czy kogoś nie umieszczaą w tym gronie krzywdząco i tym podobne sprawy, gdzie w grę wchodzą oceny konkretnych osób, być może wręcz znanych innym piszącym a mnie nie. Stąd trudno mi się wypowiadać konkretie w kwestii pracy służb porządkowych na skwerach i wypowiadam się w kwestii fontanny na tychże skwerach zupełnie zasadnie.
Podobonie co do marketingu w Zagłębiu ogólnie. Ktoś tu przestrzegał, by nie popadać w zachwyt nad drobnymi sukcesami marketingowymi Zagłębie. Od siebie dodam - tym bardziej, gdy okazuje się, że one mogą być bardziej zasługą innych podmiotów, nie marketingowców z Zagłębia. Dlatego też zaznaczam, że co do realizacji marketingu nie tylko wymarzonego przez Kibiców ale nawet realistycznie przez nich tu proponowanego, tyle że na wysokim poziomie: to wciąż jeszcze te działania oficjalnego marketingu są dalekie od osiągnięcia tego poziomu. Niemniej jednocześnie chyba warto zauważać nawet drobniejsze sukcesy - także i tych podmiotów zewnętrznych, jak fontanna, jak radio uruchomione przez SportoweZagłębie.PL - po to, by dopingować do dalszego rozwoju.
Blajpios

Postprzez bbartek 2015-08-04, 6:51 pm

Wracając do meczu z Wisła Płock.
Widać duża , pozytywną, różnice pomiędzy oprawa w II i I lidze..( e-banery, ogródek piwny przed stadionem, autobusy ..brakowało mi tele-beama..).
A gdzie nasz wierny speaker ?
Czy było spotkanie przed lub po meczu z zaproszonymi potencjalnymi partnerami biznesowymi z udziałem Prezydenta ?
Czy ekipa TV Polsat korzystała ze specjalnych zniżek w hotelu w Sosnowcu ?
Martwi frekwencja pomimo dobrego pomysłu z autobusami ( czy ktoś analizował ile osób skorzystało z tej opcji ?).
Spodziewałem się około 5000, ale rozumiem tłumaczenia wakacje.
Proponuje:
- sprzedaż biletów na 3 mecze w cenie 2,
- podjecie rozmów z Auchen/Real/Plejada: np. .
Zakupy( jednorazowe) za PLN 50,00- 1 bilet bezpłatny na najbliższy/dowolny mecz,
Zakupy (jednorazowe)za PLN 100,00- 2 bilety j.w.
Koszt bileltu : 25/75 % ( PLN 2,50/7,50) Supermarket/Klub to w przypadku zakupów za PLN 50,00= jeden bilet( koszt PLN 10,00) to dla supermarketu 5% obniżki , ale wzrost osób kupujących, reklama…
Jasne ,że w/w cyferki to tylko propozycje, ale może warto rozmawiać.
Na pewno podczas takiego spotkania należy rozważyć możliwość reklamy ( odpłatnej) przez w/w markety.
bbartek

Postprzez Tomcjo 2015-08-04, 9:34 pm

Arka miala 6000 kibicow ale tez promocje . Bilety na Zawisze po 5 zl
Tomcjo

Postprzez bbartek 2015-08-05, 6:51 am

Nadal zastanawia mnie brak współpracy z firma Banimex, firma z Naszego Regionu która jest najbardziej aktywna w marketingu sportowym ( PIAST, siatkarze, siatkarki..).
Może warto przełamać wzajemne pretensje z przeszłości..., jeżeli takowe istnieja.
bbartek

Postprzez RUDI 2015-08-05, 7:56 am

bbartek napisał(a):A gdzie nasz wierny speaker ?

No i gdzie się podział HorrorShow przy wyjściu z tunelu ,najpierw zamieniono go na "brunetki,blondynki " a teraz co ? a przecież jest to utwór rozpoznawalny,przypisany tylko naszemu klubowi i podnoszący od pierwszych sekund adrenalinę (a wiem że i "starym" i młodym )
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez Anakin 2015-08-05, 9:36 am

RUDI napisał(a):No i gdzie się podział HorrorShow przy wyjściu z tunelu

Bo według nieoficjalnych wieści ma powstać nowy kawałek. ma go nagrać Miro Smyła pod pseudonimem Rodrigo z Betonów. Tytuł: Jeszcze tu wrócę :lol:
Anakin

Postprzez comitam 2015-08-05, 10:23 am

RUDI napisał(a):
bbartek napisał(a):A gdzie nasz wierny speaker ?

No i gdzie się podział HorrorShow przy wyjściu z tunelu ,najpierw zamieniono go na "brunetki,blondynki " a teraz co ? a przecież jest to utwór rozpoznawalny,przypisany tylko naszemu klubowi i podnoszący od pierwszych sekund adrenalinę (a wiem że i "starym" i młodym )

piosenka Kiepury faktycznie podnosi adrenalinę piłkarzom :lol: tylko spoglądają na trybuny gdzie łone siedzą -> HorrorShow był ok i powinien na mecz z Arką powrócić.
comitam

Postprzez werty2 2015-08-05, 11:29 am

Nasz najbliższy rywal duże imprezy odbywające się w "jego" mieście wykorzystuje tak:

http://www.gkskatowice.eu/n/gieksa-na-tour-de-pologne-1

Meta drugiego etapu miała miejsce w... Dąbrowie Górniczej. Można było zrobić coś podobnego?
W najbliższym czasie, w Sosnowcu odbędzie się taka impreza:

http://www.twojezaglebie.pl/eskalator-2015-sosnowiec-87063

Idealna okazja by "pokazać" pierwszoligowe Zagłębie mieszkańcom i zaprosić ich na mecze...

No ale...
werty2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników