Zagłebie - UKP Zielona Góra 21.05.2014 - 18.00

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Zagłebie - UKP Zielona Góra 21.05.2014 - 18.00

Postprzez django 2014-05-21, 11:13 pm

Motorycznie nam zespół po prostu zgasł, bo tak naprawdę nie było zawodnika, który wyglądałby świeżo, dynamicznie i był w stanie przeciwstawić się swojemu przeciwnikowi na swojej pozycji.

Panie trenerze, jak do kurwy nędzy mogli Panu zgasnąć motorycznie piłkarze pokroju Arłukowicza, Wojcieszyńskiego, Farkasa, czy Jankowskiego, którzy do tej pory całą rundę głównie odpoczywali na ławie? Czy przed meczem trener nie zorientował się, że piłkarze mu zgasli? Czemu w takim razie w kadrze nie znalazło się miejsce dla Cyganka, czy Tylca? Ci to już w ogóle powinni być wypoczęci, bo wiosną zostali całkowicie odcięci od grania, bo graniem nie można nazwać kopania się po nogach w rezerwach.

Mam nadzieję, że po dzisiejszych pomeczowych wypowiedziach ( ponieśliśmy porażkę i nie ma co tego roztrząsać) i wyczynach (rzucanie się do kibiców), był to ostatni mecz Kursy w Zagłębiu Sosnowiec.

Odnośnie bramek:

Bramka nr 1. Gratulacje dla Arłukowicza, który okazuje się słabszy fizycznie od... przewracającego się rywala. Nie mniejsze gratulacje dla Kursy, bo po dośrodkowaniu powinien przejąć tą piłkę.

Bramka nr 2. Gratulacje dla całej defensywy, która przy stałym fragmencie dopuszcza do sytuacji 4X4 w polu karnym. A właściwie to 4X3 dla rywala, bo Ninković kryje sam siebie. Mimo to wydaje się, że miał jeszcze szansę naprawić swój błąd, ale nie chciało mu się, albo nie miał siły wyskoczyć do piłki.
django

Postprzez zag23 2014-05-22, 12:13 am

Prawda jest taka że Zagłebie Sosnowiec przegrało awans nie dzisiaj w meczu kolejnym ostatniej szansy tylko o wiele wczesniej a dokladnie nie wygrywajac U SIEBIE z Chrobrym, Bytovia i Polonia Bytomia mozna tez powiedziec ze jesienią. Z jednej strony spory niedosyt bo Zagłebie ładnie gonilo rywali i o włos awansowałoby no ale kluczowe mecze zaważyły i na awans nie zasługujemy :/ Na miejscu prezesa podziękował bym Smyle po zakończonej rundzie a dał szanse Brzeczkowi i priorytetem powinno byc zakontraktowanie Okinczyca i solidnego stopera, do tego utworzenie rezerw. Szkoda kolejnego straconego roku.

Błędy Smyły:
- granie w wiekszosci 1 składem
- granie ciagle 1 taktyka niezaleznie od poziomu rywala na Lechie moglismy zagrac nawet 3 z przodu bo zwyciestwo bylo priorytetem, przez co rywal łatwo nas rozszyfrował i wg mnie zagranie o jednej porze co Bytovia spowodowałoby wieksza ambicje na boisku no ale moze sie mylę. Bo możliwe że piłkarze poznali wyniki w trakcie meczu i po zawodach.
- stawianie ciagle na ta sama "11" niezależnie od poziomu danego zawodnika np Kursa, Grudniewski
- kiepska motywacja piłkarzy, słaba gra u siebie co jest paradoksem
- nie stawianie na wychowanków, którzy gryzli by trawę za Zagłębie
zag23

Postprzez grub78 2014-05-22, 2:59 am

ale gowno , odnosze wrażenie ,że awansu mialo nie być to co dzisiaj zobaczyłem .Nie potrafie sobie tegi inaczej wytłumaczyć
grub78

Postprzez arek 2014-05-22, 6:47 am

Po przeczytaniu wypowiedzi "zawodników" najbardziej rozbawiło mnie powtarzane przez wszystkich: "zostały jeszcze trzy kolejki, w następnym meczu pokażemy itp. frazesy". Panowie teraz to możecie sobie nawet leżeć na murawie orzeszkami do góry - kogo to interesuje?
arek

Postprzez Anakin 2014-05-22, 6:54 am

zag23 napisał(a):Błędy Smyły:
- granie w wiekszosci 1 składem
- granie ciagle 1 taktyka niezaleznie od poziomu rywala na Lechie moglismy zagrac nawet 3 z przodu bo zwyciestwo bylo priorytetem, przez co rywal łatwo nas rozszyfrował i wg mnie zagranie o jednej porze co Bytovia spowodowałoby wieksza ambicje na boisku no ale moze sie mylę. Bo możliwe że piłkarze poznali wyniki w trakcie meczu i po zawodach.
- stawianie ciagle na ta sama "11" niezależnie od poziomu danego zawodnika np Kursa, Grudniewski
- kiepska motywacja piłkarzy, słaba gra u siebie co jest paradoksem
- nie stawianie na wychowanków, którzy gryzli by trawę za Zagłębie

Trafne spostrzeżenia które pokazują że nie tyle mamy mocny skład i solidnego trenera co ligę na naprawdę słabym poziomie i wystarczyło trochę solidności aby spróbować powalczyć na awans. Jednak nie byliśmy na tyle mocni aby prześcignąć Głogów i Bytów. Zresztą wyniki z tymi zespołami u siebie kiedy wydawało się że wszystko nam sprzyja z układem gier na czele mówią wszystko.
Ten klub toczy rak który nazywa się układy, układziki, a brak kompetencji. Ma rację bbartek podając przykład Bydgoszczy która w naprawdę ekspresowym tempie osiągnęła takie sukcesy. A jeszcze nie tak dawno Zawisza przegrywał na Ludowym. Dzisiaj to poziom dla nas nieosiągalny. A i choćby taki Grudziądz, Legnica czy Chojnice z niewątpliwie mniejszym potencjałem już dawno zapomniały o grze w 3 lidze. Dlaczego tam się udało osiągnąć progres ? Odpowiedź prosta: jakość działaczy. A my się kisimy szósty rok w 3 lidze, a kibice słyszą dyrdymały o ciągłej "budowie". Fajnie że obecny Prezes ma tatuaż z Zagłębiem i jest zapalonym kibicem. Ale jest też "przyniesiony" do klubu przez kumpelę Wiceprezydent, z wykształcenia i doświadczenia jest wuefistą i dziennikarzem bez doświadczenia w zarządzaniu klubem. A że wygląda to trochę lepiej ? Może na tle poziomu poprzedników o to też nietrudno. Ale jednak nadal bez kompetencji.
Anakin

Postprzez Tomcjo 2014-05-22, 12:20 pm

We mnie nie ma tyle goryczy . Pewnie dlatego ze ja z awansem pozegnalem sie po meczu z Chrobrym . Pilka jest nieobliczalna ale bez przesady . Nie bylo podstaw do oczekiwania awansu . Bylo to mozliwe tylko w przypadku rewelacyjnej gry zespolu i slabych wynikow . Czasem sie tak zdarza ze waleczna druzyna ma sporo wpadek ale jest zdolna do wszystkiego . Ale to nie Zaglebie . Okreslenie Smyly wuefista jest obrazliwe ale tez opisuje jego mocna strone . To taki wywazony gosc stworzony do solidnej pracy . Zadnych rewelacji nie stworzy ale solidnie pracuje na sukces . Jesli mowi ze potrzebuje tezech lat to widocznie tylu potrzebuje . Tochel mowil awans co dwa lata . Ta runda byla calkiem solidna i jesli oceniac tylko te czesc w oderwaniu od calego sezonu to jest ok . Gralismy dobrze . Uzbieralismy sporo punktow . Brak awansu to pierwsza runda i bledy z drugiej . Smyla nie potrafil ustawic i przygotowac zespolu do decydujacych meczy . Bytovia i Chrobry pokazali nam miejsce w szeregu . Trener jest wyznawca takiego bezpiecznego sredniactwa . Bardzo sobie cenie takie podejscie w futbolu czeskim . Oni bez zadnych szalenstw tylko ciezka praca dochodza do duzo lepszych wynikow od nas . Ale to nie lezy w naszym charakterze . Takie podejscie moze byc baza ale my poczebujemy szalenstwa walki strzalow z daleka gryzienia trawy i rajdow przez cale boisko . Bez nuty szalenstwa cala ta solidnosc daje tak nudne efekty jak mecz z uczniowskim klubem sportowym czy Polonia . Jakie wnioski na nowy sezon ? Smyla musi zostac bo nie zlozymy propozycji ani Urbanowi ani Lenczykowi . Nalezy dac mu ultimatum na nowa runde . Miejsce w czubie ze strata okolo 3 punktow do miejsc dajacego awans . Jesli w trakcie sezonu strata urosnie do 10 to sie zegnamy . Syn trenera Kursa odchodzi NATYCHMIAST .
ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC
Tomcjo

Postprzez Anakin 2014-05-22, 1:47 pm

Tomcjo napisał(a): Okreslenie Smyly wuefista jest obrazliwe ale tez opisuje jego mocna strone .

Anakin napisał(a):Fajnie że obecny Prezes ma tatuaż z Zagłębiem i jest zapalonym kibicem. Ale jest też "przyniesiony" do klubu przez kumpelę Wiceprezydent, z wykształcenia i doświadczenia jest wuefistą i dziennikarzem bez doświadczenia w zarządzaniu klubem.

Nie widzę w określeniu czyjegoś wykształcenia nic obraźliwego. Być może ktoś potrafi być znakomitym wuefistą, okazać się super-dziennikarzem, ale niekoniecznie dobrym menadżerem klubu.
Anakin

Postprzez novack 2014-05-22, 4:17 pm

Nie jestem zwolennikiem radykalnych działań (nie dotyczy wyje...nia na zbity pysk Kursy, za to jak "grał" i za to co zrobił wczoraj po meczu) ale nie możemy też bezrefleksyjnie dać Smyle wolną rękę na następny sezon. Trzeba zadać mu wiele pytań o wiele błędów które popełnił, czy on te błędy widział, jak zamierza je wyeliminować, czy możemy spodziewać się następnych wynalazków typu Wojcieszyński, Arłukowicz, Kaliciak, czy kadra będzie wynosić 24, teoretycznie pełnowartościowych zawodników, grać będzie 13 a reszta będzie tyć i pobierać wynagrodzenie, czy nadal będą ulubieńcy którzy zawsze wychodzić będą w pierwszym składzie, czy na zmiany czekać będziemy do 78 minuty. Mamy prawo zadać te i nie tylko te pytania i oczekiwać odpowiedzi, choćby z tego powodu, że jesteśmy kibicami, ale również dlatego, że jako podatnicy płacący podatki w Sosnowcu jesteśmy pracodawcami pana Smyły. Proponuję założyć nowy wątek na forum dotyczący pytań do Smyły. Najlepszym rozwiązaniem byłoby, żeby na kolejnym spotkaniu z prezesem był pan trener i zechciał nam w obecności prezesa odpowiedzieć na nie, a później niech prezes decyduje czy pan trener przekonał go do dalszej pracy.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2014-05-22, 5:35 pm

Kol. Novack odpaliłeś jak trzeba tą info wyżej. Dla mnie zastanawiająca jest
cisza jaka panuje po meczu z Zielona Górą. Na 90 minut bębnią iż Chrobry
awansował dzięki przegranej Zagłębia Sosnowiec a u nas w Klubie NIC się
nie stało- naprawdę ciekaw jestem co o tych przegranych na LUDOWYM
myśli Prezes, trener no i drużyna. To jest sytuacja która trudno puścić bez
wyjaśnienia - Moje zdanie jest następujące - Zagłębie miało większe szanse
awansu do I ligi niż Bytovia i Chrobry. Nie mogę znaleźć logicznego uzasadnienia
dlaczego doszło do przegranej z Zieloną Górą, wg mnie każdy skład wystawiony
w tym meczu powinien oklepać UKP a tu jest odwrotnie. Gdzie jest Kaliciak
przecież miał pomóc w sensownym graniu w linii ataku. Propozycja Kol.
Novack jest bardzo zasadna.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez paw25 2014-05-22, 7:42 pm

Zobaczcie sobie zdjęcia jak wychodzą z tunelu i jak stoją w kółku na murawie przed meczem .Dla mnie ewidentnie wychodzą zdołowani jacyś dziwni ,jakby bez przekonania w sukces .....Ktoś zabronił im grac o zwycięstwo?
paw25

Postprzez pyla 2014-05-22, 9:35 pm

Ja ochłonąłem po wczorajszej masakrze którą zafundowali nam nasi pseudo piłkarze i doszedłem do jednego wniosku po raz któryś z kolei nasi zawodnicy pokazali nam kibicom WAŁA. Jak można tłumaczyć coś co wytłumaczyć się nie da / pisze o wypowiedziach naszych zawodników i trenera/ Na boisku widziałem 2 zawodników którzy walczyli to Szatan i Wrzesień , o reszcie szkoda pisać to nic innego jak sabotaż. Co myśleć o zmianach które zrobił Smyła szczególnie mam na myśli zmiane Września ? to było wzmocnienie ? Jeżeli Prezes nie pier...e ręką w stół to ciemno to widze. Widze taki scenariusz , w Częstochowie zagramy w miare dobry mecz - wynik otwarty i będzie wytłumaczenie chcieliśmy awansu ale nie wyszło. Smyła już od jakiegoś czasu marudził o utrzymaniu a o awansie jakoś nie słyszałem. Widać to po jego dobrym samopoczuciu na konferencjach po meczowych. Nie wiem co o tym wszystkim myśleć - ręce opadają . Nie oszukujmy się szczyt myśli trenerskiej Smyły kończy się na 3 lidze i tyle.Dlaczego nie grali Cyganek , Tylec tylko on wie. A mówienie o budowie drużyny przez następne 2-3 lata to jak zapewnienie sobie cieplej posadki na przyszłość.Na koniec pozwole sobie pomarzyć -Bytowiawszystki pozostałe mecze remisuje lub 2 przegrywa , my wszystkie wygrywamy i jest baraż - chyba dobrze policzyłem ? Licze na Bytowie ale czy można liczyć na naszych ? :-)Byłbym nie sprawiedliwy 3 zawodnik który nie dał plamy a wręcz uchronił nas przed totalną katastrofą był Struski zwłaszcza w 1 połowie :brawo:
pyla

Postprzez jondek 2014-05-22, 9:53 pm

A czwarty zawodnik ktory nas uchronił od klęski to Okinczyc,ktory zmarnował 3 setki ;-) Bytovia,Chrobry,Polonia ,Zielona Góra.Dostaliśmy 4 razy z liścia,chociaż jako kibice robiliśmy wszystko aby im pomóc.Proponuje chociaż raz im się odwdzięczyć i TOTALNIE olać ich ostatni "mecz" na Ludowym. :twisted:
jondek

Postprzez Anakin 2014-05-23, 7:15 am

novack napisał(a):Trzeba zadać mu wiele pytań o wiele błędów które popełnił, czy on te błędy widział, jak zamierza je wyeliminować, czy możemy spodziewać się następnych wynalazków typu Wojcieszyński, Arłukowicz, Kaliciak, czy kadra będzie wynosić 24, teoretycznie pełnowartościowych zawodników, grać będzie 13 a reszta będzie tyć i pobierać wynagrodzenie, czy nadal będą ulubieńcy którzy zawsze wychodzić będą w pierwszym składzie, czy na zmiany czekać będziemy do 78 minuty.

Czy Tylec z Cygankiem mogliby być w decydujących momentach nie wiem i mam wątpliwości. Z takim Bytomiem brakowało lidera a la Lachowski, który może człapać po boisku przez większość meczu ale w odpowiedniej chwili potrafi zmotywować zespół czy uruchomić akcję meczu. Ale mimo wszystko powinni dostać szansę gry. Zgadzam się, że poza Wrześniem ni i może Mizgalą, który zaczął dostawać szanse dość późno większość "wzmocnień" to wynalazki, które poza uszczuplaniem klubowej kasy nic nie wniosły. Poza tym prawdziwą zagadką jest ustawiczne stawianie na parę stoperów, w szczególności na Kursę, w przypadku którego nie trzeba być wielkim specem aby wiedzieć że facet nie ma papierów na granie w 3 lidze.
Anakin

Postprzez django 2014-05-23, 7:57 am

Anakin napisał(a): Czy Tylec z Cygankiem mogliby być w decydujących momentach nie wiem i mam wątpliwości.

Ja nie mam wątpliwości, że Tylec jest lepszym piłkarzem od Grzesika. I przypominam, że w poprzednim sezonie Cyganek wchodząc z ławki strzelił kilka ważnych bramek (zwycięska z ROW-em na wyjeździe, zwycięska z Oławą i dwie z Elaną). Zamiast nich w tej rundzie grają wynalazki typu Grzesik, Arłukowicz czy Wojcieszyński.
django

Postprzez Anakin 2014-05-23, 8:07 am

django napisał(a):Ja nie mam wątpliwości, że Tylec jest lepszym piłkarzem od Grzesika. I przypominam, że w poprzednim sezonie Cyganek wchodząc z ławki strzelił kilka ważnych bramek (

Fakt, ale chodziło mi o to czy byliby w stanie przesądzić o losach spotkania np. przy tak beznadziejnej obronie. Ale podkreślam że ich bardziej regularna gra przyniosłaby o wiele więcej korzyści klubowi nawet w przypadku osiągnięcia tego samego miejsca jak dziś.
Anakin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna