przez rrr 2003-11-18, 5:00 pm
Przy tej wiadomości można podsumować prace trenera i zespołu tej jesieni. (zreszta lepszego podsumowania jak taki wyjazd chyba być nie może).
Trzeba zwrócić uwagę na prawie perfekcyjny sposób budowy zespołu na wg mnie wiele lat. Pomimo że rezerwowych gotowych do gry jest 6-7, są tak dobrani że na każdą pozycję na boisku jest równorzędny zmiennik. Brak jakichs fajerwerków świadczy tylko o tym że ten zespół najlepsze ma przed sobą. Mało kto zwraca uwagę, że jeśli tracili punkty, to z nie byle kim (jako jedyni), no i na wyjazdach. Kalendarz na wiosne jest wręcz wymarzony. Jedyny trudniejszy wyjazd (Ruch R.) powinien już być o pietruszkę.
Wracając do składu to mam nadzieję, że na wiosnę Łuczywek wróci na swoja pozycję, bo gra na środku pomocy (wymuszona brakiem kogoś odpowiedniejszego) chyba przeszkadza mu pokazać pełnię mozliwości. Teraz na srodku mogą grac Malinowski z Lachowskim.
Najlepsze mecze w 2 lidze Zagłębie grało, gdy Skrzypek z Łuczywkiem robili na zmianę młyn po swojej stronie. Dla mnie byli najlepszą para bocznych pomocników w 2 lidze.
Szkoda ze nie ma młodzieżowca na pozycje Twardawy, żeby można grać 4-5-1, ale w drugiej lidzej juz nie powinno byc tego problemu.
Co do wyjazdu do Włoch to trudno nie miec mieszanych uczuć, chociaż jest to na pewno nobilitacja i najlepsza ocena trenera i zespolu. Poza tym jest to kolejny dowód na to co już mówiło wielu polskich zawodników, że różnią się od przecietnych ekip z zachodu tylko stanem kasy.
No i jeszcze to że Zagłebie swoją pozycję (po części, nie licząc własnych "zasług") zawdziecza różnym reorganizacjom ligowym, chorym zasadom awansu (brak baraży) czyli krótko matołom z pzpn.
Na zakończenie pozostaje wyrazić oczekiwanie, ze ten zespół już wkrótce "eksploduje" i jestem o to spokojny.