Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez Blajpios 2011-07-03, 5:52 pm

zaglebie76 napisał(a):(..)
Pisanie nonsensów w stylu jednego z kolegów: "akcja Kibiców jest godna romantycznych początków i determinacji A. Renego; działają jak jego spadkobiercy, jak spadkobiercy Polaków i Zagłębiaków sprzed wojny, pełnych swobody i rozmachu tworzenia." pozostawiam bez komentarza ,bo o rozłamowcach można powiedzieć różne rzeczy ,ale nie mają nic wspólnego z romantycznymi początkami - CI LUDZIE DZIAŁAJĄ NA SZKODĘ SWOJEGO KLUBU I WPROWADZAJĄ SZTUCZNE PODZIAŁY ODCINAJĄC SIĘ OD ZAGŁĘBIA I MYDLĄC RESZCIE OCZY O SWOJEJ NIBY "TRADYCJI".

Cóż. Dla niektórych to jest wielka radość, że pojawiają się postulaty kolejnego etapu odzyskania z komunistycznego zawłaszczenia tego klubu - i to jest właśnie ten romantyzm godny Renego. Jak ktoś tego nie rozumie - to na przykład będzie pisał, że za Baczyńskiego poprzednio Klub był biedny, ale awansował. I już nie będzie pytał siłą jakich układów starego systemu i czy nie miały wpływu inne czynniki. Jeżeli wolność decydowania samoistnych obywateli a nie pod stalinowskim i sowieckim butem jest g**no warta, to faktycznie, pisanie o tej radości, co napisałem - jest stekiem nonsensów. Tylko - że wolne Zagłębie już umarło, to właśnie założone przez Renego - pozostaje tylko to przekabacone w czasach PRLu. Rzeczywiście, cieszcie się nim.
Ktoś inny pisał - "nie róbcie tego Baczyńskiemu, on nie wygra bez kibiców". A po co ma wygrać? By dalej istniało to zagubione, przekabacone Zagłębie a nie to, dla którego siedział w rosyjskich więzieniach Rene? Jeżeli L. Baczyński nie wygra bez kibiców - to może wreszcie łaskawie zapyta się, czego chcą? Może dotrze do niego, że kibice chcą innego Zagłębia, chcą odcięcia od korupcji, chcą odcięcia od "starych sprawdzonych ekip"? Czy dalej - ma być oszukiwanie kibiców, ma być jego postawa, jaką miał nie pozwalając im grać, jaką miał wobec kibiców, gdy nie dał możliwości kibicom na spotkanie z właścicielem? Naprawdę - ma być dalej potrawka wysmażona jak w dawnym stylu, ukręcona z.... a wszyscy mają mówić "miodzio" i "sza, bo Baczyński nie wyygra"?
PS. Żeby było jasne - po pierwsze, pisałem o podobieństwie do czasów Renego i o dziedzictwie jego, jakie w tych działaniach zauważam - co nie znaczy, że to dokładnie jest to i że dokładnie jest to w zamierzeniach tych, co te inicjatywy podjęli. Być może ani nawet im się nie śniło, może z tego skorzystają - niemniej nikt z nich tego nie pisał, nie mówił, o ile mi wiadomo. A zastanowić się nad tym - to i im by się przydało i tej drugiej stronie...
Blajpios

Postprzez August 2011-07-03, 6:13 pm

Blajpios napisał(a):Dla niektórych to jest wielka radość, że pojawiają się postulaty kolejnego etapu odzyskania z komunistycznego zawłaszczenia tego klubu - i to jest właśnie ten romantyzm godny Renego. Jak ktoś tego nie rozumie - to na przykład będzie pisał, że za Baczyńskiego poprzednio Klub był biedny, ale awansował. I już nie będzie pytał siłą jakich układów starego systemu i czy nie miały wpływu inne czynniki. Jeżeli wolność decydowania samoistnych obywateli a nie pod stalinowskim i sowieckim butem jest g**no warta, to faktycznie, pisanie o tej radości, co napisałem - jest stekiem nonsensów. Tylko - że wolne Zagłębie już umarło, to właśnie założone przez Renego - pozostaje tylko to przekabacone w czasach PRLu.

Piszesz głupoty i mieszasz w głowach młodzieży. Ta chora pseudoinicjatywa kilku czy może kilkunastu kretynów nie ma absolutnie nic z działalnością Renego. Poza tym w ogóle nie powinieneś mieszać klubu do polityki bo nie o to chodzi. A jeśli juz to niestety trzeba pamiętać, że ten klub w takiej nazwie i z takim herbem nie wymyślono kiedy indziej jak w latach komuny, nawiekszy rozkwit klub przeżywał w latach komuny i nie pluj na lata 90 bo obrazasz tych kibiców, którzy wiernie chodzili i jeździli po najagorszych wsiach za MOSiREm, wierząc, że lepsze czasy nadejda. Dlatego, jeśli chodzi o przywłaszczenie, to bardziej chodzi o ideę "Czerwonego Zagłębia" aniżeli klubu, którego Rene w takiej postaci, jaką znamy , nie stworzył.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez LucasUSA 2011-07-03, 6:15 pm

zaglebie76 napisał(a):Powtarzam - inny odbiór miałaby tak inicjatywa gdyby nie było prób zawłaszczania historii i odcinania się od klubu - tylko powiedzmy nowa nazwa związana z Zagłębiem i potraktowanie tego kroku jako jakiejś alternatywy na czarną godzinę ,współpracującą w jakiś sposób z Zagłębiem Sosnowiec (rezerwy prowadzone przez kibiców ?).

Bardzo dobry post, chyba oddaje nastroje wielu z nas. Wybrany fragment trafia w samo sedno. TAKA inicjatywe wielu z nas by wsparlo bez slowa!
LucasUSA

Postprzez August 2011-07-03, 6:18 pm

LucasUSA napisał(a):
zaglebie76 napisał(a):Powtarzam - inny odbiór miałaby tak inicjatywa gdyby nie było prób zawłaszczania historii i odcinania się od klubu - tylko powiedzmy nowa nazwa związana z Zagłębiem i potraktowanie tego kroku jako jakiejś alternatywy na czarną godzinę ,współpracującą w jakiś sposób z Zagłębiem Sosnowiec (rezerwy prowadzone przez kibiców ?).

Bardzo dobry post, chyba oddaje nastroje wielu z nas. Wybrany fragment trafia w samo sedno. TAKA inicjatywe wielu z nas by wsparlo bez slowa!

Dokładnie.
August

Postprzez zaglebie76 2011-07-03, 6:28 pm

Kol.Blajpios - Ty znowu swoje:"komuna" ,itp.
Ostatnią rzeczą o jakiej myśleli rozłamowcy ,była pewnie chęć przeprowadzenia "kolejnego etapu odzyskania z komunistycznego zawłaszczenia tego klubu"...
Wszędzie musisz pisać o komunie ,PRLu czy Sowietach ? To naprawdę nie jest miejsce do takich dyskusji.Praktycznie wszyscy oprócz Ciebie to potrafią zrozumieć i rzadko ktoś wyskakuje z polityczną dyskusją ,a Ty musisz zawsze pisać tą swoją propagandę.
Odnieś się do meritum sprawy - czyli do bezmyślnego rozwalania klubu i prób zawłaszczenia jego tradycji przez nieodpowiedzialnych "romantyków" ,a nie pisz bajek nie na temat.
zaglebie76

Postprzez Blajpios 2011-07-03, 7:07 pm

August napisał(a):
Blajpios napisał(a):Dla niektórych to jest wielka radość, że pojawiają się postulaty kolejnego etapu odzyskania z komunistycznego zawłaszczenia tego klubu - i to jest właśnie ten romantyzm godny Renego. Jak ktoś tego nie rozumie - to na przykład będzie pisał, że za Baczyńskiego poprzednio Klub był biedny, ale awansował. I już nie będzie pytał siłą jakich układów starego systemu i czy nie miały wpływu inne czynniki. Jeżeli wolność decydowania samoistnych obywateli a nie pod stalinowskim i sowieckim butem jest g**no warta, to faktycznie, pisanie o tej radości, co napisałem - jest stekiem nonsensów. Tylko - że wolne Zagłębie już umarło, to właśnie założone przez Renego - pozostaje tylko to przekabacone w czasach PRLu.

Piszesz głupoty i mieszasz w głowach młodzieży. Ta chora pseudoinicjatywa kilku czy może kilkunastu kretynów nie ma absolutnie nic z działalnością Renego. Poza tym w ogóle nie powinieneś mieszać klubu do polityki bo nie o to chodzi. A jeśli juz to niestety trzeba pamiętać, że ten klub w takiej nazwie i z takim herbem nie wymyślono kiedy indziej jak w latach komuny, nawiekszy rozkwit klub przeżywał w latach komuny i nie pluj na lata 90 bo obrazasz tych kibiców, którzy wiernie chodzili i jeździli po najagorszych wsiach za MOSiREm, wierząc, że lepsze czasy nadejda. Dlatego, jeśli chodzi o przywłaszczenie, to bardziej chodzi o ideę "Czerwonego Zagłębia" aniżeli klubu, którego Rene w takiej postaci, jaką znamy , nie stworzył.

Ha, a to Kol. August przywalił. Świetnie - tyle że do siebie. Powinien sobie powiedzieć: "chłopie, wyluzuj, bo piszesz głupoty i mieszasz w głowie młodzieży".
Ale po kolei, od pierwszego lepszego zaczynając. Już Wam przeszło? Przecież ile tu było lamentów, że Klub idzie na sznurku polityków, znaczy Górskiego. To było udawanie, pod publiczkę, póki nie groziło, że rzeczywiście wymsknie się to Górskiemu - ale teraz, to już co innego, groźba jest, więc nie udawajmy? Teraz o polityce nie wolno, bo Wam nie pasuje?
Po drugie, jak napisałem wyżej. Jeżeli ktoś nie rozumie, że wyzwalanie z elementów korupcji jaką przyniosły czasy komunizmu jest wartością ważną, to trudno, pewnie już nie zrozumie. Ale żadne odstraszanie nie zrobi tu nic - będę dalej młodzieży pokazywał tę wartość wolności. A że ktoś to nazywa mieszaniem w głowie młodzieży... Cóż.
Parę lat temu domagałem się zrobienia uczciwych studiów historycznych, czy można mówić - biorąc pod uwagę uwarunkowania polskie i szczególnie zagłębiowskie - o kontynuacji Klubu od 1906 roku. Nikt nie miał odwagi tego podjąć. A teraz nagle - "A jeśli juz to niestety trzeba pamiętać, że ten klub w takiej nazwie i z takim herbem nie wymyślono kiedy indziej jak w latach komuny(...)"?
A to przywłaszczenie... Cóż - lepiej żeby młodzież nie wiedziała, że termin "Czerwone Zagłębie" został przez komunistów przywłaszczony i przez to Zagłębie było co najmniej tak samo tłamszone w swojej tożsamości jak Śląsk?
I na pewno lepsze niż moje pisanie, pokazujące wartości jednej strony i drugiej i trzeciej i wszystkich nurtów Zagłębia - jest małojeckie szczerą pieśnią "piszesz głupoty", albo "chora pseudoinicjatywa kilku czy może kilkunastu kretynów"? Wykazał się August, wykazał, pochwalą na egzekutywie? Mimo wszystko jeszcze raz powtórzę, wierząc, że dotrze do nas wszystkich, tak jak pisałem o wartości porozumienia, o dostrzeżenia dobrych stron, które wnoszą poszczególne wątki, łącznie z Baczyńskim i łącznie z tymi "od nowego klubu". Naprawdę, kto jak kto - ale kibic z pokolenia na pokolenie uważa, że nieważne, czy robią kibica w trąbę, czy wciąż wszystko jest w rękach tej samej grupy co lata, byle można sobie było jeździć? Dlaczego od tego tematu ucieka się? Naprawdę tak trudno zrozumieć, że domaganie się wyzwolenia od starych układów systemu skorumpowanego - jest warunkiem szacunku wobec kibica? To naprawdę napisał August? - że ja wytykając (albo nawet plując, jak zechciał to ująć Kol. August) na lata nie tylko 90te, już od 50tych, gdy wytykam, że robiono w kretynów kibiców - obrażam ich?
Cóż. Napisałem też - nie zapluwajmy się na śmierć w stylu "to ja jestem Zagłębie a ty jesteś śmieć" (co zresztą już przed paru laty też pisałem w stosownych sytuacjach). Niestety, zaczynam wątpić, czy uda się dotrzeć z tym przesłaniem... Wydawało mi się, że to jest jak najistotniejszy, podstawowy imperatyw - a to okaże się znowu pewnie kolejny kretyński romantyzm albo bajka, jak ta o wolności i dumie Zagłębia, wokół której nie uda się scalić wszystkich.
Blajpios

Postprzez zaglebie76 2011-07-03, 7:12 pm

A tak po Polsku i w jednym zdaniu - jesteś za ,czy przeciw ?
zaglebie76

Postprzez django 2011-07-03, 7:37 pm

zaglebie76 napisał(a):A tak po Polsku i w jednym zdaniu - jesteś za ,czy przeciw ?

Jest za, a nawet przeciw.
django

Postprzez LucasUSA 2011-07-03, 7:48 pm

A ja podejrzewam, kto bedzie rzecznikiem prasowym nowego tworu :lol:
LucasUSA

Postprzez August 2011-07-03, 8:20 pm

Blajpios napisał(a):Jeżeli ktoś nie rozumie, że wyzwalanie z elementów korupcji jaką przyniosły czasy komunizmu jest wartością ważną, to trudno, pewnie już nie zrozumie. Ale żadne odstraszanie nie zrobi tu nic - będę dalej młodzieży pokazywał tę wartość wolności. A że ktoś to nazywa mieszaniem w głowie młodzieży... Cóż.

Korupcja i to w piłce nożnej to chyba nie wynalazek komunistów. To jak ten kraj dziś wygląda, jak pozbwiony jest elit, to widać, natomiast jak dla mnie powstaie nowego klubu w sytuacji, w której istnieje klub dotychczasowy nie jest żadnym odcięciem się od komunizmu.
Blajpios napisał(a):Wykazał się August, wykazał, pochwalą na egzekutywie?

Nigdy do partii nie należałem. Moi rodzice,, ich rodzeństwo również. Dziadkowie także nie. A z tatą zanim szedłem na mecz Zagłębia przed obiadem to wpierw szliśmy do kościoła.
Blajpios napisał(a):tak trudno zrozumieć, że domaganie się wyzwolenia od starych układów systemu skorumpowanego - jest warunkiem szacunku wobec kibica? To naprawdę napisał August? - że ja wytykając (albo nawet plując, jak zechciał to ująć Kol. August) na lata nie tylko 90te, już od 50tych, gdy wytykam, że robiono w kretynów kibiców - obrażam ich?

Może się kolega Blajpios na mnie obrazić, ale tak uważam. Poza tym, może mi kolega Blajpios wierzyć, nie lepsi byli ludzie od Jedynej Słusznej Partii wczasie swoich dwuletnich rzadów w tym kraju. Jak będzie okazja to możemy o tym pogadać. W dzisiejszej POlsce przede wszystkim liczy się to, aby dostać się do władzy i mieć swoje 5 minut, a może i więcej i pozałatwiać swoje interesy. I osobiście nie wierzę, że jak w Sosnowcu kouchy przegrają i do władzy dojdzie np. partia, której u nas szefuje pewna była nauczycielka, to będzie cacy.
August

Postprzez Blajpios 2011-07-04, 11:36 am

Piszę jedną odpowiedź w nawiązaniu do wszystkich tematów poruszających sprawę "nowego klubu" (również bywało w nich "odnoszenie się" do mojej osoby). Stąd - nie w każdym momencie może to będzie zgrabne. Niemniej - może to napisanie tego samego tylko w jednym wpisie i wątku a na obu forach: będzie dobrym przyczynkiem, by jednak nie deptać coraz bardziej tego, co powinno łączyć?
Ktoś zapytał mnie "w końcu jesteś za czy przeciw" Odpowiedział zanim ja zdążyłem - django: "za a nawet przeciw". Kto wie, czy nie najtrafniej.
Jestem przede wszystkim za roztropnością w podejściu do tradycji Zagłębia, które chciało pretendować do jednego Klubu całego regionu - a prócz tego nie wiem, czy są możliwości "kadrowe", by rodzielać na dwie tradycje, jak w innych miastach bywa. Do tradycji Zagłębia wręcz należy, że włączały się nurty różne, by powstał jeden ośrodek a nie kilka (tak było aż do lat trzydziestych). Co to jednak znaczy? Na pewno - też otwarte pytanie o to, jaki poziom porozumienia a nie dewastacji jedności jest możliwy i konieczny.
Dalej wszakże idąc - to owo wspomnienie przed chwilą jedności znaczy też, że przede wszystkim jestem za docenieniem inicjatywy założycieli nowego klubu - od pozytywnej jej strony, nie wyzywając a podkreślając ich dobre strony, zaangażowanie i cieszę się, że już też inni pisali podobnie. Inaczej więc pisząc - jednak widzę, że za dużo jest wciąż po prostu wyzwisk i obrażań ze strony przeciwników idei. Odkąd przed paru laty zaczęły pojawiać się głosy "Zagłębie to my nie wy" wykazywałem, że to absurd, więc tym bardziej teraz od samego początku przestrzegałem: nie zaplujmy się na śmierć. Jestem z boku, więc wydaje mi się, że bezstronnie jestem w stanie oceniać; niestety, wydaje mi się, że bardziej obrażają, wyzywają, upodlają drugą stronę przeciwnicy nowego klubu. Znów przypomnę: nie ma, że "Zagłębie to ja a ty jesteś śmieć". Nie powinno tak być.
Jestem także za docenieniem poważnym inicjatorów - dlatego, że powiedzieli wyraźnie i głośno, że absolutnie już nie chcą być poniewieranymi przez układy i korupcję. Sądzę, że to jest przyczyną, dla której idea ta na innych forach, tak kibicowskich jak i miejskich - została przyjęta bardzo pozytywnie, z życzeniami sukcesu. Oczywiście, jak to w Polsce już politycy różnych partii przerabiali: da się zinterpretować wyniki na wszystkie strony, że są "be", bo nie po naszej myśli. Ludzie myślący jednak - nie powinni dać się zwieść takiej propagandzie; przyjęcie przez innych tego pomysłu też jest jakimś znakiem. Choć fanatycy z kolei tego pomysłu nowego klubu - bynajmniej nie powinni dać się zwieść tym entuzjastycznym głosom, które na pewno nie przekładają się prosto na wsparcie, gdy zaczną się schody - ani też te głosy nie mogą decydować o sensie takiej inicjatywy.
Korupcji nie wymyśliła na pewno komuna, także w piłce nożnej i sporcie - ale już od paru lat piszę wytrwale, że rzecz jest w tym, iż za czasów "komunizmu" od lat pięćdziesiątych w Polsce zaczęło się przeniknięcie korupcji do systemu; system rozgrywek w Polsce stał się korupcją. Tymczasem - w innych krajach ani tak nie jest, że korupcja jest częścią systemu rozgrywek - ani nie jest tak, że przez 50 lat przeszło narastał ten styl i trwał; co jakiś czas tam jednak wykrywano jakąś próbę, dokonywano wstrząsu, "wietrzenia kadr". To bardzo dużo. To więc, że jednak ci kibice domagają się wyraźnie i głośno "nowego stylu" - może stanowić nadzieję, że coś jednak się zmienia, zostaje budowany inny system. Nadzieja może niewielka - ale przynajmniej jest. W obecnym bowiem układzie - na pewno większa szansa na taką rewolucję - niż przy zachowaniu wciąż starych układów.
"jestem za a nawet przeciw" - to oznacza również to, że najchętniej widziałbym jakiś kompromis. Jak piszę od wczoraj - choćby w postacie grania kibicowskiego Zagłębia jako rezerwy Zagłębia SA - z zachowaniem wszakże satysfakcjującej ich umowy o oddzielności. Względnie - mogłoby chodzić o jakąś zupełną odrębność, ale nie niszcząc całkowicie więzi: choćby na nie wykluczoną konieczność ratowania, gdyby padło Zagłębie SA. Do tego wszakże - konieczne by było wzajemne docenienie. Także - np. osiągnięć L. Baczyńskiego - ale i siły żądania innego klubu przez kibiców. Ktoś też wyrażał obawę, jak takie Zagłębie będzie po kibicowsku przyjęte, że będą jak o Hydrobudowie bydgoskiej pisać. Ktoś inny - podał w odpowiedzi odnośnik pokazujący wręcz entuzjazm na innych forach. Czemu więc nie myśleć, że także "nowe Zagłębie" może stać się elementem dobrze funkcjonującym w świecie i już istniejącym kibiców i wnosząc swą nową wartość. "Wiara, która przetrwała", oznaczać może że jest dla jednych i drugich a teraz też zyskuje nowy wymiar. Jednym słowem - mam nadzieję wciąż, że jeszcze nie musi być wojny bratobójczej. W tym sensie jestem "za a nawet przeciw".
Ktoś w końcu napisał - że daje "kredyt zaufania" L. Baczyńskiemu. Hm. Ja też chciałbym - ale jakoś wychodzi na to, że zaczynam się zastanawiać. Do tego kredytu zaufania z mej strony - jest potrzebny jakiś znak, że jednak nie chodzi o odtworzenie tylko starych układów, do utrzymania których przyda się jakiś awans, żeby kibice dalej swoje mieli, to znaczy nie burzyli się, że są robieni w durnia. Rozumiem, że teraz początek działania L. Baczyńskiego, więc nie domagałem się reakcji natychmiast. Jeżeli jednak w ciągu tygodnia nie będzie wyraźnego znaku, że chce uczciwie odnieść się do kibiców - wydaje się, że coraz mniejsze będą szanse na to, by można tego kredytu zaufania udzielić. Czy naprawdę nowy prezes myśli, że można nadal robić za kretynów kibiców a ci dalej będą łykać propagandówkę i będą szczęśliwi "bo prezes od razu pracował całą niedzielę i proszę, jakie efekty". Przecież ta propagandówka była niemal w najgorszym stylu telewizji Szczepańskiego! To - niestety - kolejny dowód, że chyba nie ma się co spodziewać jakiejś ochoty L. Baczyńskiego wyjścia poza dawną mentalność. Naprawdę mam też uwierzyć, że większość kibiców Zagłębia stanowić będą tacy właśnie dobrze wychowani przez komunę? Nie wystarczy, że się do partii nie należało. Skoro się da stwierdzić u siebie zachowania pożądane w tamtym zakłamaniu, w tamtym ograniczaniu wolności i rozumowania: trzeba byłoby poważnie się zastanowić.
Nie, nie obrażę się, że ktoś na przykład powtarza swoje nieprzychylne - i moim zdaniem - nieprzemyślane opinie. Byłoby to w stylu jednak obrzucania się wyzwiskami, że "Judasze" itd - a przecież wyraźnie przestrzegam przed tym. Jest mi tylko bardzo smutno. Bardzo smutno, gdy jedni kibice Zagłębia potrafią docenić drugą stronę, choć wytykają głupotę, czy nawet wyzywają: a drugi dochodzą do uzurpowania sobie prawa przydzielania, kto jest dobrym kibicem Zagłębia, kto nie; kto chce dobrze a kto źle itp. Też - bardzo smutno jest, gdy widzę, że niektórzy nijak nie potrafią zrozumieć, że żądanie wyzwolenia z fałszów minionych lat - są troską a nie poniżaniem tego kibica. Ale, cóż - trzeba z tym żyć.
Czy jednak są jeszcze jakieś szanse, nawet przy wytwarzaniu dwóch różnych środowisk - na zatrzymanie podziału destrukcyjnego, na wyznaczenie granic, poza które się nie chce iść? Czy jest szansa na zachowanie jakiegoś poziomu porozumienia nawet przy tych rozdziałach. Wciąż uważam, że jest. Wciąż uważam, że kompromis jest możliwy - przynajmniej na jakimś ogólnym poziomie. Do tego jednak trzeba - uznania wzajemnego jakiegoś szacunku, potrzeba dialogu. Dlatego napisałem, jak napisałem. To do każdego należy decyzja - czy dalej będzie wyzywał, dzielił, twierdził, że "on to jest dobry kibic reszta dno"? Czy L. Baczyński da znak, że szuka nowego kształtu? Czy K. Szatan, G. Książek, D. Kozielski, K. Górski wyjaśnią w co pogrywają - i zadeklarują, co chcą wnosić? Chciałbym mieć nadzieję, że Zagłębie dobrze przejdzie ten zakręt historii.
Blajpios

Postprzez Cygan 2011-07-04, 2:07 pm

Blajpios napisał(a):- nie w każdym momencie może to będzie zgrabne.

Ale tak jest ZAWSZE, nie tylko tym razem....
Cygan

Postprzez Onyx 2011-07-04, 2:22 pm

Te posty to istne pomieszanie z poplątaniem. A najczęściej zrozumianą puentą jest przekonanie o własnej nieomylności i wyższości nad innymi.
Onyx

Postprzez August 2011-07-04, 9:11 pm

W Sosnowcu prawdopodobnie nie dojdzie do fuzji dwóch klubów. Ostateczna decyzja zapadnie po spotkaniu prezesów Zagłębia i Czarnych z władzami miasta.
Plan zakładał, że dzięki połączeniu Zagłębia z Czarnymi drugoligowiec zyska czwartoligową rezerwę. - W naszej sytuacji, gdy musimy trzy razy oglądać każdą wydaną złotówkę, trzeba postawić na jakość, a nie na ilość - podkreśla nowy trener Zagłębia, Piotr Stach.

Miasto sprzyjało fuzji, bo dzięki temu Czarni mogliby się skupić tylko na zarządzaniu sekcją piłki nożnej kobiet. - To była realna szansa na to, by dziewczyny z Sosnowca tak jak przed laty znowu walczyły o mistrzostwo Polski - podkreśla Arkadiusz Chęciński, przewodniczący rady miasta.

Do Czarnych dotarły już informacje, że Zagłębie chce się wycofać z fuzji. - To niepokojące. Nie chciałbym na razie jednak o niczym przesądzać. Będę mądrzejszy po spotkaniu z prezesem Zagłębia, Leszkiem Baczyńskim i władzami miasta - mówi Robert Majewski, działacz, a w przeszłości trener czwartoligowego klubu.

Majewski zapewnia, że nawet, jeżeli nie dojdzie do fuzji, to Czarni nie przestaną istnieć. - Takiego rozwiązanie w ogóle nie bierzemy pod uwagę - podkreśla. Mało realny jest też scenariusz, by miejsce Czarnych zajął nowy klub - Zagłębie 1906 Sosnowiec, za którego powołaniem stoją kibice. Drużyna sympatyków klubu prawdopodobnie rozpocznie rywalizację od B-klasy.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1RAYT5iwR
August

Postprzez jaszczur 2011-07-05, 10:58 am

torquemada napisał(a):LB mial duzo latwiejsza droge do odbudowy niz teraz, po pierwsze Zaglebie powstawalo od zera czyli zero dlugu, po drugie miasto zwolnilo wlochow z podatkow w zamian za sponsorowanie Zaglebie przez tyle a tyle lat, minol ten okres i wlosi sie zawineli. Czy p. Leszek az tak dobry jest w pozyskiwaniu sponsorow? watpie bo nie widzialem ich gdy wlosi sie wycofali, od tamtej pory jest rownia pochyla. Nie chcialbym ani troche negowac jego zaslug dla klubu ale panowie nie wyolbrzymiajcie. Jestem jak najbardziej za tym abu dac mu szane, podpisuje sie pod tym obiema rekami a i nawet nogami sie naucze pisac, ale ochloncie i sami pomyslcie, piszecie w samych superlatywach jak to pozyskiwal sponsorow.... wymiencie ich w takim razie( czy moze jestescie za mlodzi i nie pamietacie a tylko z opowiadan starszych cos wiecie?) bo z tego co ja wiem to wlochow dla Zaglebie jakby nie bylo pozyskalo miasto. Chyba ze sie myle to mnie poprawcie.
Poczekajmy, dajmy szanse, nie popadajmy z jednej skrajnosci w druga, spokoj i czas(choc ostatnio duzo tego czasu tracimy..)
pozdrawiam
ps oby tym razem sie udalo....oby

jak tak czytam to co piszesz to nie masz bladego pojecia jak zagłebie kroczyło do 2 ligi.
włosi weszli do klubo po pierwszej rundzie po awansie do 2 ligi dzisiejszej 1.
pozatym wówczas też był dług może nie tak wielki ale był.nie było wsparcia miasta...
L.Baczynski zwerbował włochów ale pozniej Wojciech.R i trener dekady rozpiepszyli to co mogło dać nam stabilizacje na lata.
tyle w temacie
jaszczur

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna