Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez emdżej 2010-07-28, 4:28 pm

A ile ty byś chciał i jakie jeszcze?
emdżej

Postprzez dziejus 2010-07-28, 4:32 pm

Jeszcze była"piłka",jesli chodzi o ścisłość :lol:
dziejus

Postprzez django 2010-07-28, 4:37 pm

Piłka była najlepsza :niezle: . Czemu nie ma piłki? Jak znam życie to ze 20% by zebrała.
django

Postprzez turku 2010-08-05, 9:34 pm

Jeszcze nie tak dawno, dwa, może trzy lata temu o awans do wyższej klasy rozgrywkowej biliśmy się, nie bezowocnie, z takimi klubami jak Ruch czy Jagiellonia. Gdzie teraz są te kluby a gdzie jesteśmy my. I teraz moje pytanie retoryczne, co mają te miasta, co mają te kluby że im się udało a nam nie?
turku

Postprzez GrubyPerez 2010-08-05, 10:50 pm

turku napisał(a): " I teraz moje pytanie retoryczne, co mają te miasta, co mają te kluby że im się udało a nam nie?"

odwrócę pytanie i raczej też retorycznie " KOGO I CZEGO NIE MAJĄ TE MIASTA I KLUBY" ? ...
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez turku 2010-08-06, 10:13 am

GrubyPerez napisał(a):KOGO I CZEGO NIE MAJĄ TE MIASTA I KLUBY" ? ...

No my też juz chyba nie mamy Hytrego.
turku

Postprzez dziejus 2010-08-06, 10:19 am

Kiedys na mecze chodziłem z radością i entuzjazmem.Teraz mi tego brakuje.Podejrzewam że chodze bo jestem uzalezniony od piłki.I nawet gdyby gospodarzem był LZS Truskolasy- też bym chodził.Nie jestem prawdziwym Polakiem,patriotą,katolikiem,kibicem :kiepsko: Załamka :redface: Ale już na samym meczu dostaje "kopa" i jestem w swoim żywiole :niezle: ;-)
dziejus

Postprzez uzielone 2010-08-20, 4:58 pm

Niestety nie widać istotnej poprawy ani od strony organizacyjnej ani sportowej. Aktualnie poza naszym "szlacheckim pochodzeniem" nie mamy atutów aby być faworytem do awansu i zapełnić chociaż te 6 tys fotelików na Ludowym. Wszystko to za sprawą zmarnowania poprzedniego sezonu, kiedy awans był naprawdę realny. Zmarnowano i potencjał ekonomiczny i sportowy a także kibicowski, który szczególnie na meczach z Radzionkowem, Górnikiem Zabrzem, Pogonią Szczecin stawiał nas nawet na równi z ekstraklasą a przynajmniej z czołówką I ligi. Niestety dziś zrównujemy się z poziomem II ligi i to we wszystkich kategoriach. Na odbudowanie zaufania kibiców zespół i klub musi solidnie zapracować i na pewno potrzeba na to czasu ale każdy zmarnowany sezon będzie niestety działał na naszą niekorzyść i w końcu zepchnie nas w 2-ligową zaściankowość na dobre.
uzielone

Postprzez August 2010-08-20, 5:39 pm

uzielone napisał(a):Niestety nie widać istotnej poprawy ani od strony organizacyjnej ani sportowej. Aktualnie poza naszym "szlacheckim pochodzeniem" nie mamy atutów aby być faworytem do awansu i zapełnić chociaż te 6 tys fotelików na Ludowym. Wszystko to za sprawą zmarnowania poprzedniego sezonu, kiedy awans był naprawdę realny. Zmarnowano i potencjał ekonomiczny i sportowy a także kibicowski, który szczególnie na meczach z Radzionkowem, Górnikiem Zabrzem, Pogonią Szczecin stawiał nas nawet na równi z ekstraklasą a przynajmniej z czołówką I ligi. Niestety dziś zrównujemy się z poziomem II ligi i to we wszystkich kategoriach. Na odbudowanie zaufania kibiców zespół i klub musi solidnie zapracować i na pewno potrzeba na to czasu ale każdy zmarnowany sezon będzie niestety działał na naszą niekorzyść i w końcu zepchnie nas w 2-ligową zaściankowość na dobre.

Jeśli chodzi o brak postepów od strony organizacyjnej to na chwile obecną bede bronil Prezesa. To za krótki okres aby człowieka rozliczać. Dajmy mu co najmniej kilka miesięcy. Od strony sportowej - równiez dostał w spadku trenera. Co do poprzedniego sezonu, wraz z kasa z Krakowa własnie wtedy winien był przyjść profesjonalny menago.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez uzielone 2010-08-20, 7:52 pm

August napisał(a):
uzielone napisał(a):Niestety nie widać istotnej poprawy ani od strony organizacyjnej ani sportowej. Aktualnie poza naszym "szlacheckim pochodzeniem" nie mamy atutów aby być faworytem do awansu i zapełnić chociaż te 6 tys fotelików na Ludowym. Wszystko to za sprawą zmarnowania poprzedniego sezonu, kiedy awans był naprawdę realny. Zmarnowano i potencjał ekonomiczny i sportowy a także kibicowski, który szczególnie na meczach z Radzionkowem, Górnikiem Zabrzem, Pogonią Szczecin stawiał nas nawet na równi z ekstraklasą a przynajmniej z czołówką I ligi. Niestety dziś zrównujemy się z poziomem II ligi i to we wszystkich kategoriach. Na odbudowanie zaufania kibiców zespół i klub musi solidnie zapracować i na pewno potrzeba na to czasu ale każdy zmarnowany sezon będzie niestety działał na naszą niekorzyść i w końcu zepchnie nas w 2-ligową zaściankowość na dobre.

Jeśli chodzi o brak postepów od strony organizacyjnej to na chwile obecną bede bronil Prezesa. To za krótki okres aby człowieka rozliczać. Dajmy mu co najmniej kilka miesięcy. Od strony sportowej - równiez dostał w spadku trenera. Co do poprzedniego sezonu, wraz z kasa z Krakowa własnie wtedy winien był przyjść profesjonalny menago.

Zgadzam się z Tobą, że potrzeba czasu a, że trzeba zakasać rękawy i wziąć się na dobre do pracy pokazuje nasza aktualna sytuacja. Zmarnowane dwa sezony doprowadziły do tego, przed czym na tym Forum ostrzegaliśmy. Zagłębie pogrążyło się w bagnie, które nazywa się 2 liga i coraz trudniej się z niego wygrzebać. Aby kibice powrócili na Ludowy należy sprzedać im dobry produkt a nie liczyć tylko na oddanie fanatyków, gdyż tych jest tylu ile pokazuje aktualna frekwencja. Trzymam kciuki za prezesa Adamczyka i wierzę, że uda mu się wyprowadzić klub na prostą, czyli drogę do I ligi.
uzielone

Postprzez GrubyPerez 2010-08-28, 12:51 pm

ze strony głównej 28 sierpnia 2010 0 13:50 :

Data powstania: 1906
Herb:
Zagłębie Sosnowiec

ZAGŁĘBIE SPÓŁKA AKCYJNA

ul. Kresowa 1, 41-200 Sosnowiec
KRS: 0000105589 Sąd Rejonowy w Katowicach
Regon: 277461172, NIP: 644-30-20-878
Rachunek bankowy : BPH o/Sosnowiec 41106000760000320001239433

Sekretariat klubu: Agnieszka Grząba
tel.: (032) 299 64 40
fax: (032) 363 40 46
e-mail: sekretariat@zaglebie.eu

Prezes zarządu: Paweł Hytry

Dyrektor: Jerzy Lula

Koordynator: Jarosław Jąder

http://sklep.zaglebie.eu/index.php?pasek=show&page=1
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez Smazu 2010-10-10, 12:33 pm

Drużyny, które prowadził Leszek Ojrzyński wygrywały 38% spotkań. Wśród meczów rozgrywanych u siebie 46% skończyło się zwycięstwem, z kolei na wyjeździe - 32%. Trener przyciągał na stadion prowadzonej przez siebie drużyny średnio 2 539 widzów.
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez Piotreq_Sc 2010-10-10, 4:53 pm

Smazu napisał(a):
Drużyny, które prowadził Leszek Ojrzyński wygrywały 38% spotkań. Wśród meczów rozgrywanych u siebie 46% skończyło się zwycięstwem, z kolei na wyjeździe - 32%. Trener przyciągał na stadion prowadzonej przez siebie drużyny średnio 2 539 widzów.

Wlasnie mialem to wrzucic na forum , lecz widze ze juz jest ...
do tego nie trzeba sie odnosic zbyt wylewnie. Poporostu znow przecietny trener bedzie prowadzil malo przecietna druzyne ... :-(
Piotreq_Sc

Postprzez jackie57 2010-10-10, 6:14 pm

Przykro patrzeć, jak ten klub znowu się stacza.
jackie57

Postprzez Blajpios 2010-10-12, 1:57 pm

W innym temacie ponownie Kol. August pisze o czymś, o czym marzę i ja, że wreszcie zniknie upiór, o którym - zdaje się - "wszyscy ważni" umówili się nie tylko mówić i wmawiać, ale wręcz wierzyć, że to wspaniała reklama, podczas gdy to powiew trupiarni, czyli socrealistyczna ohyda pod tytułem "plan pięcioletni zapełnienia Stadionu Ludowego". Parę dni po ukazaniu się tego "cuda", gdy nawet po porażkach nie zniknęło a mnie "krew zalewała", zacząłem po prostu od razu przywoływać "main" z pominięciem intro, bo przecież jak długo można się katować. Niemniej, od parunastu dni już przygowuję się i ja do "wyrażenia się w tym temacie" (by użyć slangu) - i może to będzie najlepszy przyczynek do realizacji planu zapełnienia Ludowego, przynajmiej jeżeli chodzi o ten pierwszy krok, od którego się zaczyna. Pierwszym krokiem realizacji planu zapełnienia Ludowego musi być wyrzucenie (można to ująć dosadniej, jak Kol. August był uprzejmy) - tej właśnie reklamy. Drugim krokiem będzie zrozumienie kretynizmu zastosowania tej reklamy, w dodatku na oficjalnych stronach (jeszcze zrozumiałbym to na którejś ze stron nieoficjalnych, bardziej nawet na kibiceZagłębia - ale i tam jedynie na parę meczy). Taka reklama na stronach oficjalnych Klubu jest po prostu blokadą możliwości rozwoju klubu i możliwości ściągnięcia większej ilości ludzi na stadion. Ona może trafić jedynie do najzagorzalszych kibiców - i to nie wszystkich a jedynie o określonej orientacji ideowej czy mentalności.
Natomiast to, że "marketingowcy" tego nie rozumieją, to świadczy tylko o bardzo kiepskim stanie marketingu w Klubie, o czym pisano tu nieraz. Takie jest moje zdanie.
Niemniej piszę to w tym wątku a nie marketingowym, by nie dzielić wypowiedzi na dwa odrębne zbiory. To co dotąd napisałem, jest przecież jednocześnie częścią pytań o przyszłość Klubu. Niestety, jak to wielu pisało - grozi staczanie się coraz bardziej. Klub jest na zakręcie. Cieszyło mnie na początku, gdy nowy Prezes przyznał w odpowiedzi na jakieś pytanie moje, lub nie tylko moje: że wiadomo, iż awans nie jest celem na ten rok absolutnym, by nawet za cenę wejścia w długi, irrealistyczną politykę, układy: do niego dążyć. Dlatego miałbym apel do Koleżanek i Kolegów - nie naciskajmy tak jednoznacznie tylko na awans, jakkolwiek on jest najprostszą drogą do rozwoju i w tym roku wydaje się, powinno być o niego w miarę łatwo. Przede wszystkim - naciskać należy na przedstawienie realnej wizji rozwoju, nawet jeżei z awansem odłożonym do przyszłego roku. Naciskać należy na to, by wreszcie przedstawiono plan taki, w którym kibice nie będą nabijani w butelkę przez namiastkę gry o awans, by pospólstwo miało rozrywkę - ale układy nie zostaną ruszone. Wydaje mi się, że to powinien być priorytet dla "kibicowskich nacisków". To bowiem jest też - priorytet dla przyszłości Klubu.
Prezes mówił o bilansie otwarcia. Czy to był kolejny element "pogrywania z kibicami", by się uspokoili, by mieli "poczucie, że swój chłop"? Już dość czasu chyba minęło, by móc taki bilans przedstawić. Należy też tego oczekiwać, bo nie wypełnienie obietnicy przez Prezesa będzie chyba potwierdzać, że dalej w najlepsze trwa "wszystko po staremu".
Zastanawia mnie też jedna rzecz. Ileż jadu, wyzwisk, oskarżeń tu padało, jeżeli chodzi o właściciela, póki "ludzie z Miasta" nie wmusiło się K. Szatanowi, by "weszli ludzie z Miasta". Gdy weszli - jak ręką odjął. A i Prezesie ani złego słowa? A czy coś jest lepiej? Przecież lepsze wyniki były za P. Hytrego. No i co? Już wszystko dobrze - czyli cały ten jazgot to był po to, by wmusić wejście tych czynników, które najpierw chciały zablokować kupno klubu przez K. Szatana a potem przynajmniej chciały się dołączyć? Niestety, tak to trochę wygląda. Niemiej, zostawiam ten wątek. Chcę ciągle wierzyć, że ten Klub może znaczyć coś istotnego w regionie.
Co prawda - wg mnie znowu, to powinien by to być region Zagłębia Wielkiego, od Sosnowca, poza Jaworzno, Olkusz, Zawiercie. Tymczasem znów - nie widać, by to rozumiano. Na spotkanie z klubami regionu zaprasza się nadal kluby "Czwórmieścia robotniczego", pardon, "Czwórmieścia Zagłębiowskiego" - więc Jaworzno cóż, z Urbanem i Czerwcem zaczyna grać w meczach oldboyów Śląska. Zgroza! Jaworzno, Małopolska (Zagłębie Jaworznickie) tak samo, jak korzenie Zagłębia Dąbrowskiego, ale cóż - gdy proponowali i tworzyli Zagłębiowską Strefę Gospodarczą, to Sosnowiec wolał się przymilać, by był łaskawie wpuszczony do bycia Metropolią Górnośląską. Przepraszam, bo to wtręt o znaczeniu szerszym, regionalnym: ale to też sprawdzian szerokości horyzontów patrzenia u włodarzy Klubu, jakim Klubem Regionu widzą Zagłębie Sosnowiec.
Sprawa trenera. Znów. Hm. Bolesne? Jaki trener ostatnio miał najlepsze wyniki, z jakim trenerem o Zagłębiu była mowa na arenie ogólnokrajowej, dzięKi jakiemu klubowi przedstawiciel Klubu znów był na antenie ogólnopolskiej telewizji? ano, "pan się będzie śmiał, Panie Nauczycielu": to był Piotr Pierścionek. Dlaczego nie jest rozważana ta kandydatura?
K. Tochel - hm. Nie wiem, czy da gwarancje mentalności przyszłości. No i jeszcze - czy udźwignie "ekspiacje", która u niego jest jeszcze trudniejsza, dużo trudniejszy niż u M. Lachowskiego była. L. Ojrzyński - to samo. P. Pierścionek - też w tej chwili nie jestem pewien, choć życzyłbym mu tego. P. Mandrysz może? Czy J. Urban?
W każdym razie - chodziłoby o to, by trener też został dobrany pod kątem właśnie rozwoju, pomocy w wydobywaniu z degrengolady. A ten, co jakoś związany w przyszłośby był z Zagłębiem, może być lepszy za mniejszą cenę, warto by też to wziąć pod uwagę.
No i w końcu - na jaki model się zapatrujemy, chcąc rozwijać klub. Na bałkański, postkomunistyczny - czy na Europę, która zarządza Ligą Mistrzów. Może warto przestudiować, jak sprawę kart kibica rozwiązują Włosi? Jak szerokie uprawnienia chcą realizować za jej pomocą? Jak rozwiązują sprawę wpuszczania dzieci? Nie wystarczy odpowiedzieć, że robimy, jak inne polskie kluby system. Właśnie patrzeniem do przodu, można obecne zaległości wobec polskich klubów nadrobić. Tymczasem, bardziej wydaje mi się, że wciąż mamy horyzonty podobne do bałkańskiego postkomunizmu kibica. Jeżeli tak - to nie za dobrze to wróży przyszłości...
P.S. Tak kończę pisać i pomyślałem sobie, choć już mało mam czasu - że warto nadmienić: to nie jest tak, że żadnych plusów nie ma obecnie. Jest parę zmian ważnych, dobrych posunięć. Dziąki Prezesowi za nie - czy w ogóle nowej ekipie i gratulacje. Choćby wyjście do Kibiców ze strony Prezesa. Nowe osoby w Zarządzie. Nowe akcje. Tyle - że nie zmienia to faktu, że jednocześnie, prócz tych pozytywów, rzeczy, o których wyżej pisałem, uważam za konieczne, by mówić o jakiejś "rozwojowej przyszłości Zagłębia". :-)
Blajpios

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna