Moi drodzy, spokojnie. W dzisiejszych czasach, każdy ma prawo powołać do życia klub i nazwać jak chce. Zatem niech ci, którzy mieli taką ochotę na nowy klub w Sosnowcu niech sobie to robią. Kto bedzie miał ochotę identyfikować się z tym tworem to bedzie chodził na mecze. A kto nie, to nie. Ja nie mam zamiaru identyfikowac się z tym czymś więc na dłuższą metę olewam ich zimnym moczem. Przyczyny:
1. Prześledźmy, w jakich sytuacjach kibice powoływali do życia nowe kluby. Kiedy te kluby po prostu iapdały (Katowice, ostatnio Wodzisław) bądź przenoszono im kluby z innych miast (Szczecin). Zaden z tych czynników nie miał miejsca.
2. Kiedy ultrasi bojkotowali mecze "swoich" klubów

Kiedy równiez im sztucznie przenoszono kluby z innych miast (Bydgoszcz). Również i w tym przypadku w Sosnowcu to nie nastapiło.
3. Na 100% w ewidentnie i paskudnie zmnipulowanym tekście, jest napisane, że fani próbowali reperować budżet sosnowieckiego klubu, znalazł się sponsor, który gotów był wyłożyć 500.000 zł. Po sprawdzeniu zadłużenia, wycofał się z obietnic, bowiem nikt poważny nie będzie spłacał cudzych zadłużeń. Sorry, można pisać, że sponsor sie wycofał bo go olano ale szczerze powiedziawszy to raczej rzadko sie zdarza, aby sponsoring był uzależniony od informacji o zadłużeniu. Ja jako członek władz, nigdy bym nie zgodził się na ujawnienie tego typu informacji komus z zewnątrz.
4. Dedcyzję o zalożeniu nowego klubu podjęto już wcześniej , nie na piątrkowym spotkaniu. Kolejna manipulacja atykułu na głównej. A napisamo jeszcze., że kbice Zagłębia wielokrotnie przychodzili do władz klubu z gotowymi pomysłami. A ktoś był i rozmawiał z Baczyńskim

Wątpię. Jeśli sie ma 20 gotowych sponsorów, może warto najpierw pogadać z człowiekiem , postawić warunki, że za miejsca w organach spółki ktoś wyłoży jakis pieniądz. Czy ktoś sprawdził czy akcje od KK beda do wzięcia

5. Swoimi decyzjami podzielono środowisko kibiców, a Kaziowi dano pierwszorzędny argument aby SA olać. Co facet może zrobić w każdej chwili.Tak jakby matoły nie zdawały sobie sprawy, że chcąc cokolwiek osiągnąć to bez pomocy Miasta nie da się na dluższa metę zrobić. Rządy Kazia oceniam jeszcze na min. 7 lat. Skoro facet ma taki, a nie inny stosunek do obecnego klubu to będzie miał lepszy do nowego

Wątpię. A jeśli obecny klub padnie to te 1096-owe łazjy, które tak proroczą twierdzą, że za 2 lata klubu nie będzie, tez będą miał w tym swój udział.
6. W artykule przyypomonane sa słowa typu „Zagłębie to my” czy „wiara, która przetrwała. Jak się to ma do obecnej postawy

Dla mnie nijak. Dla ludzi, którzy teraz odwracają się w trudnej chwili od klubu nie znaczą nic. Taka posatawa swiadczy o tym, że to kategorie ludzkie, które nazywa się szmaciarzami. W opiniach słyszę głosy, ze to ultrasi są tymi jedynymi, prawidziwymi itd… To kim ja jestem dla kilkunastoletniech kmiotków

Kim jest mój ojciec, który chodzi na Ludowy lat kilkadziesiąt

Kim był mój dziadek, który również był kibicem (je szcze) RKU, Stali podczas gdy rodzice niejednego z tych „jedynych” paśli gęsi po Miechowem

Zobaczymy kto im teraz będzie kasę do puszek wrzucał. Bo nie spodziewam się, ze na b-klasę będą waliły tłumy.
Reasumując, mamy do czynienia z bandą szmaciarzy, po których żaden normalny kibic Zagłębia nie będzie płakał.