ZAGŁĘBIE - GÓRNIK Wałbrzych sobota 09.05.2015 godz.18

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: ZAGŁĘBIE - GÓRNIK Wałbrzych sobota 09.05.2015 godz.18

Postprzez Anakin 2015-05-13, 6:14 am

pyla napisał(a):Och jak dobrze że nie ma już smyly,

Gdyby Geniusz taktyki na zero z tyłu by się ostał to dziś zapewne mielibyśmy nikłe szanse na awans. Z drugiej strony gdyby wyleciał w trakcie jesieni to być może mielibyśmy bezpieczną przewagę nad peletonem.
Anakin

Postprzez Tomcjo 2015-05-13, 7:45 am

Boli mnie ten mecz bo liczylem ze po komplecie zwyciest Gornik Wisła Kluczbork bedziemy swietowac jeszcze nieoficjalnie awans . A nie bylo to niemozlwe . Boli mnie ten styl . Bola mnie sugestie ze to stare rozliczenia z Walbrzychem . Boli mnie ta druga bramka bo to nie bylo zagapienie sie czy nieuwaga .
Tomcjo

Postprzez Anakin 2015-05-13, 7:52 am

Tomcjo napisał(a):Boli mnie ten mecz bo liczylem ze po komplecie zwyciest Gornik Wisła Kluczbork bedziemy swietowac jeszcze nieoficjalnie awans . A nie bylo to niemozlwe . Boli mnie ten styl . Bola mnie sugestie ze to stare rozliczenia z Walbrzychem . Boli mnie ta druga bramka bo to nie bylo zagapienie sie czy nieuwaga .

Boleć to dopiero będzie jak nie daj Boże przerżniemy ten awans. Fakt że mamy niezbyt korzystny rozkład jazdy na ostatnie 5 kolejek wiec tym bardziej szkoda tych 2 pkt ale bądźmy dobrej myśli. Jesteśmy liderem, wiosna pokazaliśmy charakter i olbrzymią siłę ofensywną. A mecz z Puławami pokaże czy z Wałbrzychem to było tylko potknięcie
Anakin

Postprzez Qcu20 2015-05-13, 8:33 am

Mówicie/mówimy o awansie i w niego wierzymy.
Ale zadajmy sobie pytanie, czy drużyna na niego zasługuje? Chodzi mi o grę i o wyniki, jakie odnosi.

Nie ukrywajmy ale wszystko to było dziełem "jednego" wielkiego PRZYPADKU, po którym uwierzyliśmy w awans.

Błękitni Stargard Szczeciński:3:1
Przekonujące zwycięstwo po kiepskim meczu. Tzn, zdominowaliśmy przeciwnika, jednak ciężko coś zrobić, kiedy tamci parkują autobus przed własną bramką. Warto pamiętać, że zagrali składem rezerwowym, szykując się na puchar z Lechem.

Limanovia Limanowa: 3:4
Zaczęło się nie najlepiej, bo przegrywaliśmy już 2:0. I w zasadzie powinno być po meczu. Drużyna pokazała charakter doprowadzając do wyniku 4:2. Rozluźnienie w końcówce spotkania i mamy wynik 4:3

Raków Częstochowa: 3:1
zwycięstwo wydawałoby się przekonujące, wskazuje na to jedynie wynik. Tymczasem grając u siebie mogliśmy ten mecz równie dobrze przegrać 3:1. W drugiej połowie Raków niemiłosiernie atakował, a wynik ustaliliśmy w końcowych minutach na 3:1

Rozwój Katowice: 2:2
Ogromny fuks i przypadek. Drużyna walczyła ale nie zagrała dobrego meczu. Wynik ustalony w doliczonym czasie gry i cudem tego meczu nie przegraliśmy, a bądźmy szczerzy - powinniśmy.

Nadwiślan Góra: 3:2
Kolejne szczęśliwe zwycięstwo. Przy wyniku 0:2 drużyna pokazała charakter zdobywając 3 pkt w 10 minut.
Jednak nie było to przekonujące zwycięstwo.

