Marketing klubu

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Marketing klubu

Postprzez szajba555 2014-07-31, 2:07 am

Długi,długi i jeszcze raz długi ja wiem że to sprawa drażliwa ale możemy chodź na chwilę zmienić temat ?. Nie chcę nikogo z was nękać ale mam jedno pytanie a mianowicie jak się wam podobają nowe stroje w których grają nasi piłkarze w bieżącym sezonie ? bo jak dla mnie za bardzo oldscoolowe ja wiem mi domowy przypomina ten w pewnym sensie przypomina ten w którym widzewiacy grali 17-18 lat temu bo jeśli macie podobne opinie do mojej na ten temat to proszę bardzo można to wyrazić a nawet coraz to bardziej jaskrawo bo jeśli tak będzie że 1 liga spadnie na nas jak przysłowiowy "grom z jasnego nieba" to musimy innym udowodnić że Zagłębie Sosnowiec to legenda polskiej piłki która powraca na właściwe tory i nie tylko ta sprawa będzie wymagała wymiany też nekrofil tavarisz Górski który chce wędzić swoją radziecką dupę już czwartą kadencję i pastwić się nie tylko nad naszym klubem ale i nad miastem musimy mu za rok powiedzieć DASVIDANIA !!!!!! :czerwona: :czerwona: :czerwona: bo wasz prezydent (bo ja jestem z sąsiedniej Dąbrowy) zniszczy całe miasto tam lewak i tam lewak u was stadion a u nas w dębowym grodzie dworzec kolejowy i rewitalizacja śródmieścia jeden ponoć z Będzina poleciał teraz czas na tych dwóch !!!!!! :czerwona:
szajba555

Postprzez szajba555 2014-07-31, 6:17 pm

A teraz pan prezes Jaroszewski zmienia zdanie że będziemy walczyć o awans jak to mówią ruscy "pavidin pożijom" czy jakoś tak ja należę do młodej gwardii i zbytnio tego języka nie znam :lol: a nie wiem bo naszych piłkarzy wozi na pewno jakaś firma prywatna a firmę SINDBAD czemu by nie można dołączyć do grona biznespartnerów Zagłębia też tam sponsorują jakoś Odrę niby się specjalizują w połączeniach zagranicznych ale myślę żeby wozić naszych piłkarzyków po Polsce lub ewentualnie gdzieś do Czech albo na Słowację na obóz nie wiem czy to możliwe na dzień dzisiejszy ponoć się wzbogacamy o kolejnych biznespartnerów u siebie na Redenie zauważyłem dwa banery piwa Tyskie i na nich były herby Zagłębia jak dla mnie to nawet dobry krok :niezle: też mamy mniejszych biznespartnerów typu : PKM Sosnowiec to może by pomogli nam znaleźć sponsora wśród marek autobusów: nie chodzi mi o jakieś MAN'y czy Mercedesy ale taki Solaris polska marka,mają renomę na pół Europy jak dla mnie może być tylko że ja czuję lekkie zwątpienie bo państwo Olszewscy którzy są właścicielami marki autobusów z pod znaku zielonego jamnika to jakby mieli już szukać zarobku w piłce nożnej to najprędzej wybraliby:Kolejorza lub Szczecińską Pogoń albo inną markę z ekstraklasy cóż trzeba trzymać kciuki aby towarzysz Górski wreszcie spadł z prezydenckiego fotela na łeb :lol:
szajba555

Postprzez Anakin 2014-08-01, 8:10 am

Adam1906 napisał(a):Póki nie zostanie spłacony ZUS każdy potencjalny sponsor będzie bał się wejść do takiego klubu. Wyjście jest jedno ale za to proste. Właściciel (czyli miasto) oddłuża klub

Jeśli wierzyć rzetelności słów Prezesa to ten dług niekoniecznie musi odstraszać sponsorów. Zresztą jakiekolwiek zadłużenie jeśli nie stanowi zagrożenia dla działalności klubu nie musi w ogóle interesować sponsorów bo ich cel odnośnie wykładania pieniędzy może być inny.
Natomiast nie mogę się zgodzić Adam z Tobą że oddłużenie klubu przez Miasto jest sprawą prostą. Pomijając kwestię w której na pewno jesteśmy zgodni co do opinii o Sprawdzonym Gospodarzu i jego ekipie to na dziś Sosnowiec raczej nie jest bogatym Miastem a na pewno nie takim jak Katowice które wyłożyły właśnie 4 bańki na klub. Niewykluczone zatem że aby mieć taką kasę na klub to trzeba by je komuś zabrać. A to też może być niedobre dla klubu bo przeciwników wtedy z pewnością nie zabraknie. I może zrobić się larum. Najlepiej podpisać umowę z Zusem o rozłożenie na raty i powolutku to spłacać. Tym bardziej że odsetki od tego nie lecą. Podejrzewam że sporo klubów jest w podobnej sytuacji co my. Przecież nie tylko w Zagłębiu tak podpisywano umowy.
Anakin

Postprzez lesław1 2014-08-04, 9:38 pm

Anakin napisał(a):
Adam1906 napisał(a):Póki nie zostanie spłacony ZUS każdy potencjalny sponsor będzie bał się wejść do takiego klubu. Wyjście jest jedno ale za to proste. Właściciel (czyli miasto) oddłuża klub

Jeśli wierzyć rzetelności słów Prezesa to ten dług niekoniecznie musi odstraszać sponsorów. Zresztą jakiekolwiek zadłużenie jeśli nie stanowi zagrożenia dla działalności klubu nie musi w ogóle interesować sponsorów bo ich cel odnośnie wykładania pieniędzy może być inny.
Natomiast nie mogę się zgodzić Adam z Tobą że oddłużenie klubu przez Miasto jest sprawą prostą. Pomijając kwestię w której na pewno jesteśmy zgodni co do opinii o Sprawdzonym Gospodarzu i jego ekipie to na dziś Sosnowiec raczej nie jest bogatym Miastem a na pewno nie takim jak Katowice które wyłożyły właśnie 4 bańki na klub. Niewykluczone zatem że aby mieć taką kasę na klub to trzeba by je komuś zabrać. A to też może być niedobre dla klubu bo przeciwników wtedy z pewnością nie zabraknie. I może zrobić się larum. Najlepiej podpisać umowę z Zusem o rozłożenie na raty i powolutku to spłacać. Tym bardziej że odsetki od tego nie lecą. Podejrzewam że sporo klubów jest w podobnej sytuacji co my. Przecież nie tylko w Zagłębiu tak podpisywano umowy.

a jakie miasto można uznać za bogate? dla mnie każde z widocznym długiem jest biedne. Katowice wcale nie wypadają tutaj lepiej,po prostu są głównym miastem w okolicy, mają ambicje miasta metropolitalnego i przeznaczają dużo większe środki na promocję miasta i stąd te 4 bańki, w Sosnowcu żyje się inaczej u nas sadzi się jakieś durne kwiatki w torach tramwajowych- swoją drogą poznał bym koszt tego super inteligentnego przedsięwzięcia, bo jak już jeżdże to ze 2 tygodnie widzę sadzących robotników
lesław1

Postprzez Anakin 2014-08-05, 7:50 am

lesław1 napisał(a):a jakie miasto można uznać za bogate? dla mnie każde z widocznym długiem jest biedne. Katowice wcale nie wypadają tutaj lepiej

To, ze Miasto ma pozaciągane zobowiązania nie jest niczym niedobrym, to naturalna sytuacja. Ważne, aby nie przekroczono określonego poziomu. A taka sytuacja miała miejsce bodajże chyba w Krakowie gdzie w pewnym momencie przeinwestowano m.in. na budowane stadiony dla nożowników. Ostatnio chodzą słuchy o naszej Dąbrowie która od kilku lat uchodzi za zamożne miasto że przesadzono z wydatkami na inwestycje ale czy to prawda nie wiem.
Anakin

Postprzez lesław1 2014-08-05, 12:04 pm

Anakin napisał(a):
lesław1 napisał(a):a jakie miasto można uznać za bogate? dla mnie każde z widocznym długiem jest biedne. Katowice wcale nie wypadają tutaj lepiej

To, ze Miasto ma pozaciągane zobowiązania nie jest niczym niedobrym, to naturalna sytuacja. Ważne, aby nie przekroczono określonego poziomu. A taka sytuacja miała miejsce bodajże chyba w Krakowie gdzie w pewnym momencie przeinwestowano m.in. na budowane stadiony dla nożowników. Ostatnio chodzą słuchy o naszej Dąbrowie która od kilku lat uchodzi za zamożne miasto że przesadzono z wydatkami na inwestycje ale czy to prawda nie wiem.

Dla mnie normalnym jest przysłowie " pamiętaj przychodzie żyj z rozchodem w zgodzie" i każdy kredyt uważam za coś złego i na pewno nie za normalna sytuację...Dg ma hutę i przez to sa plotki że są bogaci, ciekawe na ile sie zadłużyło wchodząc w tą kanalizację, z tego co pamiętam to jak budowali swój urząd miasta to mieli go spłacać 10 lat. Ale stawki w Dg są dużo niższe niż w Sosnowcu, u nas zresztą są najwyższe tak jak w Bytomiu :(
P.S. jeśli uważasz, że jakieś poziomy zadłużenia są w normie to 220 mln długu w przypadku Sosnowca jest w normie czy już nie?
lesław1

Postprzez Anakin 2014-08-05, 12:48 pm

lesław1 napisał(a): jeśli uważasz, że jakieś poziomy zadłużenia są w normie to 220 mln długu w przypadku Sosnowca jest w normie czy już nie?

Zależy od wysokości rocznego budżetu.
lesław1 napisał(a):Dla mnie normalnym jest przysłowie " pamiętaj przychodzie żyj z rozchodem w zgodzie" i każdy kredyt uważam za coś złego i na pewno nie za normalna sytuację...Dg

Zaciąganie zobowiązań jest normą na całym świecie. Nie masz podmiotu bez zobowiązań. Nienormalne jest to gdy - pisząc łopatologicznie bierzesz kredyt na samochód wart 100 tys. zł rozłożony np. na 3 lata. Faktycznie spłacasz 120 tys. zł a w tym samym czasie Twój dochód wyniesie 150 tys. zł.
Biorąc kwestię z innej strony. Niejeden już raz spotkałem się z opinią że nie jest normalne to że Miasto daje publiczną kasę na 3-ligowych grajków gdzie brakuje np. na szkoły.
Anakin

Postprzez lesław1 2014-08-05, 1:45 pm

przychody Sosnowca w roku 2012 były bodajże 670 mln .

taki przykład jak zaproponowałeś jest idealny dla pokazania jak powinien wygladać mądrze zaciągnięty kredyt..... nie masz 100 tyś w kieszeni , chcesz auto bierzesz je za 120 ale placisz w ratach, dobrze wiedząc ze po 3 latach bedziesz miec auto i 30 tyś nadwyżki- pokaż mi miasto które zaciągneło kredyt na 100 mln i po 3 latach jest 30 mln na plusie na calkiem nowa inwestycję? po drugie zaciąganie nie jest na całym świecie, a po 3 nie można do tego tak podchodzić bo wyjdzie na to że kłamstwo powiedziane 50 razy staje się prawdą
lesław1

Postprzez Anakin 2014-08-05, 1:59 pm

lesław1 napisał(a):dobrze wiedząc ze po 3 latach bedziesz miec auto i 30 tyś nadwyżki- pokaż mi miasto które zaciągneło kredyt na 100 mln i po 3 latach jest 30 mln na plusie na calkiem nowa inwestycję

Jak nadwyżka. Czegoś nie rozumiesz. Jeżeli zostaje Ci 30 tys. zł na 3 lata i z tego masz żyć, tj. opłacić mieszkanie, media, żywność itd.... i wiesz że na to Ci zabraknie a bierzesz taki kredyt to robisz dobrze czy nie ?
Anakin

Postprzez lesław1 2014-08-05, 5:43 pm

Anakin napisał(a):
lesław1 napisał(a):dobrze wiedząc ze po 3 latach bedziesz miec auto i 30 tyś nadwyżki- pokaż mi miasto które zaciągneło kredyt na 100 mln i po 3 latach jest 30 mln na plusie na calkiem nowa inwestycję

Jak nadwyżka. Czegoś nie rozumiesz. Jeżeli zostaje Ci 30 tys. zł na 3 lata i z tego masz żyć, tj. opłacić mieszkanie, media, żywność itd.... i wiesz że na to Ci zabraknie a bierzesz taki kredyt to robisz dobrze czy nie ?

myślalem ze liczby są tylko dla przykładu, wiesz można na wielokroć odpowiedzieć, jak się ma marzenie super fury to się ja bierze w kredyt i żyje skromnie a cieszy się brzmieniem silnika,ale kredyt się spłaca, a miasta czy kraje tylko zwiekszają deficyt budżetowy, zresztą trudno porównywać miasto do osoby prywatnej, jak ja czy ty sobie zaciągniemy głupi kredyt to mamy pretensje tylko do siebie a jak miasto ci sadzi kwiatki to nie płaci z własnej kieszeni tylko z naszych.....toteż nie lubię się wypowiadać na temat nowego stadionu dla Zagłębia bo widzę w tym prawie same minusy i obawy, zresztą co tu gadać jeśli miasto nie ma 4 mln na spłatę Zusu co tu gadać o 140 mln na stadion.....
lesław1

Postprzez Luis 2014-08-05, 6:26 pm

Lesław, ok. Miasto nie ma 4 mln na klub, wiec nie mowy o 140, ale cala sztuka dobrze zarzadzanego miasta polega na tym, aby znalezc prywatnego partnera. W Sosnowcu uwielbiaja stawiac markety, mamy mnostwo niezagospodarowych terenow. Maczki, Juliusz. Moze tu tkwi sztuka skutecznego marketingu w naszym przypadku?
Luis

Postprzez Anakin 2014-08-06, 11:12 am

Ciekawe czy pomysł z knajpa 3 kolory wypali
Anakin

Postprzez KBB 2014-08-06, 11:46 am

trzeba iść i zobaczyć - znaczy pokosztować!
KBB

Postprzez lesław1 2014-08-06, 9:10 pm

Luis napisał(a):Lesław, ok. Miasto nie ma 4 mln na klub, wiec nie mowy o 140, ale cala sztuka dobrze zarzadzanego miasta polega na tym, aby znalezc prywatnego partnera. W Sosnowcu uwielbiaja stawiac markety, mamy mnostwo niezagospodarowych terenow. Maczki, Juliusz. Moze tu tkwi sztuka skutecznego marketingu w naszym przypadku?

no niestety wiem, swoją drogą nie wiem ile Tesco jest w Gliwicach, ale nie obraziłbym się na Lidl Arenę w Sosnowcu ;)
tylko taka budowa w rok a nie rozłozona na 5 lat z dziadostwem jak w Gliwicach albo co gorsza wyjazdami przez kilka lat jak Tychy...
lesław1

Postprzez LucasUSA 2014-08-09, 3:53 pm

A ja jestem bardzo zadowolony z ostatnich sygnalow nadchodzacych z klubu. Przede wszystkim jasny przekaz, ze walczymy o awans, potem ciekawe spotkania z zawodnikami (miejmy nadzieje, ze beda regularne), potem nowy sponsor, pomysl z reanimacja klubowej restauracji, plany z koszulkami - super!
Byle zapalu starczylo i wyniki sportowe poszly z tym w parze.
LucasUSA

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników