Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez Cygan 2011-11-13, 10:54 am

mario1 napisał(a):
Ludowiec napisał(a):Ty blajpios a ty filozof jestes, czy dopiero planunesz studiowac ? Wiem ze masz dobre intencje ale pisz po ludzku bo strasznie glowa boli jak sie to czyta. Glupi nie jestes ale ja lubie z kims rozmawiac po ludzku a nie po profesorsku

Przyzwyczaisz sie jak my wszyscy :) :) :) :)

..... omijac ich czytanie :lol: :lol: :lol:
Cygan

Postprzez jackie57 2011-11-13, 1:22 pm

Zagłębie osiągnęło dno.
jackie57

Postprzez Ludowiec 2011-11-13, 1:55 pm

Mamy prawdziwy problem. Az strach sie bac mecza w Kaliszu
Ludowiec

Postprzez LucasUSA 2011-11-13, 3:29 pm

GrubyPerez napisał(a):W ogóle Lucas- dzięki za wsparcie i rozsądne słowo.

Nie, to ja TOBIE dziekuje, za to co robisz dla naszego ukochanego klubu mimo wszelkich przeciwnosci!

Dopoki tacy ludzie jak Perez beda walczyc o Zaglebie, wiara przetrwa.

A ja dalej cierpliwie czekam na odpowiedz od kolegi Gabrysia...

Zastanawiam sie, jak wygladalaby ligowa tabela, gdyby nasza jak najbardziej przecietna druzyna mogla liczyc na doping i wsparcie WSZYSTKICH kibicow. I o ile zmniejszylby sie dlug klubu zasilany wiekszymi wplywami z biletow.

Nadchodzi zima, niech kazdy w swoim wlasnym sumieniu zastanowi sie, co jest najlepsze dla naszego klubu.
Bo po rundzie jesiennej mamy dno tabeli w II lidze i co prawda lidera, ale z zaskakujaco malejaca widownia w B-klasie. Niech kazdy porzuci uprzedenia i wlasne ambicje. Tu nie ma wygranych i przegranych. Jezeli utrzyma sie obecna sytuacja, przegramy WSZYSCY. Niech kazdy kibic Zaglebia zastanowi sie, czy w naszej obecnej sytuacji stac nas na podzialy.
LucasUSA

Postprzez Ludowiec 2011-11-13, 3:37 pm

LucasUSA, problem w tym ze co niektóry "wplywowy" musial by zrezygnowac z wlasnych wplywow i zrobic cos dla dobra spolecznosci, dla dobra klubu. Ale na to stac tylko ludzi z charakterem.
A charakter ma niewielu, np. GrupyPerez i paru innych, ale grono takich ludzi jest waskie.
Ludowiec

Postprzez Lars 2011-11-13, 5:03 pm

Najbardziej boli gdy patrzę na Tychy i Gliwice.
Czerwiec roku 2003, przegrywamy awans do II ligi z Piastem. Na gliwicką drużynę chodzi średnio 1500 kibiców, a ich stadion przypomina ten nasz przy ulicy Mireckiego, na którym grają Czarni.
Listopad 2011, Piast gra o awans do ekstraklasy, ma piękny nowy stadion za bodajże 60mln złotych, a na ostatnim meczu drużyny było 7500 kibiców.
Czerwiec roku 2004 GKS Tychy gra w IV lidze, nie ma stadionu, a na meczch 200 osób. O mistrzostwo ligi gra między innymi z wspomnianymi już wcześniej przeze mnie Czarnymi Sosnowiec.
Listopad 2011, GKS gra o awans do I ligi, miasto buduje stadion. Mieszkańcy Tychów co raz częściej interesują się miejscową drużyną piłkarską oprócz tej hokejowej.
Czerwiec roku 2003 Zagłębie jest viceliderem III ligi, a w czercu 2004 z 80 punktami awansuje do II ligi, na meczu ze Śląskiem ponad 10 000 kibiców.
Listopad 2011, Sosnowiec. Zagłębie jest czerwoną latarnią na III szczeblu rozgrywek, z wielkimi szansami na spadek. Średnio na trybunach Ludowego zasiada 500 widzów. Klub jest zadłużony, a drużyna gra na pięknej równej podgrzewanej płycie archaicznego Stadionu Ludowego na nasypach, bez jakiejkolwiek funkcjonalności czy możliwości zaoferowania czegokolwiek zarówno kibicom jak i przedsiębiorcom. Nie uwzględiając oczywiście oferty kiełbaski z grila dla kibiców, oraz konkursu na takową obsługę gastronomiczną podczas spotkań II ligi dla przedsiębiorców.

Gdzie Zagłebie popełniło błędy i dlaczego popełniło ich aż tyle, że jesteśmy właśnie tu, a nie tam gdzie Gliwice czy Tychy?
Kolejne kroplówki Górskiego powodują we mnie złość. Przypomina mi to utrzymywanie przez lekarza pacjenta w stanie śpiączki farmakologicznej. Utrzymujemy przy życiu, nie pozwolimy umrzeć, ale tak na prawdę nie leczymy, tylko przedłużamy nadzieje.
Ale jaja będą Panie Prezydencie jak Zagłębie spadnie. Tyle milionów z pieniędzy miejskich i taka klapa. Nie wiem jak się z tego wytłumaczycie Wy wszyscy, którzy macie wpływ na politykę urzędu miasta, i czy polityczny konformistyczny język waszych wypowiedzi sobie poradzi ze złością i miłośników piłki - którym zorganizowaliście za kilka ładnych milionów zabawę na poziomie prawdopodobnie IV poziomu rozgrywek, i przeciwników piłki - którym zmarnowaliście tyle milionów złotych na jakiś tam klub piłkarski.

Do tego wszystkiego dodać aktualny podział wśród kibiców, którzy teraz powinni być tym bardziej zjednoczeni i walczyć razem o dobro Zagłebia, można zadać tylko jedno pytanie, a mianowicie:

Gdzie Jest Dno ???
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez Ludowiec 2011-11-13, 6:06 pm

Mozna duzo pisac, wszyscy wiemy jak jest, ale tego sie do ku.wy nedzy nie da zniesc bez alkoholu. Zeby nasze kochane ZS bylo tak obijane w II lidze.
Mam nadzieje ze w przerwie zimowej cos drgnie w klubie, w miescie, w szatni, i jakos uratujemy sie przed spadkiem. Przeciez ja tego ku.wa nie wytrzymam jak spadniemy. ZS to nie jakas wiejska druzyna-berbelucha typu Szczakowianka Jaworzno albo Warta Zawiercie. To jest 4-krotny zdobywca Pucharu Polski! A my zamiast grac o T-Mobile Elstraklase wycieramy podlogi w II lidze.
Brak slow, ja sobie chyba naleje spirytusu 98%-owego.
Ludowiec

Postprzez vfbulm 2011-11-13, 6:35 pm

ja wiem gdzie jest DNO ! gdy ZAGŁĘBIAK pisze że to niema sensu ,że napewno spadniemy ! rzadko tu pisze ale jak czytam gości którzy 4 tygodnie temu pisali że to drużyna z charakterem , że trener WYROBEK to wszystko poukłada a po 3 porażkach piszą zmiana trenera ,wyrzucic wszystkich zawodników to mnie krew zalewa ! TO JEST WŁASNIE DNO ! pamiętajcie jak w piosence I PRZYJDZIE WIOSNA I LEPSZE CZASY ..........
vfbulm

Postprzez Schabu 2011-11-13, 6:55 pm

Temat rzeka i końca nie widać...
Kolega Lars dobrze pisze.Niestety Sosnowiec stacza się na same dno zarówno pod względem sportowym tak i jako samo miasto.Sport w Sosnowcu jest kompletnie niezauważalny i nikt w strukturach miasta temu nie pomaga.Do tego jeszcze tymbardziej zaczęli pomagać kibice,wśród których doszło do podziału na tych z 1906 i tych z Ludowego.Ale chyba nikt z tych którzy się podzielili nie zauważył że odeszło mnóstwo kibiców pośrednich,a ich z powrotem ściągnąć na stadion będzie bardzo trudno o ile jeszcze w ogóle powrócą.
Tak naprawdę podziały pomogły bo miasto odetchnęło,że nie musi się przejmować kolejnymi pikietami pod Urzędem.Bo już nie ma kto pikietować.
Sprawa stadionu umarła dawno temu gdy tylko powstały nowe boiska treningowe i boisko ze sztuczną nawierzchnią.Komu te boiska posłużą??
Na pewno nie młodzieży bo gdy klub znajdzie się w nie wiadomo której lidze,te młode chłopaki będą uciekać lub będą skaperowani prze inne kluby.Także następcy Jarosika nam nie grożą.Pomijam już fakt,że jako młody chłopak z kolegami tysiące razy grałem na tych boiskach,które są teraz obgrodzone jak w obozie koncentracyjnym.Zatem gdzie te dzieci które na razie nie trenują mogą pokopać w piłkę choćby z ojcem nie mówiąc o kolegach??
Owszem tylko za kasę ktoś powie...

Powracając do tematu gdy cofniemy się parę lat temu,mieliśmy taką drużynę jak Płomień Milowice,fakt że siatka,ale była.Wielokrotnie na pudle,Puchar Europy!!!! itd.
Pytam czy ktoś się tym przejął w mieście.

Czy sądzicie,że ktoś jeszcze się przejmuje tym że Zagłębie to 4- krotny zdobywca Pucharu Polski??
Chyba tylko my prawdziwi kibice
Schabu

Postprzez August 2011-11-13, 10:23 pm

django napisał(a):Miasto - praktycznie jedyny sponsor klubu - daje na ten rok 2,4 miliona. Nie wystarczyłoby nawet, gdyby klub funkcjonował całkowicie bezkosztowo

Nie opowiadaj, bo kwota jest już całkiem przywoita. Problemem jest co innego, a miawoicie brak zmiany filozofii polegającej na dawaniu dla świętego spokoju. Dzis wiadomo, że Baczyński nie jest zdolny do wyciągnięcia klubu z marazmu. Natomiast Miasto jako własciciel nie jest w stanie postawić na czele klubu kogoś naprawde sensownego. Bo jak zmieni Baczńskiego to zapewne na kogos pokroju Najmana, kumpla Kazia po szalu, który przypałętał sie do którejś ze spółek miejskich.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez August 2011-11-14, 10:10 am

GrubyPerez napisał(a):A pozostałym mówię : Semper Fidelis.Tego się trzymajcie.

Chylę czoła. Żeby takiego posta trzeba mieć jaja. Jestem ciekaw czy ludzie sympatyzujący z 1906 mają również jaja aby się do tej treści odnieść. A widzę, że teraz głucho i ciemno w tym temacie.
August

Postprzez RUDI 2011-11-14, 1:40 pm

Jerzy Wyrobek, szkoleniowiec zespołu z Sosnowca nie ma złudzeń, że bez wzmocnień zespół ze Stadionu Ludowego utrzyma się w drugiej lidze

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1dgP0AEgX
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez August 2011-11-14, 3:13 pm

I zapewne tego należy się spodziewać, a mianowicie odpadów z Chorzowa. Ale może to i lepsze niż miejscowe perełki, które raczej nie błysnęły jesienią.
August

Postprzez django 2011-11-15, 5:39 pm

August napisał(a): Nie opowiadaj, bo kwota jest już całkiem przywoita. Problemem jest co innego, a miawoicie brak zmiany filozofii polegającej na dawaniu dla świętego spokoju. Dzis wiadomo, że Baczyński nie jest zdolny do wyciągnięcia klubu z marazmu. Natomiast Miasto jako własciciel nie jest w stanie postawić na czele klubu kogoś naprawde sensownego. Bo jak zmieni Baczńskiego to zapewne na kogos pokroju Najmana, kumpla Kazia po szalu, który przypałętał sie do którejś ze spółek miejskich.

Przecież w tym poście, którego fragment zacytowałeś pisałem, że kasa jest na tyle przyzwoita, że w normalnych warunkach powinna wystarczyć do walki o awans. Natomiast z komornikami na koncie, może się okazać, że realny budżet na cały przyszły rok będzie kilkukrotnie mniejszy. Co nie znaczy, że nie można się z nim utrzymać w II lidze. Taka mała anegdota:
Dwa sezony temu grały ze sobą dwie drużyny z naszej ligi. Mniejsza o to jakie, w każdym razie pierwsza dysponowała grubą kasą i była murowanym kandydatem do awansu. Celem drugiej było utrzymanie, chociaż grała na tyle dobrze, że w pewnym momencie nawet zaczynał im grozić awans. Po meczu spotkali się kierownicy obu drużyn. A że obaj się znali i obaj lubili się napić, to spotkali się przy wódzie. Tak sobie przy tej butelce rozmawiali, aż w końcu kierownik tych co mieli kasę pyta:

- Gracie dobrze, wygrywacie z faworytami, jaki wy właściwe macie budżet?
- 600 tysięcy.
- Na rundę?
- Nie, na cały sezon.
- Pierdolę, z kłamcami nie piję.

Także przykład tej drugiej drużyny pokazuje, że nawet ze stosunkowo niskim budżetem można się spokojnie utrzymać. Bo to II liga, gdzie raczej taka bieda jest normą. Tylko trzeba mieć łeb, żeby w takich realiach funkcjonować. I tu wracamy do dalszej części Twojego posta, z którą całkowicie się zgadzam. Dopóki w klubie nie będzie prezesa z prawdziwego zdarzenia, a podejście Miasta pozostanie takie jak do tej pory to nic nie zmieni się na lepsze.
django

Postprzez August 2011-11-16, 8:41 am

django napisał(a): Natomiast z komornikami na koncie, może się okazać, że realny budżet na cały przyszły rok będzie kilkukrotnie mniejszy

Sęk w tym, że i z wierzycielami można się dogadać aby egzekucje zostały zawieszone i ugadać się co do spłaty długów. Tyle, że jak poprzedni "Prezesi" tak nie wierzę, że Baczyński jest w stanie tego dokonać. Z 2,4 mln zł to ze 200 tys. zł winno zostać zarezerwowane na kasę dla Prezesa, ale nie Baczyńskiego tylko menago z prawdziwego zdarzenia. Niestety - jak widać - "sprawdzony Gospodarz" nie umie/nie chce/ nie potrafi wyciągnąć wniosków z ostatnich tylko 4 lat zatem podejrzewam, że przed nami kolejny rok degrengolady. W każdym razie Kaziu wyrasta na historycznego Prezyd"ę"ta , za którego kadencji pizło wszystko, co udało się odbudować po krachu z początku lat 90. Tylko kogo to obchodzi ?
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna