Leszek Ojrzyński

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Leszek Ojrzyński

Postprzez sprechen 2011-06-06, 7:39 am

Przyznam, jeszcze jakiś czas temu nie byłem zwolennikiem zmiany trenera, wydawało mi się, że stabilizacja będzie czynnikiem, który pozwoli na osiąganie lepszych wyników. Przyznam ponownie - myliłem się. Niestety, trener nie potrafi wykrzesać z zawodników niczego więcej. Po każdym meczu w ostatnich tygodniach słyszymy to samo... Uważam, że zmiana jest niezbędna, tylko czy Zarząd stać na decyzję a Klub za zatrudnienie dobrego trenera?
sprechen

Postprzez August 2011-06-06, 8:10 am

sprechen napisał(a): wydawało mi się, że stabilizacja będzie czynnikiem, który pozwoli na osiąganie lepszych wyników

Mnie również. Marzy mi się aby w klubie w końcu popracował na dłużej jakiś trener. I wcale nie musi być to jakieś głośniejsze nazwisko. W przypadku Ojrzyńskiego widać coraz bardziej, że facet kompletnie się nie nadaje. I to, niezależnie od panujących układów, idzie na konto Adamczyka. I wcale nie chodzi mi tu już o przerżnięte rogrywki, które - jak widać - mozna było mimo 7 pkt straty na starcie, wygrać. Ojrzyńskie jest kopletnym ignorantem w swojej dziedzinie, prawdopodobnie realizującym cele swoje lub swojej grupy. Przykładem jest sprowadzenie wespół ze Srogielą swoich, ale bardzo słabych plejersów. Kolejne to taktyka meczy chocby u nas. To one w dużej spowodowały straty punktów. Ale o ile tu teoria spiskowa mówiła, że mamy nie awansować to skład na mecz z Gdynią. Jaki sens miao przesunięcie Posmyka na nową pozycje ? Jaki sens ma wystawianie bezndziejnego Dziółki, który oczywiście i zarobił kartke i zawalił bramkę ? Czemu w pierwszym skłądzie nie mogli wyjścnasi młodzi Strojek, Cyganek, Sebek Stefański, Madej czy Grunt ? Czy nie lepiej w meczu o pietruszkę ogrywać takich zawodników ? I o to trzeba mić największe pretensje do pseudo-trenera bo sam wynik w Gdyni jest już sprawą drugorzędną. W normalnym klubie jeszcze dzisiaj powinien się pojawić komunikat o wypierdoleniu Ojrzyńskiego. Nie wiem czy nie powinien jak najszybciej spadać do Zielonej Góry Srogiela.Bo na kilkanaście zmian zaledwie kilka można uznać za udanych , w tym powrót Sierczyńskiego i wypozyczenie Stefańskiego.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez adamos_6 2011-06-06, 9:26 am

Też zawsze byłem zwolennikiem trenowania drużyny przez jedną osobę dłużej niż przez sezon... Ale niestety po roku pracy team stworzony przez Ojrzyńskiego przy współudziale Ogieli prezentuje się... nijako... Bez żadnej myśli, bez koncepcji, o pomysłach taktycznych trenera była mowa wcześniej i nie ma co powielać... Tej piłki nie da się po prostu oglądać... Póki były emocje i jeszcze jakaś tam o walka o COŚ, to poziom nie miał znaczenia - liczyły się wyniki. Gdy wyników brakło, okazało sie że nie ma nic
A co najgorsze, nie ma nadziei że za trenera Ojrzyńskiego coś się pozytywnego stanie
adamos_6

Postprzez Blajpios 2011-06-06, 10:11 am

No, cóż. Największe szanse w osatnich latach na poprawcowanie dłuższe i z przywiązaniem do tych barw choć przy nie za dużych pieniądzach, wydawałoby się - to miał w ostatnich latach P. Pierścionek. W innych klubach, gdzie pracował, też jego drużyny należały do czołówki a Orzeł Balin w tym sezonie teoretycznie jeszcze nie stracił szans na awans, choć w praktyce, to jednak tego nie osiągnie. Również patrząc na wyniki w Zagłębiu teoeretycznie ktoś mógłby się upierać, że jego osiągnięcia nie były najgorsze w ostatnim czasie. No, ale tak, pewnie! MIał feler - należał do ekipy w czasach K. Szatana. Facio łaził na każdy nawet sparing, jako właściciel i w ogóle straszna żenada, straszny nieudacznik był, doskonale to widać, jak się jego zaangażowanie zestawi z osiągnięciami Ojrzyńskiego, Ogieli, M. Adamczyka, D. Kozielskiego, G. Książka czy przede wszystkim K. Górskiego i w ogóle "chłopaków z Miasta"! Wobec tych tuzów dyplomacji, prospektywizmu, służby samorządowej, managerki, zarządzania, trenerki i w ogóle wszelkich doskonałości pracy dla piłki i środowiska - jak najsłuszniej, że ani jedna dziesiąta bluzgów nie spadła, co na Szatana traktującego Zagłębie jak swój Klub a nie jak ci mistrzowie wszechświata. Zagłębiu wystarczy do szczęścia, że raczy w kampaniach wyborczych pokazywać przychylność Sam Jego Wysokość Lider struktur śląskich i nawet członek władz ogólnopolskich Postpeerelowskiej Przepoczwarki Przewodniej Siły Narodu!!! Niech nam żyje, niech nam żyje, niech się święci Pierwszy Maja też! Dlatego bluzgów ani tyci tyci takich samych użyć nie wolno tu!
Dodam, żeby było jasne, by nie było pomyłek w interpretacji. NIe chodzi mi o to, że błędem było odejście P. Pierścionka. Po jego wypowiedziach o "głodzie" - nie było innej opcji. Jakkolwiek również w chwili tego odejścia nadal podtrzymywałem, co wcześniej o nim pisałem. Mianowicie - że należy wesprzeć rozwój, że jest szansa na rozwinięcie tego związku z Zagłębiem nawet na miarę porównywalną do takiej postaci, jaką w europejskiej piłce był G. Roux. Również - podtrzymywałem opinię, którą w tym czasie głosiłem, że należy domagać się dalszego rozwoju; wytykałem choćby sztampowość wypowiedzi. (no, to się odbił od sztampy - i wypali o głodzie?) W tamtym więc momencie z tymi wypowiedziami, nie było innej opcji, jakkolwiek ciekaw jestem, jak weryfikuje się hipoteza wówczas też sugerowana, że to był tylko jego ruch uprzedzający. Jeżeli zaś jeszcze potwierdzałoby się, że wchodził w chore układy, maniery "wielkich trenerów" itp - to byłoby pytanie, czy obecnie jest w stanie już tę patologię przezwyciężyć. Nie wypowiadam się jednoznacznie, bo nie wiem wystarczająco dużo w tej materii.
Niemniej, zauważam. Wydaje mi się, licząc od K. Tochela, którego osiągnięcia zresztą trudno zweryfikować, bo poza Zagłębiem żadnych sukcesów nie osiągnął a w Sosnowcu okazał się być "umoczony", ale chyba nie aż tak, by te osiągnięcia całkiem skreślić - to właśnie P. Pierścionek od tamtych czasów licząc najciekawiej się przezentował i najwięcej dawał Zagłębiu. Na drugim miejscu umieściłbym J. Kutybę - przedwcześnie zmienionego, później gdzieś tam M. Chojnacki być może przedwcześnie zwolniony no i gdzieś tam gdzieś tam L. Ojrzyński, chyba przedwcześnie: zatrudniony.
Tak więc - i relatywnie najlepsze wyniki P. Pierścionka i bezwzględnie jakieś przywiązanie do Klubu... Jeżeli więc tylko wiarygodnie byłoby, że dalej chce te walory zachować a jednocześnie rozwijać się a nie ulec trenerskiemu zmanierowaniu...
P.S. A o K. Szatanie, to tak przy okazji i dla kolorytu wobez obecnych "tuzów" napisałem. Ale, skoro już - to czy ktoś wie, czy dług został faktycznie już całkowicie spłacony, czy też jeszcze były właściciel ma w ręku taki "maleńki atucik"?
P.S2 - Czyli już tylko "świetlana przyszłość PeeReLu" przed Zagłębiem? I zatrudniani już będą tylko tacy świetni fachowcy, co realizują zamierzenia Prezesa (jak w tym dowcipie - ile jest 2 razy 2 pyta Dyrektor egzaminujący kandydatów na księgowych. I przyjęty został tylko jeden - i tylko jeden odpowiedział "ujś, Panie Dyrektor a ile ma być?!"). Przecież niemożliwe do racjonalnego wytłumaczenia były zmiany dokonywane przy stanie 1-0 z napastnika na obrońcę przy grze w przewadze; toteż musi być inne logiczne tłumaczenie poczynań Pana Leszka. To kto tu teraz mówi o zmianie trenera??? A po co miałaby być ta zmiana, jak wiedział, co robić, by zachować ciągle kibiców w napięciu, że niby gra jest na poważnie, ale nie wejść za bardzo w niebezpieczną strefę awansu? Owszem, zmiana może być sensowna, jeżeli będzie trzeba znowu uwierzytelnić kibicom, że Zagłębie gra o awans; wtedy znów zmieni się pół składu, zatrudni ludzi, którzy szukają roboty na pół sezonu czy sezon i dobrze wiedzą, jaka jest sytuacja, jak odegrać rolę "pretendentów" i nie oczekują nic więcej ani dłużej. Wtedy taką ekipę trzeba co trochę montować. Ale - nawet wtedy niekonieczna jest zmiana co pół roku trenera, skoro ten się sprawdził...
Blajpios

Postprzez Anakin 2011-06-06, 10:30 am

Przez ostatnie lata działacze nie mieli nosa do solidnych trenerów czego Ojrzyński jest najlepszym przykładem badź za szybko z nich rezygnowali (Kudyba). Widać jak na dłoni, że czynnikiem decydującym o zatrudnieniu Ojrzyńskiego był określony układ a nie umiejętności. Natomiast Pierścionek chyba nie dorósł do roli szkoleniowca Zagłębia, a świadczą o tym wypowiedzi do jakich posunął się przed czy zaraz po zwolnieniu.
Anakin

Postprzez August 2011-06-07, 9:27 am

Ciekawe czy Mórinjo zrobi jeszcze jakieś spotkanie ?
August

Postprzez Lars 2011-06-07, 12:13 pm

Dodam jeszcze, że na jedną kolejkę przed końcem rozgrywek, przegraliśmy ten awans, okazując się gorsi tylko w rundzie wiosennej, od Olimpii Grudziądz, GKS Tychy, Zawiszy Bydgoszcz. Ciekawostka - lepsza była także Nielba.
Tabela rundy wiosennej wyraźnie pokazuje, że ten awans nie został przegrany jesienią - został przegrany zarówno jesienią jak i wiosną.
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez August 2011-06-07, 12:46 pm

Lars napisał(a):awans nie został przegrany jesienią - został przegrany zarówno jesienią jak i wiosną.

Po meczu w Turku mieliśmy Zawiszę już za plecami.
August

Postprzez pelepapa 2011-06-07, 10:13 pm

http://www.sport.pl/pilka/1,70992,97448 ... rony_.html

Nie Waldemar Fornalik, nie Adam Nawałka, ani Artur Płatek, ale mało znany szerszej publiczności 39-letni Leszek Ojrzyński będzie nowym trenerem Korony Kielce. Asystentem ma nadal pozostać Marcin Gawron - dowiedziała się "Gazeta".
Oficjalnie nazwisko nowego opiekuna kieleckiego zespołu ma zostać ogłoszone do poniedziałku (13 czerwca), ale według naszych informacji to akcje 39-latka stoją dziś zdecydowanie najwyżej. Prezes klubu Tomasz Chojnowski wstrzymuje się jednak z ogłoszeniem następcy Włodzimierza Gąsiora do czasu zakończenia rozgrywek w drugiej lidze.

Pochodzący z Ciechanowa Ojrzyński jest bowiem aktualnie opiekunem Zagłębia Sosnowiec. Na kolejkę przed końcem sezonu jego podopieczni zajmują piąte miejsce w II lidze zachodniej. W klubie z Sosnowaca Ojrzyński pracuje od 13 października.
Sezon rozpoczął bowiem jako szkoleniowiec spadkowicza z ekstraklasy Odry Wodzisław, ale we wrześniu po serii czterech kolejnych porażek został zdymisjonowany. Samodzielną karierę trenerską zaczął w grudniu 2006 w Zniczu Pruszków i w debiutanckim sezonie wywalczył awans na zaplecze ekstraklasy. Później pracował także w Wiśle Płock i Rakowie Częstochowa.

chyba jaja se robią, kto by go chciał
pelepapa

Postprzez August 2011-06-08, 7:19 am

Zasługuje na dowcip dnia. Krzyżyk na drogę i niech sobie zabiera ze sobą Srogielę, Dziółkę, Jeremicza, Naporę. Myślę, że mało kto będzie po nim płakał.
August

Postprzez Anakin 2011-06-08, 7:44 am

Może jednak niestety nie:
To już pewne. Nowym trenerem Korony Kielce został Rafał Ulatowski. Były szkoleniowiec Cracovii zastąpi na szkoleniowej ławce Włodzimierza Gąsiora - tymczasowego trenera kielczan. Negocjacje z Ulatowskim trwały od dłuższego czasu.
http://gwizdek24.se.pl/pilka-nozna/ekst ... 89566.html
Anakin

Postprzez uzielone 2011-06-08, 7:59 am

Po Ojrzyńskim nikt w Sosnowcu nie będzie płakał, nadszedł czas rozliczeń po kolejnym nieudanym sezonie i należy szukać nowego trenera i budować nowy zespół. Panom Ojrzyńskiemu i Ogieli już dziękujemy! :czerwona:
uzielone

Postprzez Anakin 2011-06-08, 9:27 am

Mnie koleś co pochodzi z Kielc mówił dzisiaj, że z Ojrzyńskim to bujda na resorach
Anakin

Postprzez August 2011-06-08, 9:28 am

Mnie się również wydaje mało prawdopodobne, że chłop wprost z Sosnowca byłby się w stanie załapać do Korony. To teraz za wysokie progi.Ale w tym kraju wszystko możliwe.
August

Postprzez Lars 2011-06-08, 9:29 am

tym bardziej trzeba go wpier...
sezon sie nie skonczył a ten juz negocjuje z innym klubem?
na konferencjach pomeczowych pier... trzy po trzy, a na boku pracy szuka. Co jak co ale dawno żaden nasz trener nie miał do Zagłębia aż tak przedmiotowego podejscia...
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna