Swego czasu myślałem o Kulawiku jako ciekawym, perspektywicznym trenerze w naszym klubie:
To już oficjalna wiadomość. Michała Probierza w Wiśle zastąpił Tomasz Kulawik. Poprowadzi drużynę już w piątek przeciwko Legii Warszawa.
Kulawik już w przeszłości prowadził Wisłę w kilku meczach, ale wtedy był zatrudniany jako trener tymczasowy. Tym razem podpisał dłuższy kontrakt. Ma zostać na stanowisku co najmniej do końca sezonu. - Potrzebowałem pół minuty na to, by podjąć decyzję. Po to zostałem trenerem, by prowadzić Wisłę. Wreszcie mogę spróbować. Czy wierzę w to, że nie zostanę zwolniony po pierwszej wpadce? Czas pokaże - mówi Kulawik.
Jacek Bednarz, wiceprezes Wisły ds. sportowych: - Liczymy na wiedzę, umiejętności i doświadczenie trenera Kulawika. Od lat jest związany z klubem. Zna zawodników i drużynę. Ze sporą liczbą piłkarzy pracował jeszcze w Młodej Ekstraklasie. Sytuacja ekonomiczna nie determinowała wyboru trenera. Mieliśmy kilkanaście kandydatur i wcale nie wybraliśmy najtańszej opcji.
Kulawik niemal przez całą karierę jest związany z Wisłą. Jako piłkarz występował pod Wawelem w latach 1991-2002, był nawet kapitanem drużyny. Kiedy skończył z piłką, wrócił na Reymonta. Był asystentem pierwszego trenera, prowadził drużynę rezerw, a ostatnio Młodą Wisłę.
Dwa razy występował też jako ratownik. Po zwolnieniu Jerzego Engela w 2005 r. poprowadził Wisłę w 10 meczach. Musiał opuścić stanowisko z końcem roku, kiedy krakowianie zatrudnili Rumuna Dana Petrescu. Na ławce trenerskiej pierwszej drużyny zasiadał też po zwolnieniu Henryka Kasperczaka w sierpniu 2010 r, zanim Wisła zatrudniła Holendra Roberta Maaskanta.
Tym razem Kulawik ma przejąć drużynę po Michale Probierzu, który w poniedziałek podał się do dymisji po porażce z Piastem Gliwice 0:2. Nowy trener będzie musiał posprzątać po starym, bo gra Wisły ostatnio wołała o pomstę do nieba. Po siedmiu kolejkach zespół zajmuje fatalne 11. miejsce.
Kulawik poprowadzi Wisłę już w piątek przeciwko Legii w Warszawie. - Chciałbym, by drużyna grała ładną piłkę. Taki cel postawił też przede mną zarząd - zapewnia nowy "stary" trener Wisły.
http://www.krakow.sport.pl/sport-krakow ... isly_.html