Siarka Tarnobrzeg:2:1
Byłem na meczu, wynik sprawiedliwy ale nie przekonujący. Przez błąd bramkarza Siarki mamy 3 pkt

Row Rybnik: 2:1
I znowu kolejne zwycięstwo wydarte w ostatnich sekundach. Równie dobrze mecz mógł się skończyć 1:2.
Także możemy mówić o sporym szczęściu (jak w każdym meczu)

Stal Stalowa Wola: 1:1
Ciężki teren, z którego wywozimy 1 pkt, więc pretensji do drużyny mieć nie można. Nawet gdybyśmy przegrali nic złego by się nie stało. Drużyna pokazała charakter grając niemalże cały mecz w 10.

Górnik Wałbrzych: 2:2
Chcąc awansować powinno się takie mecze wygrywać. Tymczasem po kiepskiej drugiej połowie remisujemy szczęśliwie 2:2. Wyglądało to tak, jakby zawodnicy przeszli obok meczu i po strzelonej bramce na 2:0.
Zdarza się najlepszym. Oby bez konsekwencji.

PODSUMOWUJĄC:

Nie licząc pierwszego meczu z Okocimskim zdobyliśmy 20 pkt w 9 meczach.
Jednak zadajmy sobie pytanie ile z tych pkt było zdobytych szczęśliwie.

Równie dobrze gdyby nie różne okoliczności mogliśmy zdobyć tych pkt:

Błękitni 3 pkt
Limanovia 0 pkt
Raków 1 pkt
Rozwój 0 pkt
Nadwiślan 0 pkt
Siarka 3 pkt
Row 1 pkt
Stalowa Wola 1 pkt
Wałbrzych 3 pkt

Wyszło mi 12 pkt, gdzie policzyłem 3 pkt z Siarką (mógł być 1) i za Wałbrzych 3, bo kur...powinno być 3.
Czyli 8 pkt dostaliśmy przez frajer innych drużyn i wielkie szczęście Zagłębia.

Gdybyśmy zamiast zdobytych 20 pkt i 51 pkt w klasyfikacji końcowej na ten moment i pozycji lidera, mielibyśmy tych pkt 43 i pozycję 9(Znicz Pruszków obecnie). Już dawno byśmy zapomnieli o awansie, a Ludowy świeciłby pustkami.
Oczywiście wiem, że "gdyby szafa miała sznurek to by windą była" ale w przekroju całej rundy mamy masę szczęścia. Także ten awans będę uważał za wielce SZCZĘŚLIWY, żeby nie powiedzieć PRZYPADKOWY.
Oczywiście nadal wierzę....
Qcu20

Postprzez Anakin 2015-05-13, 8:52 am

Qcu20 napisał(a):zadajmy sobie pytanie, czy drużyna na niego zasługuje? Chodzi mi o grę i o wyniki, jakie odnosi.

Nie ukrywajmy ale wszystko to było dziełem "jednego" wielkiego PRZYPADKU, po którym uwierzyliśmy w awans.

Odpowiadając na pytanie czy ta drużyna zasługuje odpowiem, ze tak. Po pierwsze zespół zaczął grać zdecydowanie lepiej niż za Smyły. Po drugie, w wielu z wiosennych meczy pokazał charakter bo mimo niekorzystnego rezultatu udawało się doprowadzić do wyrównania jak i do zwycięstwa. Jeszcze parę lat temu stracona bramka oznaczała porażkę ewentualnie remis. Po wtóre pamiętam jaką kiche grał Radzionków swego czasu i ileż szczęśliwych zwycięstw odniósł. I awansował. Zwycięstwa to pochodna wielu czynników nie tylko super, hiper dobrej gry. Ale też i szczęścia. Nie czepiałbym się tego czy zwycięstwa były przekonywujące czy tez nie. Po prostu były i kropka. Poza tym ktoś musi awansować, a patrząc na konkurentów nie widzę nikogo kto by na dziś bardziej zasługiwał na awans. Każdy praktycznie miał swoje wpadki. A to że taki Raków czy ROW nie umiały dowieźć korzystnego wyniku do końca czy tez Stalówka wykorzystać grę w przewadze to ich problem. Jeżeli już stawiałbym pytanie o to czy zasługujemy na awans to postawiłbym pytanie czy klub jest na to gotowy to brałbym pod uwagę aspekt organizacyjny i finansowy. Postawiłbym pytanie czy Prezes po dwóch latach rządzenia jest właściwym człowiekiem, fachowcem do rządzenia klubem? Czy istnieje i jak wygląda kilkuletni plan finansowo-rzeczowy klubu ? Czy i o ile wzrosną koszty funkcjonowania klubu po ewentualnym awansie ? Czy Miasto będzie musiało przekazać dodatkowe fundusze na klub ? W jakiej wysokości? Czy ma na to rezerwy tak aby nie odbyło się to czyimś kosztem ? To są moim zdaniem pytania, które maja przynieść przynajmniej w znacznej części odpowiedź na to czy zasługujemy na awans w szczególności aby ewentualna przygoda z wyższa liga nie była krotka i nie spowodowała np. problemów finansowych klubu.
Anakin

Postprzez Qcu20 2015-05-13, 10:55 am

Anakin napisał(a):
Qcu20 napisał(a):zadajmy sobie pytanie, czy drużyna na niego zasługuje? Chodzi mi o grę i o wyniki, jakie odnosi.

Odpowiadając na pytanie czy ta drużyna zasługuje odpowiem, ze tak. Po pierwsze zespół zaczął grać zdecydowanie lepiej niż za Smyły. Po drugie, w wielu z wiosennych meczy pokazał charakter bo mimo niekorzystnego rezultatu udawało się doprowadzić do wyrównania jak i do zwycięstwa. Jeszcze parę lat temu stracona bramka oznaczała porażkę ewentualnie remis. Po wtóre pamiętam jaką kiche grał Radzionków swego czasu i ileż szczęśliwych zwycięstw odniósł. I awansował. Zwycięstwa to pochodna wielu czynników nie tylko super, hiper dobrej gry. Ale też i szczęścia. Nie czepiałbym się tego czy zwycięstwa były przekonywujące czy tez nie. Po prostu były i kropka. Poza tym ktoś musi awansować, a patrząc na konkurentów nie widzę nikogo kto by na dziś bardziej zasługiwał na awans. Każdy praktycznie miał swoje wpadki. A to że taki Raków czy ROW nie umiały dowieźć korzystnego wyniku do końca czy tez Stalówka wykorzystać grę w przewadze to ich problem. Jeżeli już stawiałbym pytanie o to czy zasługujemy na awans to postawiłbym pytanie czy klub jest na to gotowy to brałbym pod uwagę aspekt organizacyjny i finansowy. Postawiłbym pytanie czy Prezes po dwóch latach rządzenia jest właściwym człowiekiem, fachowcem do rządzenia klubem? Czy istnieje i jak wygląda kilkuletni plan finansowo-rzeczowy klubu ? Czy i o ile wzrosną koszty funkcjonowania klubu po ewentualnym awansie ? Czy Miasto będzie musiało przekazać dodatkowe fundusze na klub ? W jakiej wysokości? Czy ma na to rezerwy tak aby nie odbyło się to czyimś kosztem ? To są moim zdaniem pytania, które maja przynieść przynajmniej w znacznej części odpowiedź na to czy zasługujemy na awans w szczególności aby ewentualna przygoda z wyższa liga nie była krotka i nie spowodowała np. problemów finansowych klubu.

Wiadomo szczęście jest ważne, ale czy nie lepiej byłoby gdyby drużyna przypieczętowała ten awans? Właśnie wynikami, wygrywając w każdym meczu np dwubramkową przewagą? Wiadomo, że inne drużyny to nie pachołki, które można ominąć. Jedyne co mnie cieszy, to to, że Zagłębie faktycznie stara się narzucić swój styl gry. Atakuje, jest częściej przy piłce. Martwią mnie w zasadzie jedynie błędy w obronie. I to głównie winy obrońców a nie bramkarzy. Nie ma co się czepiać każdego gola, bo gdyby obrońcy byli nieomylni wyniki zawsze byłyby 0:0.
Jednak warto spojrzeć na zachowanie "Siary" przy pierwszej bramce jak wolno wraca pod własne pole karne. To nawet nie był trucht, mało tego, piłka jest w powietrzu a on się patrzy jak napastnik przejmuje piłkę Dopiero później następuje sprint, niestety jest za późno. Druga bramka to gapiostwo Markowskiego.
I tak jest niemalże w każdym meczu. Brakuje mi obrony, która kierował Hosić. Wtedy faktycznie czuć było, że nic nie ma prawa się stać. A tutaj, każda akcja na naszej połowie pachnie bramką.
Co do Prezesa. Uważam, że jak pod Jego wodzą Zagłębie wywalczy awans to nie będzie Mu można nic zarzucić.
Wszak jako jedyny od dawien dawna poczynając od Baczyńskiego, przez Adamczyka wywalczy ten upragniony awans, dodatkowo w pierwszym sezonie po podziale ligi. I to będzie jakby nie było jego karta przetargowa.
Chyba nikt nie chciałby być zwolniony po sukcesie, który odniósł.
I uważam, że Sosnowiec i miasta ościenne to na tyle duży obszar, że w przypadku awansu do I ligi klub powinien znaleźć sponsorów.
Infrastruktura jest bogata i zasługuje w moim odczuciu nawet o ekstraklasę.
Moim zdaniem powinno to wyglądać tak:

- dalsza walka o awans
- w przypadku decydującego meczu o awansie z Wisłą Puławy wstęp darmowy dla wszystkich.
- przygotowanie za wczasu fety na stadionie z okazji awansu
- mądre działania transferowe i marketingowe
- poszukiwanie sponsorów, nowych środków, funduszy.
- walka o środek tabeli w I lidze w pierwszym sezonie.
Qcu20

Postprzez Anakin 2015-05-13, 11:28 am

Qcu20 napisał(a):Wiadomo szczęście jest ważne, ale czy nie lepiej byłoby gdyby drużyna przypieczętowała ten awans?

Nawet jeśli nie byłby pewny to awans dzisiaj byłby bardzo realny gdyby Smyła wyleciał choćby na przełomie października i listopada. Wystarczyłoby wygrać u siebie z Kotwicą i Legionovią a mielibyśmy 6 pkt przewagi na 2 i 3 miejscem. A nie wspomnę o innych jesiennych wpadkach tylko na Ludowym. Zamiast tego Prezes wolał obrażać kibiców wyzywając ich od panienek niechcianych piłkarzy i ronić kumpla do wf zamiast wykonać konkret. Musiano palnąć pięścią aby Smyła wyleciał.
Qcu20 napisał(a):
Brakuje mi obrony, która kierował Hosić. Wtedy faktycznie czuć było, że nic nie ma prawa się stać. A tutaj, każda akcja na naszej połowie pachnie bramką.

Mnie również. Już jesienią było wiadomo ze trzeba pilnie wzmocnić formację. No i duet MM „wzmocnił” biorąc bez testów Kopruckiego, który był po kontuzji czy Gąsińskiego, który nie dawał rady w 4-ligowym ŁKS-ie. Zespół po raz ostatni nie stracił bramki w meczu ligowym chyba w listopadzie zeszłego roku w meczu ze Stalą. Na wiosnę w ogóle nie było takiego meczu bez straty bramki. O czymś to świadczy.
Qcu20 napisał(a):Infrastruktura jest bogata i zasługuje w moim odczuciu nawet o ekstraklasę.
Moim zdaniem powinno to wyglądać tak:

- dalsza walka o awans
- w przypadku decydującego meczu o awansie z Wisłą Puławy wstęp darmowy dla wszystkich.
- przygotowanie za wczasu fety na stadionie z okazji awansu
- mądre działania transferowe i marketingowe
- poszukiwanie sponsorów, nowych środków, funduszy.
- walka o środek tabeli w I lidze w pierwszym sezonie.

Nie no Qucu z ta infrastrukturą to pojechałeś. Co prawda obiekty treningowe czy szatnie dla grajków są na odpowiednim poziomie to sam Ludowy nawet jeśli (jeszcze) nadaje się na licencję w timboajlu to wygląda jak obraz nędzy i rozpaczy.
A co do innych kwestii. Walka o awans – wiadomo – zwłaszcza że ponoć Arkadio zdecydowanie na to naciska. Pewnie masz na myśli Niepołomnice i dobrze by było – może nie za darmo – ale zrobić jakiś ukłon cenowy w stosunku do kibiców. Choć bardziej się spodziewam ruchów typu podwyżka w dniu meczu. Dwa następne aspekty to moim zdaniem rzecz zbyt skomplikowana dla prezesa. Wszak dla klubu Prezes nie znalazł od dawna nawet spożywczak który w zamian choćby za reklamę na oficjalnej sypnąłby symboliczną stówą co miesiąc. No a o walce w przyszłym sezonie to zacznie się gadać po zakończeniu tego sezonu
Anakin

Postprzez Qcu20 2015-05-13, 2:16 pm

Miałem na myśli infrastrukturę i bazę treningową oczywiście.
Ludowy to już...no sami wiecie jak wygląda :) Aczkolwiek murawy mogą nam pozazdrościć nawet na Narodowym, czy Gdańsku czy Poznaniu (czasami).

Piszesz, że wystarczyło wygrać z Kotwicą i Legionovią. Dolicz do tego stracone zwycięstwo w końcówce na Rakowie czy Rowie.
Ale dolicz także, farciarski remis na Rozwoju, zwycięstwo z Rowem czy Nadwiślanem u siebie.
Prawdę mówiąc remis ze Stalówką był też niejako cudem, bo przegrywaliśmy 1:0 i graliśmy w 10.
Qcu20

Postprzez bbartek 2015-05-13, 3:36 pm

Panowie, proponuje troche wyciszenia przed decydujacymi meczami.
To co było to już historia.
Przed nam najważniejsze mecze i bardzo wierze w zaangażowanie CAŁEGO KLUBU I KIBICÓW.
bbartek

Postprzez Adam1906 2015-05-13, 5:29 pm

bbartek napisał(a):Panowie, proponuje troche wyciszenia przed decydujacymi meczami.
Przed nam najważniejsze mecze i bardzo wierze w zaangażowanie CAŁEGO KLUBU I KIBICÓW.

Wszystko na temat. Bo jak widzę po wpisach szanownych kolegów coraz więcej czarnowidztwa u Was się pojawia. Więcej wiary Panowie! Bo tak naprawdę co i jak czuliście po pierwszym wiosennym meczu z Okocimskim?... ;-)
Adam1906

Postprzez Anakin 2015-05-13, 9:47 pm

Adam1906 napisał(a):
bbartek napisał(a):Panowie, proponuje troche wyciszenia przed decydujacymi meczami.

Wszystko na temat. Bo jak widzę po wpisach szanownych kolegów coraz więcej czarnowidztwa u Was się pojawia. Więcej wiary Panowie! Bo tak naprawdę co i jak czuliście po pierwszym wiosennym meczu z Okocimskim?... ;-)

Spokojnie. Optymizm jest nadal. Z Puławami tylko 3 pkt. Żadnych półśrodków w postaci marzeń o remisie.
Anakin

Poprzednia strona

Powrót do Piłka nożna