Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez LucasUSA 2011-05-15, 1:41 pm

Moj post z 25 lutego:

"Mnie rowniez niepokoi "ilosc" a nie "jakosc" w jaka poszly transfery. O ile poczatkowe transfery wydawaly sie przemyslane (napastnicy), to ostatnia czworka jakos nie powala na kolana. Mam nadzieje, ze pan Kozielski na probuje wyzywic swoich zawodnikow w szczodrej kuchni Zaglebia, ostatnio zasilonej miejskimi funduszami. Czy ci mlodzi gracze cos soba reprezentuja, czy beda tylko pobierac w Zaglebiu pensyjke? Wyglada mi to na marnotrastwo naszych i tak skromnych zasobow. Zeby nie sprawdzil sie scenariusz, ze po pol roku kasa od miasta bedzie przezarta, awansu nie bedzie, a towarzystwo rozjedzie sie po swiecie. "

No i chyba czarny scenariusz sie sprawdza. Panowie, czas przejrzec na oczy - tutaj nikomu oprocz kibicow na awansie nie zalezy! Ponawiam apel o zapytanie przedstawicieli miasta, czy rozlicza klub z "osiagniec" w tym sezonie.
Nasprowadzano pilkarskich odpadow, zamiast kilku wartosciowych zawodnikow. Kasa poszla w pizdu, awansu nie ma. Cieple posadki zachowane, mydlimy oczy kibicom dalej, juz widze obietnice na nastepny sezon.

No ale w koncu Adamczyk jasno i szczerze powiedzial w swoich slynnych 3 scenariuszach: bedzie dobrze, bedzie srednio i nijako albo bedzie zle. Nie sposob mu zarzucic, ze nie mial racji. Chlop sie marnuje na stolku prezesa, powinien robic kariere w polityce lub dyplomacji. No ale skoro "boss" przedstawia takie cele dla druzyny, to co sie dziwic, ze treneiro ze stoickim spokojem mowi: "gramy dalej". Gosc sie wielce dziwi, ze kibice sa w..rwieni - w Sosnowcu innej reakcji na brak awansu nie moze byc, przy takich warunkach, jakie ci pseudogracze maja stworzone.
LucasUSA

Postprzez Lars 2011-05-15, 6:28 pm

Za 90minut.pl tabela rundy wiosennej:

1. Olimpia Grudziądz 12 27
2. Miedź Legnica 12 25
3. Zagłębie Sosnowiec 12 23

a więc nie jest w cale tak źle w tej rundzie.
przegraliśmy tylko jedno spotkanie.
straciliśmy tylko 8 bramek.
jesteśmy na 3 miejscu ze stratą 2 pkt do Miedzi i 4 do Olimpii.

minusy to napewno tylko 2 zwycięstwa u siebie i aż 3 remisy oraz zaledwie 5 strzelonych bramek w tych 5 meczach.

zobaczymy co się wogole będzie działo w klubie i poza nim latem, jakie będą perspektywy na nowy sezon, jakie szanse by 2-3 nazwiska uzupełniły ten zespół.

Mimo ogólnego niezadowolenia i braku awansu jestem w 100% za pozostaniem Ojrzyńskiego na stanowisku trenera. W czasie krótkiej przerwy latem, nie ma sensu na zmianę, trzeba dać zebrać owoce pracy obecnemu trenerowi, po tym jak będzie mógł popracować jeszcze jedno okno transferowe z tą drużyną. Czas na ocenę jego pracy przyjdzie po zakończeniu rundy jesiennej. Takie jest moje zdanie.
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez Sonda 2011-05-15, 7:43 pm

Lars napisał(a):Mimo ogólnego niezadowolenia i braku awansu jestem w 100% za pozostaniem Ojrzyńskiego na stanowisku trenera. W czasie krótkiej przerwy latem, nie ma sensu na zmianę, trzeba dać zebrać owoce pracy obecnemu trenerowi, po tym jak będzie mógł popracować jeszcze jedno okno transferowe z tą drużyną. Czas na ocenę jego pracy przyjdzie po zakończeniu rundy jesiennej. Takie jest moje zdanie.

Ocena pracy trenera powinna nastąpić w dniu 12 czerwca po meczu z Jarotą. Zajmiemy max 5 miejsce i jego praca mam nadzieję zakończy się. Na miejscu Adamczyka ja już szukał bym dobrego fachowca i zaczął stawiać na młodzież,ale nie tak jak tu większość tu pisze na wychowanków, bo ich po prostu na tylu nie ma.Z odejściem Ojrzyńskiego walizki powinien spakować też Ogiela. Sam Prezes też powinien zostać rozliczony za swe decyzje i osiągnięcia bo rok jego pracy w naszym klubie zbliża się. Jest tylko jeden problem że nie ma kto tego zrobić. Miasto ma wszystko w dupie a drugi właściciel pewno będzie zajęty ratowaniem Odry, bądź jakiegoś innego klubiku.
Sonda

Postprzez LucasUSA 2011-05-15, 7:52 pm

Lars napisał(a):Za 90minut.pl tabela rundy wiosennej:

1. Olimpia Grudziądz 12 27
2. Miedź Legnica 12 25
3. Zagłębie Sosnowiec 12 23

a więc nie jest w cale tak źle w tej rundzie.
przegraliśmy tylko jedno spotkanie.
straciliśmy tylko 8 bramek.
jesteśmy na 3 miejscu ze stratą 2 pkt do Miedzi i 4 do Olimpii.

Nie sposob sie nie zgodzic, wcale nie jest zle, jest super, wyniki sa swietne jak na III ligowego sredniaka :kiepsko:
"Zaglebie to solidny klub, potrafi nawet urwac punkty najsilniejszym druzynom ligi" - czy tak maja o nas inni mowic? czy to sa nasze oczekiwania??? A w tej rundzie wlasnie tak wyglada nasza rzeczywistosc, urwalismy punkty faworytom do awansu, nie stac nas bylo nawet na jedno zwyciestwo w decydujacych spotkaniach.

Dodatkowo, przypominam, ze awansuja tylko 2 zespoly.

Lars napisał(a):zobaczymy co się wogole będzie działo w klubie i poza nim latem, jakie będą perspektywy na nowy sezon, jakie szanse by 2-3 nazwiska uzupełniły ten zespół.

No wlasnie, zobaczymy, kto przyjdzie w miejsce Lachy, Bednara, Stefanskiego i Szlakotina ;-(

Co do Ojrzynskiego, cudow tu nie stworzyl. A wyglada na to, ze obciaza go w duzej mierze odpowiedzialnosc za chybione transfery.
LucasUSA

Postprzez August 2011-05-15, 8:49 pm

No cóż, kwestia wiosennej tabeli to sprawa nieco socjotechniczna. Uważam, że tego rodzaju "dobry" wynik zamydla obraz. Przede wszystkim dlatego, że wynika on właśnie z beznadziejnego poziomu obecnych rozgrywek, co pozwolilo nam mieć nadzieję przez wiosnę, pomimo 7 pkt przewagi. Równie dobrze można by zapytać trenera, kiedy ostatnio Zagłębie wygrało z zespołem wyżej obecnie notowanym od nas w tabeli. Czy też na jakim miejscu byliśmy w momencie objęcia przez niego funkcji. Co do samego Ojrzyńskiego, uważam, że akurat głównym zarzutem nie może być brak awansu, ale jego "myśl" trenerska, a właściwie odczucie o jej brak podczas meczy. Zwłaszcza tych o stawkę. Może się wydawać, że przez ten brak straciliśmy bezcenne punkty, nawet w dołujących wiosną Chojnicach. Inną kwestią jest pozbycie się kilku fajnych grajków z Pajączkowskim na czele. Co w zamian sprowadzono ? Stefański z Chorzowa, Markowski, powrót Sierczyńskiego może jednego czy dwóch można by wyróżnić. Większość to takieniewadomoco. Oczywiście z Dziółką na czele. Zgodzę się z tym, że najwyższy czas aby dac jakiemuś trenerowi dłużej popracować. Ale o ile Ojrzyński nie realizował tajnego prikazu Adamczyka, "nie wolno nam teraz awansować" - co biorę pod uwagę - to to co momentami realizował było na tyle głupie, że aż strach się bać co może wymysleć w kolejnym sezonie. Inna sprawa, czy obecnych , w miarę wartościowych grajków, jak Bednar, Lacha, czy może Markowski, uda się utrzymać. Bo dziś Załębie to obraz nędzy i rozpaczy. Nie ma atutów z pieniędzmi na czele, aby i utrzymać ale i znaleźć wartościowych plejersów. Ja się obawiam, że trend będzie podobny do tego z zimy. A mianowicie, nowe "odkrycia" ze stajni Srogieli a la Napora z Jeremiczem. Plus wynalazki z Jedłownika.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez django 2011-05-15, 9:24 pm

Na koniec jesieni mieliśmy 7 punktów straty do drugiego miejsca i teraz mamy tych punktów też 7. Rzeczywiście, fantastyczna passa grajków i trenera przyniosła super efekty. Jeszcze może być tak, że miną nas w tabeli Zdzieszowice i Chojniczanka, a grajki dalej się będą uważać za rycerzy wiosny
django

Postprzez August 2011-05-15, 9:31 pm

django napisał(a):Rzeczywiście, fantastyczna passa grajków i trenera przyniosła super efekty.

Plus to, że w pewnym momencie udało nam się minąć Zawiszę, który ma teraz ogromne szanse na awans. Jeśli bydgoszczanie awansują, będzie jeszcze bardziej widoczne to jak sprawa została "zdupcona".
August

Postprzez sprechen 2011-05-16, 7:19 am

Odnosząc się do wypowiedzi szanownych przedmówców, pozwolę wtrącić swoje trzy grosze do tej dyskusji. Uważam, że trener Ojrzyński powinien pozostać na swoim stanowisku, co prawda cel czyt. awans nie został osiągnięty, ale aby porzegnać się z Ojrzyńskim trzeba mieć jego następcę, który zagwarantuje lepsze wyniki. Ja realnych propozycji zwolenników pożegnania z trenerem nie zauważyłem. Moim zdaniem z częścią zaciągu Pana Ogieli należy się bezwzględnie pożegnać, uzupełnić skład wychowankami oraz kilkoma młodymi chłopakami z zaciągu i spróbować powalczyć w przyszłym sezonie, aczkolwiek jestem w tej kwestii pesymistą. Uważam, że z każdym kolejnym sezonem na "dzikim zachodzie" o awans będzie trudniej. Niestety sytuacja klubu jest jaka jest, dopóki nie pójdą do przodu sprawy organizacyjne jesteśmy skazani na 2 de facto 3 ligę w Sosnowcu.
sprechen

Postprzez bbartek 2011-05-16, 9:22 am

Nie ma co polemizować bo każdy widzi jaka jest sytuacja sportowa, organizacyjna...
Pisałem na Forum, że nie ma osoby z charyzmą która bedzie zdeterminowana wyciagnąć ten Klub z zapaści.
Wszyscy pracują " na etatach", starają się, układają jakieś bzdurne tabele półmetka, pół rundy,mecze na wyjazdach, wyniki do przerwy..itp. a efekty jak zawsze.
Uważam, że Kozielski ma charakter ale i serce dla Odry, a nie dla nas.
Wkrótce odsprzeda udziały, weźmie Ojrzynskiego i kilku zawodników których zwolni Zagłebie i spokojnie bedzie grał w I lidze nadal, jeżeli Odra sie utrzyma lub awansuje po roku ( jeżeli Odra spadnie).
A my weźmiemy nowego trenera, zatrudnimy kilkunastu nowych zawodników i będzie to never ending story...z kolejnymi nadziejami na nowy sezon które pryskają już po I rundzie...koszmar.
A tak na koniec nikt nikogo nie rozliczy ani Miasto swojego nominanta Prezesa, ani Rada Nadzorcza Zarząd, ani zarząd Trenera a zawodnicy chętnie odejda do innego Klubu, co radze też Lachowskiemu...
bbartek

Postprzez Qcu20 2011-05-16, 11:38 am

Ja bym jeszcze zostawił Jarczyka, bo fakt faktem zagłębie traci mało bramek na wiosnę, to dobry prognostyk.Dużo zawdzięczamy też bramkarzowi, aczkolwiek wątpię, żeby został z Nami do jesieni. Zmarnuje się - niestety tu brak perspektyw.

Co do trenera to takie jedno pytanie:

Każdy mecz o wszystko ( z Miedzią i z Tychami ) trzeba wygrać bo po awansie a Treneiro gra sobie na jednego napastnika, bo "przynajmniej nie przegramy". Ale co nam daje ten remis, czy uniknięcie porażki? NIC zupełnie NIC. Już wolałbym, żeby przegrali ten mecz z tą Miedzią z 2:1 niż remis 0:0 ale po fajnej grze, grze do przodu, zdominowaniem Miedzi. A nie takie byle co. Przecież w ogóle nie zależało Im na wygranej.
Mam w pamięci mecz z Pogonią Szczecin, grali dobrze, przegrali u siebie 3:0 ale nikt Im nic nie zarzucał, bo grali ambitnie i się za bardzo odkryli.

Błędem było chyba jednak pozbycie się Chojnackiego, a błędem Chojnackiego było pozbycie się Hosicia..

Za rok też nie wejdą, a ja nawet nie będę chodził na mecze, na których się albo wynudzę albo powkurzam...
Qcu20

Postprzez August 2011-05-16, 11:45 am

Pytanie brzmi: "Co dalej ?" Dobrze by było aby Adamczyk dał głos.
August

Postprzez eDesigner 2011-05-16, 1:48 pm

Po kolejnym rozczarowującym sezonie postanowiłem pokrótce skomentować obecną sytuację Zagłębia. Chodzę na Zagłębie ponad 20lat i teraz myślę ze po prostu powinniśmy dać sobie spokój z górnolotnymi marzeniami o ekstraklasie. Sądzę że szczytem naszych możliwości jest I-liga i to pod warunkiem że pojawi się naprawdę jakiś konkretny sponsor. Czasy w których Zagłębie królowało w najwyższych ligach był nierozłącznie związany z sponsoringiem większości zagłębiowskich kopalń itp zakładów. To już niestety nie wróci. Nie mam jakiś specjalnych zarzutów co do trenera czy piłkarzy. Widać gołym okiem że oprócz Lachowskiego czy Filipowicza nie ma mocnych, doświadczonych zawodników umiejących pograć piłką. Nawet laik zauważył by że linia pomocy nie istnieje. Obrońcy grają długie piłki do napastników, którzy od czasu do czasu coś tam "ukręcą". Oglądanie takich meczów na dłuższa metę jest bardzo nudne i frustrujące. Stadion - kiedyś wydawało mi się że jest znośny ale teraz niestety mocno odstajemy w stosunku do otaczającej nas rzeczywistości. Marzy mi się kameralny stadion na 15-20tyś. z normalnymi WC, jakimś gastro, zadaszony z trybunami blisko boiska i parkingami. Może gdyby coś takiego było to ludziska chętniej by chodzili. Może to z kolei spowodowałoby zainteresowanie sponsorów. Dzisiaj na Zagłębie ludzie chodzą raczej z przyzwyczajenia i przywiązania (niestety ślepego). Kiedyś mogłem siedzieć na betonie w otoczeniu chwastów. Teraz mi to nie odpowiada. Nie odpowiada mi tez brak zaangażowania piłkarzy i braki w ich umiejętnościach, ale cóż mamy takich piłkarzy na jakich nas stać. A najbardziej irytuje mnie indolencja władz miasta Sosnowca związana z budową czy przebudową stadionu. Nasze wiara zasługuje na coś lepszego. Są oczywiście tez plusy, małe bo małe ale zawsze coś. Podoba mi się nowe zaplecze w okół stadionu no i to że można na mieście zobaczyć banery przed meczami Zagłębia (np. w Będzinie). Zobaczymy co będzie dalej.
eDesigner

Postprzez alisamyyen 2011-05-16, 2:58 pm

CO DALEJ PANIE PREZESIE.Już czas zacząć myśleć o następnym sezonie.Po zakończeniu sezonu będzie tylko około 6 tygodni na decyzje kadrowe i marketingowe.
alisamyyen

Postprzez sadola80 2011-05-16, 6:38 pm

Mozemy zajść daleko,potrzebna jest odwaga.Wszystko co potrzebne do zrobienia niezłej druzyny jest w regionie.Wystarczy przestać słuchac głupich podpowiedzi o braku talentów w regionie./Trenerów i zawodników TU nie brakuje.Dajmy szanse naszym chłopcom.
sadola80

Postprzez Lars 2011-05-16, 6:56 pm

sadola80 napisał(a):Mozemy zajść daleko,potrzebna jest odwaga.Wszystko co potrzebne do zrobienia niezłej druzyny jest w regionie.Wystarczy przestać słuchac głupich podpowiedzi o braku talentów w regionie./Trenerów i zawodników TU nie brakuje.Dajmy szanse naszym chłopcom.

gdyby nie brakowało to Zagłebie grałoby w ekstraklasie, Ich rezerwy czy Czarni w III lidze razem z Niwką, a Sarmacja jechałaby za tydzien do Wągrowca... a jedzie tam Zagłębie.
już przerabialismy grę Naszymi, ambitnymi, związanymi z regionem...wyszedł z tego baraż ze Świdnicą.
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna