Marketing klubu

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Marketing klubu

Postprzez STACH PL 2014-01-09, 3:59 pm

kolekw napisał(a):Jasne, że za wynikami idzie kasa. Tylko, że piłka nożna to nadal sport numer jeden jeśli chodzio o popularnośc (sam się dziwie czemu). I przez wiele osób kluby są utożsamiane przez piłkę, a nie inne sekcje.

Też się dziwie,ale zawsze jestem niepoprawnym optymistą, co do innych "sekcji" to może w przerwie zimowej z braku hokeja będziemy chodzić na odradzający się Płomień co wy na to ??
STACH PL

Postprzez Adam1906 2014-03-03, 6:27 pm

W dniu dzisiejszym na tory Zagłębia Dąbrowskiego wyjechał tramwaj w barwach naszego klubu. Mamy nadzieję, że dobrze wpisze się w wiosenny klimat i pozytywnie wpłynie na frekwencję na trybunach Stadionu Ludowego.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Adam1906

Postprzez mason 2014-03-04, 9:56 am

Pomysł fajny ale byłby lepszy jakby to gówno śląskie z dachu ściągnąć!

Moje pojęcie estetyki, smaku i patriotyzmu lokalnego widzi w tym dysonans nie do pogodzenia.
Musiano ten tramwaj akurat wybrać? Przecież nie wszystkie na szczęście jeżdżą z tym śląskim gównem na dachu?
ZAGŁĘBIE KLUB!
ZAGŁĘBIE REGION!
mason

Postprzez RUDI 2014-03-04, 10:51 pm

Jeszcze lepszy byłby taki tramwaj na trasie linii 21 -a w środku "mobilny" punkt sprzedaży biletów na
mecze i możliwość wyrobienia KK ;-)
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez RUDI 2014-03-06, 12:48 pm

> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez KBB 2014-03-07, 10:59 pm

mason napisał(a):Pomysł fajny ale byłby lepszy jakby to gówno śląskie z dachu ściągnąć!

Moje pojęcie estetyki, smaku i patriotyzmu lokalnego widzi w tym dysonans nie do pogodzenia.
Musiano ten tramwaj akurat wybrać? Przecież nie wszystkie na szczęście jeżdżą z tym śląskim gównem na dachu?

100 % racji!
ale dopiero byłyby kwasy jakby jeszcze pod tem świńskiem (tfu śląskiem) napisem mazneli jeszcze żółto-niebieskie banderowskie :twisted:
KBB

Postprzez bbartek 2014-04-03, 10:58 am

Czytam informacje ,że Ruch sprawdza 3 zawodników z Chin.
W 2011 proponowałem kontakt z firmą SCC z Jaworzna.Podałem wszystkie kontakty łącznie z nazwiskami, e-mailami i telefonami.Nastepnie przygotowałem projekt listu ( po angielsku) z prośba o spotkanie Zarządu Zagłebia z SCC..i określające korzyści z takiej współpracy dla firm SCC.
Spokój , który trwa do dzisiaj,że Miasto i tak nas sfinansuje jest niezrozumiały.Gdzie są nowe firmy, które nie sa zainteresowane byciem sponsorem tytularnym , ale mogą potraktować Zagłebie jako dodatkowa reklamę.
Warunek , każdej takiej firmie, w zależności od branży, od lokalizacji, wielkości i jej strategii marketingowej należy pokazać korzyści wynikające z takiej współpracy. Współpraca postawimy Wam banner a przekażcie kase nie ma wiekszego sensu, ale też jest potrzebna dla pewnej kategorii firm.
Gdzie sa sponsorzy Legii, którym powinno zależeć aby pokazać sie w Zagłebiu i tam gdzie gra Zagłebie a nie wystepuje Legia ?
Czy mamy dla nich jakiś pomysł czy też czekamy aż sami przyjdą i zaproponuja kasę ?
Wsparcie Miasta jest ok ,ale to nie może być baza finansowa.
Panie Prezesie, czy ma Pan jakiś jasną strategie marketingowa oprócz przekonywania Radnych o konieczności dalszego finansowania Klubu bo czas biegnie a wybory maja to do siebie, że sa co 4 lata...
bbartek

Postprzez Sir 2014-04-03, 10:07 pm

bbartek napisał(a):Czytam informacje ,że Ruch sprawdza 3 zawodników z Chin.
W 2011 proponowałem kontakt z firmą SCC z Jaworzna.Podałem wszystkie kontakty łącznie z nazwiskami, e-mailami i telefonami.Nastepnie przygotowałem projekt listu ( po angielsku) z prośba o spotkanie Zarządu Zagłebia z SCC..i określające korzyści z takiej współpracy dla firm SCC.
Spokój , który trwa do dzisiaj,że Miasto i tak nas sfinansuje jest niezrozumiały.Gdzie są nowe firmy, które nie sa zainteresowane byciem sponsorem tytularnym , ale mogą potraktować Zagłebie jako dodatkowa reklamę.
Warunek , każdej takiej firmie, w zależności od branży, od lokalizacji, wielkości i jej strategii marketingowej należy pokazać korzyści wynikające z takiej współpracy. Współpraca postawimy Wam banner a przekażcie kase nie ma wiekszego sensu, ale też jest potrzebna dla pewnej kategorii firm.
Gdzie sa sponsorzy Legii, którym powinno zależeć aby pokazać sie w Zagłebiu i tam gdzie gra Zagłebie a nie wystepuje Legia ?
Czy mamy dla nich jakiś pomysł czy też czekamy aż sami przyjdą i zaproponuja kasę ?
Wsparcie Miasta jest ok ,ale to nie może być baza finansowa.
Panie Prezesie, czy ma Pan jakiś jasną strategie marketingowa oprócz przekonywania Radnych o konieczności dalszego finansowania Klubu bo czas biegnie a wybory maja to do siebie, że sa co 4 lata...

Te pytania Bartku winno się zadać Prezesowi na spotkaniu wtorkowym... :niezle:
Sir

Postprzez werty2 2014-04-04, 8:47 am

Jako, że strona internetowa jest elementem marketingu klubowego to zapytam w tym temacie.

Czy orientuje się ktoś może, kto jest autorem newsów na oficjalnej stronie naszego Klubu ?
werty2

Postprzez bbartek 2014-05-09, 10:58 am

Witam,

Ciekaw jestem jak Prezes wykorzysta derby z Polonia do celów marketingowych.
Przy tak dużym zainteresowaniu zarówno w Zagłebiu jak i w Bytomiu, a nie wykluczam szerszego zainteresowania, jest szereg firm które byłyby zainteresowane zaistnieniem podczas derbów.
Czy była przygotowana specjalna oferta ?
Czy zaproszono potencjalnych sponsorów ( może też tych co sponsorują Legię) aby zobaczyli potencjał ( 5000 osób na stadionie) +duże zainteresowania na zewnatrz? czy przygotowano dla nich specjalny materiał marketingowo/informacyjny ?
Dlaczego tego nie zrobić wspólnie z Miastem ( promocja + informacja n/t nowch planowanych inwestycji)+ którys z nowych hoteli ?
Dlaczego nie ma przedmeczu np.TV Katowice - Prasa ?
Pisałem o możliwości wykorzystania derbów w celach marketingowych na forum i do Prezesów, ale ...bez efektów.
Nadal wierzymy( zarząd) ,że Miasto bedzie nas sponsorowało do konca świata a ewentualny potencjalny sponsor sam zapuka do drzwi ...
Dosyć marudzenia, czekamy na zwycięstwo i na koniec sezonu na awans!!!!
bbartek

Postprzez August 2014-05-11, 7:46 pm

bbartek napisał(a):Ciekaw jestem jak Prezes wykorzysta derby z Polonia do celów marketingowych.

Zdaje się, że mecz z Polonia nie tylko nie został w jakikolwiek sposób wykorzystany,a wręcz jego promocja , przyniosła odwrotne skutki, czego wyrazem jest poniższe, dość absurdalne na swój sposób oświadczenie klubu:
http://www.zaglebie.eu/glowna/aktualnos ... u-niezgody
Jak widać z powyższego plakaty z odwórconym herbem Polonii i i prosiakiem, bo zapewne o nie chodzi, zostały dostrzeżone i były identyfikowane stricte z klubem. I teraz wyobraźcie sobie Prezesa czy własciciela jakiejkolwiek firmy, który przejżdżając przez miasto, widzi cos takiego. Czy to może ułatwić Prezesowi jakiekolwiek rozmowy ? Moim zdaniem to klasyczny, czarny PR.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez RysioLubicz 2014-05-11, 8:03 pm

Masz chyba nie równo pod kopułą.
A jak ktoś napisze na bloku Zagłębie Sosnowiec to też wina klubu?
Klub wydał oświadczenie i tyle. Szukacie na siły problemów panowie.
Za Baczyńskiego nie było tego problemu bo i plakatów nie było :zolta:
RysioLubicz

Postprzez August 2014-05-11, 8:20 pm

RysioLubicz napisał(a):Masz chyba nie równo pod kopułą.
A jak ktoś napisze na bloku Zagłębie Sosnowiec to też wina klubu?

Jestem tak samo nienormalny jak ci, którzy identyfikowali plakat jako inicjatywę klubu z czego tenże musiał się tłumaczyć. I nie myl bazgrołów blokowych z plakatem "promującym" mecz. Jak ktoś nie roumie tego, że w ten sposób szkodzi wizerunkowi klubu, cóż, przykre.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Tomcjo 2014-05-12, 10:17 am

Niemiecki klub Paderborn istnieje zaledwie 30 lat i właśnie po raz pierwszy w historii awansował do Bundesligi. Drużyna z 150. tysięcznego miasteczka ma budżet w wysokości zaledwie 6 milionów euro, czyli "o połowę mniej od wynagrodzenia pomocnika Bayernu Monachium Francka Ribery'ego", jak zwykle podkreślają władze drużyny z Nadrenii Północnej-Westfalii! Awans został przypieczętowany w niedzielę wygraną 2:1 z Aalen.

Prezes plus kilka osob obowiazkowo na szkolenie do Paderborn . To tak jakby z 6 mln zl awansowac do ekstraklasy . O pardon to nawet za duzo bo u nas nie ma takich poteg jak Bayern czy Borussia nawet liczac jedno euro jeden zloty .
ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC
Tomcjo

Postprzez Adam1906 2014-05-12, 3:35 pm

August napisał(a):Jestem tak samo nienormalny jak ci, którzy identyfikowali plakat jako inicjatywę klubu

Wybacz (i nie bierz tego do siebie ;-) ) ale każdy normalny wiedział (i to od dawna) że tego typu plakaty były, są i będą inicjatywą kibiców a nie klubu. Zadam Ci pytanie: jeżeli owi przewrażliwieni ludzie, którym musiał się tłumaczyć klub, twierdzili iż plakaty te wydrukowało Zagłębie, to jak postrzegali powieszone na wiaduktach banery? Też jako "inicjatywę klubu"???
Adam1906

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna