Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez Blajpios 2011-06-15, 10:20 am

Qcu20 napisał(a):Najlepiej to rozdupczyć to wszystko i grać od okręgówki i niższych lig, i grać chłopakami z rocznika np 93-90. Chłopaki by się ogrywali, z takimi zespołami jak UNIA Strzemieszyce, AKS Niwka itd powinni dać sobie rade i nawet powalczyć o awans. I tym samym składem uzupełnianym kolejnymi juniorami grać w kolejnym sezonie, drużyna by się zgrała przez ten czas, młodzi chłopcy są ambitni i chcą się pokazać. Przy tym koszty prowadzenia drużyny są minimalne. W Gdańsku i Pogoni Szczecin tak zrobili i się udało.
Nie widziałem tego materiału, bo jakiś błąd się pojawia, ale dobrze zrozumiałem - Zagłębie będzie w tym sezonie walczyło o UTRZYMANIE??

Nie, nie było to błędne zrozumienie - i tu tak K. Szatan jak i M. Adamczyk powiedzieli logicznie, sesnownie. Jeżeli jest bardzo prawdopodobne, że z grupy zachodniej utrzyma się może osiem, na pewno siedem zespołów: to jaką głupotę powiedzieli? No i trzeba sobie uzmysłowić - takie są fakty. Jak i to, co kiedyś pisałem, teraz widziałem, że na drugim forum też pisał tamtejszy Kol. mason: że miasto jest trzecioligowe, to i klub taki - a co gorsza, mentalność niegdyś dynamicznego Zagłębia po PeeReLu też taka. Trzeba uwzględnić te fakty - i dopiero sobie marzyć.
Blajpios

Postprzez August 2011-06-15, 10:30 am

Blajpios napisał(a):Jeżeli jest bardzo prawdopodobne, że z grupy zachodniej utrzyma się może osiem, na pewno siedem zespołów: to jaką głupotę powiedzieli?

Myślę, że mentalności i psychice każdego z nas tudne do przełknięcia będzie fakt, że Zagłębie będzie się broniło przed spadkiem. Owszem, w I , II lidze. Ale w III ? Tego jeszcze nie było, nawet mając w pamięci wydarzenia sprzed 2 lat. Nawet wtedy miał być walka o awans. Choć wyszło jak wyszło.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Sonda 2011-06-15, 1:53 pm

Qcu20 napisał(a):Najlepiej to rozdupczyć to wszystko i grać od okręgówki i niższych lig, i grać chłopakami z rocznika np 93-90. Chłopaki by się ogrywali, z takimi zespołami jak UNIA Strzemieszyce, AKS Niwka itd powinni dać sobie rade i nawet powalczyć o awans. I tym samym składem uzupełnianym kolejnymi juniorami grać w kolejnym sezonie, drużyna by się zgrała przez ten czas, młodzi chłopcy są ambitni i chcą się pokazać. Przy tym koszty prowadzenia drużyny są minimalne. W Gdańsku i Pogoni Szczecin tak zrobili i się udało.

My też powstaliśmy raz z popiołów tylko że przeważnie nic dwa razy się nie zdarza. Wtedy Zagłębie było cienkie finansowo, ale mocne kibicowsko i w klubie pracowali ludzie, którym zależało byli oddani i mieli w sercu Zagłębie. W przypadku rozdupczenia tego towarzystwa i startu od samego dołu ciekaw jestem kto dziś byłby następcą np Leszka Baczyńskiego?
Sonda

Postprzez LucasUSA 2011-06-16, 12:03 am

Pozwole sobie wkleic czesc postu kolegi Musztry z drugiego forum. Mam nadzieje, ze kolega sie nie obrazi, bo podane przez niego informacje sa kluczowe i kazdy kibic Zaglebia powinien je znac. Inaczej wszyscy tkwimy w blogiej nieswiadomosci.

"(...)Dzisiaj miałem okazję z Gabrysiem być na Komisji sportu w UM której to głównym tematem była sytuacja w Zagłębiu w okresie od objęcia posady prezesa przez Pana Adamczyka.Wielokrotnie miałem okazję dowiedzieć się że jest u nas nie wesoło sportowo i organizacyjnie, jednak po dzisiejszej prezentacji i wyliczeniach prezesa szczęka zjechała mi na podłogę.Nie zdawałem sobie sprawy w jakim gównie obecnie się znaleźliśmy , co gorsza z tego gówna nie widzę wyjścia. Zadłużenie klubu w momencie wejścia prezesa Adamczyka ( lipiec 2010) wynosiło 2,84 miliona , przede wszystkim trupy po OE oraz wiele innych nie udanych akcji pana Hytrego i Szatana. Wielkie kontrakty, Taxi ZS itd. Na chwilę obecną ( czerwiec 2011) zadłużenie wynosi 1,18 miliona do tego jednak dochodzi dług u Pana Szatana 700 tys zł oraz 400 tys zł o jakie toczą się różne sprawy sądowe.Daję to łącznie kwotę 2,3 miliona. Miasto przekazało milion złotych jako wkład w spółkę, pieniądze te zostały już wydane na bieżącą działalność , hitem jednak jest kwota jaką klub otrzymuję od sponsorów , nie dawno szumnie strona oficjalna informowała o nowych umowach sponsorskich z kilkoma firmami, no więc miesięcznie te firmy łożą na klub 33 tys zł netto! Koszty utrzymana drużyny : 138 tys zł, tyle miesięcznie kosztują wypłaty piłkarzy tj. 4680 zł średnia wypłaty , kadra liczy/liczyła 32 grajków. Koszty utrzymania zarządu (jedno osobowy) + administracji i pracowników z zewnętrznej firmy marketingowej(4 bodajże) to koszt około 40 tys zł. (...)"

Po prostu nie mam wiecej pytan. Adamczyk, co zrobiles przez rok dla tego klubu? Gdzie ci sponsorzy? Marketing? Pieknie, mamy 4 darmozjadow na cieplych posadkach! Tak jak podejrzewalem, rozpieprzono kase w przerwie zimowej na szalone transfery i no mamy grzybnie!
LucasUSA

Postprzez August 2011-06-16, 7:38 am

LucasUSA napisał(a):Zadłużenie klubu w momencie wejścia prezesa Adamczyka ( lipiec 2010) wynosiło 2,84 miliona ,

Pytanie czy były to wszystkie zobowiązania czy też ta kwota nie obejmuje pożyczek od Szatana. To o tyle ważne, bo jeśl nie, oznaczałoby, że Adamczyk zrestrukturyzował zadłużenie.
LucasUSA napisał(a):miesięcznie te firmy łożą na klub 33 tys zł netto

To rzeczywiście smiech na sali. Myślałem, że sam Budecon daje miesięcznie takie kwoty. Generalnie nie mozna miec pretensji do sponsorów jako takich, że dają swoje pieniądze. Za to można z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzić, że Panowie Książek i Kozielski okłamywali publikę twierdząc, że dają po 10 tys. zł na miesiąc. Chyba, że dają a reszta w sumie 13 tys. zł netto. Ale jakoś nie słyszałem informacji, aby Kozielski sponsorował Zagłębie. Poza deklaracją w wywiadzie chyba na 100%.
LucasUSA napisał(a):Koszty utrzymania zarządu (jedno osobowy) + administracji i pracowników z zewnętrznej firmy marketingowej(4 bodajże) to koszt około 40 tys zł

Tutaj można mieć największe pretensje do Adamczyka no i do Rady Nadzorczej. Tu pytanie, jakie uzasadnienie ekonomiczne ma wysokość pensji Prezesa i udzielona niedawno podwyżka ? I do Adamczyka: Jakie uzasadnienie ma w obecnej sytuacji utrzymywanie Dyrektora Sportowego ?
August

Postprzez petromar 2011-06-16, 8:15 am

Panowie pytań to tutaj jest o wiele wiele więcej... jeśli słyszymy o transakcji do której prawdopodobnie nigdy nie doszło ? to o czym mowa?
a z materiału jasno i przejrzyście wynika jaką drogę obieramy - według mnie taka droga była by dobra pod warunkiem ze cała ekipa zarządzająca zagłębiem idzie w piz..u a klubem zajmują się osoby mające Nasz klub w sercu a nie w portfelu...
Adamczyk nie zrobiłeś nic dobrego dla klubu!!!
ale najbardziej martwi mnie to co napisał kol.Sonda - nie widzę nikogo kto mógłby być kimś w rodzaju L.Baczyńskiego...!!! i to jest bardzo niepokojące,,,,
ale rzeczywiście brzmi to makabrycznie Zagłębie będzie się bronić przed spadkiem ....z III ligi....kur...a nie sądziłem ze tego kiedyś doczekam...
petromar

Postprzez bbartek 2011-06-16, 9:04 am

Lepsza prawda niż łudzenie się nadziejami...
Nie mogę pogodzić się z faktem zmarnowania publicznych i prywatnych pieniędzy na tak niedolne zarządzanie Klubem( od wielu lat).
90% klubów ma zadłużenie większe niż My i potrafi grać w I lidze...
Opinia wśród piłkarzy jest zapewne taka ,że Zagłębie to klub "Kokosa" w II lidze ( a naprawdę w III),
podpisujemy kontrakty, po kilku miesiącach rozwiązujemy i płacimy...
A może wynagrodzenie trenera, dyrektora sportowego, Prezesa.... uzależnić od osiągnięcia wyniku sportowego i zrobionych transferów ?
Marketing to osobny temat, szkoda słów.....
Apeluje o powrót BAT...
bbartek

Postprzez Onyx 2011-06-16, 9:41 am

bbartek napisał(a):A może wynagrodzenie trenera, dyrektora sportowego, Prezesa.... uzależnić od osiągnięcia wyniku sportowego i zrobionych transferów

Tak już dawno to powinno funcjonować. Przede wszystkim u Prezesa
Onyx

Postprzez PawełK 2011-06-16, 9:45 am

bbartek napisał(a):Apeluje o powrót BAT...

A ja pójdę dalej... apeluje o powrót króla Augusta III Sasa!
PawełK
pyszałek

Postprzez August 2011-06-16, 10:17 am

PawełK napisał(a):A ja pójdę dalej... apeluje o powrót króla Augusta III Sasa!

Tylko nie Augusta ;-)
August

Postprzez SO_1906 2011-06-16, 10:18 am

Ludzie dajcie spokój z tymi BAT-ami itd. Płaczecie i chcecie ich powortu jakby tu jakiś fan club był... Nawet nie wiadomo, jakby oni zarządzali w dzisiejszych czasach..
SO_1906

Postprzez August 2011-06-16, 10:22 am

SO_1906 napisał(a):Ludzie dajcie spokój z tymi BAT-ami itd. Płaczecie i chcecie ich powortu jakby tu jakiś fan club był... Nawet nie wiadomo, jakby oni zarządzali w dzisiejszych czasach..

Bat broni po prostu to, że w ciągu kilku lat w oparciu o wychowanków bądź graczy "starego" Zagłębia potrafili wprowadzić Zespół z którejśtam ligi do ligi II. Ale generalnie również uważam, że czas tych ludzi przeminął. I dziwią mnie ustawiczne nostalgie za jednymi i tymi samymi nazwiskami, jesli chodzi o działaczy, trenerów i grajków.
August

Postprzez Anakin 2011-06-16, 10:37 am

Sonda napisał(a):My też powstaliśmy raz z popiołów tylko że przeważnie nic dwa razy się nie zdarza.

Powstaliśmy raz, udałoby się i drugi. Tylko, że zaczynając od samego dołu, droga powrotu znowu zajęłaby kilka dobrych lat i to pod warunkiem, że udałoby się awansować rok po roku. Dlatego trzeba ratować to, co się da. Tylko kto to ma robiś skoro Prezysenta klub nie obchodzi, a Prezes jest słaby ?
Anakin

Postprzez August 2011-06-16, 11:59 am

Prawdopodobnie już w sierpniu Sosnowiec zostanie większościowym akcjonariuszem klubu ze Stadionu Ludowego

Marek Adamczyk, prezes Zagłębia, spotkał się z radnymi by omówić zakończony sezon i nakreślić plany na zbliżające się rozgrywki.

Potwierdzają się informacje "Gazety" o odmłodzeniu składu i oparciu zespołu na piłkarzach z Sosnowca i okolic. - W obecnej sytuacji finansowej klubu wydaje się, że to jedyne rozsądne wyjście - podkreśla Arkadiusz Chęciński, przewodniczący Rady Miasta.

- Po rozmowie z prezesem mamy jasność, że budżet klubu napędzają przede wszystkim pieniądze miasta. Wpływy od pozostałych sponsorów są znikome. To około 30 tysięcy złotych miesięcznie - dodaje. Zła wiadomość jest taka, że długi Zagłębia sięgają prawie 3 mln złotych. - Usłyszeliśmy, że 1,7 mln złotych to tzw. długi wymagalne, a o restrukturyzację pozostałej części można jeszcze powalczyć - mówi Chęciński.

Plany były inne. - Miasto dokapitalizowało spółkę milionem złotych. Właściciele deklarowali, że zrobią to samo. Moim zdaniem, to już nieaktualne. Miasto nie zabierze spółce tych pieniędzy, bo to równałoby się upadkowi Zagłębia. Prawdopodobnie w sierpniu dokona się naturalna zmiana w akcjonariacie spółki i wtedy to Sosnowiec zostanie większościowym udziałowcem Zagłębia - wyjaśnia Chęciński.

Radnych niepokoi też zachowanie Dariusza Kozielskiego. Współwłaściciel klubu deklaruje w mediach chęć budowy nowej Odry Wodzisław. - Takie zachowanie jest irytujące. Miasto nie ma wpływu na akcje, którymi dysponuje pan Kozielski, ale byłoby dobrze, gdyby się jasno określił, czy wciąż zależy mu na Zagłębiu - podkreśla radny.

Czy odmłodzone Zagłębie poradzi sobie w drugiej lidze? - Ostatnio zmroził mnie wynik sosnowieckich juniorów, którzy przegrali z Górnikiem Zabrze aż 1:11! Przecież ci chłopcy to naturalne zaplecze pierwszej drużyny. Wierzę, że to tylko wypadek przy pracy, a w Sosnowcu i okolicach są jeszcze piłkarze, którzy zapewnią Zagłębiu spokojną przyszłość - kończy.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1PR439T6j
August

Postprzez LucasUSA 2011-06-16, 12:06 pm

August napisał(a):
LucasUSA napisał(a):Zadłużenie klubu w momencie wejścia prezesa Adamczyka ( lipiec 2010) wynosiło 2,84 miliona ,

Pytanie czy były to wszystkie zobowiązania czy też ta kwota nie obejmuje pożyczek od Szatana. To o tyle ważne, bo jeśl nie, oznaczałoby, że Adamczyk zrestrukturyzował zadłużenie.

Druga opcja jest taka, ze zmiejszone zadluzenie odzwierciedla tylko pomoc miasta, a Adamczyk tylko hojnie miejskie pieniadze wydawal :czerwona:

Nie widze innego wyjscia - Adamczyk odejdzie sam, zostanie wyrzucony, albo zostanie na stanowisku ;-) :lol:
LucasUSA

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników