Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Kogo kupic,a kogo sprzedac

Postprzez August 2010-11-26, 11:55 am

Pomysł ze sprowadzeniem np. Baka nie jest zły. Myślę, że jest na tyle dużo czasu aby facet był w stanie porządnie sie przygotować do sezonu i być b. duzym wzmocnieniem obrony. Plus chwyt marketingowy. Zatrudnienie takiego gwiazdora mogłoby wpłynąć korzystnie i na frekwencję i na ogólnie większe zainteresowanie klubem w mieście i okolicy. Przypominam casus Wałdocha, którego zatrudnienie przez Jagę okazało się strzałem w dziesiątkę. Natomiast do zatrudnienia większej ilosci weteranów z ledwo zipiącym Onyszką mam stosunek ambiwalentny. Zwłaszcza pomysł sprowadzenia tego ostatniego każe - póki co - patrzeć na Kozielskiego z dużą dozą ostrozności. Pozostaje oczywiście kwestria finansowa. Klubu z pewnością nie stać na zatrudnienie takiego zawodnika. Ale może, ze w okolicy znajdzie sie ktos kto np. wzorem Miedzi (vide Jarzębowski) wyłozy pieniądze na kontrakt zawodnika. Mimo wszystko na razie nie podpalałbym się tymi pomysłami bo jak sami przyznali zainteresowani na razie obyło sie bez konkretów.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2010-11-26, 12:26 pm

Ja napisałbym tak. Pomysł ściągnięcia doświadczonych zawodników, którzy mogą wyciągnąć klasę rozgrywkową wyżej Zagłębie - oczywiście nie jest zły, jeżeli faktycznie chce się to osiągnąć. Tyle, że chodzi o zawodników zdonych jeszcze to zrobić. Ot, choćby jak kiedyś Hosić, który już praktycznie zaprzestał kariery, ale w niższej lidze jeszcze mógł zagrać i przerwy nie miał. Z pewnością, jakiś eksreprezentant, w sytuacji np. A. Wichniarka, czyli spadający z formą niżej, albo M. Saganowski albo choćby Cleber, którego poprzednio zatrudniał D. Kozielski itp zawodnicy - mogliby tu się odnaleźć. Niemniej musiałby to być ktoś, komu by się chciało jeszcze zostawiać zdrowie na boisku dla jakiegoś celu jakiegoś zespołu (czyli raczej chyba nie A. Wichniarek); podobnie już nie "lokalne sławy" typu właśnie Hosić czy Pach, bo oni raczej już nie pociągną "ponad III klasę rozgrywkową". Natomiast wydaje mi się, że panowie przywołani tutaj - to inna półka. Owszem, gdyby byli właśnie jeszcze nastawieni na grę, to jako eksreprezentanci mogliby zrobić to, co Frankowski w Jagielloni, czy Hajto kiedyś, Wałdoch itp. Niemniej - po pierwsze nie są związani emocjonalnie z Zagłębiem a nawet gdyby to "wykrzesali", to są już na dalszym etapie drogi życiowej, faktycznie już zawiesili buty na kołku, jak to się mawia, mentalnie przestawili się. Dlatego nie sądzę, by Zagłębie było w stanie im tyle zapłacić, by zmobilizować raz jeszcze - a gdyby było, to nie wiem, czy nie warto by tych pieniędzy przeznaczyć na kogoś, kto pogra dłużej, z zawodników nie mieszczących się w składzie ekstraklasy itp. W każdym razie - powracam z myślą wyrażoną też gdzie indziej. Czy to aby o szum medialny nie chodzi? Albo - o podbechtanie kibiców? Albo - ambicjonalne mrzonki, etap, jaki też K. Szatan miał na początku, nim zaczął się urealniać, mianowicie w oderwaniu od realiów idea jakiegoś zrywu: i co potem? By awansować - też trzeba mieć perspektywę dalszego rozwoju, utrzymania się, kasę na zawodników wyższej półki oraz rozgrywki, sytuację kadrową taką, by "udało się strawić" odstawienie zawodników nie chcących Zagłębia wyżej, tylko tu gdzie jest obenie oraz zatrudnienie tych nowych. Czy takie plany faktycznie są? U kogo? Właściciela Zagłębia D. Kozielskiego - czy właściciela najmniejszego pakietu akcji D. Kozielskiego, prezentującego się jako Właściciel - czy może u tajemniczego "Pana, o którego przeszłość pytano", który wciąż w Radzie Nadzorczej jest?
To wszystko razem jakoś dziwnie wygląda...
Blajpios

Postprzez kiboll 2010-11-26, 12:46 pm

:lol: Co ty pizdzisz :D oni swoje piec minut juz mieli teraz moga narobic długow ala ŁKS Hajto gdzie gowno grali ;) oni narobia kominow płacowych.Jestem w szoku gdy zobaczylem ten news na 90minut prawie z krzesla spadlem BOZE DROGI KABARAET :lol: Hajto i jego sportowy tryb zycia :lol: No pieknie gramy chyba o utrzymanko
kiboll

Postprzez August 2010-11-26, 12:53 pm

kiboll napisał(a)::lol: Co ty pizdzisz :D oni swoje piec minut juz mieli teraz moga narobic długow ala ŁKS Hajto gdzie gowno grali ;) oni narobia kominow płacowych.Jestem w szoku gdy zobaczylem ten news na 90minut prawie z krzesla spadlem BOZE DROGI KABARAET :lol: Hajto i jego sportowy tryb zycia :lol: No pieknie gramy chyba o utrzymanko

Nie dorabiaj ideologii. O Hajcie w artykule nic nie było
August

Postprzez GrubyPerez 2010-11-26, 12:54 pm

mnie zastanawia jeszcze jeden fakt : na ogół takie sprawy nie wypływają na wierzch, chyba że któraś ze stron jest tym wybitnie zainteresowana.Ciekawe komu w tym przypadku zależało na rozgłosie?
Co do samego faktu złożenia propozycji TAKIM zawodnikom, po przemyśleniu doszedłem do wniosku, że samo w sobie nie jest to takie złe.Zagłębiu potrzebny jest ktoś "z jajami" jak Piotrek Świerczewski, kto na poziomie szatni będzie potrafił wziąć towarzystwo za ryj jak nie idzie i powiedzieć głośno parę męskich słów.Na chwilę obecną nie mamy takiego zawodnika. kto choć trochę "powąchał" atmosferę szatni - ten wie o czym mówię, nie tylko dobry coach buduje atmosferę wiary i zwycięstwa w szatni- potrzebny jest jeszcze swoisty "spin doctor" wywodzący się z grona samych zawodników.
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez Blajpios 2010-11-26, 1:05 pm

GrubyPerez napisał(a):mnie zastanawia jeszcze jeden fakt : na ogół takie sprawy nie wypływają na wierzch, chyba że któraś ze stron jest tym wybitnie zainteresowana.Ciekawe komu w tym przypadku zależało na rozgłosie?
Co do samego faktu złożenia propozycji TAKIM zawodnikom, po przemyśleniu doszedłem do wniosku, że samo w sobie nie jest to takie złe.Zagłębiu potrzebny jest ktoś "z jajami" jak Piotrek Świerczewski, kto na poziomie szatni będzie potrafił wziąć towarzystwo za ryj jak nie idzie i powiedzieć głośno parę męskich słów.Na chwilę obecną nie mamy takiego zawodnika. kto choć trochę "powąchał" atmosferę szatni - ten wie o czym mówię, nie tylko dobry coach buduje atmosferę wiary i zwycięstwa w szatni- potrzebny jest jeszcze swoisty "spin doctor" wywodzący się z grona samych zawodników.

Tak, właśnie o tym pisałem, że zawodnicy tego typu, z autorytem byłego reprezentanta ale i odpowiednią zadziornością, jak najbardziej by się przydali. O ile - po pierwsze Zagłębie (decydenci) faktycznie chce awansować - oraz o ile ("drugie po pierwsze") zawodnicy ci byliby w stanie tak się jeszcze zaangażować. Tu powątpiewam. Najpierw - od strony tych właśnie zawodników, nie że nie są tej klasy w ogóle, tylko że obecnie nie wiem, czy będą w stanie tak się zmobilizować, tak się przejąć i jednocześnie tak fizycznie pracować. Wydaje mi się, że są już na dalszym etapie życia, oni już nie chcą wracać. Jeżeli tak - to wtedy i pytanie, czemu ten szum medialny (które samo w sobie się narzuca) - wzmaga jeszcze swoją siłę.
Oczywiście wszakże - nie jestem w stanie rozstrzygnąć, czy na pewno już ci zawodnicy są mentalnie tak daleko od gry, że za pieniądze na jakie Zagłębie stać - nie byliby się w stanie jeszcze do tej roli zmobilizować. Tu trzeba - po prostu mieć bliższy kontakt, faktycznie porozmawiać. Tyle, że bardziej prawdopodobne wydaje mi się, że już "faktycznie zawiesili buty" - jakkolwiek chętnie się przekonam o czymś odwrotnym.
Blajpios

Postprzez August 2010-11-26, 1:24 pm

Z info na 90minut.pl wynika tez, że musi być chyba jakieś zainteresowanie Tomkiem Szatanem przez Dolcan.
August

Postprzez August 2010-11-26, 1:37 pm

Django ma chyba rację. Kozielskiemu zaewne w pierszej kolejności chodzi o rozgłos. I jeszcze ten "Prezes". Chyba, że o czymś nie wiemy:

Prezes Zagłębia Sosnowiec Dariusz Kozielski zaproponował Jackowi Bakowi i Piotrowi Świerczewskiemu występy w jego zespole. Piłkarze poprosili o kilka dni namysłu. Kozielski twierdzi, że wymagałby od nich awansu do I ligi.

- Zamurowało mnie. To miłe, że ktoś uważa, że wciąż mogę coś dać jego drużynie. Mam już 37 lat i inny pomysł na życie. Choć z drugiej strony ciągnie wilka do lasu i gdybym tak przygotował się z Zagłębiem przez dwa miesiące... - zawiesza głos 96-krotny reprezentant Polski.

Telefon z Sosnowca otrzymał również inny wielokrotny reprezentant Piotr Świerczewski. - Jestem ciekawy, czy pan Kozielski jest zamożny. Razem z Jackiem nie jesteśmy przecież tani - komentuje.

Sam Kozielski zdradza, że w szeregach zespołu z Sosnowca chciałby także widzieć bramkarza Polonii Warszawa Arkadiusza Onyszkę, który czeka obecnie na przeszczep nerki i jego dalsza kariera jest wielką niewiadomą.

http://www.sport.pl/pilka/1,64946,87234 ... gowca.html
August

Postprzez petromar 2010-11-26, 1:38 pm

Panowie chyba o rozgłos chodzi bo przecież Kozielski nie ma teraz jak w Odrze kasy z canal+ więc nie stac Naszego Klubu na takich zawodników raczej.... co do wymienionych nazwisk to sam się zdumiałem - ale niestety na tą klasę rozgrywkową to wg mnie totalna porażka - to nie ekstraklasa gdzie doświadczeniem można coś zrobić to III liga gdzie trzeba zapierdalać i nogi nie odstawiać...
petromar

Postprzez bolo73 2010-11-26, 2:16 pm

petromar napisał(a):ale niestety na tą klasę rozgrywkową to wg mnie totalna porażka - to nie ekstraklasa gdzie doświadczeniem można coś zrobić to III liga gdzie trzeba zapierdalać i nogi nie odstawiać...

Otóż to!!!całkowita racja,tak jak koledzy wyżej podzielam pogląd iż nie tędy droga!Owszem,rozumiem Kozielskiego i jego wspólników,że za wszelką cenę chcą awansu ale ten można osiągnąć niekoniecznie poprzez zatrudnianie "dziadków",którzy dodatkowo nie są związania ani z klubem ani z regionem (Świerczewski co prawda kiedyś grał w Katowicach ale generalnie korzenie ma nowosądeckie).Szkoda kasy na zatrudnianie takich gości.Nam potrzeba zawodników perspektywicznych,stosunkowo młodych.Lepiej już zainteresować się kimś z Rakowa,gdzie grają młodzieżą a jakie wyniki osiągają!Zresztą Kozielski z Adamczykiem mówili,że nie będzie kominów płacowych a tu co?Nie potrzeba nam drugiego hokejowego Zagłębia!!!
bolo73

Postprzez django 2010-11-26, 3:14 pm

Nawet zakładając, że to nie jest próba zwrócenia na siebie uwagi przez niespełnionego medialnie piekarza, te transfery nie mają sensu. Po pierwsze, jak już było mówione, obaj od roku nie grają w piłkę. Kozielski nawet nie może wiedzieć w jakiej są formie, a proponuje im kontrakty. Po drugie, sam Świerczewski przyznaje, że tani nie są. Oznaczałoby to stworzenie potężnych kominów płacowych, czyli tego, co było jednym z głównych powodów braku awansu w poprzednim sezonie. Po trzecie, Kozielski obiecuje duże pieniądze po awansie. Rozumiem, że wyłoży je z własnej kieszeni, bo I liga to nie jest ekstraklasa i nie będą tam czekały pieniądze z C+. W I lidze koszty i tak będą większe, a budżet zależny od tego ile kasy sypnie miasto. To prosty sposób na wpieprzenie Zagłębia w długi, jakich narobił w Wodzisławiu. Po czwarte, żeby awansować z tej ligi wcale nie są potrzebne emerytowane gwiazdy, tylko solidni, nieodstawiający nogi piłkarze. Mam nadzieję, że Kozielski bawi się w medialną gwiazdę, a ktoś w tym klubie realnie pracuje nad wzmocnieniami przed wiosną.

A przy okazji znowu jest powód do nabijania się z Zagłębia:

Piekarz z Wodzisławia, który jeszcze niedawno chciał budować w Wodzisławiu nowoczesny stadion z drogimi lożami VIP ("W Wodzisławiu musi powstać nowoczesny stadion. W Holandii, w mieście takim jak Wodzisław, zbudowano obiekt na piętnaście tysięcy z trzydziestoma lożami dla VIP-ów po trzydzieści tysięcy euro każda. Tyle wynosił abonament. Ta inwestycja miała miejsce tuż przed Euro w Belgii i Holandii. Na początku pukano się w czoło. A po jakimś czasie dobudowano miejsca na osiemnaście tysięcy i powstało osiemdziesiąt lóż VIP-owskich z karnetem na poziomie osiemdziesięciu tysięcy euro. Wodzisław to nie Grodzisk ani Wronki. Gdyby zakreślić wokół miasta koło o promieniu piętnastu kilometrów, to wyszłoby, że nasz potencjał to siedemset tysięcy mieszkańców") teraz chce budować Zagłębie Sosnowiec. Pomysł ma ten sam, co jeszcze niedawno w Odrze - naściągać doświadczonych piłkarzy i rzucić im piłkę. To samo w sobie nie jest jeszcze jakieś całkiem głupie, ale teraz jego lista życzeń wygląda tak:

- Jacek Bąk: zakończył karierę
- Piotr Świerczewski: zakończył karierę
- Arkadiusz Onyszko: udaje, że nie zakończył kariery, żeby JW mu płacił

Naprawdę konkretny zestaw. To już naprawdę tylko krok od zadzwonienia do Ryszarda Tarasiewicza:

- Dzień dobry, Kozielski z tej strony. Chciałbym, żeby pomógł mi pan w Zagłębiu Sosnowiec.
- Ale ja nie chcę trenować drużyny z drugiej ligi.
- A ja nie chcę, żeby pan trenował. Ja chcę, żeby pan mi tu grał na środku pomocy.

A co do Świerczewskiego, to przypomina nam się, jak nie tak dawno dzwoniła do niego jedna telewizja, żeby pomógł skomentować mecz.
- A ile płacicie? - spytał Piotrek.
- 500 złotych.
- Eee, to mi się nie kalkuluje przyjeżdżać.
- Ale za koszty przejazdu też ci zwrócimy, więc jak to się nie kalkuluje?
- No, nie kalkuluje się, bo jak już przyjadę na mecz, to potem pójdę na miasto i wydam więcej niż 500 złotych.
http://www.weszlo.com/news/5922

I zauważcie, że Kozielski realizuje tu ten sam scenariusz co w Wodzisławiu:
1. Majaczenie o stadionie.
2. Ściąganie głośnych medialnie nazwisk.
Mam nadzieję, że ktoś patrzy mu na ręce i nie będziemy przez następne kilka lat spłacać zaprzyjaźnionych menedżerów.
django

Postprzez August 2010-11-26, 3:45 pm

Jestem bardzo ciekawy co maja do powiedzenia w tej sprawie Panowie Książek a przede wszystkim Adamczyk. Wszak za tym ostatnim stoi i byc może bedzie stać Miasto.
August

Postprzez leszekp85 2010-11-26, 4:46 pm

Onyszko jak już będzie po przeszczepie , ( czas oczekiwania na transplantacje nerki to ok 2 lat srednio ) napewno nie zagra już nigdy ,chyba że w bilarda . PIŁKA NOŻNA TO SPORT KONTAKTOWY A NIE PINPONG .
leszekp85

Postprzez SO_1906 2010-11-26, 4:48 pm

leszekp85 napisał(a):Onyszko jak już będzie po przeszczepie , ( czas oczekiwania na transplantacje nerki to ok 2 lat srednio ) napewno nie zagra już nigdy ,chyba że w bilarda . PIŁKA NOŻNA TO SPORT KONTAKTOWY A NIE PINPONG .

Mój kolega sobie przy amatorskiej grze w ping ponga torebkę stawową w łokciu zerwał, więc nie ma żartów :D
SO_1906

Postprzez MiChAs089 2010-11-26, 5:15 pm

Ciekawe kiedy sie pojawi jakiś artykuł bądź wywiad Prezesa i Własciciela na temat Bąka i Świerczewskiego bo póki co to oficialnie nic nie powiedzieli.
MiChAs089

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna