August napisał(a):dardawsz1 napisał(a):Na pewno są , trzeba tylko ich tylko umieć wyłuskać z szarzyzny a to właśnie kiedyś trenerom Zagłębia się udawało.
Jakoś nie widać aby zagłębiowskie perełki były tłumnie wyłuskiwane przez inne kluby
No właśnie August, nikt nie penetruje tego rynku bo i po co , przecież każdy szanujący się klub ma swoją okolicę i tam szukają graczy do siebie.Nie mówię tutaj o bogatych klubach z ekstraklasy bo te zamiast szukać kopaczy w niższych ligach wolą zapłacic za obiecującego pierwszo czy drugoligowca.
Natomiast o tym, że kluby spoza ekstraklasy penetrują swe okolice świadczą ich sklady.
Kilka przykladów z brzegu :
ARKA znajdziemy tu graczy z :
Gryf Wejherowo, Gedania Gdańsk, Wisła Tczew, Gryf 95 Słupsk, Gryf Wejherowo, Borowiak Czersk, Jantar Ustka
Warta Poznań :
Promień Opalenica, Tur Turek, Mieszko Gniezno, Unia Janikowo, Unia Swarzędz, Polanin Strzałkowo
Podbeskidzie :
z racji położenia penetruje rynek poludniowy i tak sa tu gracze z ŠK Matador Púchov, FC ViOn Zlaté Moravce, FC Baník Ostrawa, FC Vysočina Jihlava, FK Kysucký Lieskovec, FK Dukla Bańska Bystrzyca, ŠK Matador Púchov
Przykłady można mnożyć.A u nas

Czy to znaczy ,że u nas nie potrafią grac w piłkę , oczywiście że potrafią tylko trzeba jak wspomniałem te perełki znaleźć a tu szwankuje wspólpraca naszego Zagłębia z klubami regionu.
Zamiast wybierać z pomiędzy dwudziestoma paroma wychowankami lepiej chyba wybierać z ponad dwóch tysięcy zawodników z naszej najbliższej okolicy.
Jak koledzy wyżej pisali, kiedys można było spotkać trenerów w terenie , teraz jakoś nie mają ochoty.Trzeba im przyprowadzić gracza pod nos i testować.
Więc August nie dziw się że inne kluby tutaj nie węszą skoro nie robi tego ten co powinien.Pewnie traktują ten teren jako beztalencie zakładając, ze skoro nie ma nikogo ciekawego w Zagłębiu to i nie ma w okolicy.
Mniej telewizji , mniej grillowania i więcej pracy dla klubu nawet poza ustawowymi godzinami .
August, ja oczywiście łowcem talentów nie jestem ale z racji zaliczonych setek meczy potrafię odróżnic czy ktoś umie grać w piłkę czy tez nie.A że lubię zerknąć po okolicy,naprawdę wiem co piszę.
p/s
A dwójka wspomniana wczoraj przeze mnie strzeliła w tej kolejce łącznie 5 goli (3+2)