Nowy zespół w B-klasie.

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Nowy zespół w B-klasie.

Postprzez RUDI 2011-08-19, 11:48 am

[quote="ZS1906ZS"]Flagę nie tylko się wywiesza ... flagę trzeba umieć tez obronić w razie pojawienia się jakiegoś niezidentyfikowanego obiektu. Co za tym idzie odpowiedzialność za flagi spoczywa w głównej mierze na grupach kibicowskich. Bo większość zapewne nie ryzykowała by kontaktu z przeciwnikiem w celu obrony tejże flagi .

Drogi kolego(nie obrazisz się chyba że Cię tak nazwę)zaznaczam od razu że nie będę nawoływał oddaj flagi,ale chyba się orientujesz że coś się chyba zmieniło na stadionach(nie ważny w tym momencie punkt widzenia czy na dobre czy na złe)przed kim aż tak trzeba będzie bronić tych flag?przed tymi kibicami zamkniętymi w klatkach?bo mnie się wydaje że bardziej przed Tymi dziadkami z PZPN(chociaż to się nie udaje ,na pewno widziałeś filmik z kibicami Korony )Więc lepiej powiedzieć otwarcie ,należą nam się ,bo my o nie dbaliśmy ,pielęgnowaliśmy i po prostu żyliśmy się z nimi .Jeszcze trochę inny temat , widzę że jako jedyny przedstawiciel grupy kibicowskiej (na tym forum) udzielasz się dosyć ostro ,to mam pytanie -dlaczego z jednej strony wyśmiewacie tu obecnych że są kibicami gorszymi (Ci siedzący na krytej)sezonowcy ,pikniki i tym podobnie (użyłem tylko tych dla mnie nie za bardzo obraźliwych)a z drugiej strony wpadacie w zachwyt ile to rodzin z dziećmi przyszło na mecz pucharowy ,jaka to fajna atmosfera piknikowa była ,i jakie smaczne kiełbaski były przygotowane (a swoją drogą kto wam w dawnych czasach nie pozwolił tego robić ,aby zasilić budżet opraw)to pikniki są fajne bo wykupiły bilet i zasilą kasę?według mnie to jest hipokryzja.
Teraz wszystkie grupy kibicowskie budują swoje image na wartościach rodzinnych ,patriotycznych ,a gdzie byliście kilka ,kilkanaście lat temu ,gdzie te marsze na kopiec ,gdzie to wspomaganie domów dziecka ,festyny i inne akcje ,bo ja sobie nie przypominam,ale mogę się mylić.Pozdrawiam
Ps.A tak po prawdzie z tą nazwą piknikowcy -zapytaj taty ,jeżeli chodził na mecze Zagłębia w lata 70 (czasy piękne dla naszego klubu)co się działo na tych ławkach na trybunach ,jeden fajny i radosny piknik połączony z dopingiem (ja to tak pamiętam jako młody chłopak)
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez August 2011-08-19, 11:52 am

RUDI napisał(a):jeżeli chodził na mecze Zagłębia w lata 70 (czasy piękne dla naszego klubu)co się działo na tych ławkach na trybunach ,jeden fajny i radosny piknik połączony z dopingiem (ja to tak pamiętam jako młody chłopak)

Pamiętam, jak mój tata szli z kuplami to mieli zawsze za pzauchą ćwiartkę czystej i kieliszki. Po zodbytej bramce zawsze szła kolejka.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez RUDI 2011-08-19, 11:54 am

Dokładnie :brawo:jeden wielki piknik.
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez jls 2011-08-19, 12:43 pm

August napisał(a):
RUDI napisał(a):jeżeli chodził na mecze Zagłębia w lata 70 (czasy piękne dla naszego klubu)co się działo na tych ławkach na trybunach ,jeden fajny i radosny piknik połączony z dopingiem (ja to tak pamiętam jako młody chłopak)

Pamiętam, jak mój tata szli z kuplami to mieli zawsze za pzauchą ćwiartkę czystej i kieliszki. Po zodbytej bramce zawsze szła kolejka.

Najważniejsze było to, że na koronie stadionu chodzili pojedynczy milicjanci (nie było firm ochroniarskich itp.)
Wystarczyło, że taki milicjant podszedł do grupy fetującej zdobytego gola napojami mocnymi i powiedział :
Jeden wybryk i wlatujecie ze stadionu.
Doping słychać było w Centrum i na Pogoni.
Podział na gorszych, lepszych, właściwych czy pikników nie istniał.
Doping był dla drużyny Zagłębia a nie dla zgód - nie istniały.
Piękne lata 60-70.
jls

Postprzez ZS1906ZS 2011-08-19, 1:25 pm

RUDI napisał(a):Drogi kolego(nie obrazisz się chyba że Cię tak nazwę)zaznaczam od razu że nie będę nawoływał oddaj flagi,ale chyba się orientujesz że coś się chyba zmieniło na stadionach(nie ważny w tym momencie punkt widzenia czy na dobre czy na złe)przed kim aż tak trzeba będzie bronić tych flag?przed tymi kibicami zamkniętymi w klatkach?bo mnie się wydaje że bardziej przed Tymi dziadkami z PZPN(chociaż to się nie udaje ,na pewno widziałeś filmik z kibicami Korony )Więc lepiej powiedzieć otwarcie ,należą nam się ,bo my o nie dbaliśmy ,pielęgnowaliśmy i po prostu żyliśmy się z nimi .Jeszcze trochę inny temat , widzę że jako jedyny przedstawiciel grupy kibicowskiej (na tym forum) udzielasz się dosyć ostro ,to mam pytanie -dlaczego z jednej strony wyśmiewacie tu obecnych że są kibicami gorszymi (Ci siedzący na krytej)sezonowcy ,pikniki i tym podobnie (użyłem tylko tych dla mnie nie za bardzo obraźliwych)a z drugiej strony wpadacie w zachwyt ile to rodzin z dziećmi przyszło na mecz pucharowy ,jaka to fajna atmosfera piknikowa była ,i jakie smaczne kiełbaski były przygotowane (a swoją drogą kto wam w dawnych czasach nie pozwolił tego robić ,aby zasilić budżet opraw)to pikniki są fajne bo wykupiły bilet i zasilą kasę?według mnie to jest hipokryzja.
Teraz wszystkie grupy kibicowskie budują swoje image na wartościach rodzinnych ,patriotycznych ,a gdzie byliście kilka ,kilkanaście lat temu ,gdzie te marsze na kopiec ,gdzie to wspomaganie domów dziecka ,festyny i inne akcje ,bo ja sobie nie przypominam,ale mogę się mylić.Pozdrawiam
Ps.A tak po prawdzie z tą nazwą piknikowcy -zapytaj taty ,jeżeli chodził na mecze Zagłębia w lata 70 (czasy piękne dla naszego klubu)co się działo na tych ławkach na trybunach ,jeden fajny i radosny piknik połączony z dopingiem (ja to tak pamiętam jako młody chłopak)

W jednym z postów pisałem już, że nie uważam kogoś za gorszego. Tylko uważam, że kibicom działającym na różnych frontach (grupy kibicowskie ;-) ) przysługuje prawo decyzji na temat tego co się dzieje na trybunach czy też poza nimi.

Żadna hipokryzja ... cieszy to, że decyzja podjęta spotkała się z aprobatą również po stronie osób, które to rzekomo boją się tych złych fanatycznych kibiców i to dlatego nie ma ich na trybunach.

Co do tych innych czasów ... jeżeli uważasz, że w chwili obecnej gdyby raz czy drugi powieszona została flaga na trybunach Ludowego i nikt by się tym nie zainteresował jesteś w błędzie. Ryzykantów wbrew pozorom nie brakuje ;-)
ZS1906ZS

Postprzez August 2011-08-19, 2:09 pm

Napiszę raz jeszcze, jak moim zdaniem mogłaby wyglądać próba ratowania Zagłebia przez kibiców jak i legitymizacja 1906, co moim zdaniem mogłoby sprawić aby środowisko kibiców nie zostaloby podzielone, a wręcz przeciwnie, solidnie wzmocnione być moze na tyle, aby musieliby powaznie sie liczyc lokalni politycy z Górskim na czele.
Otóż grupa, która utworzyła stwarzyszenie idzie dwutorowo. Jedna sprawa (jak w tej chwili) to sprawy związane z prowadzeniem b-klasowej drużyny 1906. Natomiast druga to rozmowy prowadzone przez dyrektorów i mr związkowca z akcjonariuszami na temat przejęcia obecnego pakietu 51% akcji jak również z Miastem odnośnie przejęcia władzy w klubie oraz pomocy finansowej ze strony Miasta choćby takiej jak ma obecnie miejsce. Rzecz jasna stowarzyszenie formułuje swoje oferty pisemnie i przedstawia je publicznie. Fiasko tych rozmów oczywiście skutkuje skupienie się stowarzyszenia wyłącznie na 1906. Niemniej jednak w takim wypadku nie ma kontrowersji z jakimi mamy do czynienia w tej chwili. Sukces takich rozmów spowoduje konieczność podjęcia kolejnych działań. Przy czym zaznaczam, odpowiedzialność stowarzyszenia z tego tytułu ogranicza się li tylko i wyłącznie do kwoty zapłaty za pakiet akcji. Nie mamy tu do czynienia z odpowiedzialnoscią karną czy majątkową członków stowarzyszenia, natomiast odpowiedzialniść karno-skarbowa cżłonków organów dotyczy wyłącznie okresu pełnienia funkcji.
Wracając do sprawy. Przejmujac pakiet akcji niezbvedne jest wzmocnienie kadrowe stowarzyszenia. Nie widzę w tym problemu wszak można wykorzystać znajomości, kontakty towarzyskie, fora kibiców czy wręcz ogloszenie na 100%. Oczywiście koniecznym byłoby określenie kogo się poszukuje biorąc pod uwagę wykształcenie, doświadczenie zawodowe, uprawnienia etc. Zaznaczam, że w przypadku objęcia akcji i desygnowania członków rady przez stowarzyszenie a nie Miasto, żadne uprawnienia nie są wymagane. W chwili obecnej przy 51% nie ma problemu aby wiekszość w radzie stanowili przedstawiciele stowarzyszenia.
Rada Nadzorcza niezwłocznie po ukonstytułowaniu się formułuje warunki konkursu na członka(ów) zarządu, ktory przeprowadza się na poprzez ogłoszenia na stronie oficjalnej , 100% i gdzie tylko się da. Jednym z warunków stawianych w konkursie byłoby przedstwienie koncepcji funkcjonowania spółki w najblizszych 2-3 latach.
Jednocześnie stowarzyszenie prowadzi cały czas drużyne 1906, która w przypadku odniesienia"sukcesu" stałaby się naturalnym zapleczem natomiast w przypadku porażki , naturalną alternatywą. To tak z grubsza. Szczegóły można by oczywiście dopracować. Przy czym okreslone działania mogłyby się odbywać w ramach programu cos w rodzaju "ratujmy razem piłkarskie Zagłębie", co z marketingowego punktu widzenia, mogloby być znakomitym posunięciem.Co ciekawe, w mojej ocenie na takie działania jeszcze nie jest za późno. Wbrew pozorom ryzyko niewielkie, za to dużo do zyskania.
August

Postprzez PawełK 2011-08-19, 2:30 pm

August, wycinając wątek Zagłębia 1906, to kto komu broni podjąć takie działania w chwili obecnej, bez grup kibicowskich, a wśród kibiców drugoligowego Zagłębia?
PawełK
pyszałek

Postprzez August 2011-08-19, 2:34 pm

PawełK napisał(a):August, wycinając wątek Zagłębia 1906, to kto komu broni podjąć takie działania w chwili obecnej, bez grup kibicowskich, a wśród kibiców drugoligowego Zagłębia?

Jak już pisałem kilka dni temu. Aby podjąć takie działania w specyfice naszego regionu, trzeba mieć przynajmniej jeden z trzech zapleczy: finansowe, polityczne bądź kibicowskie. Ja nie mam żadnego z nich. Tego rodzaju propzycję rzuciłem Zarządowi 1906 w trakcie spotkanie w Dąbrowie.
August

Postprzez camilstone 2011-08-20, 9:46 am

Niestety moim zdaniem jest już za późno. Nowa inicjatywa trafiła na podatny grunt.

Głód sportowych zwycięstw, atrakcje związane ze swoistym Tour de Zagłębie po okolicznych B-klasowych stadionach (w przyszłości może A-klasowych, a może nawet w okręgówce), nowa "moda", chęć załatwienia interesów (politycznych lub finansowych) - to kusi i przyciąga, nie oszukujmy się...

Złośliwości typu - "bieganie wystarczy na B-klasę" to prawda... Pewnie na dwie, a może 3 klasy rozgrywkowe wyżej - również :) Ale co z zarządzanie klubem?

Amatorsko - klubem drugiej, pierwszej, a tym bardziej EKSTRAKLASY, zarządzać się nie da. Trzeba mu poświęcić całe zawodowe życie. Sprzedawca drobiu nie dał rady, pośrednik ubezpieczeniowy nie dał rady ..

Macie parę lat na naukę.. tylko ciężko będzie się uczyć od Pioniera Ujejsce, Unii Strzemieszyce czy Czarnych Sosnowiec.

Macie parę lat na pozyskanie solidnego zaplecza finansowego.. tylko jest problem, że żadnemu klubowi z naszego regionu to się nie udało (i nie przywołujcie tu przykładów z siatkówki czy koszykówki - bo to inne realia i wymogi finansowe).

Czy starczy zapału, umiejętności, wiedzy i .. szczęścia ? Przyszłość da odpowiedź :)
camilstone

Postprzez KalF92 2011-08-20, 10:33 am

camilstone, A od jakiego klubu mają sie uczyć Twoim zdaniem? Może od Zagłębia z Kresowej? Zadłużonego po uszy Górnika Zabrze?
Co do profesjonalnego zarządzania to nie jeden klub ma takowe i jest w czarnej dupie.
A na przykład klubów którymi zarządzali kibice można podać Lechię Gdańsk (przypominam ze graja od kilku lat w ekstraklasie) czy Olimpię Elbląg(awansowali do Iligii).
Jeśli chodzi o zaplecze dot. sponsora to z pewnością będzie im łatwiej niż innym piłkarskim klubom z regionu. a czemu? Bo mają zaplecze kibiców ,czyli grupę ludzi do której sponsor może skierować swoją ofertę i w oczach których zostanie wypromowany w pierwszej kolejności. Poza tym nie mają kolosalnego zadłużenia, czyli jeśli sponsor włoży w to kasę to może liczyć na to ze pójdą one na rozwój klubu a nie wpadną do worka bez dnia...

Co do przywołanego przez Ciebie "tour de Zagłębie' po Bklasowych boiskach(stadiony to to nie są) to jestem pewien ze każdy z wyjazdowiczy Zagłębia wolałby odwiedzić Rybnik,Toruń,Głogów niż Dąbie,Górę Siewierską czy Kroczyce; ale jak widać i oni wierzą w słuszność decyzji inicjatorów ZS1906.
Ja osobiście początkowo przekonany nie byłem ale na spotkaniu w Warce argumentacja Gabrysia w pełni mnie przekonała.Zaoferowano realny do osiągnięcia cel, sensowny plan jego realizacji, przedstawiono plan działania. zaplanowane zostało działanie marketingowe..
Co zaoferować może Zagłębie z kresowej? A no właśnie olewano kibiców,którzy chcieli pomóc. Budżet nie istnieje, klub tonie w długach a jedyną strategią na przyszłość oprócz "jakoś to będzie" jest "miasto da". Spoko tylko kto da gwarancję że po wyborach miasto nadal będzie chciało utrzymywać klub? No właśnie-NIKT! Jestem pewny że po wyborach klub niezależnie od działan kibiców zostałby pozbawiony pomocy z miasta i upadłby w połowie sezonu. Przez pół roku bylibyśmy bez klubu..Natomiast dzięki inicjatywie kibiców za rok mamy Aklasę!
Ave ZAGŁĘBIE!
KalF92

Postprzez toph 2011-08-20, 11:37 am

August napisał(a):Napiszę raz jeszcze, jak moim zdaniem mogłaby wyglądać próba ratowania Zagłebia przez kibiców jak i legitymizacja 1906, co moim zdaniem mogłoby sprawić aby środowisko kibiców nie zostaloby podzielone, a wręcz przeciwnie, solidnie wzmocnione być moze na tyle, aby musieliby powaznie sie liczyc lokalni politycy z Górskim na czele.
Otóż grupa, która utworzyła stwarzyszenie idzie dwutorowo. Jedna sprawa (jak w tej chwili) to sprawy związane z prowadzeniem b-klasowej drużyny 1906. Natomiast druga to rozmowy prowadzone przez dyrektorów i mr związkowca z akcjonariuszami na temat przejęcia obecnego pakietu 51% akcji jak również z Miastem odnośnie przejęcia władzy w klubie oraz pomocy finansowej ze strony Miasta choćby takiej jak ma obecnie miejsce. Rzecz jasna stowarzyszenie formułuje swoje oferty pisemnie i przedstawia je publicznie. Fiasko tych rozmów oczywiście skutkuje skupienie się stowarzyszenia wyłącznie na 1906. Niemniej jednak w takim wypadku nie ma kontrowersji z jakimi mamy do czynienia w tej chwili. Sukces takich rozmów spowoduje konieczność podjęcia kolejnych działań. Przy czym zaznaczam, odpowiedzialność stowarzyszenia z tego tytułu ogranicza się li tylko i wyłącznie do kwoty zapłaty za pakiet akcji. Nie mamy tu do czynienia z odpowiedzialnoscią karną czy majątkową członków stowarzyszenia, natomiast odpowiedzialniść karno-skarbowa cżłonków organów dotyczy wyłącznie okresu pełnienia funkcji.
Wracając do sprawy. Przejmujac pakiet akcji niezbvedne jest wzmocnienie kadrowe stowarzyszenia. Nie widzę w tym problemu wszak można wykorzystać znajomości, kontakty towarzyskie, fora kibiców czy wręcz ogloszenie na 100%. Oczywiście koniecznym byłoby określenie kogo się poszukuje biorąc pod uwagę wykształcenie, doświadczenie zawodowe, uprawnienia etc. Zaznaczam, że w przypadku objęcia akcji i desygnowania członków rady przez stowarzyszenie a nie Miasto, żadne uprawnienia nie są wymagane. W chwili obecnej przy 51% nie ma problemu aby wiekszość w radzie stanowili przedstawiciele stowarzyszenia.
Rada Nadzorcza niezwłocznie po ukonstytułowaniu się formułuje warunki konkursu na członka(ów) zarządu, ktory przeprowadza się na poprzez ogłoszenia na stronie oficjalnej , 100% i gdzie tylko się da. Jednym z warunków stawianych w konkursie byłoby przedstwienie koncepcji funkcjonowania spółki w najblizszych 2-3 latach.
Jednocześnie stowarzyszenie prowadzi cały czas drużyne 1906, która w przypadku odniesienia"sukcesu" stałaby się naturalnym zapleczem natomiast w przypadku porażki , naturalną alternatywą. To tak z grubsza. Szczegóły można by oczywiście dopracować. Przy czym okreslone działania mogłyby się odbywać w ramach programu cos w rodzaju "ratujmy razem piłkarskie Zagłębie", co z marketingowego punktu widzenia, mogloby być znakomitym posunięciem.Co ciekawe, w mojej ocenie na takie działania jeszcze nie jest za późno. Wbrew pozorom ryzyko niewielkie, za to dużo do zyskania.

wszystko ładnie pięknie tylko czemu to stowarzyszenie (w domyśle Z1906S) ma spłacać dług pseudo prezesów ("inwestorów") w wysokości 3mln zł?
toph

Postprzez KalF92 2011-08-20, 11:41 am

toph napisał(a):
August napisał(a):Napiszę raz jeszcze, jak moim zdaniem mogłaby wyglądać próba ratowania Zagłebia przez kibiców jak i legitymizacja 1906, co moim zdaniem mogłoby sprawić aby środowisko kibiców nie zostaloby podzielone, a wręcz przeciwnie, solidnie wzmocnione być moze na tyle, aby musieliby powaznie sie liczyc lokalni politycy z Górskim na czele.

wszystko ładnie pięknie tylko czemu to stowarzyszenie (w domyśle Z1906S) ma spłacać dług pseudo prezesów ("inwestorów") w wysokości 3mln zł?

Po co? By ratować Zagłębie. Tyle że tutaj rodzi sie pytanie za CO? No właśnie- MIasto nie ma takich pieniędzy,a skąd mają je wziąć kibice? O tym niestety nikt nie pomyślał, a szkoda..
KalF92

Postprzez Cygan 2011-08-20, 1:30 pm

toph napisał(a):

Nie 3 milonów, a 4 milionów... :twisted:
Cygan

Postprzez camilstone 2011-08-20, 1:35 pm

KalF92 napisał(a):camilstone, A od jakiego klubu mają sie uczyć Twoim zdaniem? Może od Zagłębia z Kresowej? Zadłużonego po uszy Górnika Zabrze?
Co do profesjonalnego zarządzania to nie jeden klub ma takowe i jest w czarnej dupie.
A na przykład klubów którymi zarządzali kibice można podać Lechię Gdańsk (przypominam ze graja od kilku lat w ekstraklasie) czy Olimpię Elbląg(awansowali do Iligii).
Jeśli chodzi o zaplecze dot. sponsora to z pewnością będzie im łatwiej niż innym piłkarskim klubom z regionu. a czemu? Bo mają zaplecze kibiców ,czyli grupę ludzi do której sponsor może skierować swoją ofertę i w oczach których zostanie wypromowany w pierwszej kolejności. Poza tym nie mają kolosalnego zadłużenia, czyli jeśli sponsor włoży w to kasę to może liczyć na to ze pójdą one na rozwój klubu a nie wpadną do worka bez dnia...

Zagłębie niestety nigdy profesjonalnie zarządzane nie było.. ale patrząc na wszystkie kluby z województwa śląskiego - przykładu dobrego managementu nie znajdziecie.

Nie podawaj przykładu Lechii - bo nadzwyczajnie w świecie albo nie znasz albo nie chcesz znać tamtejszych realiów (odnośnie finansów, sponsorów, infrastruktury, zaangażowania lokalnego biznesu, itp.).
Olimpia - różowo jest tam od niedawna .. a jeśli masz za wzór osiągnięcie poziomu (na jakiejkolwiek płaszczyźnie) Olimpii.. no cóż.
Wypowiedź o "łatwości" pozyskania sponsora początkowo miałem zostawić bez komentarza.. ale co tam :)

W poprzednich sezonach "kumaci" siedzieli na Ludowym ... i co .. przyciągnęło to sponsora? Nawet w czasach, gdy sytuacja finansowa nie była tak tragiczna jak obecnie - jakoś nie widziałem kolejek chętnych do wyłożenia konkretnej kasy.. A historie o tym, kto to niby miał sponsorować Zagłębie lub ma sponsorować stowarzyszenie z Zagórza ... są niczym relacje o YETI..

Poza tym razi mnie w wypowiedziach popierających nową inicjatywę sposób wyrażania się o Zagłębiu.
A później się dziwić, że w drugą stronę lecą hasła:
"- o zdrajcach, Targowicy..
- takie podejściu - niczym Wiary Lecha w "Amice" Poznań - albo będzie jak chcemy albo zabieramy zabawki (czyt. flagi).
- chcieliście mieć swój odrębny klub - macie - ale Zagłębie jest tylko jedne i nie 1906 ani 2011 (choć to może by mniej drażniło)."

Kończąc - można to było zrobić inaczej.. bez dokonywania podziałów. A tu się okazało, że:
„Lojalność to towar, który szybko się psuje" ;-(
camilstone

Postprzez KalF92 2011-08-20, 3:44 pm

camilstone, Uważasz ze lojalnością jest przyklaskiwanie działaczom z kresowej którzy utopili ten klub w gównie ? Otóż Ci ludzie z miłości do klubu uznali że zacząć od zera to najlepsze rozwiązanie. Z pewnością z punktu ekonomicznego to słuszne podejście.
Wiem ze Lechia to zupełnie inna historia jednak przez kilka lig przebrnęli grając kibicami i mając kibiców w zarządzie-jak widać da się! Co do Olimpii -owszem różowo jest od niedawna, a teraz pytanie kiedy ostatni raz było różowo na Ludowym? No właśnie za czasów kupowania i sprzedawania meczy, ja chce obejrzeć mecz a nie wynik przedmeczowej licytacji.

Co do sponsorów,to znajdywanie ich nie jest obowiązkiem kibiców(chyba że się mylę?) To że próbowali coś zdziałać to tylko i wyłącznie ich dobra wola. Równie dobrze Ty możesz ich szukać ;)
Kibice twierdzą że znaleźli sponsora który chciał wyłożyć w Zagłębie z Kresowej kwotę około pół miliona ale jak zdał sobie sprawę że dług to ponad 4miliony a może więcej bo ani miasto ani Zagłębie nie są wstanie powiedzieć ile pieniędzy i komu są winni-wycofał sie. To chyba normalne, bo wiedział że włoży kasę w worek bez dna.
PS przywołujesz przykład działań kibiców Lecha/Amici Poznań, że albo po myśli kibiców albo wychodzimy ze stadionów. Przypominam że ten klub jest potęgą piłkarską i kibicowską jak na polskie realia, jak widać warto liczyć się z grupami kibicowskimi.
Ja jestem pełen optymizmu co do poczynań ZS1906, wierzę w ich zapewniena o tym że są wstanie zapewnić klubowi solidny budżet i rok po roku piąć się w górę. Warto zwrócić uwagę na to że podjęto też działania marketingowe. (jak ktoś nie wie o co chodzi to warto odwiedzić to drugie forum) Pozdrawiam!
KalF92

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna