W ostatnich dniach do projektu budżetu miasta na 2011 rok wprowadzono kilka modyfikacji. Zwiększono pulę pieniędzy przeznaczonych dla organizacji sportowych o 1,5 mln zł (
1 mln zł na piłkarskie Zagłębie, 0,5 mln na hokejowe), a zabrano fundusze na budowę tafli „B” Stadionu Zimowego;
nie ma także mowy o powstaniu nowego Stadionu Ludowego. Jak informowaliśmy przed niespełna miesiącem, w ówczesnym projekcie budżetu miasta Sosnowca na 2011 rok zapomniano o piłkarskim Zagłębiu. Interwencja radnych spowodowała, że projekt budżetu skorygowano, a Zagłebie S.A. dokonało zmian w swoim statucie, aby móc skorzystać z przeznaczonych dla niego pieniędzy. – O 1,5 mln zł zwiększyliśmy pulę przeznaczoną do rozdysponowania pomiędzy kluby, stowarzyszenia i inne organizacje – wyjaśnił skarbnik miasta Janusz Kaczor.
W
obecnym projekcie budżetu na ten cel są więc już zagwarantowane 3 mln zł, a te dodatkowe środki mają być wsparciem dla Zagłębia: hokejowego (0,5 mln zł) i piłkarskiego (1 mln zł). Z planu budżetu wypadły natomiast środki na budowę nowego lodowiska, tzw. tafli „B” przy Stadionie Zimowym. W pierwotnym planie na ten cel przeznaczono 3,5 mln zł, jednak w ostatnich dniach ta kwota została przesunięta na zakup tomografu dla Szpitala Miejskiego. Jednak nawet, gdyby nie dokonano rotacji tych środków, powstanie nowej hali byłoby wątpliwe, gdyż realizacja zadania mogła nastąpić wyłącznie w oparciu o dofinansowanie z Polskiego Związku Hokeja na Lodzie. Teraz już wiadomo, że miasto ostatecznie zrezygnowało z tego projektu.
W tym miejscu warto wspomnieć o zaprezentowanym w listopadzie 2010 roku projekcie nowego Stadionu Ludowego. Teraz jest już pewne, że niewiele w tym temacie wydarzy się w bieżącym roku, gdyż w projekcie budżetu nie przewiduje się nawet rozpoczęcia tej inwestycji. Także w wieloletniej prognozie finansowej nie wspomina się o budowie stadionu. – Nas to nie dziwi. To było do przewidzenia – komentują zgodnie radni. Taki obrót sprawy nie zniechęca jednak prezesa Zagłębie S.A. Marka Adamczyka, który zaangażowany był w sprowadzenie do Sosnowca inwestorów zainteresowanych partnerstwem publiczno-prywatnym. – Mogę zagwarantować, że tego tematu nie odpuszczę. Zrobię wszystko, aby moje wcześniejsze wysiłki nie spełzły na niczym – przekonuje Adamczyk. – Każdy budżet zawsze można skorygować, więc nie wydaje mi się, aby sprawa była już przesądzona. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie zostanie powołana osoba, która będzie prowadziła ten projekt – powiedział prezes Zagłębia.
W 2011 roku oddane do użytku zostaną natomiast treningowe boiska trawiaste przy Stadionie Ludowym. Dzięki 153 tys. zł zapisanych w budżecie wykonany zostanie drenaż boisk i inwestycja zostanie zakończona. Ponadto 47 tys. zł zostało zabezpieczonych na sporządzenie projektu zaplecza szatniowego na obiekcie Zewu Kazimierz na Ostrowach Górniczych (termin realizacji inwestycji nie jest jednak znany). Na 2011 rok zaplanowano także budowę lub modernizację przyszkolnych obiektów sportowych za około 5 mln zł. Co powstanie za te pieniądze? O tym przeczytasz jutro na naszych łamach.
http://www.sosnowiec.info.pl/informacje ... ,1,4,18846