Wybory Samorządowe 2014 a Zagłębie Sosnowiec

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Wybory Samorządowe 2014 a Zagłębie Sosnowiec

Postprzez motovideo 2014-11-18, 6:09 pm

Poniżej wklejam fragment wywiadu z 14 listopada z kandydatem na prezydenta Sosnowca Arkadiuszem Chęcińskim, czy z tego fragmentu można wnioskować, że nowego stadionu nie będzie? Czy wszyscy mieszkańcy będą chcieli nowy stadion czy też może ogródek jordanowski

"Czy dołączy Pan do pozostałych kandydatów i obieca powstanie nowego stadionu i hali sportowej?

Trafiając do zarządu województwa śląskiego dostałem w spadku Stadion Śląski. Dzisiaj już wiem, jak należy wybudować ten stadion i dlatego wiem też, jak można wybudować i skąd wziąć pieniądze na budowę nowego stadionu wraz z halą sportową w Sosnowcu. Cały czas podkreślam, że są to olbrzymie koszty i o takich decyzjach powinni decydować również mieszkańcy naszego miasta. Jeżeli sosnowiczanie w szerokich konsultacjach społecznych powiedzą, że chcą takich inwestycji, to takie obiekty powstaną."

całość można przeczytać tutaj:
http://ososnowcu.pl/arkadiusz-checinski ... -sosnowca/
motovideo

Postprzez Tomcjo 2014-11-18, 7:51 pm

Oczywiscie ze nie wiem jakie stosunki panuja miedzy Checinskim i Jaroszewskim . Ale wiem jaka jest polityka . Tu brat brata charata . Nawet jesli sa kumplami to jesli Checinski zeby cos zyskac obieca komus to stanowisko to nie ma brat , przyjeciel zony . Leci i juz . Jesli obieca stolki niezaleznym wzamian za poparcie to poleca wszyscy z sld a Jaroszewski jest laczony z Gorskim . Oczywiscie zdaza sie ze ktos sie uchowa . Bywalo ze uchowali sie ludzie z pisu po przejeciu wladzy przez po . Ale to sa wyjatki . Wszystko sie okaze juz wkrotce . Jak dla mnie to najlepiej jakby nowy prezydent oglosil wybory na nowego prezesa wsrod posiadaczy karty kibica . Wtedy nikt by nie kwestionowal decyzji a wygrac moglby przeciez Jaroszewski lub Baczynski albo jakis swietny menago choc nie zwiazany dotad z Zaglebiem . Przynajmniej taki prezes mialby cztery lata spokoju .
Tomcjo

Postprzez August 2014-11-18, 10:12 pm

novack napisał(a):W porównaniu ze Słupskiem i tak jesteśmy wygrani, tam do drugiej tury wszedł Biedroń ;) Gdyby wygrał to nawet nie pytam o pierwszą damę.

A tak własciwie zastanawiałeś sie nad tym czy aby Biedroń nie jest faktycznie niegłupim gosciem ? Zaznaczam, że gościa nie znam, nie jest w moim typie ;-) po prostu nie interesowałem sie nim jak człowiekiem. Abstrahuję oczywiście od wpieniającej krzykliwości środowisk z jakich sie wywodzi. Ale zmierzam do tego, że o ile tego rodzaju gościu nie narzuca sie ze swoimi preferencjami a może być po prostu dobrym gospodarzem miasta no to pytanie czemu takiego od razu skreslać ? Podkreslam: stawiam pytanie. Bo nie ma tu dla mnie oczywistej odpowiedzi. Dla jasności, homoseksualizm nie jest dla mnie czyms normalnym. Ale czy zyjemy w normalnym kraju ? Czy normalne jest że w kraju, w którym jest ponoć 90% ludzi tzw. wierzących jest tyle burdeli, tirówek na drogach, a arcybiskup z naszego kraju jest suspendowany przez Watykan za mocne dowody pedofilii ? A gdyby taki "Biedroń" wygrał w Sosnowcu wybory i okazał się być dobrym gospodarzem, rozpoczął budowe nowoczesnego stadionu a klub zaczął grać regularnie w elicie ? Czy ocenialibyśmy go przez pryzmat jego preferencji ? Choc na dzis hipotetyczne ale i niełatwe pytanie.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2014-11-19, 12:55 am

Cóż, nie wchodzę tu w dyskusję na temat, czy osoba o odmiennej orientacji seksualnej wszakże nie będąca nachalnym propagatorem tego stylu życia może będąc fachowcem przyczyniać się do rozwoju miasta jako np. Prezydent, bo jest to oczywiste, jakkolwiek w szczegóły wchodząc czasem może być dyskusyjne; wszakże dyskusja ta powstała na kanwie odniesienia się do osoby zupełnie nie podpadającej pod takie określenia, gdyż można dyskutować, czy i w jakim stopniu R. Biedroń, bo przecież o niego chodzi - jest agresywny, na pewno ma swoje walory, bo parę razy słyszałem go ciekawie mówiącego, niemniej absolutnie nie da się go nie zaliczyć do grona aktywnych propagatorów tej orientacji i tu już współczuciu Słupskowi jest zrozumiałe; w każdym razie co do godności Prezydenta Miasta w takim wypadku zastrzeżenia są wyraźne, gdyż przecież ma być to osoba odpowiedzialna za rozwój miasta, także więc życia społecznego a nie tylko ekonomię. Nie chcę ciągnąć jednak tego wątku, bo akurat w tej chwili dla Sosnowca nie jest on istotny a niósłby on różnice zdań w takim razie nam niepotrzebne tutaj.
Podobnie, jak kwestie snucia pomysłów jaki trener, kiedy Prezes zwolni a kiedy zwolnią Prezesa. O tych uwarunkowaniach pisali niektórzy, od strony władzy w Ratuszu - i nie ma co się powtarzać.
Są istotniejsze sprawy. W zasadzie - wpis ten to chyba najbardziej jest odpowiedni w dziale Przyszłość Zagłębia i odpowiada też w dużej mierze na wpisy Kolegów, zapoczątkowane przez Kol. LucasUSA tekstem bardzo skromnym i rozważnym. Były one chyba w tym wątku - nawet jeżeli jednak np. w wątku o Przyzsłości, to sprawa Wyborów obecnych, które jeszcze trwają - jest przyczynkiem do tamtej całości.
Otóż, wolę jednak trzymać się klasycznego porównania, że wybór, jaki jeszcze został, to jest wybór między dżumą a cholerą. Jakoś "zręczniej" mi brzmi, jakkolwiek dosadne inne tutaj przywołane też mają swoje uzasadnienie, łącznie z dopuszczalnością takiej "namacalności". Został bowiem jeszcze wybór Prezydenta. Warto chyba zaznaczyć jako ciekawostkę, że w gruncie rzeczy w wyborach do Rady Miasta sukcesem rozwoju poparcia cieszyć się może tylko PiS - tylko to ugrupowanie zyskało więcej głosów niż poprzednio. Także kandydat na Prezydenta, niemal przywieziony w teczce, zyskał w takim razie wynik, którego nie musi się wstydzić. Mimo wszystko jednak - nie cieszy to zbytnio. Nie cieszy - faktycnie z racji tego, że niewiel się od PRLu oddalamy. Niestety, pewien człowiek, co wpadł na ciakway pomysł - zbyt późno nagłośnił wyniki swego eksperymentu, podreperującego przy okazji markę i D. Charasimowi, który mam nadzieję, przez swój występ w wyborach zasygnalizował, że zamierza teraz podjąć pracę dla Sosnowca, by w następnych wyborach być człowiekiem na poważnie przedstawiającym ofertę do godności Prezydenta Miasta. Otóż, wspomniany człowiek powiedział, że nie będzie głosował na kogoś, kto ma w przysłowiioych 4 literach zwykłego, "szarego" obywatela. Wypisał list o kilku probelamch Sosnowca i kierunkach zaradczych do każdego z kandydatów na Prezydenta M. Sosnowca. Otrzymał odpowiedzi... tylko od dwóch, M. Potocznego i D. Charasima właśnie. Cała reszta okazała podejście jednak jakoś z minionej epoki PRLu (zresztą, K. Górski oficjalnie, do centralnych kół zarządu SLD należy od lat). Jakkolwiek, z tego co wiem, policja jeszcze nie przyszła po śmiałka... (w każdym razie, wydaje się, że to człowiek z Sosnowca: http://nagrywacz.blox.pl/html)
Tak więc, faktycznie można mówić, że wybór, jak między dżumą a tyfusem. Pozornie - żadna różnica. Absolutnie jednak nie mówmy tak w tym wypadku! Pojawiające się głosy tego typu tu na forum - niestety zachęcają do zejścia z boiska po 60 minutach, bo mecz się przegrało. Choćby dla okazania dojrzałości - nie mówiąc i o przyszłości, bo jeszcze trochę kolejek czeka: wszyscy chyba rozumieją, że schodzić nie można. A co z wyborami.
Nota bene, można sobie dopowiedzieć, że przecież jakiś niunas jest. Tyfus - to po prostu choroba zapyziałych dziur, brudu i niedorozwoju. Jednak "zaplecze" paskudne. W cholerze - przynajmniej podźwięk próbowania wyjścia poza ograniczoność, zdobywania nowego świata, przygody, szukania rozwoju... Jeżeli jeden kandydat - wiadomo, że na pewno prowadził będzie ku zapyziałości, brudowi, tyfusowi, wyrzucania poza miasto ludzi chcących rowoju - a drugi nie wiadomo, ale być może nie tak bardzo... Jeżeli wiadomo, że jeden kandydat na pewno szczyt rozwoju już osiągnął, nie będzie absolutnie pokazywał nowych dróg przedsiębiorczości - a drugi "kto wie"? Jeżeli - o jednym wiadomo, że Zagłębie mu przeszkadza, bo tu jest Śląsk a Zagłębie co najwyżej na podwórku - a drugi być może nie aż tak: to czy jednak można powiedzieć, że nie jest ważne czy dżuma czy cholera?
To już jednak wybór należący do ludzi zamieszkujących ten region.
Pora na konkluzje. Jak napisałem - zainspirował mnie Kol. LucasUSA - oraz kilka osób piszących po nim. Absolutnie się zgadzam! Ba, parę razy myślałem, czy by nie napisać czegoś podobnego. Od przeszło dwudziestu lat z powrotem mieszkam w Polsce i bytności poza Polską to raczej takie okazjonalne, krótkie obecnie. Jednak - mogę powiedzieć, że pogłębia się właśnie to, co Kol. LucasUSA napisał - a nie pomniejsza, ten dystans! Sosnowiec, "o którym kiedyś powieści pisano", że taki jak Paryż, Londyn, Rzym - coraz bardziej zdaje się odstawać - a Miasto, które kiedyś wywracało przedsiębiorczością swoją pewne ustalone kanony do góry nogami - teraz tak jak napisał Kol. LucasUSA i inni: coraz mniej jest zauważane w Polsce jako znaczące - wymienia się inne miasta mniejsze, nie Sosnowiec. ITd itp... Co gorsza - i parę tych wpisów takich powstało - i tyle. Po paru takich wpisach: znów wróciło wszystko do normy. Oczywiście, Prezydent Miasto, to tylko przyczynek w takiej perspektywie. Oczywiście też - wciąż to mentalność PRLu, jak pokazał to choćby ten eksperymentator z listem, na który mu odpowiedzieli jedynie ludzie, których nie dostrzeżono... Faktycznie, to różnica jak między dżumą a cholerą... Co z tym jednak zrobić, tak zostawić? Czy też może jednak jakiś kroczek warto podjąć?
Blajpios

Postprzez comitam 2014-11-19, 12:16 pm

nie wiem czy to wam ucirkło uwadze ale z Sosnowca najwiecej z całej Polski młodych ludzi wyjechało na zachód więc chocby za taki stan PO i SLD powinno zniknąc z tego miasta bo te dwie partie wzajemnie się ochraniają
comitam

Postprzez Tomcjo 2014-11-21, 6:49 pm

Holender . Remont dwukilometrowego odcinka Piłsudskiego w Dabrowie Górniczej kosztuje 6 mln zł . :lol: zróbmy to w czynie społecznym a kasa na Zagłębie . :lol:
Tomcjo

Postprzez August 2014-11-22, 10:38 pm

Blajpios napisał(a):wybór, jak między dżumą a tyfusem. Pozornie - żadna różnica. Absolutnie jednak nie mówmy tak w tym wypadku! Pojawiające się głosy tego typu tu na forum - niestety zachęcają do zejścia z boiska po 60 minutach, bo mecz się przegrało

Ja niestety uważam że ten "mecze" w wyborach spoełeczeństwo już przegrało. Zarówno w głosowaniu prezydenckim jak i do rady Miasta, Wyniki juz śwadczą o tym że nic się po wyborach nie zmieni. Peło jak miał przewagę w RM tak będzie mieć ją nadal. Choćby poprzez przewagę w radzie Checiński miał juz realna władzę w Mieście. I co, nadeszło nowe ? Wsławiono sie skokiem na samorzadowe posady jak np. w MZZL czy stanowiskiem extra utworzonym dla kolegi partyjnego Szaleńca.Sądzę ze po wyborach i tak Peowcy skumaja się z komuchami i nadal będą wspólnie "rządzić" . I bez znaczenia będzie czy Prezzydentem będzie Górski czy Chęciński. Co najwyżej zmienimy obiekt westcchnień. Zresztą na szczblu centralnym PO rządzi już 7 rok gdzie widać coraz wieksza degrengoladę państwa wiec nie sądze aby na szczeblu samorządowym było inaczej. Tak czy owak społeczeństwo Sosnowca oblało wyborczy test z dojrzałości niska frekwencją jak również takim a nie innym wyborem pokazując przy tym że ludziom nie zależy na dokonaniu jakichkolewiek zmian. A takie miałyby miejsce gdyby zarówno do 2 tury wszedł ktokolwiek inny niż tandem Arkadio-Kazik jak równiez uzyskaniem wiekszosci w RM przez jakiekolwiek inne ugrupowanie aniżeli Peło-LSD, Aby jednak sprawiedliwości było zadość, trzeba podkreślic, ze prawica w Sosnowcu jest słaba jak nigdzie indziej nie mając kompletnie nawet kandydata na charyzmatycznego lidera w Mieście.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez szajba555 2014-11-23, 1:31 am

Jak to starsi ludzie mówią ? że kapitalizm jest jak nie dojrzały owoc u nas nie tylko w Sosnowcu a natomiast w całej Polsce :kiepsko: dlatego POjeby bronią eseldowców jak swoją najbliższą rodzinę i przez to sprawy sportowe Sosnowca wyglądają jak wyglądają :twisted: stadiony,kąpieliska a także hale o to jest ostra awantura. Pan Górski też sobie wyrobił hasło przekonujące (omamiające) które brzmi że jest prezydentem którym łączy ciekawe kogo ? swoich kolegów "partyjniaków " ( czyli byłych członków Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej) a co do pEłO jak to nazwałeś to sztywno trzymają się koryta :kiepsko: i zamierzają nawet jeszcze bardziej omamiać i niestety czekać aż pani Kopacz stanie się takim Górskim w damskim wydaniu Tusk złodziej,Kopacz oszustka a Chęciński to kto ? zobaczymy dogadał się tym LSD jak to nazwałeś August to i może też tak być że Chęciński będzie prezydentem a Kazio być może wojewodą bądź wicewojewodą (podobno zmienia się w Katowicach jak rękawiczki tych całych wojewodów) i Sosnowiec będzie rządzony wtedy jak Kazika mimo to że obalimy to nie Arcadio będzie rządzić Sosnowcem a Tavarisz Górski będzie kazał rządzić swoim miastem pod swoje dyktando ale w wyborach może się wszystko jeszcze zdarzyć być może będzie tak że Górski,Jaroszewski i Smyła usilnie ściągną nasze Zagłębie na dno ;-( a ten pakt trójprzymieża prezydent,prezes i trener wiadomo oznacza nie daj Boże 4 kadencję starego cwela Górskiego
szajba555

Postprzez Tomcjo 2014-11-23, 9:34 am

Krytykujecie Górskiego i Checinskiego . SLD i PO . Pewnie macie powody i to rozumiem . Nie jestem mieszkańcem Sosnowca ale Gorski skutecznie zniechęcił mnie do siebie i tym co zrobił i tym czego zaniechał . Ale zwłaszcza wlazeniem w tyłek Sralezji . Chęciński paroma epizodami pokazał ze ma parcie na władze i jest typem Ala Kwaśniewski . Mówi na około żeby się przypodobać a w działaniu będzie cienki . No dobrze ale jeśli oni nie to proszę mi powiedzieć kto . Niezależni :lol: :lol: :lol: ? Ich szef poległ w Zagorzu . Tam go znają jak zły szelong . Załóżmy ze mogę głosować . Przed wyborami nagle przybyło bodaj 200 mieszkańców miasta . Z SLD nigdy nie było mi po drodze . Pewnie oddałbym głos na PO bo jak nie to kto . Mam poglądy prawicowe ale socjaliści z PIS to dla mnie nie prawica . KNP jest mi bliskie ale Mikke to filozof który inteligentnie prowokuje do uruchomienia szarych komórek ale to nie są ludzie którzy potrafią przejąć władze . Rolnikiem nigdy nie będę . Wiec kto . Ideałem jest niezależny sprawny manager ale takiego nie ma . Obawiam się ze Chęciński jest najmniejszym złem kontra zło wcielone . Jeśli Gorski zostanie to zemsta jego będzie bolesna . II liga to będzie marzenie . Gdybym mógł głosować i gdyby kibice mieli stowarzyszenie z 5000 lub więcej członków lub inna organizacje fanatyków klubu i regionu to mogliby zgłosić własnego kandydata i mógłbym go poprzeć . Np Baczyńskiego . Ale kibice tez nie działają wiec będzie co będzie a my możemy pomarudzic bo dvpy nie ruszymy .
Tomcjo

Postprzez szajba555 2014-11-23, 6:42 pm

Ale jeśli nie daj Boże Górski zostanie na stołku to jedynym rozwiązaniem będzie referendum ja również nie mieszkam w Sosnowcu a w sąsiedniej Dąbrowie a tam jak do tej pory w Sosnowcu panuje SLD i w DG to oznacza że następne 4 lata władzę będzie sprawował niejaki Zbynio Podraza nie tak dawno pisałem że PO dla mnie jest lewackie a powód wiadomy to Tusk. Krytykuję Górskiego bo jego efekt zamierzony to sosnowiecki sport sprowadzić do stanu agonalnego a takie kluby jak Śląsk,Zawisza czy Lechia to tam właśnie prezesi byli odpowiedzialni za takie sprawy jak finanse,frekwencję,trenerów oraz zawodników tyle że WKS miał na pieńku z Rafałem Dutkiewiczem bo ponoć chciał być przy Oporowskiej jak u nas Górski ale oni mają stadion,dwa lata temu zdobyli tytuł mistrza Polski a to chyba za sprawą że go kibice WKS ścisnęli za brzydko mówiąc jaja. I również co do Górskiego sam do siebie zadaję pytanie dlaczego nie może sprzedać ten pan naszych akcji :kiepsko: ponieważ myślę że to dla nas byłaby opcja korzystniejsza niż być pod "miejską kroplówką "
szajba555

Postprzez Nikodem Dyzma 2014-11-25, 4:03 pm

Po pierwsze akcje Zagłębia są, były i będą zawsze do sprzedania od zaraz...tylko nikt nie jest niestety zainteresowany ich kupnem.Gdyby nie miejskie 4 mln. co roku, stadion, baza treningowa, prąd, woda i ciepło za darmo w Sosnowcu byłaby A klasa - najwyżej. Drugim aspektem jest to, iż ok. 95% sosnowiczan nie zyczy sobie tego by finansować sport zawodowy z publicznych pieniedzy...a będąc na Żylecie nie zapomnijcie się pochwalić że głosowaliście na Platformę Obywatelską..
Nikodem Dyzma

Postprzez RUDI 2014-11-25, 4:28 pm

Tak ,tak ,Nikodem ,może napiszesz dokładnie 95% urzędników nie życzy sobie finansowania sportu .
Na Żylecie lepiej się pochwalić głosowaniem na SLD ,to fakt.
Ps. A może wiesz komu PRÓBOWANO sprzedać akcje ? PRÓBOWANO ? czy może wiesz czy PRÓBOWANO znaleźć chociaż jakiś małych sponsorów ? PRÓBOWANO ? czy może wiesz co zrobił właściciel aby odciążyć budżet miasta z tych wydatków ? PRÓBOWAŁ ? 99% mieszkańców życzyło sobie wybudowania sali koncertowej(która przynosi kolosalne zyski ) a 120 % mieszkańców zażyczyło sobie oddanie do użytku drugiej sali koncertowej (Muza) która też przyniesie kolosalne zyski .To tylko takie małe przykładziki z dziedziny szeroko pojętej "kultury masowej" .Aha,a to poparcie dla "władzy" było widać przy urnach .Idź kolego agituj gdzieś indziej.
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez novack 2014-11-25, 5:42 pm

Jeśli ktoś ma kontakt z Cheńcinskim, a może on sam tu zagląda, to mam jedno bardzo istotne do niego pytanie, a odpowiedź na nie jeszcze przed druga turą wyborów wydaje mi sie bardzo istotna, pytanie brzmi: Panie Chęciński, czy jest pan gotów publicznie zadeklarowac, ze jeżeli zostanie Pan Prezydentem, to nie powoła Adamca na stanowisko wiceprezydentana Sosnowca?
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez Tomcjo 2014-11-25, 8:03 pm

Obawiam się ze vice zostanie albo Adamiec albo Gorski :kiepsko:
Tomcjo

Postprzez RUDI 2014-11-25, 11:04 pm

A dlaczego Adamiec ? .A co byś powiedział na układ -Chęciński (jeżeli wygra), vice- Winiarski(Niezależny, August może być ten Pan? ;-) ) i może jeszcze jeden koalicjant -PIS ? Przecież na szczeblu regionalnym/samorządowym koalicje mogą być różne ? wszystko jest możliwe jeżeli dobro miasta leży komuś na sercu ,a wtedy starzy (i młodzi) doświadczeni działacze (SLD) na aut .
Ps. I mając czas da radę zdać maturę jeden z radnych (podchodził już kilkakrotnie ,nie wiem może już jest po ? mogło mu się wreszcie udać w tym roku )
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna