Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez Cygan 2011-07-10, 9:38 pm

August napisał(a):Przed chwilą była rozmowa z Baczyńskim na TVP3. Najważniejsze info to, to, że w środę Rada Miasta będzie decydowac - jak zrozumiałem - o pieniadzach dla klubu. Konto jest zablokowane, dzialalności praktycznie nie ma. Prywatni akcjonariusze chcą oddać(sprzedać?) akcje Miastu. Jakieś pieniądze (nie wiem czemu) z tego tytułu miałyby trafić do klubu.Generalnie: jeśli Rada Miadsta w środe powie "nie" klub ogłosi (czy raczej zgłosi) wniosek o upadłość i nie przystąpi do rozrgywek.
Reasumując, marnie to wygląda.

Jak rozmawiałem z Leszkiem w sobote, powiedział: "będzie dobrze!" Ale sam już nie wiem co to znaczy...
Te 4 mln długu to widać nie wiele, Szatan też się "układa" z Zagłebiem...? Może bedzie dobrze jednak...

Ps: a jak wspomniałem o Teresie, i jego zadłużeniu, to zrobił bardzo zdziwioną minę...???? Jakby o niczym nie wiedział....
Cygan

Postprzez django 2011-07-10, 9:46 pm

August napisał(a):Generalnie: jeśli Rada Miadsta w środe powie "nie" klub ogłosi (czy raczej zgłosi) wniosek o upadłość i nie przystąpi do rozrgywek.

I co na to grupy kibicowskie? Walczymy o klub, czy pierdolimy, bo nie ma czasu, trzeba przecież załatwiać licencję na beklasę?
django

Postprzez August 2011-07-10, 9:46 pm

Cygan napisał(a):Te 4 mln długu to widać nie wiele, Szatan też się "układa" z Zagłebiem... Może bedzie dobrze jednak...

Problem nie tyle w wysokości zadłużenia co w braku źródeł finansowania. Widać, że Baczyński nie ma pomysłu na nic poza kasą z Miasta. Ok, na teraz nie ma innej możliwości, ale co dalej ? Powiadają, że nie powinno się wchodzić do tej samej rzeki 2 razy. Baczyński wchodzi po raz trzeci. To samo w sobie oznacza klęskę ludzi decyzyjnych w tym Mieście. Ja nie odbieram zasług i serca dla klubu Baczyskiemu ale jeszcze za Adamczyka pisałem, że facet powinien wjeść do klubu jako Prezes tymczasowy na 2-3 miesiące. Po ot aby w tym czasie znaleźć naprawdę jakiegoś fachowca z jakąś wizją. Tu własnie liczyłem na pomoc ludzi inicujących akcję z Z1906S. Powiedzmy sobie szczerze. Dalsze opieranie budżetu na Mieście i Prezesem Baczyńskim na dłuższą metę nie ma sensu. Tu musi przyjść FASCHOWIEC. Inaczej kolejna publiczna kasa pójdzie w błoto. Na koniec mała dygresja. Górski z pomocą Szatana, Hytrego, Kozielskiego, Książka i diabli wiedzą kogo jeszcze upierdala kolejny klub w tym mieście. Póki ta łysa pała będzie u władzy chyba nie ma co liczyć na jakikolwiek renesans sportu w Sosnowcu.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez KalF92 2011-07-10, 9:58 pm

August napisał(a):
Cygan napisał(a):Te 4 mln długu to widać nie wiele, Szatan też się "układa" z Zagłebiem... Może bedzie dobrze jednak...

Problem nie tyle w wysokości zadłużenia co w braku źródeł finansowania. Widać, że Baczyński nie ma pomysłu na nic poza kasą z Miasta. Ok, na teraz nie ma innej możliwości, ale co dalej ? Powiadają, że nie powinno się wchodzić do tej samej rzeki 2 razy. Baczyński wchodzi po raz trzeci. To samo w sobie oznacza klęskę ludzi decyzyjnych w tym Mieście. Ja nie odbieram zasług i serca dla klubu Baczyskiemu ale jeszcze za Adamczyka pisałem, że facet powinien wjeść do klubu jako Prezes tymczasowy na 2-3 miesiące. Po ot aby w tym czasie znaleźć naprawdę jakiegoś fachowca z jakąś wizją. Tu własnie liczyłem na pomoc ludzi inicujących akcję z Z1906S. Powiedzmy sobie szczerze. Dalsze opieranie budżetu na Mieście i Prezesem Baczyńskim na dłuższą metę nie ma sensu. Tu musi przyjść FASCHOWIEC. Inaczej kolejna publiczna kasa pójdzie w błoto. Na koniec mała dygresja. Górski z pomocą Szatana, Hytrego, Kozielskiego, Książka i diabli wiedzą kogo jeszcze upierdala kolejny klub w tym mieście. Póki ta łysa pała będzie u władzy chyba nie ma co liczyć na jakikolwiek renesans sportu w Sosnowcu.

Jakiej pomocy od nich oczekiwałeś? Ci ludzie otwarcie mówią że byli olewani przez klub i nikt nie liczył się z ich zdaniem,dlatego ciekaw jestem co mogli zrobić Twoim zdaniem?
KalF92

Postprzez August 2011-07-10, 10:04 pm

KalF92 napisał(a):Jakiej pomocy od nich oczekiwałeś? Ci ludzie otwarcie mówią że byli olewani przez klub i nikt nie liczył się z ich zdaniem,dlatego ciekaw jestem co mogli zrobić Twoim zdaniem?

Rzomowy nie na poziomie klubowym ani ze szmaciarzami Szatanem, Kozielskim i Książkiem a wyłącznie z Miastem. Miejsca dla ludzi w organach Spółki, którzy byliby w stanie opracować sensowny program naprawczy klubu.
August

Postprzez django 2011-07-10, 10:05 pm

August napisał(a):Górski z pomocą Szatana, Hytrego, Kozielskiego, Książka i diabli wiedzą kogo jeszcze upierdala kolejny klub w tym mieście.

Przecież wiemy jaki jest Kazik. On zawsze niepopularne decyzje lubi przerzucać na kogo innego, najczęściej na radnych. I teraz będzie to samo. Już widzę to wytłumaczenie: ogłosimy upadłość, kibice to popierają, bo sami chcą robić klub od nowa. Gdyby nie inicjatywa osób, które podobno "na dobre i na złe", to idę k***a o zakład za każde pieniądze, że Górski by Zagłębie ratował. Czy by uratował to już inna sprawa, ale przynajmniej pompowałby kasę, dając czas, a kto wie, może i zacząłby szukać sponsorów. Tym sposobem grupy kibicowskie wbiły najprawdopodobniej ostatni gwóźdź do trumny Zagłębia. Jest jeszcze kilka dni, można coś spróbować zrobić, tylko obawiam się, że ci, którzy mogliby spróbować mają już ten klub w dupie, bo są zajęte tym, czy na pikniku przed pierwszym meczu w beklasie grillowana będzie karkówka, czy kaszanka.
django

Postprzez August 2011-07-10, 10:11 pm

Tyle, że jeśli klub padnie to pójdzie kolejny klub na konto Kazika. Fakt, że inicjatorzy akcji popełnili błąd nie oznacza, że jeszcze nie można czegokolwiek uratować. A jeśli nie to proponuję abyśmy wzięli kolegę Blajpiosa i poszli w następna sobotę na dobrą wódkę, bo tyle nam pozostanie.
August

Postprzez django 2011-07-10, 11:09 pm

August napisał(a):Tyle, że jeśli klub padnie to pójdzie kolejny klub na konto Kazika.

No ale przecież wicie, rozumicie... Już nawet kibice zrozumieli, że tu się nic nie dało zrobić. Na szczęście założyli klub i ja to bardzo popieram, ja w ogóle popieram młodzież, a szczególnie taką, co bierze sprawy w swoje ręce. I my jako miasto im pomożemy. Zbyszek Drążkiewicz zaraz na szybko rozpisze przetarg i zamontujemy im 20 nowych krzesełek na Zagórzu. Zobaczycie, już za 50 lat Zagłębie wróci na swoje miejsce... Dajcie no koledzy ten szalik, zrobimy sobie zdjęcie...
django

Postprzez August 2011-07-11, 7:49 am

django napisał(a):No ale przecież wicie, rozumicie... Już nawet kibice zrozumieli, że tu się nic nie dało zrobić

No tak, jak znam Górskiego to gotowy powiedzieć, że po co nam Zagłębie skoro mamy Gieksą na "naszym" Śląsku
August

Postprzez camilstone 2011-07-11, 8:12 am

Wszyscy tak jadą po Górskim ... tylko, kto go wybrał ?

Zaraz pewnie pojawią się posty, że nikt ... To co k...wa Putin go namaścił?

Niestety największą porażką Naszego Zagłębia i całego sosnowieckiego sportu są DZIAŁACZE.Tacy, co pamiętają "stare dobre czasy i dobrych wujków z Komitetu nakazujących kopalniom sponsoring" albo młodzi, którzy nie mają bladego pojęcia o funkcjonowaniu spółek akcyjnych. Bo na marginesie - stowarzyszenie sportowe - to AMATORSZCZYZNA.. (choć do tego grona parę S.S.A. też bym zaliczył :lol: )
Ci wspaniali pseudo-działacze (przepraszam Panie Leszku - ale Pan też do nich należy) liczą tylko na polityków. Na ich łaskę i "miłość" do klubu .. szczególnie przed wyborami :)
W dzisiejszych czasach sport to biznes. Więc nie oszukujmy się - bez sponsorów z prawdziwego zdarzenia (nie piekarzy, podwórkowych handlarzy, itp.) i menadżerów (wykluczając polityków i ubezpieczeniowych domokrążców - vide Hytry :) ) nie mamy co szukać.
Spójrzcie na 1 ligę - DOLCAN, Bogdanka czy Termalica - nie wstyd?

Jestem przeciwnikiem nowego projektu .. ale jak patrzę na to co się dzieje w klubie .. to się aż boje myśleć nad przyszłością. Pozostanie nam kibicowanie parafrazujące słowa piosenki: "na złe i NA ZŁE i w piątej lidzie ...."

Bo na - "dobre" - nie ma co liczyć :(
camilstone

Postprzez August 2011-07-11, 8:40 am

camilstone napisał(a):Wszyscy tak jadą po Górskim ... tylko, kto go wybrał

Przede wszystkim ludzie z silną nostalgią do czasów Edwarda Gie. Po drugie, słabość miejskiej opozycji, w szczególności PO, która nie była w stanie wystawić kogoś bardziej charyzmatycznego aniżeli bezpłciowy, pełen buty Pięta. Nie znam się na arkanach polityki, ale szkoda, że nie wyciągnięto wniosków sprzed 9 lat, kiedy to dość charyzmatycznemu choć i nieco kontrowersyjnemu Winiarskiemu brakło zaledwie kilkuset głosów w wyborach. W każdym razie, na dzień dzisiejszy nie widzę wśród miejskiej "ęteligencji" politycznej poza Mr Winiarskim nikogo z jajami, kto mógłby a wręcz powinien spuścić wyborczy wpi...ol Górskiemu i jego czerwonej klice. Co do Mr Karola, to przypomniał mi się jego wpis na jednym z komentarzy pod artykułem jednego z forów miejskich:

"Rzeczywiście trudno uznać roczne osiągnięcia byłego prezesa za pozytywne. Brak awansu, zadłużenie na poziomie 3 milionów zł. i przede wszystkim brak nadziei na poprawę sytuacji. Ale żeby ocenić sprawiedliwie Marka Adamczyka trzeba pamiętać w jakim stanie znajdowało się Zagłębie w momencie kiedy przejmował on rządy. Większość obecnych problemów klubu to konsekwencje działań poprzedniego zarządu i poprzedniego współwłaściciela. Na dodatek nowi współwłaściciele czyli Panowie Książek i Kozielski chcieli raczej poprzez wykupienie udziałów w Zagłębiu wejść na sosnowiecki rynek niż na serio zaangażować się w rozwój klubu. W takiej sytuacji trudno liczyć, że ktokolwiek w ciągu roku dokona cudów.
Nie bez winy są też władze miasta. Kiedy przejmowano 49% udziałów nie za bardzo przejmowano się rzeczywistym stanem finansów klubu. Nikt też nie próbował nawet zarysować planów rozwojowych ze wskazaniem źródeł finansowania. Zbliżały się wybory i pozyskanie poparcia kibiców było najważniejsze. Miasto miało swoich przedstawicieli w Radzie Nadzorczej. Zdziwienie budzi więc zdziwienie Pani wiceprezydent, że sytuacja klubu jest aż tak zła.
Życzę Panu Baczyńskiemu sukcesu. Ale nawet Salomon z pustego nie naleje. Trudno będzie pozyskać sponsorów, którzy sfinansują bieżącą działaność klubu, a co dopiero mówić o spłacie istniejących zobowiązań. Jedyne realne źródło finansowania to budżet miasta, ale jego sytuacja jest niewiele lepsza niż budżetu klubu. Nie słyszę też żadnych zapowiedzi większego zaangażowania miasta w spółkę. I tu akurat trudno się temu dziwić, ponieważ jest o wiele ważniejszych spraw niż finansowanie drugoligowego klubu. "
August

Postprzez RUDI 2011-07-11, 10:06 am

> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez Zagłębiakowy 2011-07-11, 10:49 am

To wyda wam się głupie ,ale Arabowie są bogaci i tam powinno się szukać sponsora lub właściciela xD Lub zacząć promować klub poza krajem . A jeśli klub upadnie (co jest ku**a bardzo mozliwe) to ciekawe co dalej?Znowu od okręgówki będziemy zaczynać?Bez sensu...
Zagłębiakowy

Postprzez yahaya 1906 2011-07-11, 11:24 am

Zagłębiakowy napisał(a):To wyda wam się głupie ,ale Arabowie są bogaci i tam powinno się szukać sponsora lub właściciela xD Lub zacząć promować klub poza krajem . A jeśli klub upadnie (co jest ku**a bardzo mozliwe) to ciekawe co dalej?Znowu od okręgówki będziemy zaczynać?Bez sensu...

To nie jest bez sensu.WIARA KTÓRA PRZETRWAŁA nie jest pustym sloganem.
yahaya 1906

Postprzez August 2011-07-11, 11:51 am

Zagłębiakowy napisał(a):To wyda wam się głupie ,ale Arabowie są bogaci i tam powinno się szukać sponsora lub właściciela xD Lub zacząć promować klub poza krajem

To nic więcej jak mrzonki. Arabowie byli swego czasu zainteresowani Wisłą i ostatecznie nic z tego nie wyszło. Górnik niedawno próbował promować się w Rosji i również z tego nic nie wyszło. zatem dlaczego ktokolwiek miałby się promować poprzez ładowanie w totalnie podupadłą markę rządzoną od lat przez złodziei i ignorantów ?
Jedyną rzeczą jaka mogłaby ewentualnie zainteresować jakiegoś bogatego byłoby zoaferowanie mu czegoś. A co dzis może zaoferować Sosnowiec ? Jedyne co przychodzi mi do głowy, aczkolwiek nie niemożliwe to zaoferowanie mu terenów wokół Ludowego i niedoszłego aqua-parku i związane z tym ulgi inwestycyjne oraz podakowe w zamian za finansowanie klubu. Z tymże podobny wariant przerabialiśmy już za Włochów. Kto da gwarancję, że kasa od kogoś takiego nie byłaby rozpieprzona i rozkradziona ? Nikt. Poza tym od lat nie kt nie umie/nie che/nie potrafi stworzyć jakiegokolwiek programu zachęcająego miejscowy biznes do wspomagania finansowego klubu , a co dopiero do przyciągnięcia jakiegoś możnego.
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna