Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez yahaya 1906 2012-01-11, 12:27 pm

Ale się jebłem :redface:

cos sobie ubzdurałem że nie spadł :)

trochę grzeczniej 8)
yahaya 1906

Postprzez Adam1906 2012-01-11, 5:21 pm

Obrazek
Tego się trzymajmy :)
Adam1906

Postprzez swiezy52 2012-01-14, 2:24 pm

Post przeniesiony z zamknietego tematu, napisany przez uzytkownika: Qocurzysko

" Klub o wielkich tradycjach zwyczajnie stacza się na dno,symbol nie małego przecież regionu ,decyzje zapadają w sprzeczności ze zdrowym rozsądkiem,ludzie mający chore i przerośnięte ambicje podejmują się wyzwań ponad swe siły i możliwości finansowe,może i intencje mają nie do końca sprzeczne z losami klubu,być i może mają ambicje by zaisnieć jak celebryci choć na prowincjonalna skalę ale niestety napinając mięśnie i potrząsając bilonem jedynie wywołują jedynie pożałowania godne sfrustrowania u ludzi dla których klub to część ich życia,marnotrawienie i rozmienianie na drobne dawnych osiągnięć powinno nieść za sobą skutki prawno administracyjne,nie wolno obniżać wartości i zasług klubu przez osoby nie do końca mający aspiracje rozwoju,jest przysłowie pasujące do obecnej sytuacji Zagłębie Sosnowiec- jak nie potrafisz nie pchaj się na afisz,być może dożynki ze swą otoczką są wlaściwym miejsce na kreowanie i sprzedawanie własnego wizerunku,zarządzanie czy posiadanie takiego klubu to jest wyzwanie nie dla obecnych właściciewli czy decydentów,kiedyś mówiono grają w szmaciankę teraz można powiedzieć że szmaci się klub,życż emojemu klubowi by trafił na ludzi mądrych z aspiracjami,ludzie z przypadku w piłce niech odpuszczą sobie swoje przerośnięte ambicje choćby w sporcie,własny wizerunek mogą kreować lub dezawuować na własny rachunek i wizerunek,kibol z 50 letnim stażem pozdrawia Zagłębie"
swiezy52
100% Zagłębie

Postprzez Blajpios 2012-01-14, 9:58 pm

Qocurzysko napisał(a): Klub o wielkich tradycjach zwyczajnie stacza się na dno,symbol nie małego przecież regionu ,decyzje zapadają w sprzeczności ze zdrowym rozsądkiem,ludzie mający chore i przerośnięte ambicje podejmują się wyzwań ponad swe siły i możliwości finansowe,może i intencje mają nie do końca sprzeczne z losami klubu,być i może mają ambicje by zaisnieć jak celebryci choć na prowincjonalna skalę ale niestety napinając mięśnie i potrząsając bilonem jedynie wywołują jedynie pożałowania godne sfrustrowania u ludzi dla których klub to część ich życia,marnotrawienie i rozmienianie na drobne dawnych osiągnięć powinno nieść za sobą skutki prawno administracyjne,nie wolno obniżać wartości i zasług klubu przez osoby nie do końca mający aspiracje rozwoju,jest przysłowie pasujące do obecnej sytuacji Zagłębie Sosnowiec- jak nie potrafisz nie pchaj się na afisz,być może dożynki ze swą otoczką są wlaściwym miejsce na kreowanie i sprzedawanie własnego wizerunku,zarządzanie czy posiadanie takiego klubu to jest wyzwanie nie dla obecnych właściciewli czy decydentów,kiedyś mówiono grają w szmaciankę teraz można powiedzieć że szmaci się klub,życż emojemu klubowi by trafił na ludzi mądrych z aspiracjami,ludzie z przypadku w piłce niech odpuszczą sobie swoje przerośnięte ambicje choćby w sporcie,własny wizerunek mogą kreować lub dezawuować na własny rachunek i wizerunek,kibol z 50 letnim stażem pozdrawia Zagłębie

Kolego, byłoby dużo prawdy - gdyby nie jedna iluzja. Tyle, że fundamentalna. Niektórzy już może na to hasło wyczuwają, co znowu chcę tu powtórzyć - ale może pora, by wreszcie docierało. "Nie mały przecież region" - to będzie Zagłębie Wielkie, czyli od Sosnowca poza Jaworzno, Olkusz, Zawiercie: Zagłębie Dąbrowskie, Jaworznickie, Olkuskie w jedno złączone. Wtedy - region te ma szanse być zauważany na serio w kraju. Tak, jak choćby prawie że dokładnie taka: diecezja zagłębiowska, diecezja sosnowiecka, pierwsze po PRLu w każdej skali patrząc: postrzeganie terytorium Zagłębia jako odrębnej jednostki. I tak - taki "kraik" może w Polsce być postrzegany jako mały - niemniej już realnie zauważany. Nie zaś jakieś Czwórmieście Zagłębiowskie (czyli taki "dziwaczny kącik na Śląsku"). To, że jesteśmy ludźmi pięknie przywiązanymi do tego regionu, że on jest drogi sercu - to nie znaczy bynajmniej, że to jest postrzeganie w jakiejś innej skali niż skala przywiązania, uczuć. Czwórmieście, jakieś 500 tys. ludzi, z czego identyfikuje się z Zagłębiem może połowa: to nie żaden region, nawet tylko "niemały" - biorąc w skali kraju prawie trzydziestomilionowego. To jedynie - duże miasto. Tak samo - nie da się w Polsce tysiącletniej z tradycją wsi i miast zbudować regionu na poważnie postrzeganego o tradycji jedynie stu pięćdziesięciu lat trochę kopalnictwa i hutnictwa (bo bez Olkusza, to ubogo wygląda). I tak, jak Kolega słusznie zauważył - Klub jest emblematem całego regionu: tak też wygląda i jego pozycja sportowa i pozycja regionu. Obawiam się, że i marzenia zakochanych nie wystarczają na życie - i nie wystarczy nazywać sobie tutaj regionu "regionem nie małym" - by faktycznie był regionem zauważanym.
Blajpios

Postprzez Ludowiec 2012-01-14, 10:20 pm

Blajpios nie myl tutaj ludzi!
Jaworzno to nie Zaglebie a nad Zawierciem i Olkuszem to bym sie ciezko zastanowil.
Trzeba patrzec na nasze podworko narazie bo na przyklad w powiecie Bedzinskim ktory jest prawdziwym Zaglebiem, a nie domniemanym albo przylepionym, w paru miejscowosciach zakorzenili sie juz kibice GKS Katowice, Ruchu Chorzów i Polonii Bytom. I jak ty chcesz budowac tozsamosc Zaglebia? Jak mamy na naszym terenie wrogie ekipy, a w Zawierciu i Myszkowie praktycznie sam Ruch, w Olkuszu Wisla robi co chce, a w Jaworznie oprocz naszych znajdziesz Wisle, Ruch, Giekse i Szczakowianke. Do tego Warta Zawiercie juz nas nie wspiera, sa niezalezna grupa kibicowska, a Przemsza Siewierz zrobila wlasna flage i tez maja samodzielnych kibicow.
To mi teraz lepiej powiedz jak temu zaradzic, a nie snuj tu basni o wielkim Zaglebiu od bram Krakowa po Kielce, Gliwice i Czestochowe.
Najpierw to trzeba uporzadkowac tereny powiatu Bedzinskiego i pilnowac Dabrowy Gorniczej i Sosnowca, a potem mozna myslec dalej.
Ludowiec

Postprzez Blajpios 2012-01-14, 11:45 pm

To raczej: Ludowiec, nie myl ludzi! Jaworzno - to jak najbardziej Zagłębie. Rzecz w tym, że głupota ludzi najsilniejszego Zagłębia, Dąbrowskiego, która zamknęła ich w przekonaniu o własnej sile - zamiast dążyć do zbliżenia Zagłębia Krakowskiego, którego centrum jest Jaworzno, odpychała coraz bardziej. Co więcej - oczywiście że postrzeganie odrębności jest silne i przeważające, ale nawet przy tym odpychaniu bezsensownym wtedy, gdy Jaworzno najbardziej było otwarte: to jednak faktem jest - jak pamiątam z Sesji Zagłębiowskiej sprzed paru lat - że przeprowadzane badania statystyczne potwierdzały świadomość jedności z Zagłębiem regionu Jaworzna u ok. 20 procent. Co nie jest tak mało, jeżeli weźmiemy pod uwagę, że nawet w tym "jądrze Czwórmieścia" bynajmniej nie wiem, czy jest 50 procent deklarujących się jako Zagłębiacy w odróżnieniu od Śląska. Sytuacja jest bowiem tragiczna dla Zagłębia. I jeżeli ono się nie obudzi i dalej będzie coraz więcej "okrawać region" odrzucając kolejnych, bo "nie są czyści rasowo", to nawet Czwórmiasto Zagłębiowskie (Sosnowiec, Czeladź, Będzin, Dąbrowa) będzie im za mało. Tyle, że to droga ku wyginięciu. WRESZCIE PORA ZDAĆ SOBIE SPRAWĘ, ŻE MARZENIA ZAKOCHANYCH NIE SĄ FAKTAMI. Tak jak przypominałem swoją nie raz podawaną opinię: z samego faktu, że uważacie, że jesteście wielkim regionem Zagłębia Dąbrowskiego nie wynika fakt realnego istnienia takiego regionu dla Polski, która już od dawna wie, że wokół Katowic jest Śląsk - no a niektórzy wiedzą nawet, że na północnywschód od Katowic, to ten Śląsk jest taki dziwaczny, z pretensjonalnym Czwórmieściem Zagłębiowskim. Weźże se chłopie wreszcie na logikę: w trzydziestomilionowym państwie ktoś na poważnie będzie uważał za region połowę populacji czterech miast o łącznej ilości mieszkańców 500 tysięcy? No a przecież - taka jest tendencja niektórych Zagłębiaków: samobójcza tendecja - wyłączać coraz bardziej, wyłączać, w imię "czystości rasy". Czyli - za niedługo już nawet połowa Czwórmieścia będzie przesadzoną liczbą w odniesieniu do Zagłębia. Już zaś "wyrzucenie" Zawiercia - zaszokowało mnie, jakkolwiek dokładnie dowodzi tego, co piszę. Owszem, jest coraz mniej świadomości: ale to wskutek wspomnianej głupoty i zadufania w "Zagłębiu najwłaściwszym z właściwych": co spowodowało, że Zawiercie zaczęło być odrywane, choć akurat co do Zawiercia 30 lat temu raczej wątpliwości nikt nie miał. Łącznie zaś - Zagłębie Dąbrowskie w rozumieniu wąskim (Czwórmieścia): to przecież niegdyś cząstka powiatu olkuskiego. To tak w odpowiedzi co do wątpliwości o Olkuszu. Fakt, najmniejszy związek jest z Jaworznem, więc tutaj najbardziej widać, że powinna to być obopólna praca nad wypracowaniem mocnej syntezy Wielkiego Zagłębia, takiego, które jest w stanie w Polsce z tysiącletnią historią i trzydziestoma milionami ludzi zawalczyć o istnienie jako realny region. Tyle, że do tego trzeba rozumu a nie fobii i kierowania się uprzedzeniami albo pychą, że walczymy, by ocalić człon w nazwie, nieważne, że stanie się folklorystyczno-skansenowa, ważne, że "ocalili my nasz zaścianek".
A jeszcze na koniec: najlepszy przykład, Kochany Ludowcu: no i po co poobrażałeś tych kilku czy kilkunastu Forumowiczów tego Forum, czy drugiego Zagłębiowskiego, co są związani z Jaworznem i deklarują się jako fani Zagłębia? Co da, że im powiesz "sioo, wynocha, fora ze dwora"? Mogliby współbudować rozwój dookreślania regionu, który został przez zaborców podzielony - ale lepiej ich wygonić, no nie? Naprawdę nieraz próbuję "zajść w głowę" i zrozumieć, jak to jest - że Zagłębiacy Dąbrowscy, wywodzący się z Małopolski, odpychają wywodzących się z Małopolski Zagłębiaków Krakowskich (Jaworznickich) czego nie robią Ślązacy, wręcz wciągający Zagłębiaków Krakowsko-Jaworznickich, choć z pewnością im jest dalej. I Zagłębiacy Dąbrowscy, płacząc, jak Śląsk im zagraża, jak niszczy, podchodzi, ześląszcza wręcz - jednocześnie pobratymców nie tylko odpychają od siebie, ale wręcz wpychają, by wzmacniali tę siłę, której dominacji nad sobą się obawiają. No, ale cóż. Jest parę rzeczy na świecie, które "filozofom się nie śniły". Trzeba z tym jakoś żyć.
Blajpios

Postprzez Ludowiec 2012-01-15, 11:09 am

Blajpios skoncz siac propagande na forum. Zapisz sie do jakiegos kółka rózancowego, albo do koła gospodyn wiejskich i opowiadaj tam twoje teorie, babcie członkinie tych kółek napewno sie uciesza.
A na forum 100%ZS oszczedz nam juz twoich pomysłów, bo tego juz sie czytac nie da.
Ludowiec

Postprzez Blajpios 2012-01-15, 12:46 pm

Ludowiec napisał(a):Blajpios skoncz siac propagande na forum. Zapisz sie do jakiegos kółka rózancowego, albo do koła gospodyn wiejskich i opowiadaj tam twoje teorie, babcie członkinie tych kółek napewno sie uciesza.
A na forum 100%ZS oszczedz nam juz twoich pomysłów, bo tego juz sie czytac nie da.

No, cóż. Litościwie spuszczę zasłonę na te wycieczki do babć - choć nazbyt to pachnie słynną pogardą dla moherów. Ufam jednak, że nie, to tylko taki "wypadek przy pracy", choć boli mnie, że uważa się te babcie jako drugą kategorię, jak "ja wielki pan" nie chcą czegoś słuchać, to niech ten motłoch słucha.
Lepiej - byłoby zadać sobie pytanie. A czemuż to tak czytać nie mogę? Czy aby nie dlatego, że koncepcja dla mnie trudna? Niemniej - to nie tędy droga, "nie chcę tego słuchać". Warto prześledzić słynne "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam"... Czy aby nie było czasu, w którym słyszący je, reagowali tak trochę, no, tego słuchać się nie da? Tak więc - to naprawdę słaby argument. Wobec zestawu moich konkretnych argumentów - jaki realny argument tu pada? Bo nie słyszę żadnego. Jakie nieprawdy podałem? Miejmy wreszcie odwagę uświadomić sobie to, co pisałem nieraz: czy w trzydziestomilionowym narodzie będzie realnym region, który stanowi połowę populacji czterech miast? Miejmy odwagę powiedzieć, że "boję się, iż faktycznie jest nierealną taka mrzonka" - to już dużo lepsze niż mówienie "idź pogadaj o tym babciom". To bardziej męskie.
Albo - czy podałem nieprawdę korzystając z gry słów, iż Jaworzno to Zagłębie Krakowskie? I tak dalej.
Choć - faktycznie, rozumiem, tu mogło trochę to zaboleć, że zacząłem od wykorzystania, tego elementu, iż bardziej nieprawdą jest mówienie, iż Jaworzno to "żadne Zagłębie" niż mówienie, że Zagłębie to też Jaworzno. Może tu się trochę zagotowało - i dalej np. Kol. Ludowiec mógł sądzić, że został potraktowany niepoważnie. Nie chciałem tego zrobić, przepraszam, jeżeli tak to odebrał. Moje rozumowanie nie jest takie: głupoty chłopie piszesz o powiecie będzińskim. Te problemy też zauważam. Czyż nie wyrażam opisu tej właśnie sytuacji, gdy piszę, że już zostało praktycznie tylko "Czwórmiasto Zagłębiowskie" i to tylko w połowie populacji? Nie twierdzę też, że niesłuszne są wskazania Kol. Ludowca. Piszę tylko: zastanówmy się jednak, czy wystarczające? Czy w tak przełomowym momencie, zakręcie dziejów Zagłębia, zagrożeniu zaniknięciem, przynajmniej jako realny region a nie skansen i folklor: możemy się ograniczyć do taktyki, zaniedbując strategię? Niektórzy często tak odpowiadają: tak, tylko taktyka! Wiążmy snopowiązałki jakimkolwiek sznurkiem, nie myślmy dalej. Owszem, w jakimś momencie tak. Tyle, że nie pomyślenie dalej - to znów generowanie sytuacji, w których braknie sznurka. Słynny przysłowiowy struś nie popełnia błędu na poziomie taktyki, gdy chowa głowę w piasek. Bez strategii jednak - ginie.
Pozdrawiam.
Blajpios

Postprzez django 2012-01-15, 12:47 pm

My jednak nie załamaliśmy rąk, tylko podciągnęliśmy rękawy i zabraliśmy się do pracy. Cieszę się, że piątek 13 okazał się tak dobrą datą. Najpierw pozytywne słowa z Urzędu Miasta w sprawie spłacania przez nas części długu, zaskoczyliśmy urzędników faktem, że spłaciliśmy już taką kwotę.

http://zaglebie.eu/-nawet-w-grudniu-jes ... _1843.html

Szkoda, że prezes nie ujawnił jaką to kwotę już spłaciliśmy. To by pewnie zainteresowało nie tylko kibiców, ale też osoby zastanawiające się nad wsparciem finansowym dla klubu.
django

Postprzez Ludowiec 2012-01-15, 1:07 pm

Blajpios napisał(a):
Ludowiec napisał(a):Blajpios skoncz siac propagande na forum. Zapisz sie do jakiegos kółka rózancowego, albo do koła gospodyn wiejskich i opowiadaj tam twoje teorie, babcie członkinie tych kółek napewno sie uciesza.

No, cóż. Litościwie spuszczę zasłonę na te wycieczki do babć - choć nazbyt to pachnie słynną pogardą dla moherów. Ufam jednak, że nie, to tylko taki "wypadek przy pracy", choć boli mnie, że uważa się te babcie jako drugą kategorię, jak "ja wielki pan" nie chcą czegoś słuchać, to niech ten motłoch słucha.
Lepiej - byłoby zadać sobie pytanie. A czemuż to tak czytać nie mogę? Czy aby nie dlatego, że koncepcja dla mnie trudna? Niemniej - to nie tędy droga, "nie chcę tego słuchać". Warto prześledzić słynne "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam"... Czy aby nie było czasu, w którym słyszący je, reagowali tak trochę, no, tego słuchać się nie da? Tak więc - to naprawdę słaby argument. Wobec zestawu moich konkretnych argumentów - jaki realny argument tu pada? Bo nie słyszę żadnego. Jakie nieprawdy podałem? Miejmy wreszcie odwagę uświadomić sobie to, co pisałem nieraz: czy w trzydziestomilionowym narodzie będzie realnym region, który stanowi połowę populacji czterech miast? Miejmy odwagę powiedzieć, że "boję się, iż faktycznie jest nierealną taka mrzonka" - to już dużo lepsze niż mówienie "idź pogadaj o tym babciom". To bardziej męskie.
Albo - czy podałem nieprawdę korzystając z gry słów, iż Jaworzno to Zagłębie Krakowskie? I tak dalej.
Choć - faktycznie, rozumiem, tu mogło trochę to zaboleć, że zacząłem od wykorzystania, tego elementu, iż bardziej nieprawdą jest mówienie, iż Jaworzno to "żadne Zagłębie" niż mówienie, że Zagłębie to też Jaworzno. Może tu się trochę zagotowało - i dalej np. Kol. Ludowiec mógł sądzić, że został potraktowany niepoważnie. Nie chciałem tego zrobić, przepraszam, jeżeli tak to odebrał. Moje rozumowanie nie jest takie: głupoty chłopie piszesz o powiecie będzińskim. Te problemy też zauważam. Czyż nie wyrażam opisu tej właśnie sytuacji, gdy piszę, że już zostało praktycznie tylko "Czwórmiasto Zagłębiowskie" i to tylko w połowie populacji? Nie twierdzę też, że niesłuszne są wskazania Kol. Ludowca. Piszę tylko: zastanówmy się jednak, czy wystarczające? Czy w tak przełomowym momencie, zakręcie dziejów Zagłębia, zagrożeniu zaniknięciem, przynajmniej jako realny region a nie skansen i folklor: możemy się ograniczyć do taktyki, zaniedbując strategię? Niektórzy często tak odpowiadają: tak, tylko taktyka! Wiążmy snopowiązałki jakimkolwiek sznurkiem, nie myślmy dalej. Owszem, w jakimś momencie tak. Tyle, że nie pomyślenie dalej - to znów generowanie sytuacji, w których braknie sznurka. Słynny przysłowiowy struś nie popełnia błędu na poziomie taktyki, gdy chowa głowę w piasek. Bez strategii jednak - ginie.
Pozdrawiam.

Nie ludzie, ja naprawde musze stwierdzic z przykroscia ze tutaj juz zaden specjalista nie pomoze.
Ludowiec

Postprzez RUDI 2012-01-17, 2:53 pm

Szatan zrzekł się swoich akcji na rzecz Zagłebia
Były właściciel sosnowieckiego klubu, Krzysztof Szatan, liczy, że dzięki temu będzie łatwiej zarządzać drugoligowym klubem .

Akcje, którymi dysponował Szatan, już raz zmieniły właściciela - trafiły wtedy do Grzegorza Książka i Dariusza Kozielskiego - biznesmenów, którzy chcieli reformować klub. Ostatecznie nic tego nie wyszło, a akcje wróciły do Szatana, gdyż Kozielski i Książek nie dotrzymali warunków transakcji.

-> http://www.sport.pl/sport-slask/1,12185 ... lebia.html
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez August 2012-01-17, 4:01 pm

Szatan to sobie może. Spółka może je co najwyżej nabyć jedynie w celu umorzenia. W każdym razie musi to facet sformalizować. nie może sobie ot tak oddać akcji bo ma takie kaprycho. Kolejny powód i dowód żeby faceta nazwać półgłówkiem.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Ludowiec 2012-01-17, 4:03 pm

Ale jezeli odsprzeda te swoje akcje miastu np. za symboliczna Zlotowke to wtedy miasto ma 100% akcji klubu? Czy sa jeszcze jacys akcjonariusze obok miasta?
Ludowiec

Postprzez django 2012-01-17, 4:46 pm

Przypomnijmy, że Szatan chciał uruchomić przedsiębiorstwo, które wypracowywałoby zyski na utrzymanie klubu. - Ta firma już działa. Szkoda, że nie chciano mi zaufać. Zagłębie byłoby wtedy niezależne finansowo - podkreśla.

Ciekawe które to przedsiębiorstwo już działa? Narciarskie centrum wszechświata na Górce, czy hotel na Stawikach? A skoro już działa, to czemu Krzysiu oddaje akcje, godząc się z utopioną kasą, zamiast finansować klub z działalności tej firmy.
django

Postprzez STACH PL 2012-01-17, 10:09 pm

Ludowiec napisał(a):Ale jezeli odsprzeda te swoje akcje miastu np. za symboliczna Zlotowke to wtedy miasto ma 100% akcji klubu? Czy sa jeszcze jacys akcjonariusze obok miasta?

1% ma F. Ciminelli włoch za którego rządów a właściwie jego firmie (ER.SI) mieliśmy się całkiem dobrze przypomnę na marginesie nasz budżet bez żadnych długów wynosił 5,5 mln zł dzisiaj możemy tylko pomarzyć o takim sponsoringu.
STACH PL

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna