Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Kogo kupic,a kogo sprzedac

Postprzez Blajpios 2011-01-29, 12:07 am

django napisał(a):A co mają mówić? Że na pewno nie awansujemy? Nie mamy 20 punktów straty, tylko 7. Szanse małe bo małe, ale są. Trzeba by być idiotą, żeby w tej sytuacji wyskakiwać z wypowiedziami, że nie będzie awansu.

Też tak myślę i dlatego napisałem powyżej
Blajpios napisał(a):Oczywiście bowiem, nie wyobrażam sobie, by wystartowali od razu mówiąc, że nie będzie walki o awans
Tak jak napisałem, to jest oczywiste.Tak "po mojemu", to start powinien być "na ostro", z nastawieniem, by wygrane były nie tylko wszystkie mecze, ale też "wyraźnie", w sposób robiący wrażenie na rywalach. Po jakichś 6 kolejkach - ocena tego startu - i co w dalszej części, czy priorytetem walka o awans nadal ostra, bo są szanse - czy priorytetem budowa zespołu na sezon przyszły. Tak jak więc napisałem już - a teraz przypomniałem - "oczywiście, nie wyobrażam sobie, by wystartowali od razu mówiąc, że nie walczą o awans".
Tyle - że to nie wszystko jeszcze. Jest jeszcze ten drugi aspekt, o którym pisałem. To, jakie "perskie się puszcza oko" i co pozwala się kibicom śnić. Czy to - nie jest cyniczne i oszustne. Niestety - powtarzam, ze słowa pisanego - to było wątpliwe. Jeżeli "z bliska patrząc" widać inaczej, to jak napisałem, cieszę się. Ale o ile przy pierwszym z django się zgadzamy, to przy drugim jednak to trochę inaczej odbieram, jeżeli chodzi o teksty.
django napisał(a):Tym bardziej, że nie czytałem żadnej wypowiedzi, gdzie byłoby obiecywanie, tylko takie w których jest wiara, że może się udać.

Czy rezczywiście bowiem to jest tylko kwestia, czy jest obiecywanie czy wiara? Jak napisałem - jeżeli w każdym wywiadzie pracownik klubu przedstawiając kibicom nowych zawodników w wywiadzie zwraca się do każdego z założeniem, że celem jest awans, z sugestią, że niemal warunkiem zakontraktowania było podjęcie jako celu głównego a może nawet jedynego walki o awans, jeżeli sugeruje, że od tego zależeć będzie, czy zawodnik będzie miał przedłużony kontrakt, czy też nie, bo nie spełnił zadania - w końcu, jeżeli zawodnik przez te pytania jest prowokowany do wypowiadania się, że rzeczywiście, to jest najlogiczniejszy cel i on pzrychodzi po to, w związku z czym, jeżeli nie będzie awansu, to porażka — to czyż to jednak nie jest, powtarzam, że przez oficjalnego pracownika klubu na oficjalnej stronie: pompowanie trochę balona, pozwalanie, by głównie żyły złudzenia? To chyba w ogóle taka polska specjalność, przynajmniej w dziennikarstwie sportowym. Prywatnie nawet - dziennikarz może ulegać polskiej chorobie malkontenctwa, dołowania - oficjalnie jednak, nie umie w innym kluczu mówić o zawodach. Przykład - od paru lat Małysz. Polscy komentatorzy co rusz "biorą na litość" jakiegoś zawodnika innego kraju aktualnie z czołówki, by "nam potwierdził, tak Małysz jest mistrzem, bardzo prawodopodobnie wygra, no, chyba żeby coś tam". To samo - kupuje już zawodnik. "Było świetnie, pierwszy skok, tylko drugi nie", "leciało się dobrze, ale zawiało" itd. Na realizm - nie ma pozwolenia! Należy żyć ułudą. Podobnie - piłkarze ręczni, przez cały turniej wspaniali. Też uważam, że momentami mieli pecha. Gdyby z Danią itd... Ale - łudzić zwycięstwami, tworzyć wrażenia jakby wirtualny świat marzeń był światem realnym - to jednak za dużo. Z wypowiedzi, jakie czytałem, powtarzam - trochę jednak podobnie odbierałem informację oficjalną klubową, bo za taką mam prawo a nawet obowiązek uważać wypowiedzi na oficjalnej prowadzone przez pracownika portalu. A miejmy wreszcie - tego typu apele ślę od paru bodaj lat - odwagę powiedzieć, trochę jak wyżej pisałem. Sytuacja do awansu jest trudna. Startujemy z zamiarem wygrania wszystkiego lub prawie z nokautującym wrażeniem dla innych. Wtedy - w dalszym biegu rundy bardzo prawdopoodbne będzie, że ten awans będzie. Do tego jednak - to nie tylko 7 punktów straty do odrobienia jest. To jeszcze - też 7 ale do wyprzedzenia zespołów!!! Toteż - dlatego potrzeba i zwycięstw od razu i wyraźnej dominacji. Po 6 rundach - oceniamy (1/3 rundy) - względnie gdzieś koło połowy, po 8 czy 9 rundach. Jaki był ten start. Z chwilą, kiedy by się okazało, że szanse są już bardzo iluzoryczne na awans - możemy podjąć decyzję i o zwolnieniu tego wyścigu a po prostu budowie zespołu na przyszły sezon, wprowadzaniu młodych przy zadaniu dla starych utrzymania poziomu, by był środek tabeli. Podajemy w ten sposób zadanie, dla którego jednak mimo wszystko warto chodzić nadal na stadion i wspierać. Choćby młodych ogrywających się. Takim elementem, dla którego będzie warto chodzić na stadion będzie np. możliwość wpływu kibiców na tę budowę zespołu - przez wybieranie np. najlepszych i najgorszych graczy, przez możliwość głosowania na bilecie zwracanym do odpowiednich puszczek, kto z piłkarzy zarobił na to, że za tydzień przyjdę a kto - jest mi winien kasę, bo wyłudził ode mnie te parę złotych itp itd. Daję tu tylko przykłady. Wierzę w kibiców z Zagłębia mimo wszystko. To znaczy - cieszę się i z fanatycznego przywiązania i pragnienia sukcesów, z którego słynęli od dawna - ale też wierzę, że swój rozum mają. Jeżeli uczciwie sytuacja będzie im przedstawiona oraz zaproponowane coś, dla czego mają przychodzić na stadion, to nawet, jeżeli będzie wiadomo, że szans na awans nie ma - będą przychodzić i to bez poczucia bycia oszukiwanymi, jak alkoholicy w bardze, na których uzależnieniu jedzie oszukańczy szynkarz. Natomiast jeżeli nadal będzie się "pompować balon na Małysza" - i cały czas opowiadać o walce o awans bo nic innego nie umiemy wymyślić: to nie dziwmy się bluzgom, wściekłości i poczuciu zawodu u kibiców potem. Nawet walka o utrzymanie może być piękna i z szacunkiem kibiców oraz wsparciem bez poczucia rozpaczy - a tym bardziej o awans. Podstawą jednak jest prawda.
Powtarzam - opieram się rzecz jasna głównie na tekstach pisanych. Jeżeli w mówionych jest trochę jaśniej, uczciwiej, to się cieszę. Niemniej - powtarzam raz kolejny: ta uczciwość właśnie, prawda, odwaga mówienia opartego na realiźmie, jest dla mnie gwarantem zespolenia kibiców z zespołem, Klubem, nawet jeżeli trzeba brać poprawkę trochę na to, że kibic, to uzależniony fanatyk sukcesu i marzeń. No i tu - jednak mimo wszystko - tak co do pisanych jak mówionych sposóbów prezentacji ze strony Klubu, mam trochę wątpliwości. Oby jednak - to było tylko moje nadmierne "dmuchanie na zimno". Czy jednak - ci, co są bliżej, słyszą, co się mówi, mogą potwierdzić? Obawiam się, że może mogą potwierdzić, iż nie jest skrajnie źle, faktycznie przedstawiciele klubu wypowiadają się bardziej realistycznie - ale wciąż obawiam się, jak dalece są gotowi opierać się na realiźmie.
Blajpios

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2011-01-29, 9:57 am

Szanowni Ziomole - szansa awansu jest i to nie mała - druzyna musi chciec a chciec to
AWANSOWAC. Ta druzyna musi 90 minut walczyc o wynik zwycieski - 3 pkt w kazdym
meczu. To jest tylko sport - rywale nie beda wygrywac wszystkich meczy to jest jasne.
Tacy rywale jak Miedz, Grudziądz sposobia sie na potęge - ale musza zagrac na Ludowym.
Nie musze przypominac iz Zagłebie - przegrało runde jesienna własnie na Ludowym. Teraz
nalezy wyciągnąć z tego pozytywna lekcje.
Moja opinia o władzach Klubu i awansie jest pozytywna, uwazam iz tylko ludzie bez rozumu
nie chca awansowac - wg mnie to jest klucz do awansu sportowego naszego Zagłebia bez
AWANSU nie będzie sponsorów a tym samym druzyna będzie tkwiła w II lidze.
Jestem przekonany iz wszyscy kto dobrze zyczy NASZEMU ZAGLEBIU tj. Kibice, Działacze
i wreszcie piłkarze muszą w tym roku wywalczyc AWANS.
Powtarzam to jest sport inni bedą tracili punkty również.
Pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez IrasArgor 2011-01-30, 5:41 pm

Krzysztof Napora związał się umową z Zagłębiem Sosnowiec. 20-letni prawoskrzydłowy ostatnio bronił barw IV-ligowego Zawiszy Pajęczno, a w przeszłości trenował w Gwarku Zabrze.

Swoją przygodę z piłką Krzysztof Napora zaczął w V-ligowej Pogoni Kamyk. Szybko trafił do drużyn juniorskich Gwarka Zabrze (2006/7), gdzie spędził 3 sezony i ukształtował się pod względem piłkarskim. Jesienią sezonu 2009/10 występował w III-ligowej Skałce Żabnica, a wiosną wzmocnił Zawiszę Pajęczno (po jesieni zajmuje 6. miejsce w IV lidze, grupie łódzkiej).

Nowy zawodnik z bardzo dobrej strony zaprezentował się w sparingu ze Śląskiem Wrocław. - Krzysiek dysponuje dużą szybkością i dobrym przyśpieszeniem. Wielkimi zaletami tego piłkarza są wola walki, zaangażowanie i charakter, tacy piłkarze są bardzo potrzebni Zagłębiu - mówił po podpisaniu umowy dyrektor sportowy naszego Klubu, Radosław Ogiela.

http://sportslaski.pl/zaglebie-pozyskalo-zawodnika-ktory-ksztaltowal-sie-w-gwarku,sport-slaski,24924,info.html

Tylko 176 cm / 69 kg czego on tu szuka :)
IrasArgor

Postprzez django 2011-01-30, 6:34 pm

Młody jest. Może liczą, że jeszcze urośnie.
django

Postprzez bonus11 2011-01-30, 8:08 pm

Nieeeeeee tylko nie on...jezdzili z nim jak chcieli :czerwona: Bednar miał go dosc i ciagle klnął pod nosem na jego temat :czerwona:
bonus11

Postprzez rossoneri 2011-01-30, 10:58 pm

mnie sie on podobal, 20 lat ,a juz lepszy np. od Filipowicza ,wiadomo ze to duzy przeskok dla niego,ale jest szybki i waleczny,czekam na Stefanskiego bo podobne ma zalety,a co do Bednara to niech sie wezmie za gre ,a nie komentowanie
rossoneri

Postprzez lupi123 2011-01-31, 12:19 pm

rossoneri napisał(a):mnie sie on podobal, 20 lat ,a juz lepszy np. od Filipowicza ,wiadomo ze to duzy przeskok dla niego,ale jest szybki i waleczny,czekam na Stefanskiego bo podobne ma zalety,a co do Bednara to niech sie wezmie za gre ,a nie komentowanie

Synku ty naprawdę masz KOMPLEKS FILIPOWICZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Propozycja.Leczenie schorzeń patologicznych Sosnowiec ul. Czarna(w budynku pogotowi ratunkowego)!!!!!!!!!!!!!!!!I nie pisz że ja tam byłem czy mam tam iść bo to ty jesteś POJ....Y!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
lupi123

Postprzez adamos_6 2011-01-31, 1:17 pm

lupi123 napisał(a):
rossoneri napisał(a):mnie sie on podobal, 20 lat ,a juz lepszy np. od Filipowicza ,wiadomo ze to duzy przeskok dla niego,ale jest szybki i waleczny,czekam na Stefanskiego bo podobne ma zalety,a co do Bednara to niech sie wezmie za gre ,a nie komentowanie

Synku ty naprawdę masz KOMPLEKS FILIPOWICZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Propozycja.Leczenie schorzeń patologicznych Sosnowiec ul. Czarna(w budynku pogotowi ratunkowego)!!!!!!!!!!!!!!!!I nie pisz że ja tam byłem czy mam tam iść bo to ty jesteś POJ....Y!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lupi daj sobie na wstrzymanie
chyba że piszesz o miejscu które doskonale znasz z autopsji
adamos_6

Postprzez Blajpios 2011-01-31, 1:59 pm

adamos_6 napisał(a):
lupi123 napisał(a):

Lupi daj sobie na wstrzymanie
chyba że piszesz o miejscu które doskonale znasz z autopsji

No, oczywiście, Kol. lupi123 poniosło, nie powinien aż tak stracić panowania nad emocjami (pamiętajmy, wciąż w tle pozostaje hipoteza, że Kol. rossoneri to sam M.Filipowicz, który w ten sposób pobudza do dyskusji nad swoim kunsztem... w każdym razie, gdy ta hipoteza padła tu na forum, to najdłuższą udało się osiągnąć przerwę w rossoneriego zwracaniach uwagi na M. Filipowicza; czyli - może coś jest "na rzeczy"?) Tak więc - oczywiście, że ta eksplozja emocji, poszła za daleko, także dlatego, że mogła zrobić za dużo radości Kol. rossoneriemu (przy różnych założeniach).
Ale, skro już temat się pojawił - to może mój wpis już wygasi te emocje?
W zamian - proponuję mały teścik... Z cyklu "porównaj obrazek i znajdź szczegóły, podaj prawidłową odpowiedź"...
Życzę miłej zabawy - komu, to wiadomo. Tym, co właściwie do rzeczy podejdą.
Zadanie brzmi.
Odpowiedz na 2 pytania przyjrzawszy się dokładnie następującemu widokowi:
http://static1.fbcdn.pl/4/clubs/25914/t ... iec-15.jpg
pyt. 1) Ilu widzisz na obrazku piłkarzy Zagłębia obecnie grających lepiej niż M. Filipowicz tak dalece, że którykolwiek z nich powinien natychmiast, już na najbliższą rundę być powołany do I zespołu zamiast M. Filipowicza?
pyt. 2) jaką odpowiedź na pyt. 1 da Kol. rossoneri?
Pozdrawiam wszystkich :-) - i proszę dokładnie zwrócić uwagę na sformułowania, które może nie najprostsze, ale zapewniły, że należny szacunek jest zachowany dla wszystkich. Zastanawiam się. Nagrodą za najciekawsze odpowiedzi - uśmiech Kol. rossoneriego?
Blajpios

Postprzez rossoneri 2011-01-31, 2:12 pm

Blajpios bardziej pasuje mi lupi ,ze to Filipowicz:))) przeciez nikogo innego by tak nie ponioslo o byle jakiegos tam pilkarza:)))nie wiem, gdzie sa moderatorzy bo ,kazdy moze wyrazac swoje zdanie,ale ja chyba nikogo tutaj nie obrazilem,no ale nie bede sie znizal do poziomu ,sam widzisz jaki prezentuje lupi czy jakos tam:)
rossoneri

Postprzez fairplay8477 2011-01-31, 5:04 pm

To nie moze być Filipowicz bo to konto "rossoneri" zostało załozone 2005 , a Filipowicz u nas gra chyba od 2008.
fairplay8477

Postprzez CZEKO22I16 2011-01-31, 5:28 pm

Mam pytanie.Czy u nas też dziś kończy się okienko transferowe?
CZEKO22I16

Postprzez wojtas sc 2011-01-31, 7:26 pm

panowie mam propozycje dla was zamiast kłócić się to wszyscy zapitalajcie do sk zapisywać się na najważniejszy wyjazd a gdzie to nie muszę pisać chyba !
nieważne kto co myśli....
jak gra ......
co mówi !!!!!!
panowie gdzie wasza serce zapomnieliście już że ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC TO MY
wienc zapisywać się i najazd na Bydgoszcz a nie kłócić się o nie wiadomo co
sory wiem że nie w temacie ale nie da się czytać tych kłótni
liczy się tylko męstwo duma i szacunek
wojtas sc

Postprzez STACH PL 2011-01-31, 7:55 pm

Wracając do tematu rozwiązano umowy z A.Benszem, M.Zioło i z Pająkiem (szkoda Adriana może miał za duży kontrakt lub wiek nie wiadomo) wzmocnił(?) nas Napora młody ambitny melodia przyszłości Bedi narzekał na niego rzeczywiście,ale może się wyrobi zobaczymy. Co do Filipowicza hmmm będzie słaby to wyląduje w rezerwach....Z końcem okienka transferowego czekam na jakiś hit jeśli mamy tak zaradnego współwłaściciela w osobie pana Kozielskiego (patrz Wodzisław,Jastrzębie i ch.. wie co jeszcze)
STACH PL

Postprzez adamos_6 2011-01-31, 8:32 pm

w Polsce okienko trwa do końca lutego
przyjdą do nas odrzuty z Chelsea i Barcelony :)
adamos_6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna