Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez Lars 2011-06-09, 10:07 pm

pyla napisał(a):A za chwile na Grabare będziesz mówił Głupol :redface:

jesli przegra 4 mecze z rzędu to tak. Sorry ale to nie ja biorę pieniądze za zarządzanie tym klubem i tym samym to nie ja nim zarządzam. Wybór trenera należy do najwyższych władz Zagłebia, do nich również należy zaplanowanie działań na najbliżzse lata. Ja nie wiemm czy są pieniadze czy nie, ile ich jest, jakie są opcje gry i jakie jest prawdopodobieństwo realizacji poszczególnych strategii. Nie wiem dlatego bo nie znam ani w 1% sytuacji klubu. Dopiero dziś sie dowiedziałem, że czeka Nas niespodzianka, zmiany i zaciskanie pasa. A zaciskając pasa, należy być rozsądnym i skąpym, a nie rozrzutnym. Bo po co na trenera wegetując na 3 szczegblu rozgrywek wydawać 6tys zł, jak można wydać 3tys. zł, a zaoszczędzone 3tys. wydać na dofinansowanie np. obozu dla wyróżniających się juniorów z roczników 95-98'?
to wszystko zależy od ludzi, którzy zarządzają naszym Zagłebiem.
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez Anakin 2011-06-10, 8:39 am

Kandydaci na trenera typu Grabara czy Tochel - niezależnie od kwestii korupcji tego ostatniego to stare repy, melodie przeszłości.Jeśli nie stać nas na trenera takiego jak na przykład Mandrysz to marzy mi się ktoś młody, na dorobku ale jednocześnie chłop z jajami. Nie jak Ojrzyński.
Anakin

Postprzez mario999 2011-06-10, 9:01 am

Anakin napisał(a):Kandydaci na trenera typu Grabara czy Tochel - niezależnie od kwestii korupcji tego ostatniego to stare repy, melodie przeszłości.Jeśli nie stać nas na trenera takiego jak na przykład Mandrysz to marzy mi się ktoś młody, na dorobku ale jednocześnie chłop z jajami. Nie jak Ojrzyński.

Chłopie Mandrysz i Grabara są prawie w jednym wieku.
Co do Grabary to jestem za.
Chłop z Sosnowca, z charakterem i napewno dałby sobie rade.
Piłkarz z niego był bardzo dobry i ci co go znają to wiedzą że trenerem też jest dobrym.
I jest trenerem na dorobku moim zdaniem powinien dostac szanse, koniec juz z najemnikami typu Arteniuk, Ojrzynski itp.
mario999

Postprzez August 2011-06-10, 9:15 am

mario999 napisał(a):Co do Grabary to jestem za.

Czy aby Grabara nie jest najbardziej związany z AKS Niwka wpierw jako zawodnik a potem trener ?
Ostatnio edytowano 2011-06-10, 10:45 am przez August, łącznie edytowano 1 raz
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Anakin 2011-06-10, 10:21 am

mario999 napisał(a):Chłopie Mandrysz i Grabara są prawie w jednym wieku.

Żle się może wyraziłem. MIałem na myśli to, że czas takich ludzi jak Tochel czy Grabara , który nic w życiu nie osiągnął minął. Bo już nic nie osiągną. Jakby Grabara był taki dobry to by już dawno trenował co lepszego. Mandrzysz przynajmniej zrobił jakieś konkretne awanse.
Anakin

Postprzez August 2011-06-10, 12:00 pm

Jeśli Ojrzyński ma już podpisany kontrakt z Koroną, ważny od poniedziałku, to nie wiem jaki sens ma prowadzenie przez niego Zagłębia w niedzielę. Fajnie by było gdyby w niedzielę był już znany nowy trener, wszak do nowego sezonu czasu mało...
August

Postprzez peterrabit3 2011-06-10, 12:47 pm

Anakin napisał(a):Jakby Grabara był taki dobry to by już dawno trenował co lepszego. Mandrzysz przynajmniej zrobił jakieś konkretne awanse.

Absolutnie tak
Podobna historia jak z naszym juz ex treneiro Ojrzyńskim
- spierdolił w Czestochowie
- spierdolil w Płocku
- spierdolił w Wodzisławiu
a przede wszystkim w Sosnowcu co dla nas najwazniejsze....
Moze ja zostane trenerem Zagłębia? Jestem od urodzenia związany z Sosnowcem, moim atutem jest równiez ze jestem młodszy od konurencji czyli bardziej oerspektywiczny a licencje pomoze mi załatwic Pan Pre\zes
peterrabit3

Postprzez Blajpios 2011-06-10, 12:55 pm

August napisał(a):Jeśli Ojrzyński ma już podpisany kontrakt z Koroną, ważny od poniedziałku, to nie wiem jaki sens ma prowadzenie przez niego Zagłębia w niedzielę. Fajnie by było gdyby w niedzielę był już znany nowy trener, wszak do nowego sezonu czasu mało...

Przypuszczam, że chodzi o "ładne zakończenie, podziękowanie za włożony wysiłek w rozwój Zagłębia i życzenia owocnej pracy". Gdyby jeszcze przy tym było zgrabne zauważenie tak, by ludziom się skutecznie zapamiętało, że proszę, to "ta praca w Zagłębiu przyczyniła się do jego awansu" oraz gdyby w tym było jeszcze położenie podwalin pod lepsze relacje z tym klubem, wymianę zawodników itp - to nawet bym to rozumiał a wręcz zdecydowanie byłbym za, jeżeli potrafiłby to Prez. Adamczyk czy rzecznik lub ktoś inny z Zagłębia zrobić bez jakichś kłamstw horrendalnych... Bo co to da, jeżeli teraz na wyścigi, zanim odbierze sprzęt w Koronie - natychmiast się go wyrzuci, zwyzywa, podepcze, spostponuje? Jedynie - ot, trochę żółci wylanej, ulży się emocjom. Sytuacja absolutnie niedopuszczalna w polityce - a tu jest coś na ten wzór, polityka klubu. Zagłębie może urosnąć przy tym - bo "wychowało" trenera do awansu (przypomnijcie sobie Koledzy, nie za często bywa - na stronie jest notatka, że na ogół odpadają, że źle robotę robili, być może gdyby nie ten kontrakt w Koronie to samo byłoby z L.O. albo jeszcze gorzej, podtrzymanie go przy pracy i to wmawianie, że świetny, że się rozwija w Zagłębiu: byłoby wręcz kosztem Zagłębia). Tu więc wymarzona sytuacja - rozstać się w porozumienu, zbijając wreszcie pozytywne opinie, budując na przyszłość relacje. Dlaczego miałoby być ideałem zrobić dokładnie odwrotnie, zbluzgać i zgnoić wszystko. Jeżeli Ojrzyńskiemu lepiej pójdzie w Koronie - co możliwe o tyle, że nieraz stąd odchodzący się wybijali, czyżby to nie klątwa zagłębiowskich kwasów) - to dobrze, fajnie, że będzie można wskazać, że w Zagłębiu się ten postęp zaczął. Jeżeli nie wyjdzie mu - można powiedzieć - a Zagłębie miało dobry wpływ. Dlaczego ci, co tak mają wielce kochać Zagłębie i mieć w sercu tylko je: mieliby robić wszystko, by z Zagłębiem kojarzyła się tylko padaka, by nie pisać gnój?: kiepska trenerka, kiepska gra, itd.? Już i tak od strony negatywnej na arenie ogólnopolskiej znowu będzie Zagłębie i to też jest zgryz dla Prezesa tego Klubu, bo przecież znów zaczną wyciągać że pół rundy Zagłębie kupiło nie tak całkiem dawno (ostatnie zatrzymanie między innymi "trenera bramkarzy Wisły") - do czego dodadzą sprawę Lachowskiego znów zatrudnionego i Tochela, którego najbardziej krzywdzeni przez korupcję, kibice: akurat namiętnie chcą znów zatrudniać, jakby masochiści jacyś (co nie zmienia tego, co pisałem o warunkach ewent. rozważania dopuszczenia go - ani tego, co pisałem, że raczej już po prostu byłoby to wkładanie za dużego nań ciężaru pod nazwą, że niby daje mu się szansę).
Otóż - jak znów wypłynie ta sprawa - skorumpowanego do cna Zagłębia - na forum publicznym, to naprawdę jest mądre to domaganie się kibiców Zagłębia, by też ten "gnój z Ojrzyńskim i zniechęcenie go" wypłynęło ogólnopolsko, choć może choćby cieniutkim głosem coś dokładnie przeciwnego, że jest w Zagłębiu pozytyw? Nie mówiąc już o zysku rozwiązania sprawy personalnej przy okazji i trenera Ojrzyńskiego i zatrudnionych masowo ludzi.
Fakt, co do tych ostatnich - trzeba wykazywać np. Prez. Adamczykowi, że to właśnie było pogłębianie trudności finansowych, te zatrudnienia - których to trudności planu naprawczego niby szuka. Ale to jedna strona - i pewnie nie wypłynie na ogólnopolską skalę. I dobrze. Miejscem takich rozmów jest teren, gdzie się przejmują Zagłębiem, czyli właśnie region Zagłębia, oby Wielkiego - natomiast w ogólnopolskiej skali należy dbać o zupełnie coś innego.
Skoro już zaś dotykamy zranień i prób radzenia sobie z kompleksami być może kibicowskimi być może działaczy itd - jeszcze wrócę do sprawy trenera. Ostrożnie, bo nie znam faktycznie sprawy tak, jak ludzie na miejscu - a sam byłem zniesmaczony zagraniami końcowymi P. Pierścionka a potem głosami, że uległ i on chorobie powszechnej wśród starszego pokolenia trenerów, o ile można wierzyć sugestiom. Tak więc - przyznam, że nie wiem, czy są warunki w których można "dać mu szansę rehabilitacji". Jemu tak - nie K. Tochelowi, bo w wypadku tego drugiego, ostatnio bez sukcesów chyba nawet w trenowaniu kilkunastolatków w regionalnych ligach francuskich: to jest obawa, czy są w ogóle szanse od strony "merytoryczno-psychologicznej" na powodzenie sprawy, nie pisząc już nic o sprawie faktycznego szukania z jego strony jakiejś takiej szansy, nie widać, by starał się o nią, prosił o możliwość.
Przy P. Pierścionku - też nie wiem, czy wobec tych wspomnianych tu negatywów jest szansa, by dotarła do niego świadomość błędów i przyszła determinacja zmiany. Niemniej - możliwe, że tak jest, możliwe, że danie tej szansy skończyłoby się powodzeniem. Nawet - w jego wypadku, z racji wieku, z racji chyba mniejszej wagi błędu - widziałbym możliwość propozycji tego ze strony klubu.
Czemu o tym piszę? Ano - bo popatrzmy tak. Nie bardzo widzę kogoś z regionu Zagłębia Wielkiego, który prezentowałby większy potencjał trenerski, biorąc pod uwagę wiek także ale choćby i rozmach prowadzenia drużyny i do Pucharu Polski - i jednocześnie był związany z Zagłębiem mocno. Trenerzy noszący zaś piętno "starego systemu", łącznie z J. Grabarą, P. Mandryszem, J. Kudybą - bynajmniej chyba rozwojowi tu nie są. No, nie wiem, może w grę wchodziliby jeszcze trenerzy Czarnych z ostatnich lat, bo i awansowała jakoś gry tego zespołu i dodatkowo dobrze wpływałoby to na integrację i docenienie Czarnych w połączeniu z rezerwami Zagłębia. Niemniej - z regionu, to P. Pierścionek chyba się najlepiej trenersko prezentuje, nie mówiąc o dużym potencjale młodości. Czy więc nie warto jemu stworzyć tej szansy zatarcia animozji ze środowiskiem, z kibicami, jeżeli zdecyduje się samemu też trochę zmodyfikować, zrozumieć, że poranił ludzi związanych z Zagłębiem? Jeżeli ma być opcja - "oszczędniej i trener w ramach regionu": to wydaje mi się to scenariusz jak najbardziej logiczny. Jeżeli nie, jeżeli patrzymy szerzej, to znaczy z ambicjammi ponad region, ludzi już jakoś uznanych - to z pewnością trzeba się nad P. Pierścionkiem "zastanowić dwa razy". Niemniej - czy jest szansa, że odrzucając tę drogę: faktycznie "przeskoczy się" kabarety z czasów ostatnich trenerskich i zawodniczych łapanek "łapu-capu"?
Blajpios

Postprzez toph 2011-06-10, 1:55 pm

taki mały off topic

Blajpios czy umiesz zwięźlej wyrażać swoje myśli, tak na 4-5 zdań? Gdzie się nie udzielasz to wszędzie pojawiają się wypracowania jak z podstawówki :lol:
toph

Postprzez August 2011-06-10, 9:10 pm

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale w TVP3 przy okazji relacji z Rozwoju padło hasło, że Zagłębie zainteresowane jest Smyłą
August

Postprzez django 2011-06-10, 9:14 pm

I realnie patrząc na naszą sytuację, to mógłby być najlepszy możliwy wybór.
django

Postprzez August 2011-06-10, 9:17 pm

django napisał(a):I realnie patrząc na naszą sytuację, to mógłby być najlepszy możliwy wybór.

O ile będzie chciał. O ile również dobrze zrozumiałem, Rozwój chce z nim przedłużyc kontrakt.
August

Postprzez pawel2809 2011-06-11, 9:40 pm

Na stronie Rozwoju pisze że chcą przedłużyć z nim kontrakt. Ale to byłaby podobna sytuacja jak u trenera Ojrzyńskiego. Pewnie przyjąłby ofertę Zagłębia. Jednak moim skromnym zdaniem Ojrzyński długo nie posiedzi w Kielcach i tak pewnie będzie z trenerem Smyłą, jeśli przyjdzie do Zagłębia. Kto by nie przyszedł pewnie znowu przewietrzy skład i o awansie w kolejnym sezonie możemy zapomnieć. :redface: Co wiąże się z nowym trenerem i tak w kółko.
pawel2809

Postprzez pawel2809 2011-06-11, 9:44 pm

toph napisał(a):taki mały off topic

Blajpios czy umiesz zwięźlej wyrażać swoje myśli, tak na 4-5 zdań? Gdzie się nie udzielasz to wszędzie pojawiają się wypracowania jak z podstawówki :lol:

Mnie się nudziło i przeczytałem do końca. Ciekawe ilu takich było. :D
pawel2809

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2011-06-12, 8:55 am

Kol. Blajpios - przepraszam ale nudza mnie te okreslenia WIELKIE ZAGLEBIE, TRENER Z REGIONU
a zapomina sie ze Zaglebie Sosnowiec najwieksze dni mialo pod wodza doskonalego profesjonalisty
i nie z Zaglebia trenera WIECZORKA.
Najlepszym tego przykladem jest trener Lenczyk poszedl do Sllaska i pokazał co potrafi.
Uwazam ze jedyny taki ktory moze cos zrobic w tym Klubie to jest Pan Piotr Mandrysz.
W koncu gral dobrze w Zagłebiu - i byc moze zechce przypomniec sobie dobre czasy z Ludowego
bo wówczas Zagłebie grało dobrze.
Pan Mandrysz ma za sobą dobre doswiadczenie co sie tyczy AWANS.
Pozdrawiam tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna