Marek Adamczyk - były prezes Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Marek Adamczyk nowym Prezesem Zagłębia

Postprzez patrios91 2010-08-11, 10:07 am

Wdrażanie planu restrukturyzacji
Prezes Zagłębia, Marek Adamczyk w rozmowie z naszym portalem pokusił się o podsumowanie bieżącej działalności klubu. Poruszyliśmy kilka tematów, od budowy zespołu, poprzez finanse, kibiców, do wizyty prezesa w Niemczech. Podzieliliśmy całość na kilka bloków tematycznych, wczoraj skupiliśmy się na sprawach sportowych, dziś więcej o bieżącej działalności klubu.

Karuzela zwalnia

- Powoli karuzela transferowa przestaje się kręcić, więc teraz zajmę się kolejnymi sprawami, jak marketing, biuro prasowe, wybór rzecznika prasowego, rozwój strony internetowej, będę dalej spotykał się z potencjalnymi sponsorami. Do tej pory główną uwagę poświęcałem drużynie, teraz będę zajmował się wymienionymi sprawami.

Plan restrukturyzacji

- Na pewno w dalszym ciągu będziemy wdrażać plan restrukturyzacji, czyli systematycznego wychodzenia z zadłużenia, które klub posiada. Zaległości już są zdecydowanie mniejsze, ale działalność bieżąca klubu rodzi koszty, więc staramy się uciec jak najszybciej od starszych zobowiązań. Wypłaciliśmy już część należności piłkarzom i niektórym podmiotom gospodarczym, z którymi współpracujemy, bądź współpracowaliśmy. Jest to proces rozłożony w czasie, jednak nie chcemy, by ta spirala się zwiększała, ona ma się zmniejszać, dlatego będziemy kontynuowali naszą politykę. Wiadomo, iż wszyscy wierzyciele chcieliby mieć jak najszybciej uregulowane zaległości, gdyż za wykonane usługi powinno się płacić, jednak spłaty musimy rozłożyć. Jednorazowa wypłata dla wszystkich podmiotów mogłaby zrujnować tegoroczny budżet. Dlatego staramy się systematycznie zwracać długi i uregulować sytuację w klubie.

Trwają prace nad budżetem

- Budżet nie jest jeszcze zamknięty i podejrzewam, że będziemy nad nim pracować do końca roku. Jest potencjał, by pozyskać od nowych partnerów dodatkowe środki. Dlatego rozmowy w sprawach finansowych będą jeszcze się toczyć. Ciężko mi porównać sytuację do zeszłego sezonu, gdyż nie wiadomo do końca jaki był budżet w ubiegłym piłkarskim sezonie.

Piłkarze dodatkowo zmotywowani

- Pewne koszty udało się ograniczyć, choćby dzięki zmianie systemu wynagrodzeń dla -piłkarzy. Teraz będzie to forma bardziej motywująca do osiągania dobrego wyniku sportowego. Będzie premiowany wynik, miejsce w „18” meczowej, tak by piłkarze walczyli na treningu o miejsce w kadrze. Chcemy dać zarobić zawodnikom przyzwoite pieniądze, gdyż zawód piłkarza nie trwa wiecznie, jednak chcemy też wpłynąć na wydajność ich pracy i przykładanie się do swoich obowiązków. Jeśli piłkarz nie będzie rywalizował, nie będzie łapał się do kadry na spotkania, to zarobi mniej, klub oszczędzi na takim podejściu. Jest już ustalony regulamin premiowania drużyny i jest on ustawiony ewidentnie pod kątem awansu, dlatego nie będziemy płacić dużych kwot za pojedyncze zwycięstwa, tylko za końcowy sukces. Krótko mówiąc, za konkretny wynik konkretne pieniądze.

Dwa pomysły na taksówki Zagłębia

- Jeśli chodzi o taksówki, to nie odłożyliśmy tego projektu na dalszy tor. Prowadzone były analizy i zagłębiałem się w sytuację Taxi Zagłębie, z prostej przyczyny, jeśli coś generuje koszty, to nie można tego odłożyć. Próbowaliśmy zająć się tą sprawą na bieżąco. Taksówki jeżdżą, nie zlikwidowaliśmy ich, gdyż jakieś przychody generują, ale pozyskane środki nie pozwalają wyjść nad kreskę. Będziemy badać rynek, by wybrać odpowiedni model działania. Możliwe, iż będziemy starali się pozyskać osoby z własnymi samochodami. Chcemy działać na wzór korporacji. Zobaczymy jaki będzie oddźwięk, jeśli wszystko zaskoczy, to pójdziemy w tym kierunku. Równolegle analizujemy pomysł, by pod marką Taxi Zagłębie obsługiwała nas jakaś już istniejąca korporacja, dlatego w tym temacie odbyliśmy już kilka spotkań. To są dwie drogi, które w tej chwili rozważamy. Myślę, że już w sierpniu wybierzemy najlepszy projekt. Będziemy również chcieli sprzedać dwa Volkswageny Tourany. Okazuje się, iż cena jest bardzo atrakcyjna, więc mamy nadzieję, że znajdziemy nabywców. Na pewno nasuwa się pytanie dlaczego sprzedajemy auta? Po rozmowach z przedstawicielami korporacji, jasno wynika, iż projekt, w którym zakłada się zakup dużej ilości nowych aut, nie miał prawa bytu.

Ciekawy projekt

- W temacie Górki Środulskiej z tego co wiem aktualnie wyjaśniana jest kwestia sprawy terenów, na których znajduje się wyciąg narciarski. Na tę chwilę nie jest jeszcze wszystko uregulowane, nie rozmawiałem jeszcze szczegółowo z włodarzami miasta na ten temat. Uważam, że tu i teraz nie jest to dla klubu priorytet. Jest to bardzo ciekawy projekt, należy się nim zainteresować, ale w tej chwili mamy ważniejsze sprawy, choćby wspomniane taksówki, ale nie porzucamy planów względem terenów na Górce.

Dyrektor sportowy i skaut w jednej osobie

- Oprócz wspomnianego już rzecznika prasowego, trwają przygotowania do stworzenia miejsca dla dyrektora sportowego. W klubie jest potrzebna osoba, która będzie odpowiadała za transfery, kontakt z menadżerami, czy innymi klubami. Mam ciekawego kandydata, ale w tej chwili, analizujemy sytuację, czy stworzyć nowy etat, czy może współpracować z zewnętrzną firmą. Myślę, że do końca sierpnia zostanie przedstawiona konkretna osoba. Na nazwisko za wcześnie, gdyż nie dogadaliśmy wszystkich szczegółów, może to będzie zaskoczenie, ale jest to człowiek, który legitymuje się wymaganymi przeze mnie cechami, jest szanowana w środowisku menadżerskim i klubowym i ma bardzo dobre kontakty. Nie zależy mi, by dyrektor był osobą medialną, chcę to troszkę inaczej zorganizować, nie będzie to standardowy model. Nie chodzi mi o to, by pan X czy Y miał w klubie biurko i siedział tutaj, gdyż taką działalnością mogę się sam zajmować. Po części dyrektor będzie miał też obowiązki skautingowe. Jeśli dyrektor będzie zbyt często w klubie, to dla mnie będzie sygnał, iż nie do końca pracuje rzetelnie. Myślę, że większość czasu będzie spędzał w terenie, na spotkaniach z zawodnikami, przedstawicielami klubów czy menadżerami, będzie negocjował i rozmawiał, ale oczywiście pozostając w stałym kontakcie z trenerem i ze mną. Myślę, że ten system powinien się sprawdzić.

-> http://www.zaglebie.eu/wdrazanie-planu- ... 2_921.html
No i slicznie. Wszystko wiem procz wiadomosci o nowych sponsorach. ;-) Czyli panowie...jak Lilo nie bedzie gral to nie bedzie zarabial fortuny wiec dajcie mu juz spokoj :-) Piekny plan panie prezesie. Teraz wazne jest by go realizowac od poczatku do konca w najmniejszych szczegolach ;-)
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez Smazu 2010-08-23, 10:42 pm

Wybaczcie , ale muszę wyrazić swoje zdanie -
Jak dla mnie Pan Marek odwala kawał dobrej roboty w tym klubie.W końcu od czasów Włochów mamy porządnego Prezesa który nie dość , że zna się na rzeczy to na dodatek ma chęci,ambicje i chwała mu za to :!:
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez August 2010-08-28, 11:45 pm

Smazu napisał(a):Jak dla mnie Pan Marek odwala kawał dobrej roboty w tym klubie.

Ano przekonamy się czy Pan Prezes ma jaja aby w poniedziałek pierdalnąć ręką w stół czy nie. Czas skończyć z amatorką typu placiki z piątakiem bo to przy takich grajkach i trenerach nic niewarte tylko wziąć się za robotę.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez DHSB 2010-08-29, 12:04 am

Jak narazie to:

"Akcja jest taka,
że gra piłkarzy nie warta jest piątaka.
I niech zapamiętają cwaniaki,
że muszą zapier...ać aby kibice płacili piątaki."
DHSB

Postprzez matt75 2010-08-29, 9:02 am

dobrze ktoś krzyknął wczoraj na meczu że na następny mecz bilety po 20 groszy.
matt75

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2010-08-29, 12:09 pm

Szanowny Panie,

Skladam na Pana ręce propozycje, ktora polega na rozmowie MESKIEJ z cała druzyną.
Nie moze byc tak, aby Zaglebie na LUDOWYM przegrywało, remisowało mecze, bardzo
łatwe mecze jak ten z Zielona Górą, noi z beniamikiem równioez.
Obnizka cen biletów nie załatwi sprawy, dobra gra i miejsce w czubie Tabeli przyciągnie
Kibiców na LUDOWY noi oczywiscie AWANS do I ligi -to jest plan minimum. Gdzie jest Wojtek Białek?
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Gilardino 2010-08-29, 8:23 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Szanowny Panie,

Skladam na Pana ręce propozycje, ktora polega na rozmowie MESKIEJ z cała druzyną.
Nie moze byc tak, aby Zaglebie na LUDOWYM przegrywało, remisowało mecze, bardzo
łatwe mecze jak ten z Zielona Górą, noi z beniamikiem równioez.
Obnizka cen biletów nie załatwi sprawy, dobra gra i miejsce w czubie Tabeli przyciągnie
Kibiców na LUDOWY noi oczywiscie AWANS do I ligi -to jest plan minimum. Gdzie jest Wojtek Białek?
Pozdrawiam
Tadeusz

Z tego co wiemy to kontuzjowany
Gilardino

Postprzez August 2010-09-04, 10:12 pm

Łajza z Pana a nie Prezes. Po meczu z Lechią trzeba było tak pierdalnąć w stół, żeby w całym Sosnowcu było słychać. Za durne wypowiedzi po meczach Chojnacki powinien zostać przykładnie ukarany. PLus kilku zawodników za postawę na boisku.
August

Postprzez yahaya 1906 2010-09-04, 10:30 pm

August napisał(a):Łajza z Pana a nie Prezes. Po meczu z Lechią trzeba było tak pierdalnąć w stół, żeby w całym Sosnowcu było słychać. Za durne wypowiedzi po meczach Chojnacki powinien zostać przykładnie ukarany. PLus kilku zawodników za postawę na boisku.

Zawołajmy Hytrego... 8)
yahaya 1906

Postprzez Sir 2010-09-04, 11:07 pm

August napisał(a):Łajza z Pana a nie Prezes. Po meczu z Lechią trzeba było tak pierdalnąć w stół, żeby w całym Sosnowcu było słychać. Za durne wypowiedzi po meczach Chojnacki powinien zostać przykładnie ukarany. PLus kilku zawodników za postawę na boisku.

Zawsze można udać się do klubu i powiedzieć to Prezesowi w twarz ;-)
Sir

Postprzez MrCricket 2010-09-05, 8:57 am

Tobie się czasem w dupie nie poprzewracało ? Idź lepiej powiedz to prezesowi w twarz, zamiast chować się za monitorkiem i obrażać prezesa takimi epitetami :kiepsko:
MrCricket

Postprzez OLiver 2010-09-05, 10:02 am

wywalcie tego pseudo bramkarza ,zawalil nam 3 mecze a on dalej gra.
OLiver

Postprzez August 2010-09-05, 11:40 am

Sir napisał(a):Zawsze można udać się do klubu i powiedzieć to Prezesowi w twarz

Jak bede miał okazję to mu powiem.
MrCricket napisał(a):Tobie się czasem w dupie nie poprzewracało Idź lepiej powiedz to prezesowi w twarz, zamiast chować się za monitorkiem i obrażać prezesa takimi epitetami

Oczywiście,m że mnie się w dupie poprzewracało. Przecież jest ok, klub jestn fali wznoszącej. tylko taki DEBIL jak ja czepia się nie wiadomo czego. I prosze mi tu wskazać, gdzie użyłem tak zwanego "epitetu". Bo ja nigdzie nie użyłem słowa uważanego za wulgarne.
August

Postprzez roberto85 2010-09-05, 11:42 am

błagam, błagam na kolanach!!!! zmiencie trenera on jest dnem pierscien przy nim to murinio i na dodatek choinka jest po kazdym meczu zadowolony!!
roberto85

Postprzez Smazu 2010-09-05, 12:13 pm

Przypominam , że temat o trenerze jest tutaj -> viewtopic.php?f=1&t=8006&p=253682#p253682
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna