Stolpa story raz jeszcze:
Gdyby Stolpa nie skakała to by wp... nie dostała"
Na sobotnim meczu Zagłębia Sosnowiec z Nielbą Wągrowiec na płocie zawisł transparent z napisem "Gdyby Stolpa nie skakała to by wp... nie dostała". Szmata swobodnie wisiała przez cały mecz
W zeszłym tygodniu pisaliśmy o sprawie piłkarza Tomasza Stolpy. Kilka dni temu Zagłębie ukarało Stolpę finansowo za "niesportowe prowadzenie się godzące w wizerunek Klubu". Piłkarz odpowiedział oświadczeniem, w którym potwierdził, że przebywał w późnych godzinach wieczornych w lokalu. Wyjaśnił też, że został napadnięty, pobity, a później zastraszany.
To ostatnie działo się także podczas treningu. Zawodnik był rozczarowany, że takie zachowanie „pseudokibiców” nie zostało potępione przez Marka Adamczyka, prezesa klubu. „Dziwią mnie słowa prezesa Adamczyka w oświadczeniu dotyczącym ukarania mnie za naruszenie regulaminu klubu o rzekomym »tworzeniu klubu na profesjonalnych zasadach «, jeżeli jednocześnie dopuszcza, aby grupa »bandytów” była w stanie przerwać trening i grozić jego pracownikowi. Osobiście uważam, że o takim zdarzeniu sam Prezes powinien powiadomić organy ścigania” - pisał Stolpa w oświadczeniu.
W piątek Zagłębie rozwiązało kontrakt ze Stolpą i poinformowało, że powodem zakończenia współpracy było złamanie klubowego regulaminu. Nazajutrz podczas meczu płachta z obraźliwym napisem swobodnie wisiała na płocie.
Michał Wasik
rzecznik prasowy Zagłębia Sosnowiec
Poprosiłem kierownika ds. bezpieczeństwa o interwencję w tej sprawie. Dostałem informację zwrotną, że robi co może, ale transparent nie zostanie zdjęty, bo to mogłoby sprowokować zamieszki. Kibice mieli stwierdzić, że go nie ściągną, a jeśli wejdzie ochrona, żeby go zdjąć, to oni zaczną rozrabiać.
Marcin Lachowski
kapitan Zagłębia Sosnowiec
Nie chcę się angażować w tę sprawę, bo niewiele wiem na ten temat. Moim zdaniem takie sprawy nie powinny wychodzić na zewnątrz, powinny być załatwiane w zagłębiowskiej rodzinie.
Krzysztof Smulski
działacz Śląskiego Związku Piłki Nożnej, szef Komisji PZPN-u ds. Licencji Klubów II ligi
Jestem zbulwersowany tym wydarzeniem. Delegat PZPN ma obowiązek reagować na takie wydarzenia! Transparenty z taką treścią powinny być, muszą być natychmiast zdejmowane. Wstyd mi, że takie historie zdarzają się w polskim futbolu.
Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
Więcej...
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z13OieFk4N