A teraz odniosę się z pewnymi problemami (ze względu na zbitosć tekstu i brak przejrzystości:
1. plakat ==> jak dla mnie był to dobry pomysł, plakaty z jasnym przesłaniem i promujące klub pojawiły sie nie tylko w Sosnowcu. Cała zasługa kibiców w tym względzie. A że trąciło PRL-em to już podejście osobiste. Jednym to pasi innym mniej. Ważne jednak że się coś zaczeło dziać.
2. marketing ==> jeżeli plakat można pochwalić to dalszych działań już pochwalić nie mogę gdyż nie zrobiono dosłownie nic od tamtego czasu. Nawet ten plakat się już przejadł i należy szukać nowych pomysłów i rozwiazań. Wizyty piłkarzy po szkołach (poza Sosnowcem), udział w imprezach charytatywnych i wydarzeniach lokalnych,szersza współpraca ze środowiskami kibiców Zagłębia w całym regionie to tylko podstawowe zadania w budowie marki Zagłębia.
Co prawda prezes Adamczyk spotkał się z prezesami mniejszych klubów(zaledwie kilku głownie ze Sosnowca) ale żadnych konretów współpracy nie udało się opracować.A współpraca powinna być na szerszym horyzoncie prowadzona niż piłkarsko. Choćby dopasowanie godzin meczów czy promocja Zagłebia w innych mniejszych miejscowosciach (Przeczyce,Mięrzęcice,Sarnów, Sławków czy z powiatu zawierciańskiego czy olkuskiego). Wstydem jest to że nie zawiązano ścisłej współpracy z klubem hokejowym Zagłębie, że nie ma już ogłoszeń o tym kiedy jest mecz na Zimowym. Brak współnego biletu na piłkę i hokej. Ogólnie brak chęci współpracy budzi tylko moje negatywne nastawienie do działalności zarządu i prezesa.
3. region ==> Jaworzno bardziej związane jest z Zagłębiem Krakowskim. Co nie oznacza że nie ma tam kibiców Zagłębia. Oczywiście należy podjąć i z Jaworznem współpracować. Podobnie sie tycczy sprawa Bukowna,Wolbromia,Olkusza,Bolesławia,Kluczy Trzebinii i innych miast w tych okolicach z uwagi na ich bliski zwiazek lub nawet przynależność do Zagłebia Dąbrowskiego.
Tak samo należy mocno zadbać o tereny pólnocne - gminę Łazy czy Zawiercie a nawet Siewierz.
W wszystkich tych przypadkach akcja nie powinna się ograniczać tylko do plakatowania, darmowych biletów dla FC ale takze powinno się przyczynić do tego aby Zagłębie realnie się pojawiało (piłkarze,zespół) - np mecze z okazji jubileuszu lokalnego klubu. W każdym razie należy podjać działania a efekty z czasem przyjdą. A jak pójdzie za tym i wynik sportowy to poprawa będzie widoczna gołym okiem!