Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez PawełK 2011-07-05, 11:50 am

jaszczur napisał(a):pozatym wówczas też był dług może nie tak wielki ale był.nie było wsparcia miasta...
L.Baczynski zwerbował włochów ale pozniej Wojciech.R i trener dekady rozpiepszyli to co mogło dać nam stabilizacje na lata.
tyle w temacie

Daj sobie spokój z pisaniem takich pierdół i poćwicz ortografie.
PawełK
pyszałek

Postprzez Anakin 2011-07-05, 1:14 pm

W Sosnowcu trwa gorączkowe poszukiwanie pieniędzy i sponsorów, którzy pomogą zbudować budżet na drugą ligę

Z klubową kasą już dawno nie było tak źle. Zagłębie nie dość, że nie ma pieniędzy na bieżącą działalność to jeszcze musi zmagać się z potężnym długiem. Marek Adamczyk, były już prezes klubu relacjonował sosnowieckim radnym, że do spłaty jest prawie 3 mln złotych. Około 1,7 mln to tzw. długi wymagalny.

Komu klub jest winny tak duże pieniądze? Do spłaty są na pewno pożyczki, jakich udzielał Zagłębiu Krzysztof Szatan. Były właściciel klubu szacował w wywiadach prasowych, że to około miliona złotych. Leszek Baczyński, nowy prezes Zagłębia i Szatan nie są w najlepszych relacjach, więc trudno oczekiwać, żeby biznesmen podarował to co mu się należy.

Do spłaty jest też piłkarz Daniel Treściński, wyrzucony z klubu po tym jak jego nazwisko znalazło się na liście osób zamieszanych w aferę korupcyjną. Treściński tak komentował to w wywiadzie dla "Gazety": "Do klubu przyszedł faks z PZPN-u informujący, że dwanaście osób związanych z Zagłębiem, w tym ja, jest podejrzanych o korupcję. Okazało się, że oprócz tego, że miałem nogę pod pachą [piłkarz leczył kontuzję - przyp. red.], to nowy zarząd wyrzucił mnie jak śmiecia. A czy można wyrzucić człowieka z pracy nie udowadniając mu winy? Nie rozumiem postawy tych ludzi. Myśleli, że pozbywając się nas wyczyszczą sobie klub i dzięki temu nie zostanie on ukarany? Dla mnie to nienormalne. Przecież to wszystko działo się od lat. Nie od pięciu, sześciu, ale od dziesięciu. Moje serce pękło".

Piłkarz odwołał się do sądu pracy i wygrał. Na Kresowej szacują, że trzeba mu zapłacić około 200 tys. złotych.

Do klubu pukają też komornicy, którzy występują w imieniu innych piłkarzy czekających na wypłatę zaległych poborów. Pieniędzy nie dostał m.in. Mateusz Prus - bramkarz z Zamościa, którego Zagłębie sprzedało do holenderskiej Rody Kerkrade. - Potwierdzam. Mateusz wciąż nie rozliczył się z Zagłębiem - mówi Krzysztof Jakubczak, menedżer piłkarza.

Prezes Baczyński rozpoczął swoje rządy od przygotowania listy osób i firm, których pieniądze mogą pomóc drużynie ze Stadionu Ludowego powstać z kolan. Na razie pewne są środki, jakimi dofinansuje spółkę miasto. Z nieoficjalnych informacji wynika, że będzie to kwota na poziomie 60 tysięcy złotych miesięcznie.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1REStN0su
Anakin

Postprzez jaszczur 2011-07-05, 4:46 pm

PawełK napisał(a):
jaszczur napisał(a):pozatym wówczas też był dług może nie tak wielki ale był.nie było wsparcia miasta...
L.Baczynski zwerbował włochów ale pozniej Wojciech.R i trener dekady rozpiepszyli to co mogło dać nam stabilizacje na lata.
tyle w temacie

Daj sobie spokój z pisaniem takich pierdół i poćwicz ortografie.

może przyblizyłbyś mi swoje wypociny...z tymi pierdołami?a ortografii napewno nie będe sie uczył od Ciebie...pierdoło..
jaszczur

Postprzez Lars 2011-07-07, 8:48 pm

W Sosnowcu toczy się walka o przetrwanie hokeja i piłki nożnej. - Zostaliśmy uśpieni - przyznaje Agnieszka Czechowska-Kopeć, wiceprezydent miasta odpowiedzialna za sport.
Czechowska-Kopeć zarządza sosnowieckim sportem od pięciu miesięcy. Bardzo burzliwych miesięcy. Nowe rozdanie w hokeju, nowy prezes na Stadionie Ludowym, a wszystko to podlane informacjami o poważnych problemach finansowych obu klubów.

Rozmowa z Agnieszką Czechowską-Kopeć

Wojciech Todur: Jakie jest pani zdanie o kondycji Zagłębia?

Agnieszka Czechowska-Kopeć: Zacznę od hokeja. Po tym, jak objęłam urząd, odbyłam kilkanaście spotkań z zawodnikami i trenerami zespołu, z relacji których wyłaniał się obraz fatalnej kondycji finansowej Zagłębia. Myślałam, że plan naprawczy uda się wprowadzić spokojnie, od przyszłego roku. Okazało się jednak, że sytuacja jest tak dramatyczna, że trzeba było podjąć drastyczne kroki. Stąd powołanie spółki ze 100-proc. udziałem miasta. Wydaje mi się, że gdyby nie to rozwiązanie, to zawodowego hokeja już by w Sosnowcu nie było.

Czy spółka jest już zarejestrowana?

- Nie. Wciąż jest w trakcie organizacji. Taki stan może trwać maksymalnie do sześciu miesięcy. Wniosek o wpis do KRS-u został już złożony. Czekamy na stosowne orzeczenie sądu.
spółka formalnie przejmie zespół.

Czy zarząd spółki już wie, jak bardzo zadłużone jest hokejowe Zagłębie?

- Spółka zobowiązała się do przejęcia długów stowarzyszenia wobec zawodników, trenerów i Polskiego Związku Hokeja na Lodzie. Ta kwota jest oszacowana. PZHL-owi trzeba zapłacić około 70-80 tys. zł. Hokeistom ponad 700 tys. Pozostałe długi pozostają przy stowarzyszeniu - przesądziło o tym porozumienie podpisane przez oba podmioty.

Kapitał założycielski spółki to 500 tys. zł. Jak za taką kwotę spłacić dług i zapewnić środki na bieżącą działalność?

- Kapitał wkrótce zostanie podniesiony. Spółka będzie mieć też inne źródła utrzymania. Prezes Marcin Fall rozmawia z potencjalnymi sponsorami, a rezultaty tych rozmów są obiecujące.

Zadłużenie wobec hokeistów będzie restrukturyzowane. Spłata będzie rozłożona w czasie. Na pewno sięgnie przyszłego roku. Wtedy będziemy działać na podstawie nowego budżetu i o wyprostowanie pewnych rzeczy będzie łatwiej.

Czy spółka przejmie lodowisko, by czerpać z niego zyski?

- Nasi prawnicy już nad tym pracują. Nie chcę przesądzać, na jakiej drodze dojdzie do przekazania obiektu, ale docelowo spółka ma zarabiać na komercyjnym wykorzystywaniu lodowiska.

Czy Zagłębie jest już pewne miejsce w ekstralidze?

- Na razie otrzymaliśmy promesę na udział w rozgrywkach. Tak naprawdę najważniejsza jest jednak licencja, a tej nie mamy. Myślę jednak, że wszystko jest na dobrej drodze.

Czas na piłkę. Czy z końcem sierpnia miasto zostanie większościowym udziałowcem piłkarskiego Zagłębia?

- Miasto wywiązało się z deklaracji podwyższenia kapitału spółki o milion złotych. Tego samego oczekujemy od współwłaścicieli. Termin upływa 31 sierpnia, więc na razie nie chcę przesądzać, jak to się skończy.

Część kibiców zakłada w Sosnowcu nowy klub. Z relacji osób zaangażowanych w ten projekt wynika, że miasto jest przychylne tej inicjatywie, bo tak naprawdę spisało drugoligowe Zagłębie na straty.

- Nie! Nie! Nie! Kibice mogli usłyszeć od prezydenta o ewentualnej upadłości spółki, ale to jest scenariusz tak samo realny jak ten, że klub stanie na nogi.

Nie po to Leszek Baczyński zastąpił na stanowisku prezesa Marka Adamczyka, żeby likwidować Zagłębie! Prezes Baczyński robi, co może. Maksymalnie tnie koszty, szuka sponsorów. Jeżeli jednak okaże się, że dług jest większy, niż sądzimy, a jedynym sponsorem klubu jest miasto, to dalsze istnienie spółki rzeczywiście stanie pod znakiem zapytania.

Dlaczego miasto zareagowało dopiero teraz?

- Mogę mówić za siebie. Od czasu jak zostałam powołana na urząd wiceprezydenta, spotykałam się z prezesem Adamczykiem wiele razy. Zapewniam, że kreował przede mną obraz klubu z problemami, ale nie na skraju bankructwa. Zostaliśmy uśpieni.

Prezes Adamczyk na koniec naszej współpracy nie przygotował nawet sprawozdania finansowego spółki. Także dlatego został odwołany ze stanowiska.

Jak wysoki jest dziś dług Zagłębia?

- Niestety, muszę odpowiedzieć, że nie wiem. Jedyne, czym dysponujemy, to rachunek zysków i strat na koniec 2010 roku, który informuje o stracie na poziomie 1,8 mln zł. Dokument nie jest jednak do końca wiarygodny, gdyż nie jest podpisany przez biegłego rewidenta. Poza tym mamy już lipiec, więc tak naprawdę nie wiemy, jak zmieniła się sytuacja finansowa klubu w ostatnich miesiącach. Na razie trwa reanimacja Zagłębia i wszyscy wierzymy, że prezes Baczyński sobie z tym poradzi.

Prezes Adamczyk relacjonował radnym, że dług sięga 3 mln zł. Dlaczego tylko 1,7 mln to na dziś tzw. dług wymagalny?

- Część zadłużenia udało się odroczyć w czasie dzięki ugodom z wierzycielami. Długi wymagalne to te, które będą przedmiotem zajęć komorniczych. Co, niestety, już zaczyna się dziać.

Czy w takich warunkach fuzja Zagłębia z Czarnymi Sosnowiec ma w ogóle sens?

- Do tej fuzji nie dojdzie. Takie rozwiązanie byłoby niekorzystne nie tylko dla Zagłębia, ale i Czarnych, którzy w przypadku upadłości spółki straciliby czwartoligową drużynę.

W Sosnowcu coraz głośniej mówi się o tzw. modelu tyskim, czyli zrzeszeniu kilku klubów w jednej miejskiej spółce. Jej bazą miałaby być hokejowa spółka kierowana przez Marcina Falla.

- Rzeczywiście, jest taki pomysł. To jednak nie jest rozwiązanie na dziś.

W Tychach nie powołano spółki po to, żeby połączyć hokej z piłką, tylko żeby odzyskać podatek VAT przy budowie stadionu. Czy w Sosnowcu ktoś jeszcze mówi o budowie nowego Ludowego?

- Niestety, budowa nowego obiektu nie jest dziś priorytetem. Przede wszystkim musimy ratować nasze kluby. Odbudować markę Zagłębia. Gdy to się stanie, na pewno wrócimy do planów budowy nowego Stadionu Ludowego.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez Lars 2011-07-07, 8:54 pm

z tego co możemy się dowiedzieć z tego wywiadu to jedynie tyle, że dalej jest dramat. To że nasze (kibiców) nastroje polepszyly sie po przyjsciu L. Baczynskiego nie oznacza, ze cos sie zmienilo. W dalszym ciagu nie ma sponsorów, długi są ogromne, o interesy części wierzycieli dba już komornik, a być może okaże sie, że zadłuzenie jeszcze sie powiekszy, bo moze jeszcze nie o wszystkich długach wiemy.
Tragedia. Jestesmy w tak czarnej dupie że aż mi Nas kibiców żal. Wszystkie kluby z ktorymi jeszcze nie tak dawno gralismy w lidze są o lata świetlne przed nami. Począwszy od Jagi i Śląska, skączywszy na Arce.
Oby to było dno od którego się odbijemy i właśnie dlatego nie warto jeszscze, do czasu gdy serce Naszego Zagłebia bije, dokonywać jego eutanazji i szukać nowej miłości w B-klasie, w Zagłębiu 1906.
Walczmy i reanimujmy Nasze Zagłębie !!!

Na TVP3 mówią o Rakowie. Zespół z Częstochowy też przeżywał chwile, gdzie wydawało się, że to koniec, a w tym momencie znaleźli sponsora, długi są spłacane, a być może za rok Częstochowianie zagrają o awans do I ligi.
Lars

Postprzez August 2011-07-08, 8:04 am

Lars napisał(a):Nie! Nie! Nie! Kibice mogli usłyszeć od prezydenta o ewentualnej upadłości spółki, ale to jest scenariusz tak samo realny jak ten, że klub stanie na nogi.

Nie po to Leszek Baczyński zastąpił na stanowisku prezesa Marka Adamczyka, żeby likwidować Zagłębie! Prezes Baczyński robi, co może. Maksymalnie tnie koszty, szuka sponsorów. Jeżeli jednak okaże się, że dług jest większy, niż sądzimy, a jedynym sponsorem klubu jest miasto, to dalsze istnienie spółki rzeczywiście stanie pod znakiem zapytania.

"Podoba" mi się ten tekst. Nie nie nie, ale w razie czego może jednak.... Pani Prezydent chyba nie rozumie, że w obecnej sytuacji Baczyński nie powinien działać sam. Ja bym tu w ogóle widział miejsce właśnie dla inicjatorów akcji Zagłebie1906. Ale cóż....
Inną kwestią jest to, że nasuwa się pytani do Pani Prezydent, gdzie w ostatnim roku była Rada NAdzorcza i przedstawiciele Miasta w niej zasiadający ?
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez RWSP 2011-07-09, 1:01 pm

Nie! Nie! Nie! Kibice mogli usłyszeć od prezydenta o ewentualnej upadłości spółki, ale to jest scenariusz tak samo realny jak ten, że klub stanie na nogi.

Jak to przeczytałem to w pierwsze chwili pomyślałem, że na forum zawitał Andersen albo jeden z braci Grimm.
Otóż drogi Kolego uświadom sobie,że:
- Zagłębię ma gigantyczny jak na II ligą, 3 milionowy dług
- Żaden poważny sponsor nie przyjdzie w tej chwili do klubu, bo nikt nie będzie spłacał cudzych zobowiązań nie mając nawet cienia szansy na to,że to się zwróci.
- Pan Leszek Baczyński nie jest cudotwórcą , który przyniesie do klubu worek pieniędzy i w kilka miesięcy sprawi,że klub stanie na nogi.

Niestety, w obecnej sytuacji trzeba być gotowym na najgorsze i im szybciej niepoprawni optymiści zdadzą sobie z tego sprawę, tym lepiej dla nich samych.

@August to jest zasadnicze pytanie, na które pewnie nie poznamy odpowiedzi.
Pozdrawiam.
RWSP

Postprzez August 2011-07-09, 2:32 pm

RWSP napisał(a):- Zagłębię ma gigantyczny jak na II ligą, 3 milionowy dług

Udowodnij, że 3 mln zł to dla Zagłębia gigantyczny dług. Jeśli znasz finanse klubu to ok, ale jeśli nie to
kłapiesz o czymś o czym nie masz zielonego pojęcia.

RWSP napisał(a):- Żaden poważny sponsor nie przyjdzie w tej chwili do klubu, bo nikt nie będzie spłacał cudzych zobowiązań nie mając nawet cienia szansy na to,że to się zwróci.

Bo tak stwierdzili, "jedynie słusznie" ci, którzy mieli być wierni i nie tylko na dobre. A sformułowanie jest równie głupie, co o charakterze manipulacyjnym

RWSP napisał(a): Pan Leszek Baczyński nie jest cudotwórcą , który przyniesie do klubu worek pieniędzy i w kilka miesięcy sprawi,że klub stanie na nogi.

Dlatego ci co mogą, chcą i mają pomysł, powinni gościa wspomóc, a nie liczyć, że klub upadnie.
August

Postprzez dardawsz1 2011-07-09, 4:30 pm

RWSP napisał(a):Otóż drogi Kolego uświadom sobie,że:
- Zagłębię ma gigantyczny jak na II ligą, 3 milionowy dług
- Żaden poważny sponsor nie przyjdzie w tej chwili do klubu, bo nikt nie będzie spłacał cudzych zobowiązań nie mając nawet cienia szansy na to,że to się zwróci.
- Pan Leszek Baczyński nie jest cudotwórcą , który przyniesie do klubu worek pieniędzy i w kilka miesięcy sprawi,że klub stanie na nogi.

Niestety, w obecnej sytuacji trzeba być gotowym na najgorsze i im szybciej niepoprawni optymiści zdadzą sobie z tego sprawę, tym lepiej dla nich samych.

W sumie masz rację.
Byłem niepoprawnym optymistą ale przejrzałem na oczy i innym tez to radzę.Skoro brak sponsora i są aż takie długi to nie ma sensu odwiedzać Ludowego.

Jednak skoro odwiedzałem ten stadion przez lat czterdzieści tzn że bez piłki żyć nie mogę.
Więc od dzisiaj wybrałem sobie nowy klub do kibicowania i będzie nim Wisła Kraków.
A dlaczego akurat Wisła to chyba oczywiste : mocny skład,zero długów,bogaty sponsor i stosunkowo blisko.
Jeśli jednak nie zdobędą po raz kolejny mistrza Polski i nie wejdą co najmniej do ćwierćfinału LM to zostanę fanem innego zespołu.....
dardawsz1

Postprzez Cygan 2011-07-09, 8:24 pm

A ja mam Pewne info: dług wynosi 4 milony złtych, a nie 3 mln.... Szatan am około 700 - 750tyś zł udziału w tym, ale z nim wszystko jest dogadane....
Cygan

Postprzez RWSP 2011-07-10, 12:46 am

@dardawsz1 widzę,że na ironię Ci się zebrało, miało być śmiesznie, wyszło żałośnie.

A czy ktoś tu pisze,że nie będzie chodził na Ludowy, bo Zagłębie ogłosi upadłość? Odpowiem krótko: NIE.
Po raz kolejny apeluję tu jednak o rozsądek i skończenie z myśleniem Leszek Baczyński = Cud nad Brynicą.
Każdy z nas by chciał,żeby Zagłębie wyszło z tego marazmu w którym się obecnie znajduje. Realia są jednak takie, że wszystko może się posypać. Oby jednak dało się odkręcić to, co sknocił Adamczyk.

Czy niektórzy naprawdę myślą, że jak ktoś nie jest optymistą to od razu nie jest kibicem Zagłębia?
RWSP

Postprzez jokero 2011-07-10, 5:10 pm

tylko tu trzeba być realistą :( wg mnie to wyglądało tak dostali kase to ją wydawali tylko zapominali o spłacaniu długów :P od to taki nowy pomysł na biznes...
jokero

Postprzez Lars 2011-07-10, 9:01 pm

PawełK widzę że wprowadza cenzurę na forum. Początkowo grozi mi, że dostanę od niego bana za własne wnioski w poście bo nikogo nie obraziłem, po czym kilka dni potem zamyka temat o nowym klubie. Piszę na tym forum o 2003 roku. Chcesz facet to mnie zablokuj i każdego dla kogo rozłam jest śmieszny. Nie dzielmy kibiców, nie popierajmy tych, którzy chcą Nas podzielić, ale posłuchajmy Zagłębiaków z pokolenia na pokolenie. Wogóle tu nie muszę pisać, walić to że kocham Zagłebie i co sezon na kazdym meczu jestem z Zagłębiakami! najważniejsze, że jestem przeciw Zagłębiu kiboli w b-klasie i takie jak mój głos zamyka temat o tymże pomyśle.
chore to wszystko....8.5 lat piszę na tym forum, a wczesniej poprzednim podnależnym poprzedniej stronie Zagłębia. ale nigdy nikt nikomu nie dawał banów za własne zdanie!!!
bany się należą za obrażanie i przeklinanie, a nie za swoje zdanie Panowie, albo mamy forum albo kącik wzajemnej adoracji i pieszczot.
pzdr,
Lars
Lars

Postprzez jondek 2011-07-10, 9:14 pm

Przyłączam się do Larsa :niezle: Skasowali mi posta tylko dlatego,że napisałem żeby nowi zbawiciele Zagłębia założyli lige kibiców klubów zadłużonych i zamieszanych w korupcje,wtedy nie musieliby startować w beklasie.Czy kogoś tym obraziłem??A może trzeba otwarcie napisać że to forum jest dla kibiców poprawnie myślących "po linii i na bazie" :redface: Mentalność komuny przechodzi z pokolenia na pokolenie.NIESTETY :kiepsko:
jondek

Postprzez August 2011-07-10, 9:27 pm

Przed chwilą była rozmowa z Baczyńskim na TVP3. Najważniejsze info to, to, że w środę Rada Miasta będzie decydowac - jak zrozumiałem - o pieniadzach dla klubu. Konto jest zablokowane, dzialalności praktycznie nie ma. Prywatni akcjonariusze chcą oddać(sprzedać?) akcje Miastu. Jakieś pieniądze (nie wiem czemu) z tego tytułu miałyby trafić do klubu.Generalnie: jeśli Rada Miadsta w środe powie "nie" klub ogłosi (czy raczej zgłosi) wniosek o upadłość i nie przystąpi do rozrgywek.
Reasumując, marnie to wygląda.
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna