D. Kozielski i G. Książek - współwłaściciele Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: D. Kozielski i G. Książek - współwłaściciele Zagłębia

Postprzez August 2011-01-18, 6:48 pm

Jak widać, Daruś się w Jastrzębiu zrobił strasznie aktywny. Szkoda, że w Sosnowcu taki nie jest:
Co przyniesie GKS-owi Jastrzębie powołanie spółki akcyjnej? W klubie zapowiadają powrót na - jak podkreślają - należne GKS-owi miejsce. - Będziemy tworzyć pozytywny wizerunek klubu - mówią.

Prezesem rady nadzorczej spółki został Dariusz Kozielski. To on wniósł wymagany do jej powstania kapitał - 100 tysięcy złotych. - To nie jest jakiś ogromny majątek. Poza tym nie tylko ja coś wnoszę. Dzięki stowarzyszeniu nawiązujemy do pięknych tradycji jastrzębskiego futbolu. Gosław Jedłownik wnosi natomiast miejsce w lidze. Liczę, że w relatywnie szybkim czasie procentowa ilość akcji w moich rękach będzie się zmniejszać. Wiem, że niektórzy obawiają się przeniesienia klubu. Ale ja pytam: po co miałbym to robić? Nie miałoby to sensu. I nie ma na to po prostu przyzwolenia - opisuje Kozielski.

To głównie on stoi za decyzją o oddaniu sterów w spółce Szymonowi Czeczko. - Pomiędzy nami nawiązała się nić porozumienia w kwestiach budowy nowego klubu - mówi Czeczko. - Jestem wychowankiem GKS-u. To środowisko jest mi bliskie. Chcemy wspólnie coś dobrego zrobić dla klubu, mieszkańców oraz naszych kibiców, którzy na jesiennych meczach tworzyli na trybunach niepowtarzalną atmosferę. Przeżyłem z Jastrzębiem awanse i spadki. Uważam, że będąc cały czas aktywnym działaczem piłkarskim, mogę swoje doświadczenie i wiedzę przenieść w praktyce na działalność naszego klubu. Liczę, że we współpracy z lokalnymi władzami i firmami będziemy tworzyć jego pozytywny wizerunek - zapowiada.

http://www.sportslaski.pl/dariusz-kozie ... ,info.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez August 2011-01-18, 7:27 pm

Once more o Darusiu. Rozbawił mnie facet tymi dwoma sformułowaniami, pierwszym o tym, że w Sosnowcu "tylko pomaga". Na co ja się chętnie bym się zapytał: " a w czym? " Drugim o tych stu srokach Kulczyka, co pozostawiam bez szerszego komentarza:

Dariusz Kozielski właścicielem klubu kolejnego piłkarskiego

Biznesmen z branży piekarniczej, który wiosną zeszłego roku zasłynął w światku piłkarskim głośnymi transferami w Odrze Wodzisław, a w listopadzie został współwłaścicielem Zagłębia Sosnowiec, z początkiem tego roku przejął kolejny klub z regionu. Tym razem chce odbudować futbol w Jastrzębiu
- Czy to aby nie za dużo? - pytamy działacza, o którym w krajowej piłce stało się głośno dzięki transferom Maura Cantoro, Brasilii oraz Arkadiusza Onyszki, które jednak nie uratowały ekstraklasy w Wodzisławiu.

- A czy Kulczykowi ktoś zarzuca, że posiadając sto firm, ciągnie sto srok za ogon? Zresztą tak faktycznie to ja działam jako prezes tylko w moim prywatnym klubie Gosław Jedłownik, na własnym podwórku koło domu, gdzie mogę sobie sam skosić trawę na murawie boiska. [b]W Sosnowcu czy teraz w Jastrzębiu tylko pomagam - zarzeka się Kozielski, biznesmen z branży piekarniczej. [/b]
W Jastrzębiu przekształcił istniejący klub w spółkę akcyjną, na bazie której powstał twór o nazwie GKS 1962 Jastrzębie S.A. Kozielski wniósł wymagany do jej założenia kapitał wynoszący 100 tys. złotych i został 100-procentowym akcjonariuszem. - To stan przejściowy. Lada moment będę mniejszościowym udziałowcem. Rozdrobniony akcjonariat jest dla spółki najzdrowszy - zaznacza.

Objął też funkcję szefa rady nadzorczej klubu. - Traktuję to jak normalne przedsięwzięcie biznesowe. Firma będzie zarządzana przez oddanych sprawie ludzi z Jastrzębia, w oparciu o przychylny samorząd, który za darmo użycza infrastrukturę. Do tego z czasem mają dołączyć lokalni przedsiębiorcy, dla których zostanie przygotowana oferta marketingowa, a całość klamrą spina rzesza kibiców, którzy są kołem zamachowym tego klubu - wylicza Kozielski.

Przypomnijmy, że latem zeszłego roku Kozielski odstąpił miejsce przynależne drużynie seniorskiej Gosława w lidze okręgowej na rzecz GKS-u 1962, co było pierwszym krokiem w reaktywacji piłki w Jastrzębiu. "Stary" GKS, po spadku z II ligi, wskutek długów został postawiony w stan upadłości.

Ambicje Kozielskiego z nowym klubem sięgają na razie III ligi. - Wejście na szczebel centralny wymaga sporych nakładów. Jak już będziemy tak wysoko, wtedy ocenimy, czy nas na to stać - mówi.

Kozielski nie obawia się, że jego decyzja może zostać źle odebrana wśród kibiców. Animozje między fanami z Jastrzębia i Wodzisławia są znane.

- Niech mi patrzą ręce! Ja się nawet jastrzębskim kibicom nie dziwię. Ostatnie lata były dla nich przykrym doświadczeniem. I właśnie dlatego zarząd klubu jest jastrzębski! Chciałem uniknąć sytuacji, w której posądzano by mnie o to, że jako facet z zewnątrz "robię" sobie piłkę na ich obiektach - podkreśla były prezes Odry Wodzisław.

Statut GKS 1962 Jastrzębie S.A. przewiduje, że do zmiany siedziby klubu potrzebna jest zgoda posiadaczy 90 proc. udziałów. - Po wpisaniu nowej spółki do KRS-u, 10 proc. + 1 akcję otrzyma stowarzyszenie GKS 1962. To gwarancja ucinająca wszelkie niedomówienia. Żeby nikt mi nie zarzucił, że jak Odra upadnie, to przeniosę ich klub do Wodzisławia - dodaje Kozielski.

W jastrzębskim klubie ma też swojego człowieka. Jest nim Piotr Sowisz. Były piłkarz Odry znalazł się w zarządzie spółki, poza tym będzie dyrektorem sportowym klubu. Prezesem zarządu został Szymon Czeczko, były bramkarz GKS-u. - Chcemy rozpocząć kolejny raz nowy etap piłki w naszym mieście. Dariuszowi Kozielskiemu należą się słowa uznania za to, że zaangażował się w ratowanie jastrzębskiej piłki - uważa Czeczko.

Miasto nie zamierza zostać udziałowcem spółki. - Nie planowaliśmy tego, ludzie ze spółki również nie naciskali. Natomiast dzięki nowej ustawie o sporcie, możemy łatwiej przeznaczyć publiczny pieniądz na sport. W budżecie mamy zresztą zabezpieczone środki na ten cel i jeśli działacze klubu piłkarskiego złożą odpowiedni wniosek, na pewno je otrzymają - deklaruje Krzysztof Baradziej, wiceprezydent Jastrzębia.

Drużyna GKS-u po rundzie jesiennej jest liderem III grupy katowickiej ligi okręgowej. Czy tworzenie spółki na tak niskim szczeblu gier było konieczne? - Tak. W tej części rozgrywek uczestniczył zespół Gosław Jedłownik, występujący na podstawie umowy sponsorsko-marketingowej pod nazwą GKS 1962 Jastrzębie. To rodziło niesnaski, dziwne kombinacje ze strony rywali. Np. wysyłano korespondencję na adres Gosława. Teraz wszystko będzie klarowne - przekonują przedstawiciele spółki.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1BPdo5kov
August

Postprzez django 2011-01-18, 8:59 pm

Gość wszędzie wprowadza ten sam model. Bierze klub, ale liczy na pomoc Miasta i zamierza rozdrabniać pakiet akcji. Nie ma sensu go traktować poważnie, moim zdaniem jest zwykłym cwaniakiem i kombinatorem. A to porównywanie się do Kulczyka to straszne buractwo. No i niewielka suma 100 tys. złotych - trochę przypomina słynną wypowiedź Krzysia Sz. że 200 tys. to on na paliwo wydaje. Mam tylko nadzieję, że jest nieszkodliwy i oprócz wstydu nie sprowadzi na Zagłębie żadnych poważniejszych problemów. Jak nie może być normalnie, to przynajmniej jest wesoło.
django

Postprzez patrios91 2011-01-18, 9:05 pm

Na Zaglebiu to on tylko chce zarobic w razie jakby w koncu stanelo na nogi.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez django 2011-01-18, 9:17 pm

patrios91 napisał(a):Na Zaglebiu to on tylko chce zarobic w razie jakby w koncu stanelo na nogi.

Sęk w tym, że u nas na futbolu raczej się nie da zarobić. To znaczy nie da się zarobić legalnie, bo polskie piłkarskie bagno jest rajem dla wszelkiej maści kręcicieli lodów, mitomanów i cwaniaków. Kto wie, może pan Dariusz przejmie melona od Kazia i wzorem prezydenta Tunezji podpierdoli się do Arabii Saudyjskiej, gdzie otworzy sieć piekarni, w której będzie zatrudniał zdolną młodzież z Gosława Jedłownik.
django

Postprzez August 2011-01-18, 9:59 pm

django napisał(a):Kto wie, może pan Dariusz przejmie melona od Kazia i wzorem prezydenta Tunezji podpierdoli się do Arabii Saudyjskiej, gdzie otworzy sieć piekarni, w której będzie zatrudniał zdolną młodzież z Gosława Jedłownik.

Stawiam na to, że nastepnym krokiem bedzie reaktywacja Huragnu Kocikowa, gdzie daruś zostanie Oberprezesem wszystkich Prezesów i namówi do gry słynnego Garrinchę
August

Postprzez August 2011-01-20, 5:04 pm

Pseudokibice obrzucali boisko w Kromieryżu środkami pirotechnicznymi, wtargnęli na murawę i zastraszali zawodników. Ci musieli się ewakuować. Na miejscu zjawiła się grupa antyterrorystyczna.

Zdarzenia z wczorajszego sparingu opisuje strona wodzisławskiego klubu. Jak czytamy, bandyci, którzy do Czech pojechali autokarem... Gosławia Jedłownik (należącego do byłego prezesa Odry, Dariusza Kozielskiego), obrzucili boisko i przebywających na nim piłkarzy środkami pirotechnicznymi. Po kilku minutach wkroczyli na sztuczną murawę boiska i zaatakowali piłkarzy, obrzucając ich stekiem wyzwisk i groźbami karalnymi.

Zastraszani zawodnicy musieli w pośpiechu ewakuować się z obiektu, a chuligani zaczęli obrzucać wyzwiskami obecnych na meczu przedstawicieli zarządu Odry oraz miejscowych kibiców. Wokół stadionu zostały rozwieszone transparenty z obraźliwymi hasłami.

W kierunku grupy czeskich kibiców zostały skierowane wyzwiska w stylu „czeskie k….” - relacjonuje dalej strona internetowa. Tylko dzięki interwencji prezesa Marka Zdrahala nie doszło do globalnej walki pomiędzy polskimi pseudokibicami a czeskimi obywatelami. Prezes na szczęście zdołał uspokoić miejscowych kibiców, którymi jak się później okazało byli hokeiści, więc wynik ewentualnej "bitwy" jest łatwy do przewidzenia.

Na miejscu w krótkim czasie pojawiło się jedenaście radiowozów i grupa antyterrorystyczna. Bandyci ewakuowali się. Ich autokar z wyłączonymi światłami zaczął uciekać przed ścigającą go policją. Mimo lawirowania bocznymi drużkami, udało się go namierzyć między innymi dzięki miejskiemu monitoringowi i sprawnej akcji miejskiej oraz czeskiej policji, a także dzięki antyterrorystom. Uczestnicy zajścia zostali zatrzymani, a następnie w pełnej eskorcie odprowadzeni poza miasto.

Efektem opisanych zdarzeń jest zniszczona sztuczna murawa, która zaczęła się tlić od rzuconych petard i rac na jej powierzchnię. Właściciel obiektu, po dokończeniu meczu, zakazał piłkarzom Odry wstępu na swoje obiekty. W trybie natychmiastowym została wymierzona kara przez Stowarzyszenie Kromieryż w wysokości 5 tys. złotych (w przeliczeniu), którą została obciążony wodzisławski klub. Prezes Marek Zdrahal, do prawie godzin rannych, był przesłuchiwany przez miejscową policję.
http://www.sportslaski.pl/wielki-wstyd- ... ,info.html
August

Postprzez django 2011-01-20, 7:25 pm

August napisał(a):Pseudokibice obrzucali boisko w Kromieryżu środkami pirotechnicznymi, wtargnęli na murawę i zastraszali zawodników. Ci musieli się ewakuować. Na miejscu zjawiła się grupa antyterrorystyczna.

Zdarzenia z wczorajszego sparingu opisuje strona wodzisławskiego klubu. Jak czytamy, bandyci, którzy do Czech pojechali autokarem... Gosławia Jedłownik (należącego do byłego prezesa Odry, Dariusza Kozielskiego), obrzucili boisko i przebywających na nim piłkarzy środkami pirotechnicznymi. Po kilku minutach wkroczyli na sztuczną murawę boiska i zaatakowali piłkarzy, obrzucając ich stekiem wyzwisk i groźbami karalnymi.

Jeszcze chyba nie było żadnego normalnego niusa o Kozielskim. Tym razem wygląda na to, że dosyć prymitywnymi metodami próbuje zastraszyć Czechów. Niech ktoś go w końcu wyjebie z Zagłębia, bo pożytku żadnego, a wstyd coraz większy.
django

Postprzez August 2011-01-20, 7:34 pm

Chyba jest gorzej niż nam się wydaje. Jesli sa poszlaki, że w czyms takim maczał palce Kozielski, oznacza, że facet ma nierówno pod sufitem. Chyba cierpi na manię prześladowczą pod nazwą Odra Wodzisław. A to oznacza, że nie tylko nie będzie z niego pozytku, ale i jego durna i psychodeliczna działalności będzie rykoszetem uderzać w klub.
August

Postprzez django 2011-01-20, 8:21 pm

Oni tam w tej całej Odrze są nawzajem siebie warci. W każdym razie życzę Kozielskiemu, żeby wrócił do Wodzisławia i trzymał się od ZS jak najdalej. Taka ciekawostka, w jednej z głównych ról nasz wodzisławski Kulczyk:

http://mksodra.tv/wideo/polsko-czeska-d ... e-cz3.html
django

Postprzez August 2011-01-20, 9:22 pm

django napisał(a): każdym razie życzę Kozielskiemu, żeby wrócił do Wodzisławia i trzymał się od ZS jak najdalej.

Ja też. Czy ten klub naprawdę nie zasługuje na normalnego własciciela ?

(...)
Władze Odry podkreślają fakt, że pseudokibice dotarli do Kromieryża busem wynajętym od byłego prezesa klubu Dariusza Kozielskiego. - Kibice wynajmowali tego busa ode mnie przez całą rundę jesienną na wyjazdy w I lidze. Jeśli działacze Odry będą mnie o coś pomawiać, wytoczę im proces - zapowiada Kozielski, zresztą obecny na meczu w Czechach.
- Byłem z Darkiem na tym meczu. Pojechaliśmy jego prywatnym samochodem. On w ogóle nie wiedział, po co auto zostało wynajęte. Nie miał z tym nic wspólnego - twierdzi Andrzej Surma, przewodniczący rady nadzorczej Odry. Obaj twierdzą, że dotarli na miejsce z 15-minutowym opóźnieniem, kiedy było już po całym zajściu. Gra została wznowiona i dokończona.

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1BbpSXZUE

Ciekawe po co współwłaściciel dwóch klubów jeździ na mecze sparingowe trzeciego ? Normalny on jest ? Akurat wierzę że pojechał bo miał kaprys....
August

Postprzez sprechen 2011-01-20, 9:41 pm

August napisał(a):Ciekawe po co współwłaściciel dwóch klubów jeździ na mecze sparingowe trzeciego ? Normalny on jest ? Akurat wierzę że pojechał bo miał kaprys....

Może pojechał oglądać kandydatów do gry w Zagłębiu :lol: . A tak na poważnie, to moim zdaniem Kulczyk Zagłębia ma jakąś obsesje na punkcie Odry...
Gdy Panowie Kozielski i Książek kupowali akcje Spółki wydawało mi się, że chcą coś zbudować, teraz patrząc na działania Pana Kozielskiego i to co mówi nie mam wątpliwości, że nic z tego nie będzie. Oby tylko Zagłębie nie skończyło jak wodzisławska Odra :-(
sprechen

Postprzez django 2011-01-20, 10:04 pm

August napisał(a):Ciekawe po co współwłaściciel dwóch klubów jeździ na mecze sparingowe trzeciego ?

Ciekawe czy będzie jutro na sparingu Zagłębia.
django

Postprzez August 2011-01-20, 10:25 pm

sprechen napisał(a):Może pojechał oglądać kandydatów do gry w Zagłębiu . A tak na poważnie, to moim zdaniem Kulczyk Zagłębia ma jakąś obsesje na punkcie Odry...
Gdy Panowie Kozielski i Książek kupowali akcje Spółki wydawało mi się, że chcą coś zbudować, teraz patrząc na działania Pana Kozielskiego i to co mówi nie mam wątpliwości, że nic z tego nie będzie. Oby tylko Zagłębie nie skończyło jak wodzisławska Odra sprechen

Skończyć to może nie skończy, ale wiadomo już że pozytku z niego nie będzie. Już bardziej pośmiewisko.
django napisał(a):Ciekawe czy będzie jutro na sparingu Zagłębia

Jak Odra nie będzie grała sparingu, to może będzie.
August

Postprzez LucasUSA 2011-01-21, 1:17 am

sprechen napisał(a): Kulczyk Zagłębia

Umieram ze smiechu :lol: :lol: :lol: Swietny tekst :)

Ale powaznie mowiac, nie ma powodow do radosci... Z deszczu pod rynne, z rak jednego buroka w rece drugiego ;-(
LucasUSA

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna